torstai 24. tammikuuta 2019

Rapeakuorinen uuniton pannuleipa

Eräänä viikonlopun iltapäivänä teki mieli leipää,  mutta sellaista ei ollut kaapissa.  Halusin tehdä mahdollisimman helppotekoisen mutta hyvän leivän,  ja sellainen löytyikin intialaisesta keittiöstä,  YouTube-videolla.  Tuossa linkin takana Nisa näyttää videolla miten helposti syntyy pannuleipä ilman uunia.  Leivässä oli ihanan rapea kuori,  ja pehmeä ja kuohkea sisus;  tosi hyvä pieni leipä.  Tein sen   Nisan ohjeiden mukaan, paitsi että korvasin gheen  öljyllä,  joten leipäni oli laktoositon. Tämä leipä on mainio jos haluaa tehdä pienen leivän ,  mutta ei lämmittää uunia sitä varten,  tai jos ei ole uunia.


Jotta uunittomasta leivästä tulee kypsä ja  rapeakuorinen, on toimittava kuvan ohjeiden mukaan.

Rapeakuorinen uuniton pannuleipa
  • 3 3/4 dl  vehnäjauhoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 1/4 dl + 2 rkl   lämmintä vettä
  • 1 tl kuivahiivaa
  • noin ruokalusikallinen sokeria
  • 1 rkl öljyä taikinaan+ muutama rkl lisää pannuun ja taikinan päälle
Sekoita jauhot ja suola kulhossa.  Tee jauhojen keskelle kuoppa ,  ja kaada lämmin vesi kuopppaan. Lisää sokeri ja sekoita hetken taikinaa.  Lisää kuivahiiva taikinaan. Sekoita taikinaa kunnes kaikki ainekset ovat yhdistyneet,  ja lisää sen jälkeen ruokalusikallinen öljyä taikinaan. Sekoita ja  vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan,   kunnes taikina on  sileää ja elastista.  Laita taikinapallo takaisin kulhoon,  ja sivele taikinan pinta öljyllä.   Peitä kulho keittiöpyyhkeellä ym.  ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa vähintään 2 tunnin ajan.   Taikinan pitäisi nousta hyvin tuossa ajassa.   Muodosta taikinasta sileä pallo,   sivele paistokasarin pinta öljyllä  ,   ja aseta taikinapallo paistokasariin.  Peitä kannella   ,  ja anna taikinan vielä nousta  15-20 minuutin ajan.
Kuten kuvastakin huomaa, uunittomasta pannuleivästäni tuli sisältä kuohkea.
Sido  keittiöpyyhe  paistokasarin kannen ympärille,  ja anna leivän  kypsyä kannen alla "pannu-uunissa"   10 minuutin ajan, minimilämpötilalla.  

Tämän jälkeen käännä leipä varovasti,  ja anna toisen puolen saada väriä  5 - 7 minuutin ajan,  kunnes toinenkin puoli on saanut väriä.
Anna leivän jäähtyä kunnolla ennenkuin leikkaat siitä palasia.  Kokeilin tehdä samalla tavalla myös kauraleipää , josta tuli ihan ok, vaikkakaan  ei ehkä yhtä hyvä kuin uunissa.  Vehnäleivästä sen sijaan tuli tosi hyvää näin tehtynä,  ja kaiken kruunaa ihanan rapea kuori:)

lauantai 19. tammikuuta 2019

Banaanikookosletut

Muistattehan banaaniletut , jotka ovat olleet niin suosittuja? Tässä oma versioni,  joka herkullisena  ja helppona valmistuu joskus viikonlopun aamiaiselle.  Aina niin hyvää,  ja nopeasti valmistuvaa:)

Banaanikookosletut
  • 1 kypsä banaani
  • 1 kananmuna
  • 1 taateli (liotettuna)
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 rkl kookosmaitoa
  • ½ tl vaniljauutetta
  • ripaus suolaa
  • öljyä paistamiseen
Melkein kaikki ainekset

Laita kaikki ainekset, öljyä lukuunottamatta   tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta) ja jauha ainekset tasaiseksi lettutaikinaksi.  Anna lettutaikinan levätä noin 15 minuuttia ennen paistamista, 

Lämmitä öljy paksupohjaisessa paistinpannussa, tai lettupannussa,  ja lisää taikinaa, noin 1 rkl per lettu, pannuun.   Paista lettuja miedolla lämmöllä kunnes  alapinta on ruskistunut,  ja käännä lettuja  varovasti  ja anna toisenkin puolen saada väriä.   Ihanat letut maistuvat vaikka jugurttisen kastikkeen tai jäätelön kanssa.
Namskis:)

lauantai 12. tammikuuta 2019

Appelsiininen mannakakku

Eksäni toi minulle pussillisen mannaryynejä.  "Voitko tehdä näistä jotain?" .  Hetken mietin ,   ja vastasin : "Vaikkapa mannakakkua".    Googlasin mannaryynikakkujen ohjeita,  ja  löysin yhden  jonka mukaan tein kakun.  Mutta kakku ei ollutkaan hyvä,  vaan kuiva vaikka siihen kaatoi päälle siirappia, ja  koostumus ei ollut mieleinen.   Joten kehitin oman versioni. Ja tästä tulikin todella hyvä!  Ihanan mehevä  kakku,  jossa tuntuu appelsiinin maku.  Kakkuun tulevaan siirappiin lisäsin myös  rosmariinia joka  tuo kivasti lisämakua,   mutta se ei ole tässä välttämätön  vaikkakin   tekee kakusta vieläkin paremman.

Appelsiininen mannakakku
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • ripaus vaniljauutetta
  • ½ tl pomeranssimaustetta 
  • 2 dl appelsiinimehua
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1½ dl mannaryynejä
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1½ dl kookoshiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
Appelsiinisiirappi
1,5 dl appelsiinimehua
1 dl vettä
2 dl sokeria
1 rosmariinin  oksa

Vispaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi seokseksi, lisää sen jälkeen appelsiinimehu, vanilja, pomeranssijauhe sekä öljy.  Sekoita mannaryynit,  vehnäjauho, kookoshiutaleet, leivinjauhe sekä suola keskenään,  ja lisää seos varovaisesti sekoitellen kosteiden ainesten joukkoon.   Tein kakun leipä/kakkuvuoassa,  jonka päällystin leivinpaperilla.  Leivinpaperin pinnalle sivelin hieman  öljyä ja lopuksi ripottelin pinnoille kookoshiutaleita.  Kakkutaikina kaadetaan vuokaan,  ja  kakkua paistetaan 180 C lämmössä 45-50 minuutin ajan; kunnes kakun pinta on saanut väriä ,  ja kakku tuntuu kypsältä.  
Appelsiinisiirapin kaunis väri (ehkä ruokosokerikin vaikutti)
Kakun ollessa uunissa  keitetään siirappi:  Kaikki ainekset kaadetaan paksupohjaiseen kattilaan ,  siirappia keitellään  miedolla lämmöllä aina välillä sekoittaen, kunnes siirappi paksunee. En tehnyt siirapista liian makeaa,  joten kestää hieman ennenkuin siirappi paksunee.  Kakku otetaan uunista,  siihen tehdään haarukalla muutamia reikiä ,  ja jäähtynyttä  siirappia lusikoidaan päälle, niin että sitä on joka puolella. Kakun annetaan kunnolla jäähtyä ,  ja pidetään mielellään  jääkaapissa muutamia tunteja ennenkuin se poistetaan vuuasta.
Mehevä kakkupala sopii myös jälkiruuaksi,  esim. jäätelöpallolla koristeltuna.
On kyllä niin hyvä kakku!
Rosmariinia keräsin puistosta.

lauantai 5. tammikuuta 2019

Perunasalaatti aasialaisilla makuvivahteilla

Syön todella harvoin perunaa,  mutta muutama päivä sitten  ostin marketista violetteja perunoita: kai se väri veti puoleensa 💜. Kotimatkalla mietin  mitä  niistä voisi tehdä,  ja päätin tehdä  perunasalaattia aasialaisilla makuvivahteilla.  Tätä salaattia  voi tietenkin tehdä  ihan tavallisilla perunasalaattiin sopivilla perunoilla; minulla vain sattui olemaan näitä violetteja pottuja. Aasialaistyylinen kastike teki perunasalaatista raikkaan ja herkullisen makuisen.

Perusalaatti  aasialaisilla makuvivahteilla
  • 4  kiinteämaltoista perunaa
  • 3 rkl öljyä paistamiseen
Kastikkeeseen:
  • 1 suuri valkosipulin kynsi (tai 2 pienempää)
  • noin sentin paksuinen pala inkivääriä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 1 tl kalakastiketta
  • 1 rkl siirappia 
  • 2 rkl limetin mehua
  • ½ tl chilihiutaleita
  • kourallinen tuoreen korianterin lehtiä
Pese ja kuori perunat,  Keitä perunat puolikypsiksi,  ja kaada perunat sen jälkeen siivilään jäähtymään. Kun perunat ovat jäähtyneet,  ne kuutioidaan.  Öljy (käytin rypsiöljyä)  lämmitetään pannussa, ja kun öljy on aika kuumaa,  paistellaan perunakuutioita keskilämmöllä , aina välillä käännellen,   kunnes ne ovat saaneet väriä..  

Kastiketta varten hienonnetaan  valkosipuli, raastetaan inkivääri  ja sekoitetaan  muiden ainesten kanssa  (korianterin lehtiä lukuunottamatta ) . Maistellaan ja lisätään makeutta , happamuutta tai suolaisuutta tarvittaessa.  Ennen tarjoilua sekaan käännellään tuoreen korianterin lehtiä. 
Oikeastaan tätä on helpompi tehdä tavallisilla perunoilla:  paistaessa oli vaikeaa nähdä oliko violettien perunoiden pinta hieman ruskistunut;D 
Muutama päivä sitten kävin torilla sateisena päivänä.  Silloin oli selvästi vähemmän ihmisiä.
 Mehukioski josta ostan joskus smoothien. Aina tästä kioskista.,
Torin yläpäässä nimittäin sama smoothie maksaa 50% enemmän. Sitäpaitsi mehumies on tässä paikassa mukava ja tietää millaisen smoothien haluan.
Carmellan  koju.,

Halvaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...