sunnuntai 31. elokuuta 2014

DIY Sriracha-kastike

Sriracha-kastike näkyy tulleen erittäin suosituksi viime vuosina.Tuossa makeahkossa chilikastikkeessa on vaan jotain niin koukuttavaa! Sriracha on kotoisin Thaimaasta Si Rachan kaupungista,jossa 1930-luvulla kuulemma sen tuli kehittäneeksi eräs sikäläinen kotirouva.Itse tutustuin tähän kastikkeeseen vuosia sitten kun ostin ensimmäisen pulloni Helsingin Vii Voanista,ja niin se koukutti että tuli useinkin ostettua pullo tuota kastiketta,vaikka se ei mikään erikoisen halpa kastike olekaan.Tunnetuin Sriracha-kastike taitaa olla Kaliforniassa valmistettu Huy Fong-Foodsin kukkopullossa oleva kastike,kun taas täälläpäin olen nähnyt enemmän Thaimaasta tuotuja Sriracha.-kastikepulloja.
Ensimäisenä päivänä...mikä väri!
Ja täällä Tel Avivin keskustassa sijaitsevan Cafe 48-ravintolan  (sivut englanniksi)keittiömestari tuli 
huomanneeksi miten paljon Sriracha-kastiketta kului henkilökunnan aterioilla,ja miten sitä lisättiin lähes kaikkeen.Tästä syntyi idea laatia  elokuussa Sriracha-menu.,johon  kuuluu esim. Srirachalla maustettu drinkki,jälkiruoka,ym, ym.Keittiömestari jakoi myös kotitekoisen Sriracha-kastikkeen ohjeen ja pakkohan sitä oli kokeilla. Tähän tarvitaan tosin jonkun verran kärsivällisyyttä,sillä kastikkeen valmistamiseen kuluu 5 päivää. Aloitin siis sunnuntaina.....

DIY Sriracha-kastike
  • ½ kg punaisia chilejä
  • 6 rkl ruokosokeria
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 1 tl suolaa
  • 1,2  dl etikkaa
Poista chilien kannat mutta jätä siemenet paikoilleen. Laita chilit,sokeri,valkosipuli ja suola monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja jauha soseeksi.Laita sose kannelliseen,sterilisoituun purkkiin ja sulje kansi. Jätä purkki huoneenlämpöön .Etikka lisätään vasta loppuvaiheessa..
Maanantaina (ja joka päivä) purkki heilutellaan jonkun verran mutta kantta ei avata. Pian jo huomaa että käyminen on lähtenyt liikkeelle ja pieniä kuplia ilmaantunut pinnalle. Neste alkaa myös erottua chilimassasta.
Keskiviikkona heiluttelin taas hieman purkkia ,niin että sisältö  lähti liikkeelle (saman tein myös tiistaina)ja selvästi jo huomaa,että tuolla sisällä kuplii. Enemmän nestettä on myös irtautunut massasta.
Torstainakin purkkia hieman heilutellaan ja perjantaina päästään sitten itse asiaan! Purkki avataan (mitkä aromit sieltä tulevatkaan!) ja kaikki kaadetaan lävikköön; massasta puristetaan irti kaikki mahdollinen neste ja sose.
Chilimehua....Mehu soseineen kaadetaan kattilaan ja nyt lisätään etikkakin.Seosta keitellään miedolla lämpötilalla usein sekoitellen (ohjeessa luki koko ajan sekoitellen,mutten nähnyt tarvetta sille),kunnes nestettä on kiehunut kokoon. Keittämisen aikana koko huusholli tuoksui ihanalta!Nestettä oli keittämisen alussa 620 ml(500 ml chilimehua+sosetta sekä 120 ml etikkaa). Keittämisen jälkeen jäljellä oli hieman yli 400 ml kastiketta.Koska nesteen joukossa on myös sosetta,annoin kastikkeen jäähtyä ja blendasin kastiketta tehosekoittimessa,jonka jälkeen kastike oli paksumpaa. Jäähtynyt kastike kaadetaan pulloon (mieluiten lasiseen) .DIY-Sriracha-kastike säilyy jääkaapissa puoli vuotta,mutta takaan että se loppuu jo paljon ennen sitä......Tähän tuli aika reilusti tuoreita chilejä,ja mietin että tulisiko kastikkeesta yhtä hyvää jos chilejä on vähemmän ja jos korvaa osan niistä tavallisella punapaprikalla mutta niin että lisää vaikka kuivattua chiliä....

Edit:käytin tässä 5% etikkaa,joten valkoviinietikka taitaa sopia tähän kaikkein parhaiten.

lauantai 30. elokuuta 2014

Lounaalla Goodies-delissä

Rakastan pieniä ruokapaikkoja;sellaisia joita myös deliksi kutsutaan.Minulle deli tarkoittaa paikkaa,josta voi käydä ostamassa kotiin aineksia,mutta jossa voi myös istahtaa vaikka lounaalle viinilasillisen  kanssa.Kesällä kävin mm. Helsingissä ihanassa Cafe Tienda Espana-delissä,josta pidin paljon;siellä ei tosin tainnut olla viinioikeuksia.Viime viikolla kävin lounaalla ihastuttavassa Goodies-delissä Tel Avivin keskustassa ,ja paikan löysin Instagramin kautta.vaikka olin kyllä kävellyt paikan ohitse muutamaan kertaan ;kuitenkaan sisällä poikkeamatta..Instagram on kyllä mahtava juttu;sen kautta olen löytänyt monta paikkaa jossa haluaisin käydä.....Minutkin  löytää siellä täältä,käypääkä vaikka kurkkimassa...
Näkymä kadulle.Sisällä on  muutama pieni pöytä tuolineen ja sitten tämä elegantti istumapaikka heti sisään tullessa.
Hyllyiltä löytää kaikenlaista hyvää myös kotiin ostettavaksi.
Tiskiltä löytyy erilaisia leikkeleitä,herkullisia juustoja,hilloja,leivonnaisia ja muita herkkuja.Paikan viehättävä omistaja Ronit  Ron asui Pariisissa useita vuosia ja haaveili tällaisesta paikasta.
Artesaaniliköörejä kauniissa pulloissa.
Hyllyiltä löytyy herkkuja.Goodies on ihan lähellä meren rantaa ja sieltä voi ostaa piknikkorin ,joka pakataan toiveiden mukaisesti. Söin tuolla pienen lautasellisen juustoa ,joka tarjottiin punasipulihillon ja patonkipalasten kanssa.Kuvaa juustolautasesta ei minulla nyt ole;mutta se löytyy Instagram-tililtäni.

Helsinkiinkin avataan syyskuussa uusi italialainen deli,jossa voi ruuan kanssa nauttia vaikka viinilasillisen,mutta siitä enemmän myöhemmin........

torstai 28. elokuuta 2014

Maissimaito x 2 ja jäätelökin....

Näin eräänä  päivänä  täkäläisen nettikaupan sivustolla maissimaitopakkauksen ja aloin ihmetellä,että mikä ihmeen maissimaito. Etelä-Amerikassa asuneena erilaiset maissista valmistetut juomat ovat minulle tuttuja,mutta en ollut aiemmin kuullut maissimaidosta. Kun sattumalta olin juuri ostanut paketillisen maissia niin laitoin kokeiluun,ja Googlen avulla selvisi että  maissimaito on suosittua Thaimaassa,kuten myös joissain muissa Aasian maissa.Tein kaksi versioita:raakaversion sekä keitetyn version ja tässä ensimmäisessä kuvassa näkyy raakaversio.

Raaka maissimaito
  • 1 tähkää varten tarvitaan 2 dl vettä
  • ½ tl  kanelia
  • hieman vaniljaa
Mitä tuoreempi ja makeampi maissi,sitä makeampi juoma.
Maissista poistetaan mahdolliset säikeet ja vihreät osat,ja vedetään veitsellä maissinjyvät irti tähkästä.Maissinjyvät,kanelia,vaniljaa  ja vettä laitetaan tehosekoittimeen ja jauhettu seos laitetaan  joko siivilään tai harsokankaaseen ,ja siitä puristetaan irti kaikki mahdollinen neste.Miltä tuo maistui? Hieman maissiselta...ja koska maisseissa on luonnollista makeutta ei lisämakeutta tarvita jos maissi on todella makeaa.Jos makeutta ei ole tarpeeksi,voi maidon makeuttaa hunajalla. Raaka maissimaito säilyy jääkaapissa 2 vuorokautta ja se käy vaikka smothien pohjaksi.
Keitetty maissimaito
  • samat ainekset kuin raakamaissimaidossa 
Valmistetaan ensin raaka maissimaito,joka kaadetaan kattilaan,ja maitoon lisätään ruokosokeria maun mukaan. Seosta keitellään miedolla lämmöllä lähes  koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia,kunnes seos paksunee.

Keitettäessä osa maidosta paksunee ja jää pohjalle ja pinnoille. Maissin sokerit alkavat muuttua tärkkelykseksi pian sadonkorjuun jälkeen.Anna maidon jäähtyä. Kun maito on jäähtynyt,maista ja lisää makeutusta tai mausteita jos siltä tuntuu,Blendaa seos tasaiseksi,niin että tärkkelys sulautuu nesteeseen.Laita jääkaappiin,jossa se jähmettyessään hieman paksunee  ja juo kylmänä. Pidin tästä enemmän,ja tämä sopiikin hyvin pohjaksi jälkiruokiin;kuten vanukkaisiin tai vaikka jäätelöön.




Ja sitä jäätelöä tulikin tehtyä tuolla keitetyllä pohjalla. Vajaa 3 dl keitettyä maissimaitoa,1 banaani,1 dl pakastemustaherukoita,jonkun verran  glukoosisiirappia ja ½ tl ksantaania.Maissin maku ei tässä tuntunut;hyvää oli.

tiistai 26. elokuuta 2014

LImetillä maustettuja energiapatukat

Elokuun alussa aloitin kuntosalilla käynnit lähes 10 kuukauden tauon jälkeen. Kunto oli jo aika maassa,ja kun ihan lyhyen kävelyetäisyyden päähän avattiin uusi kuntosali niin päätös aloittaa uudelleen olikin helppo. Salillä käynnin jälkeen kaipaan jotain pientä energiaa nostattavaa ,ja siihenhän energiapatukat ovatkin paikallaan.Tykkään tehdä niitä itse,ja tällä kertaa lisäsin patukoihin tummasta riisisistä paahdettuja muroja,joka antoi kivasti rapeutta näille patukoille. Patukat ovat semi-raakoja,sillä riisimurot (johon ei ole mitään lisätty) eivät  taida olla raakoja.Googlettaessa löysin samanlaisia muroja Suomesta täältä.Patukoissa maistuu limetti,joka antaa näille raikkaan maun,ja limettiä tulee näissä olla reilusti,että sen maku tuntuu.

Limetillä maustetut energiapatukat (10 kpl)
  • 15-20 medjoultaatelia (käyttämäni taatelit olivat hieman pieniä,joten niitä oli 20;jos taatelit ovat suuria niin 15 kpl varmaankin riittää
  • 2 dl tummasta riisistä paahdettuja riisimuroja (sokerittomia)
  • 3½ dl kookoshiutaleita (sokerittomia)
  • ½ dl idätettyä tattaria
  • ripaus suolaa
  • 2 limen kuoriraaste sekä mehu.
Jos taatelit ovat kuivahtaneita liota niitä jonkun aikaa pienessä vesimäärässä,mutta jos ne ovat pehmeitä niin eivät tarvitse mitään erikoiskäsittelyä.Jauha kaikki muut ainekset paitsi riisimurot  tasaiseksi massaksi.Lisää riisimurot käsin massaan massaan ja sekoita. 
Painelin massan patukkamuottiini,mutta jos tuollaista muottia ei ole saa niistä helposti käsinkin muotoiltua patukoita.

Patukkamuotin laitoin pakastimeen ja kun patukat olivat jähmettyneet ja melkein jäätyneet oli ne helppo poistaa muotista. Patukat ovat sinänsä noin jo valmiita,mutta yleensä kuivatan patukoita vielä kuivurissa joitakin tunteja,sillä ne pysyvät sitten paremmin koossa hieman kuivuneina. Kuivurin sijaan patukoita voi kuivatella jonkun aikaa uunin alhaisimalla lämmöllä.








Limetti tuntui näissä kunnolla,nam:) Tosi hyviä patukoita ja otan tällaisen aina mukaani salille mennessä,ja syön sitten kuntoilun jälkeen.
Näitä ihania tryffeleitä kävin viime viikolla ihailemassa Roy Chocolaten uudesssa kahvilakaupassa ihanassa Saronassa.
Ulkokahvila oli maan päällä ja kaunis suklaakauppa maan alla.Samaisen Royn interaktiivisella suklaaluennolla olin joitakin vuotta sitten,ja kiva juttu on se että Roy on puoliksi suomalainen:)

lauantai 23. elokuuta 2014

Paras sobanuudelisalaatti ikinä- sobanudeleita mangolla ja munakoisolla

Rakastan Ottolenghin kasvisohjeita ja sellaisia riittääkin kahdessa Ottolenghi-Tamami-kirjassani (Ottolenghi:the Cookbook,ja Jerusalem)Minulta puuttuu vain  Plenty-kirja,jossa on pelkästään kasvisohjeita, ja jonka Ottolenghi on kirjoittanut ilman Tamamia,jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä kahdessa muussa kirjassa.Plenty-kirja on mielettömän hyvä,enkä osaa oikein päättää kumpi on parempi;Jerusalem vai Plenty,sillä molemmat ovat niin loistavia keittokirjoja.Vaikka en omistakaan tuota Plenty-kirjaa niin   sellainen löytyy  kantakahvilani Sugar Cafen hyllystä,ja aina välillä otan siellä kirjan esille. Jo pitkään olen kuolannut tämän sobanuudelisalaatin perään;myös siksi että tattariset sobanoodelit ovat suosikkejani,ja tämä salaatti oli aivan mielettömän hyvää.Hieman aikaa meni salaatin tekoon,mutta esivalmistelut voi tehdä etukäteen;esimerkiksi kastikkeen voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä. Hieman jouduin muuttamaan ohjetta,sillä käytin vihreää chiliä punaisen sijaan ja pienensin öljyn määrää,sillä joissain Ottolenghin ohjeissa öljyn määrä on aivan liian suuri minun makuuni.Sobanoodelisalaatti on vegaani.

Sobanuudelisalaattia  mangolla ja munakoisolla (4:lle)
  • 120 ml riisietikkaa (korvasin osan omenaviinietikalla,sillä riisietikka loppui kesken)
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 40 gr sokeria (käytin ruokosokeria,kuten aina...)
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl seesamiöljyä
  • ½ hienonnettu punainen chili (käytin vihreää chiliä...)
  • yhden limetin kuoriraaste sekä mehu
  • ....................................
  • 2 noin 2 sentin kuutioiksi paloiteltua munakoisoa
  • vajaa desi öljyä paistamiseen(Ottolenghin ohjeessa öljyn määrä oli huikea 220 ml...)
  • 250 gr sobanuudeleita
  • 1 kypsä mutta ei liian pehmeä mango,kuutioituna (tässä voisi käyttää myös pakastettuja mangokuutioita)
  • 40 gr hienonnettua basilikaa (käytin vähemmän;40 gr on aika paljon...)
  • 40 gr hiennonnettua korianteria
  • ½ punasipuli,hyvin ohuiksi palasiksi leikattunatäy
Kastike:Etikkaa ,sokeria ja suolaa keitetään noin minuutti,kunnes sokeri on sulanut.Ota kattila pois tulelta ja lisää valkosipuli,seesamiöljy ja chili. Kun kastike on jäähtynyt ,lisää myös limetin kuoriraaste-ja mehu.Tämän kastikkeen tein jo edellisenä päivänä.
Munakoisokuutiot paistetaan öljyssä kullanruskeiksi,jonka jälkeen kuutiot siirretään lävikköön jäähtymään ja valumaan ja kuutioitten päälle ja sekaan ripotellaan suolaa. Sillä välin kun munakoisokuutiot paistuvat,keitetään sobanuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kun nuudelit ovat valmiit,siirretään ne lävikköön ja päälle kaadetaan kylmää .Laita kylmät nuudelit suureen kulhoon ,lisää kastike,munakoisokuutiot,mangokuutiot ,sipuli ja suurin osa yrteistä. Anna salaatin vetäytyä tunnin,mielellään kaksikin ja koristele yrteillä. Tästä tuli reilu annos,josta riittää neljälle ja jopa viidellekin.Ruokaisemman tästä saa jos salaattiin lisätään paistettuja tofukuutioita.
Lisää lisää,tämä oli niin hyvää!
Torstaina iltapäivänä kävin uudella maatilatorilla Tel Avivin keskustan kauppakeskuksessa. Tofuvalmistajan kojussa oli myös käsintehtyjä sobanuudeleita. 
Aika ihanaa kun ihan keskustassa on maatilatori,jonne helppo mennä. Tämä on reilua kauppaa parhaimmillaan,jossa tuotteet ostetaan suoraan viljelijältä tai valmistajalta eikä välikäsiä ole.
Luomuvihanneksia
Ja tietysti tuli ostettuakin jotain eli artesaanileipurin patonki,lehtikaalia,ihanan juustolan vuohenjuustoa ja luomuomenoita.Lehtikaali oli tuolla halvempaa kuin missään muualla ostamani,joten taidan jatkossakin käydä tuollla 2 päivänä viikossa toimivalla torilla.

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Budjetti-ateria 4:lle -haaste,sainpas toteutettua...


Kun minua pyydettiin tähän 4 hengen ateria-haasteeseen alle 30 eurolla;(linkki Cuponationiin  ei enään toimi)ajattelin että enhän  minä voi siihen osallistua,sillä asun eri maassa suurimman osan ajasta. Valuuttakin on eri...mutta kun minulle vakuutettiin että voin siihen hyvinkin osallistua niin aloinkin suunnittelemaan tuota ateriaa. Loppujen lopuksi hintataso kaupoissa ei ole merkittävästi erilainen täälläpäin;jotkut ainekset ovat kalliimpia täällä,jotkut halvempia. Käänsin hinnat päivän kurssin mukaan euroiksi,ja  näin sain tehtyä 3 ruokalajin aterian 4:lle;eli alkuruuan ,pääruuan ja jälkiruoan,ja loppusummaksi tuli hieman alle tuo 30 euroa. Jos olisin valmistanut tämän aterian Suomessa;olisin todennäköisesti marssinut Lidliin hankkimaan suurimman osan aineksista;siellä kun on sekä edullista että hyviä tuotteita (ainakin minun mielestäni...).

Alkupala:lähestyvä syksy innostaa kokkaamaan juureksia....
Täytetyt punajuuret fetalla,punajuurisiirapilla   ja ruohosipuliöljyllä
  • 4 keskikokoista punajuurta
  • 2 rkl balsamietikkaa+1 rkl öljyä
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan
  • 1 rkl sokeria 
  • 150 gr fetajuustoa
  • 2 dl oliiviöljyä
  • kourallinen ruohosipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
Punajuuret pestään ja leikataan molemmilta puolilta tasaiseksi,ja keitetään ,kunnes ne ovat sen verran pehmeitä että niitä pystyy hyvin leikkaamaan  veitsellä. Punajuurten annetaan  jäähtyä lävikössä ,jonka jälkeen ne kuoritaan.Punajuuren keitinliemestä säästetään noin  2 dl ja lientä  keitetään kattilassa kokoon hieman siirappimaiseksi sokerin ,öljyn(1 rkl) ja balsamietikan kanssa.Maistetaan ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Punajuuriin kaiverretaan syvä kolo ,niin että punajuuren seinämät ovat tarpeeksi paksuja eivätkä mene rikki.Punajuuret sivellään punajuurisiirapilla,joka antaa niille hieman kiiltoa..Punajuurista kaiverrettu osa pilkotaan hienoksi ja siihen lisätään hieman punajuurisiirappia. Maistetaan ja lisätään pippuria tai suolaa jos tuntuu siltä.Punajuuret täytetään kerroksittain niin että ensimmäinen kerros on punajuurimurskaa ja viimeinen kerros fetajuustoa.  Valmistetaan ruohosipuliöljy: ruohosipulia,valkosipulia ,oliiviöljyä ,suolaa ja mustapippuria blendataan tasaiseksi ,jonka jälkeen öljy siivilöidään. Täytetyt punajuuret asetellaan annoslautaselle;lautasen reunoille kaadetaan ruohosipuliöljyä. Punajuuret koristellaan ruohosipulilla ja päälle ripotellaan hieman punajuurisiirappia. Ripottelin myös punajuurisiirappia  lautaselle kuvan mukaan.Tästä tuli sekä edullinen että kaunis alkupala.


 Alkupalan budjetti:(hinnat laskettu euroissa päivän kurssin mukaan)
  • 4 punajuurta-1,4 eur
  • feta -1,7 eur -maitotuotteet ovat täällä yleensä kalliimpia kuin Suomessa, mutta eräässä herkkukaupassa on vuohenmaitofeta melkein aina tarjouksessa,joten feta tuli sieltä..Se oli noin 300 gr palasena,josta käytin puolet eli 150 gr. Hinta siis laskettu tuolle 150 grammalle.
  • ruohosipuli - 0,5 eur 
  • Muut ainekset  eli öljy,sokeri,mausteet,valkosipuli  ja balsamietikka olivat jo ennestään  kotona,joten alkupalaan ostetut tuotteet maksoivat  siis yhteensä   3,6 eur. 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Pääruoka-Merianturaa appelsiini-ruskistettu voi-kastikkeessa sekä appelsiinilla maustettua porkkanaquinoaa
Kala+kastike:
  • 8 merianturafilettä
  • 40  gr   voita +30 gr kastiketta varten
  • 3 dl appelsiinimehua
  • ½ dl sitruunamehua
  • suolaa,mustapippuria
  • 4 appelsiinirengasta
  • 1 rkl persiljasilppua
  • jauhoa kalafileitten leivitykseen
Appelsiinilla maustettu porkkanaquinoa
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 1 tl appelsiininkuoriraastetta
  • 2.5  rkl oliiviöljyä
  • suolaa,pippuria
  • 2,5 dl quinoaa
  • 5 tai hieman enemmän dl vettä
Kala :Jättimarketissa huomasin että pakastemerianturaa oli erittäin edullisesti tarjouksessa,joten siitä syntyi pääruoka.Pakkauksessa oli 8 filettä. Mieluummin olisin käyttänyt tuoretta kalaa mutta silloin budjetin leijonaosa olisi mennyt siihen.Sama juttu olisi ollut pakastelohen kanssa.  Laitoin edellisenä iltana kalan jääkaappiin sulamaan,ja seuraavana päivänä  kuivasin fileet mahdollisimman kuiviksi.  Ripottelin vehnäjauhoa lautaselle ja kieritin siinä kalafileet,niin että jauhoa tarttui hyvin pinnalle,Sitä ennen olin ripotellut kalan pinnoille suolaa ja pippuria. Laitoin kuumalle pannulle voita sekä hieman öljyä ja paistoin kalafileet siinä,niin että  molemmat puolet saivat väriä.  Merianturaa käännellään varoen,ettei filee mene rikki. Fileet pidetään lämpimänä sillä välin kun kastike valmistetaan.

Kastike:
Noin 30 gr voita ruskistetaan paistinpannussa kunnes se alkaa tuoksua mukavan pähkinäiseltä,Vaahto kuoritaan pois ja appelsiini-ja sitruunamehu kaadetaan pannulle ja kastiketta keitetään kokoon ,kunnes se hieman paksunee.Ohueksi leikatut appelsiinirenkaat keitetään kastikkeessa jonkun aikaa,kunnes ne pehmenevät,jonka jälkeen ne poistetaan kastikkeesta.Kastikkeeseen   voi lisätä hieman Maizenaa,jos haluaa.Loppuvaiheessa kastikkeeseeen lisätään silputtu persilja. Maustetaan suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Porkkanaquinoa
Porkkanat kuoritaan ja niistä otetaan kuorijalla ohuita suikaleita,jotka leikataan pienemmiksi. Oliiviöljyä kuumennetaan kattilassa ja porkkanat  kuullotetaan öljyssä,kunnes ne pehmenevät. Quinoa lisätään kattilaan ,sekoitellaan joitakin minuutteja porkkanoiden kanssa.Päälle kaadetaan vesi,lisätään appelsiininkuoriraaste sekä suolaa ja pippuria.Quinoan annetaan kypsyä kannen alla kunnes quinoa on valmista.Maistellaan ja lisätään suolaa & pippuria jos tuntuu siltä.

Annoksen kokoaminen: Minulla oli jokaiselle syöjälle 2 merianturafilettä,jotka asettelin lautaselle lomittain.Päälle kaadoin appelsiinikastiketta ja jokaisen kala-annoksen päälle tuli appelsiinirengas.Quinoaa painelin pyöreään desimittaan,ja kaadoin quinoan lautaselle. Kala-annos oli tosi hyvää ja etenkin ruskistettu voi-appelsiinikastike oli mielettömän hyvää.Sitä tulee takuulla tehtyä toistekin,niin hyvää se oli.

Kalan ja quinoan lisäksi tarjolla oli jäävuorisalaattia ja kirsikkatomaatteja,perusvinaigretilla.
Pääruoan budjetti:
Käytin siis tarjouksessa olevaa pakastekalaa.Hinta oli erittäin edullinen mutta jäätä kalan päällä oli pakkauksen mukaan 20 % ,ja minusta jopa hieman enemmän.
  • 8 merianturafilettä (pakaste) -5,40 eur (sulatettuna noin 700 gr)
  • 100 gr voipaketti - 0,9 Eur
  • 2 porkkanaa +nippu persiljaa-yhteensä - 0,9 eur
  • 4 appelsiinia - 1,10 eur
  • 2,5 dl quinoaa -  1,7 eur (quinoan ostin irtopainona)
  • 1 jäävuorisalaatti+ muutama kirsikkatomaatti 1,3 eur
Viiniähän pitää aterialla myös olla. Tämä aika perusvalkoviini maksoi 7,5 eur. Haaveilin tälle aterialle Villa Antinorin valkoviiniä,mutta se maksoi 12,7 eur,niin että piti tyytyä tähän halvempaan,ettei budjetti ylity...

Pääruuan ostokset viineineen  maksoivat yhteensä 18,8 eur. Öljy,jauho ja mausteet sekä sitruuna   löytyivät ennestään keittiöstä.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Jälkiruoka: Suklaakupit mokka-rommi-valkosuklaavaahdolla

Jälkiruokana näin silmieni edessä erittäin suklaisen jälkiruuan,ja mietin että pitääkö budjetti jos teen tätä. Mutta pitihän se!
  • 250 gr tummaa suklaata (käytin 60% tummaa suklaata)
  • noin 250 ml kuohukermaa
  • 225 gr valkosuklaata
  • 2 rkl instantkahvimuruja
  • 2 rkl rommia
Mokka-rommi-valkosuklaavaahtoa (tai kreemiä) varten lämmitin kerman vesihauteessa ja lisäsin kuuman kerman joukkoon ensin  kahvimuruja ja sen jälkeen valkosuklaan.Sekoitellaan sulava valkosuklaa hyvin kerman joukkoon.Kun seos on hieman jäähtynyt,lisätään rommi . Seos laitetaan jääkaappiin,ja täysin kylmä seos  vatkataan vaahdoksi.Tämä on muuten syntisen hyvää!

Tumma suklaa sulatetaan vesihauteessa ja se temperoidaan. Siitä tehdään kuppi näin:

Otetaan kertakäyttökuppi,ja leikataan se auki aina pohjan puoliväliin saakka,minkä jälkeen leikattu kohta teipataan kiinni.Näin suklaakuppi on helppo irroittaa jähmettymisen jälkeen kertakäyttökupista.Käytin tässä vähän turhan suuria kertakäyttökuppeja,minkä vuoksi suklaata ja kermaa meni enemmän,mutta tähän  käy periaatteessa mikä tahansa kertakäyttökuppi.



















Vähän sotkuistahan tämä puuha oli,mutta kun ajattelee lopputulosta niin.....Eli sulaa suklaata kaadetaan reilusti kuppiin ja kuppia käännellään niin että pohja ja seinämät ovat täysin suklaan peitossa.Jos suklaa on liian paksuhkoa,voi lusikalla hieman tasoittaa suklaata seinämille. Tämän jälkeen kuppi käännetään ylösalaisin ja annetaan ylimääräisen suklaan valua pois.Suklaakuppi laitetaan jääkaappiin jähmettymään,jonka jälkeen teippi poistetaan ja suklainen kuppi irroitetaan varovasti kertakäyttömukista. Noita mukia kannattaa varmuuden vuoksi tehdä muutama ylimääräinen,sillä yksi meni rikki,ja jouduin sulattelemaan suklaata uudelleen ja toistaa koko prosessi... Suklaakuppeihin lusikoin kahvilla ja rommilla maustetun valkosuklaavaahdon ja ripottelin päälle hieman kaakaota.  Kuppeja kannattaa käsittellä varoen täytettäessä,etteivät ne mene rikki. Miten tällaista jälkiruokaa sitten syödään? No vaikka niin että syödään mielettömän herkullinen vaahto lusikalla tai sitten laitetaan paperia kupin ympärille ja syödään sitä kuin jäätelötötteröä;D

Jälkiruuan budjetti:
  • Tumma suklaa 2,5 eur (marketissa oli 3 levyn kimppatarjous
  • 1 kermatetra  1,4 eur (kermatetrat ovat täällä 250 ml per kpl) 
  • valkosuklaa 2,6 eur (valkosuklaakin  oli 3 levyn kimppatarjouksena)
Rommia ja kahvia löytyi kotoa eli ei tarvinnut ostaa.Jälkiruuan ostokset maksoivat siis 6,5 euroa.

Koko aterian yhteisumma oli 28,9 euroa,eli juuri ja juuri pysyin budjetissa.Viinin poisjättäminen olisi halventanut aterian hintaa reilustikin.

torstai 14. elokuuta 2014

Selleripesto

Kun eräänä perjantaina (viikonlopun alku täällä) söin aamiaista kantakahvilassani Sugar  Cafessa,oli aamiaiseen kuuluvien tahnojen joukossa myös tosi herkullinen,ennestään tuntematon tahna.Kysyin kahvilan omistajalta Gideonilta että mitä tuossa tahnassa oli ja  hän sanoi sen olevan selleripestoa.En kuitenkaan saanut ohjetta Gideonilta,mutta tahnan maut olivat muistissa jotenkuten ,joten näin syntyi tämä tahna.

 Selleripesto
  • 2½ dl  persiljaa
  • 4 dl paloiteltuja sellerinvarsia
  • 1,25 dl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 rkl raastetua sitruunankuorta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl chiliä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 50 gr pinjansiemeniä tai mantelilastuja
  • 50 gr parmesaania (ei välttämätöntä)

Laita kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta monitoimikoneeseen ja anna koneen käydä kunnes seos on tasaista muttei liian hienojakoista. Lisää öljy vähitellen joukkoon ,samoin kuin juusto,jos haluat käyttää sitä. Selleripesto on ihanaa lisäkkeenä ,leivän päällä,ja miksei pastankin kanssa.
Olin jossain lukenut uudesta falafelipaikasta,Falafixista ja kun menin siitä yhtenä päivänä ohi,päätinkin poiketa sisälle. Ei kyllä tarvitse arvata mistä Falafix on saanut inspiraation mitä tulee nimeen ja ulkoasuun,sillä selvästikin on kahvipisteketju Cofix,josta olen täällä blogissa kertonut,vaikuttanut tämän falafelipaikan perustajaan. Cofix-Falafix;D Falafelipaikkojahan täällä on kuin sieniä sateella,joten kannattaa olla hieman muista poikkeava.Hot falafel.small price,lukee tuolla ja falafeliannoksen hinta on euroissa 1,30 Eur. Saman hintaisia falafeliannoksia saa muutamasta muistakin falafelpaikoista.
Tiskillä oli kiva valikoima tuoreita salaatteja,joita saa falafeliannokseensa.Pienestä lisämaksusta saa paistettuja munakoisoviipaleita ja /tai keitetyn kananmunan.
Hyvä ohje;D
En ollut niin nälkäinen ,että olisin jaksanut kokonaisen falafelannoksen,joten otin vain annoksen falafelpyöryköitä.Hanasta tuli tahinia erikseen. 10 pyörykkää on kuitenkin aika suuri annos,joten puolet meni kotiin vietäväksi;koirani Bambi rakastaa falafelia!

sunnuntai 10. elokuuta 2014

Tarteletit valkosuklaakreemillä ja karamellisoiduilla viikunoilla

Vastapäisen talon naapurin kanssa ulkoilutimme koiriamme iltaisin aina kesäkuuhun saakka,kunnes naapuri,eläkkeellä oleva opettaja,joutui luopumaan lemmikistään pahan reumatismin johdosta;Toffi-koiralla kun oli taipumus yhtäkkiä pinkaista juoksuun jotain mielenkiintoista nähtyään,ja läheltä piti ettei E. satuttanut itseään pahasti siinä samassa. Toffille kuuluu kuitenkin ihan hyvää,sillä se pääsi E. tyttären kibbutsille,jossa se saa vapaasti juoksennella nurmikolla ja jossa riittää koiraystäviä. Oma koirani Bambi sen sijaan jäi hieman murehtimaan parhaan kaverinsa häviämistä.....E. kerää aina postini poissa ollessani (kerrostalon sisäänkäynnin kohdalla pienet postilaatikot joka asunnolle) ja kiitokseksi siitä tein hänelle nämä valkosuklaiset tarteletit;hän kun on suuri suklaan ystävä.  Tartelettin sisälle tuli valkosuklaa-juustokreemiä ja päälle karamellisoituja viikunoita ,ja näistä saamani palaute oli hyvä:) Pohjataikinassa oli myös kookosta,ja pohjan ohjeen lainasin täkäläiseltä suositulta leivontablogilta ,jossa tarteletit ovat aina täydellisen näköisiä....

Tarteletit valkosuklaalla ja karamellisoiduilla viikunoilla
Pohjataikina:
  • 200 gr kylmää voita,kuutioituna
  • 250 gr vehnäjauhoja
  • 50 gr jauhettua kookosta
  • 100 gr sokeria
  • vaniljaa,joko uutteena tai suoraan tangosta raaputettua
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1-2 rkl kylmää vettä (alkuperäisessä ohjeessa käytettin maitoa)
Taikina on kaikkein parasta tehdä monitoimikoneessa:koneeseen lisätään jauhot,voi,kookos,vanilja,suola sekä sokeri.Aineksia sekoitetaan koneessa kunnes ne muttuvat murusiksi.  Lisätään kananmuna ja vesi(tai maito) ja annetaan koneen käydä kunnes seos muttuu pallomaiseksi,ei sen enempää. Taikinasta muodostetaan pallo,joka litistetään levyksi.Se laitetaan elmukelmuun ,ja taikinan annetaan jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin.Tämän jälkeen taikinaa kaulitaan jauhotetulla alustalla (päälle ripottelin myös jauhoa ) noin 3. millin paksuiseksi ja siitä otetaan noin 10 sentin pyörylöitä.Käytin tartelettien tekemiseen pohjattomia metallirenkaita,mutta yhtä hyvin tähän käyvät tavalliset tartelettimuotit.Muotit vuorataan taikinalla .Pohjaan  tehdään reikiä haarukalla ja tarteletit laitetaan pakkaseen  noin puoleksi tunniksi. Uuni lämmitetään 175 C-asteeseen. Tarteletit otetaan pakastimesta ja jokaisen tarteletin päälle laitetaan pala leivinpaperia;niin että  koko taikina peittyy. Päälle laitetaan joko leivontakuulia tai papuja painoksi.Pohjia paistetaan uunissa 10-12 minuuttia,jonka jälkeen leivinpaperi ja painot poistetaan ,ja pohjia paistetaan uunissa vielä 5-8 minuuttia,kunnes pohjat saavat hieman väriä. Pohjien annetaan jäähtyä täysin ennen täyttöä. Tein vain 3 tartelettia ,joten taikinaa jäi vielä reilusti ,ja laitoin lopun taikinan pakkaseen.
Täytteeseen käytin täällä myytävää 5 % pehmeää ,lusikoitavaa juustoa,jonka esim, jugurtti.-tai kermarahka korvaa hyvin. Täytteeseen tuli 200 gr juustoa ja 100 gr valkosuklaata: sulatin suklaan vesihauteessa ja lisäsin juuston sulaneen suklaan joukkoon. Lisäsin seokseen myös hieman vaniljaa. Täytteen lusikoin tarteletteihin,mutta pursottamalla saadaan nätimpää tulosta.
Karamellisoidut viikunat; en muista tarkalleen kuinka monta viikunaa käytin,mutta leikkasin viikunat 4 osaan ja kierittelin leikattuja puolia sokerissa (käytin ruokosokeria). Kuumensin pannun oikein kuumaksi,ja karamellisoin viikunoita pannulla ,kunnes sokeri alkoi sulaa ja muuttui siirappimaiseksi.Loppuvaiheessa lisäsin joukkoon noin ruokalusikallien balsamietikkaa. Kun viikunat olivat jäähtyneet  koristelin niillä tartelettien pinnat. Karamellisoidut viikunat ovat ihania; vaikka jäätelön tai jugurtin kanssa;)

torstai 7. elokuuta 2014

Ihanat kevätkääryleet Bazarissa


Nämä ihanat kevätkääryleet söin muutama päivä sitten äskettäin torin reunalle avatussa pienessä Bazarissa,joka on sekä baari että ruokapaikka:tarjolla on mielenkiintoisia tapasannoksia,salaatteja sekä luovalla tavalla tehtyjä voileipiä.Tämä oli ensimmäistä kertaa kun söin tavanomaisesta poikkeavia kevätkääryleitä,ja ihastuin! Täyte avokadolla,mangolla,korianterilla ja tomaattisalsalla oli aivan  ihana,ja tätähän soveltaa helposti myös kotikeittiössä. Bazarin tiskin vastaisella seinällä olevalla liitutaululla oli myös listattu maapähkinäkastikkeeseen tulevat ainekset,eli maapähkinöitä,makeaa chilikastiketta,korianteria ja mangoa. Kastike  oli hurjan hyvää ja ihastuin pieneen pyöreään kastikeastiaan,josta tulee mieleen Eero Aarnion pallotuoli;D
Viehättävään pieneen paikkaan on mukava poiketa,kun toriostokset on tehty.Kääryleitten seuraksi otin lasillisen kuivaa valkoviiniä.
Baarimaisen osan takana oli käytävämäinen osa,jonka toisella seinustalla oli baarituoleja ja tiski,ja toisella puolella Bazarin keittiö.
Bazariin tullessa huomasin siellä erittäin tutun henkilön;Gil Hovavin,joka on täälläpäin ehkä tunnetuimpia kulinaarisia persoonallisuuksia.Hänellä on ollut useita kokkiohjelmia televisiossa,ja on myös kirjoittanut useita keittokirjoja,joista minullakin on yksi hyllyssäni.Minkä hymyn hän väläyttikään;D
Kuvassa Bazarin omistaja ja perustaja Hila,joka on täällä tullut enemmän tunnetuksi Shorty-nimisenä räppärinä.Hilan räppäriajat taitavat olla takanapäin,sillä hän vietti 3 vuotta Nykissä,opiskellen kokkaamista.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...