Tällä viikolla ostin ensimmäistä kertaa elämässäni pakastettua lohta! Suomessahan tuoretta lohta saa joka paikasta, joten ei olisi tullut mieleenkään ostaa pakastettua lohta,mutta täällä tuore lohi on kallista ja sitä ei tule usein ostettua.Ostan sitä lähinnä silloin, kun haluan tehdä graavilohta tai sen sellaista.Täältä saa myös kylmäsavustettua lohta, mutta se ei ole läheskään niin hyvää kuin Suomessa. Minulla on ollut ennakkoluuloja pakastettua lohta kohtaan: sen väri näyttää hieman erilaiselta kuin tuoreen ja muutenkin olen olettanut siinä olevan sivumakua. Lähiseudun jättimarketissa oli tällä viikolla tarjouksessa pakastettuja norjalaisia lohifileitä, ja uskaltaudun sitten kokeilemaan pakastettua kalaa.Ja se olikin tosi hyvää! Voi olla, että joissakin pakastetuissa lohissa on sivumakua, muttä tässä Norjan Bergenissä pakatussa lohifileessä en tuntenut minkäänlaista sivumakua. Joten menin ja ostin toisenkin pakastetun lohifileen, jonka laitoin uuniin salsakastikkeen ja tahinikastikkeen alle.
On joitakin ruokalajeja, joihin tulee välillä himo joksikin aikaa, kunnes kyllästyn ja unohdan, ja sitten jossain vaiheessa se himo taas palautuu. Näin kävi tällä viikolla salsakastikkeen kanssa, tein kerran, tein toisen kerran….söin sitä ihan lusikalla, niin hyvää se oli, kunnes tein kolmannen satsin,jonka chilimäärää lisäsin sen verran,ettei sitä ihan noin vaan lusikalla tullut syötyä. Tungin salsakastiketta joka paikkaan:pizzataikinan päälle ja papujen päälle, joita olin esikypsentänyt aiemmin tällä viikolla toista ruokalajia varten.Kypsensin vihreitä papuja salsakastikkeessa kattilassa kannen alla ja hyvää oli. Ensin siis valmistin salsakastikkeen:
Salsakastike
- Nippu tuoretta korianteria silputtuna(korianterin vihaajat voivat käyttää persiljaa, mutta korianteri kyllä on se, joka tästä salsasta tekee tosi hyvän)
- pari isoa tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaattia pieniksi paloiksi leikattuna
- pari kesäsipulin vartta tai yksi punasipuli pieninä paloina
- 1 chilipippuri pieninä paloina
- ½ dl sitruunan mehua
- 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
- suolaa , mustapippuria
- hieman oliiviöljyä
Sekoita kaikki ainekset yhteen.
Valmista tahinikastike: tahinitahnaa, vettä, sitruunamehua, suolaa ja pippuria sekoitetaan sileäksi löysäksi tahnaksi.
Lohifileen sulattua leikkasin sen 4 palaksi.Lohifilee oli aika pieni, vähän päälle 700 gr, joten siitä tuli 2 isompaa ja 2 pienempää palaa. Aseta lohipalat uuniastiaan, laita runsaasti salsakastiketta palojen päälle ja laita sitten tahinikastiketta salsakastikkeen päälle, niin että lohiviipaleet ovat sekä salsakastikkeen sekä tahinikastikkeen peittämiä.Laita vuoka uuniin 200C asteeseen ja paista uunin alaosassa noin 25 minuuttia.Lohesta tuli tosi hyvää ja se oli ihanan mehevää.Kuorrute maistui myös tosi hyvältä.
Kuten aikaisemmin mainitsin,laitoin salsakastiketta myös pizzataikinan päälle.Tehdessäni aiemmin viikolla mannaryyneillä höystettyä pizzataikinaa tein samalla täysjyväjauhoista pienen taikinan,jonka päällystin pelkästään salsakastikkeella ja parilla tomaatinsiivulla, ja paistoin 230 C uunissa noin 13 minuuttia. Vaikka salsakastikkeessa oli runsaasti sitruunamehua, oli se kuitenkin tosi hyvää paistettuna taikinan päällä.