Seuraan täällä MasterChefin täkäläisen version 9. kautta (ja Suomen MasterChef Vipiä,,,) , joka on ehtinyt jo siihen vaiheeseen että jäljellä on 9 kilpailijaa, ja viime jakson pudotusvaiheessa kilpailijoiden piti tehdä lämmin sekä kylmä annos ruuasta jossa maistui kahvi. Yhden kilpailijan kahvilla maustettu kaaliruoka sai tuomareilta niin paljon kehuja , että oli ihan pakko kokeilla sellaista, ja teinkin kaalia ohjeen mukaan, jossa oli monta vaihetta, sillä MasterChefissä ei voi tehdä mitään liian simppeliä annosta. Toisella kerralla halusin tehdä samaa , mutta paljon yksinkertaisemmalla tavalla , ja myös siitä tuli tosi hyvää, ja kahvi todellakin maustaa kaalin niin että siitä tulee hyvää.
Kahvia ja kaalia yhsinkertaistuna
- 1 keräkaali
- 1.5 tl murukahvia
- 2 tl tummaa sokeria
- 2 rkl soijakastiketta
- ½ tl chilihiutaleita
- 2 valkosipulin kynttä murskana
- 3 rkl öljyä
- 1.5 dl vettä
- 2 rkl soija/kaura ym. maitoa (tai kermaa , jos ei vegaanista)
- 1.5 tl Maizenaa
|
Annos on kyllä tosi ruma mutta tosi herkullista. |
Alkuperäinen annos tehtiin myös uunissa, mutta tässä yksinkertaisessa versiossa käytin kannellista paistokasaria.
Leikkasin kaalin 4 osaan, niin että kantaosaa oli mukana. Halusin pehmittää kaalia , joten laitoin kaalit astiaan, ja kaadoin päälle kiehuvaa vettä. Kaalit saivat olla vedessä kunnes vesi oli jäähtynyt.
Tämän jälkeen siirsin kaalit lävikköön kuivumaan noin tunniksi. Sillä välin sekoitin kastikkeen ainekset, eli murukahvi, sokeri, soijakastike, valkosipuli, chili, öljy ja vesi sekoitetaan keskenään ,
Laitoin kuivahtaneet kaalit paistokasariin, ja kaadoin kastikkeen kaalien päälle. Lämmitin kaalia ensin maksimilämmöllä, kunnes kastike saavutti kiehumispisteen, minkä jälkeen lämpö sai olla minimissä ja kansi laitettiin päälle. Kaali sai kypsyä kannen alla 15 minuuttia, minkä jälkeen käänsin kaalit varovasti ja kaali sai kypsyä kannes alla vielä 10 minuutin ajan.
Tämän jälkeen poistin kannen ja annoin kaalien kiehua korkeammalla lämmöllä 5-6 minuutin ajan, minkä jälkeen poistin kaalit pannusta lautaselle. Suurustin pannussa jäljellä olevaa kastiketta Maizenalla ja kauramaidolla, ja kun kastike oli sopivan paksuista , kaadoin sitä kaalien päälle.
Kuvassa MasterChef-ohjelman kilpailijan alkuperäinen kaaliannos, Alla oli labnehia, eli valutettua jugurttia, ja päällä friteerattua lehtikaalia, jota omassa annoksessani ei ollut. Oma kuvani annoksesta oli niin ruma, että en laita sitä tänne....
Laitan tähän alkuperäisen ohjeen, jossa on muutamia vaiheita.
Kahvia ja kaalia
- 1 litra vettä
- 3 sellerin vartta
- puolikas chilipippuri
- 3 pientä kuivattua punaista chiliä ( jätin pois)
- 1 sipuli , 4 osaan leikattuna
- 2 rkl tummaa sokeria
- 3 rkl murukahvia
- 1 kuorittu juuripersilja (minulta puuttui tämä)
- 1 kuorittu porkkana
- 1 rkl suolaa (laitoin vähemmän.)
- 1 tl kokonaisia mustapippureita
- 1 1 tl kokonaisia maustepippureita
- 2 laakerinlehteä
- 1 kokonainen valkosipuli, josta yläosa leikattu
Kaalin marinaadiliemi
- 1 rkl mustaa kahvia
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 5 rkl öljyä
Kahvikastike
- 2.5 dl kahvilientä (ohjeen ensimmäinen osa)
- 0.6 dl kermaa
- 1 rkl voita
- suolaa , pippuria
Labneh-kastikekkeeseen tuli labnehia eli jugurttijuustoa, vuohenmaitojugurttia, valkosipulia ja suolaa.
- Liemen aineksia keitetään kiehumispisteeseen, minkä jälkeen keitto saa kiehua keskilämmöllä 15 minuutin ajan.
- Kaali puolitetaan, ja molemmat puolikkaat jaetaan 3. osaan. Kaalit lisätään liemeen, ja niitä keitetään liemessä 15. minuutin ajan.
- Uuni lämmitetään 180 C asteeseen. Jäähtyneiden kaalien pinnoille sivellään kahvimarinaadia, Kaalit asetellaan leivinpaperilla vuoratullle uunipellille, ja kaalia paistetaan kunnes molemmat puolet saaneet väriä (käännetään keskivaiheessa).
- Kahvikastikketta varten kahvilientä keitetään ensin matalalla lämmöllä kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Lisätään kastikkeen muut ainekset ja keitetään kunnes ainekset yhdistyneet kastikkeeksi.
- Tarjoilulautaselle levitellään labneh-kastiketta. Kaalit asetellaan jugurttikerroksen päälle, ja kaalien päälle kaadetaan kahvikastiketta. Päälle tuli vielä lehtikaalisipsejä