Ikihippi ystäväni Mary,joka talvehtii täällä ja muuten asuu Yhdysvalloissa,on taas tulossa vuoden ensimmäisenä päivänä.Emme ole tavanneet sitten viime toukokuun,ja odotankin innostuneena taas tapaamistamme pitkän tauon jälkeen.Olen viime päivinä valmistanut kaikenlaisia makeita ja suolaisia juttuja,jotka laitan herkkukoriin:tervetuliaislahja ystävälle. Mannaryynisten pikkuleipien ohjeen kehittelin kun mietin minkälaisiin pikkuleipiin voisin käyttää mannaryynipussin jämät. Mannaryyniähän käytetään itämaisissa maamoul-pikkuleivissä ,mutta nämä omani ovat erilaiset.Appelsiinin ja suklaan liitto on aina onnistunut ja niin myös näissä,ihanasti appelsiinille tuoksuvissa pikkuleivissä.
Appelsiiniset ja suklaiset mannaryynipikkuleivät
- 100 gr voita
- 1½ dl ruokosokeria
- 1 kananmuna
- noin 1 rkl raastettua appelsiininkuorta
- 3/4 dl appelsiinituoremehua
- 40 gr raastettua tummaa suklaata
- 2 dl mannaryyniä
- 2 dl vehnäjauhoja
- ½ dl riisijauhoa
- 1 tl leivinjauhoa
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna sekä appelsiinimehu.Sekoita jauhot ja lisää appelsiinin kuoriraaste sekä suklaaraaste joukkoon. Sekoita kuivat ainekset märkien ainesten kanssa ja laita kulho jääkaappiin joksikin aikaa. Taikina on hieman löysähköä:ota taikinaa lusikalla ja asettele leivinpaperin päälle.Tasoittele hieman haarukan avulla. Paista pikkuleipiä 200 C-asteessa noin 20 minuuttia.Pikkuleivät ovat pehmeitä ja murenevia uunista tullessaan,mutta kovettuvat kylmettyään.
Tein uuden satsin edellisen postauksen blondisuklaata,ja tällä kertaa ilman voin lisäystä,mikä olikin ihan turhaa tässä kotitekoisessa dulcey-suklaassa.Tein sitten osasta konvehteja,joissa blondisuklaakuoresta tuli hieman liian ohut.Täytteenä oli kahvilla maustettu ganache tummasta suklaasta,mutta kerman sijasta ganacheen tuli kookoskermaa. Nämä ja muutama blondisuklaalevy menevät myös Maryn koriin.
Tein myös muutaman quiche-tyyppisen minipiiraan,joihin löysin tosi nätit paperiset piirakkavuuat torilta;käteviä jos piirakoita vie mennessään jonnekin.Taikina on tosi helppotekoinen ja erittäin helposti työstettävä.
Taikina pikku piirakoihin
- 100 gr kylmää voita
- 150 gr jauhoa
- 1 kananmuna
Laita kuutioitu voi sekä jauhot monitoimikoneeseen;käytä konetta kunnes seos on murumaista ja lisää kananmuna;käytä konetta kunnes taikina on tasaista.Laita taikina lepäämään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi,jonka jälkeen se asetetaan jauhotetulle leivinpöydälle ja kaulitaan ohueksi taikinaksi.
Taikinaa riitti 6 pieneen piiirakkaan,ja sama määrä sopii myös yhteen isoon piirakkapohjaan.Pohjat olisi voinut esipaistaa etukäteen ,mutta laitoin täytteen päälle ilman esipaistoa ja ihan hyvä pohjasta tuli ilman esipaistoakin.Täytteeseen tuli erilaisia juustoja,kananmunia,yrttimaustetta sekä paahdettua paprikaa.
Paistoin piirakat 200 C-asteessa noin 25 minuuttia.Piirakoista 2 jäi minulle,ja 4 kiedoin elmukelmuun ja laitoin pakkaseen.Mary voi sitten lämmittää piirakat miniuunissaan.
Levittelin jauhoa alle ja päälle,ja taikinaa oli tosi helppo kaulia; se oli elastinen ja helposti käsiteltävä taikina |
Paistoin piirakat 200 C-asteessa noin 25 minuuttia.Piirakoista 2 jäi minulle,ja 4 kiedoin elmukelmuun ja laitoin pakkaseen.Mary voi sitten lämmittää piirakat miniuunissaan.