Siis just niin: kertakaikkiaan herkulliset bataattipyörykät ei niin tavanomaisella tomaattikastikkeella. Thaimaalaistyylinen ruoka on vieläkin aika hallitseva tällä hetkellä keittiössäni ja nyt tein nämä helppotekoiset ja herkulliset pyörykät. Ohje on kirjasta
"What's cooking Thai",joka on ollut kirjahyllyssäni iät ja ajat: ensin Suomessa ja sitten täällä mutta vasta nyt tajusin että etten ole kertaakaan kokannut tästä kirjasta mitään. Kirjassa on monta hyvää ja suhteellisen helppotekoista thaiohjetta;en tiedä miten autenttisia ne ovat mutta olen nyt merkinnyt ylös aika monta ohjetta tuosta kirjasta. Monet ohjeista sisältävät lihaa mutta jotkut nistä voi helposti muuntaa vegaaniseksi. Tämä ohje kiinnosti helppouden ja erikoisen tomaattikastikkeen vuoksi:siinä on sellaisia aineksia mitä ei helposti yhdistä tomaattikastikkeeseen.Pyörykät ovat hyviä ihan sellaisenaankin mutta kun niiden päälle laittaa tätä tomaattikastiketta niin syntyy ihana makujen sinfonia:) Muutkin aasialaistyyliset kastikkeet sopivat hyvin näille pyöryköille.
Bataattipyörykät ja tomaattikastike thaimaalaisilla mauilla
1. Ensin tehdään tomaattikastike:
- 3 tomaattia ,kaltattuna
- 2 rkl öljyä
- 1 pieneksi paloiteltu valkosipulin kynsi
- 2 sentin pala pieneksi paloiteltua inkivääriä
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl limetin mehua
- 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
Kaltatut tomaatit leikataan pieniksi kuutioiksi. Öljy lämmitetään wokissa (tai kattilassa) ja valkosipulin sekä inkiväärin palasia paistetaan minuutin verran minkä jälkeen lisätään tomaattikuutiot. Ohjeessa tomaattia paistettiin vielä pari minuuttia mutta lisäsin myös tomaatin liemen ja annoin kastikkeen kypsyä kunnes kaikki nesteet olivat haihtuneet pois.Otin wokin pois pannulta ja lisäsin soijakastikkeen,limetin mehun sekä hienonnetun korianterin. Sekoitellaan.Kastiketta pidetään lämpimänä mutta se maistuu hyvin myös kylmempänä pyöryköiden kanssa.
2.Bataattipyörykät
- ½ kg bataattia (kuorittuna)
- 2 murskattua valkosipulin kynttä
- 1 vihreä chili (poistin siemenet)
- 2 korianterin vartta lehtineen
- 1 rkl soijakastiketta
- noin ½ dl vehnäjauhoa
- öljyä paistamiseen
Bataatti raastetaan raastimen kaikkein hienoimmalla terällä. Kirjan ohje oli hieman vaillinainen siinä mielessä että siinä ei oltu mainittu että bataatissa on paljon nestettä ,etenkin jos se raastetaan hienoksi raasteeksi.Joten raastamisen jälkeen puristin bataattiraasteesta mahdollisimman paljon nestettä pois. Jauhoin chilin,valkosipulin ,korianterin sekä soijakastikkeen kastikkeeksi jonka sekoitin raasteen joukkoon.
Luulisi että tuo bataattimassa hajoaisi kun siitä muodostetaan pyöryköitä,koska siinä ei ole jauhoa tai kananmunia vaan pelkästään bataattia ja maustekastike, mutta niin ei käynyt. Lautaselle laitetaan jauhoa ja litteiksi pyöryköiksi muodoillut pyörykät käännellään jauhoissa niin että sitä on kaikilla puolilla.
Pannulla lämmitetään 3 rkl öljyä ja pyöryköitä paistetaan korkealla lämmöllä. Käytin paistamiseen ensimmäistä kertaa jo keväällä saamaani
De Buyer -hiiliteräspannua. Ja täytyy sanoa että oli kyllä ilo paistaa pyöryköitä tällaisella pannulla: mikään ei tarttunut kiinni ja pannuun tasaisesti leviävä lämpö takasi sen että kaikki pyörykät saivat samanaikaisesti väriä.Liian usein olen tehnyt pyöryköitä pannussa johon osa pyöryköistä on tarttunut kiinni tai osa on saanut väriä ja osa ei mutta näin ei käynyt hiiliteräspannua käyttäessä. Kun pyörykät ovat saaneet väriä ja rapeutta,ne käännetään ja toinenkin puoli paistetaan rapean ruskeaksi.Pyörykät imevät öljyä,joten kun käänsin pyörykät lisäsin vielä muutaman ruokalusikallisen öljyä. Pyöryköillä on rapea pinta ja herkullinen pehmeähkö sisus.
Hiiliteräspannulle pitää tehdä rasvapoltto ennen käyttöönottoa ja hieman pelotti tuo operaatio,mutta
Habanero-blogissa onkin mahtavat ohjeet sille..Itse asiassa pannulle pitäisi tehdä jopa 11 rasvopolttoa jotta se toimii täydellisesti (tein vain 4....) ja onkin sen jälkeen lähes ikuinen ,sillä tarttumattomuusominaisuudet vain paranevat iän myötä.Huomasin nyt että pannu on
Paista-nettikaupan sivuilla nyt 10 % alennuksella ja voin todella suositella tätä pannua. Millaisia kokemuksia blogin lukijoilla on hiiliteräspannuista? Minulle De Buyer-pannu osoittautui niin hyväksi että se on saanut ihan kunniapaikankin keittiöstä;se on ainoa seinässä roikkuva paistinpannuni;D
Pannu saatu tuotenäytteenä