Törmäsin tänään salicorniaan eli suolayrttiin käydessäni Tel Avivin sataman torihallissa.Olin monta kertaa lukenut salicorniasta,mutten ollut siihen koskaan ennen vielä törmännyt,joten pakko oli kokeilla.Jo torilla sain maistaa sitä,ja se on ,kuten nimikin sanoo,erittäin suolaista! Nämä ostamani salicorniat olivat rakenteeltaan parsamaisia,ja niitä voi syödä sekä raakana että kypsennettynä.Jos näitä kypsentää, suolaa ei lisätä ,sillä sitä on jo tarpeeksi itse kasvissa,ja myös salaattiin ei tarvitse lisätä suolaa,jos näitä laittaa runsaasti mukaan. Ihan sellaisenaan nämä ovat vähän liian suolaisia,joten salaatin sekaan nämä menivätkin.Salicorniaa on joskus kutsuttu meren parsaksi.
Joitakin päiviä sitten ilahduin löytäessäni lähistön jättimarketista pakastepuolukoita:) Ostin sitten 300 gramman pakkauksen niitä,tarkoituksena tehdä jonkinlainen puolukkapiirakka.
Tein tähän gluteenittoman taikinapohjan,johon tuli seuraavat ainekset:
Gluteeniton piirakkapohja
- 1 kuppi* täysjyväriisijauhoa
- ½ kuppia maissi-tai perunajauhoa
- 1/4 kuppia vihreästä tattarista jauhettua jauhoa
- 1/4 kuppia tavallista riisijauhoa
- ½ tl ksantaania
- 1 rkl ruokosokeria
- 1 kananmuna
- 12 rkl voita
- 1-2 rkl jäävettä
Tämän jälkeen täyte kaadetaan pohjan päälle,ja paistetaan uunissa 175C asteessa noin 20-25 minuuttia.Annetaan jäähtyä kunnolla ja poistetaan vasta sitten piirakkavuoasta.
Täytteeseen tuli 250 gr täällä myytävää rahkan tapaista juustoa,joka on hieman kuin rahkan ja kermaviilin sekoitusta, 2 dl pakastepuolukoita,ruokosokerin määrää en muista,sillä en laittanut sitä ylös,ja yksi kananmuna. Tein muuten sen virheen,etten esipaistanut pohjaa,ja niinpä tämän kuvaamisen jälkeen yritin poistaa piirakkavuoan irtopohjaa piirakan alta,mutta koko piirakka hajosi ja piirakan kypsymätön taikinapohja jäi kiinni irtopohjaan. Reunat olivat kypsyneet hyvin ,mutta pohja ei,eli esipaisto olisi ollut tarpeen..Mutta täyte oli ihanaa! Olin ihan unohtanut miten hyvää puolukka voi olla!