Siis just niin: kertakaikkiaan herkulliset bataattipyörykät ei niin tavanomaisella tomaattikastikkeella. Thaimaalaistyylinen ruoka on vieläkin aika hallitseva tällä hetkellä keittiössäni ja nyt tein nämä helppotekoiset ja herkulliset pyörykät. Ohje on kirjasta "What's cooking Thai",joka on ollut kirjahyllyssäni iät ja ajat: ensin Suomessa ja sitten täällä mutta vasta nyt tajusin että etten ole kertaakaan kokannut tästä kirjasta mitään. Kirjassa on monta hyvää ja suhteellisen helppotekoista thaiohjetta;en tiedä miten autenttisia ne ovat mutta olen nyt merkinnyt ylös aika monta ohjetta tuosta kirjasta. Monet ohjeista sisältävät lihaa mutta jotkut nistä voi helposti muuntaa vegaaniseksi. Tämä ohje kiinnosti helppouden ja erikoisen tomaattikastikkeen vuoksi:siinä on sellaisia aineksia mitä ei helposti yhdistä tomaattikastikkeeseen.Pyörykät ovat hyviä ihan sellaisenaankin mutta kun niiden päälle laittaa tätä tomaattikastiketta niin syntyy ihana makujen sinfonia:) Muutkin aasialaistyyliset kastikkeet sopivat hyvin näille pyöryköille.
Bataattipyörykät ja tomaattikastike thaimaalaisilla mauilla
1. Ensin tehdään tomaattikastike:
- 3 tomaattia ,kaltattuna
- 2 rkl öljyä
- 1 pieneksi paloiteltu valkosipulin kynsi
- 2 sentin pala pieneksi paloiteltua inkivääriä
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl limetin mehua
- 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
Kaltatut tomaatit leikataan pieniksi kuutioiksi. Öljy lämmitetään wokissa (tai kattilassa) ja valkosipulin sekä inkiväärin palasia paistetaan minuutin verran minkä jälkeen lisätään tomaattikuutiot. Ohjeessa tomaattia paistettiin vielä pari minuuttia mutta lisäsin myös tomaatin liemen ja annoin kastikkeen kypsyä kunnes kaikki nesteet olivat haihtuneet pois.Otin wokin pois pannulta ja lisäsin soijakastikkeen,limetin mehun sekä hienonnetun korianterin. Sekoitellaan.Kastiketta pidetään lämpimänä mutta se maistuu hyvin myös kylmempänä pyöryköiden kanssa.
2.Bataattipyörykät
- ½ kg bataattia (kuorittuna)
- 2 murskattua valkosipulin kynttä
- 1 vihreä chili (poistin siemenet)
- 2 korianterin vartta lehtineen
- 1 rkl soijakastiketta
- noin ½ dl vehnäjauhoa
- öljyä paistamiseen
Bataatti raastetaan raastimen kaikkein hienoimmalla terällä. Kirjan ohje oli hieman vaillinainen siinä mielessä että siinä ei oltu mainittu että bataatissa on paljon nestettä ,etenkin jos se raastetaan hienoksi raasteeksi.Joten raastamisen jälkeen puristin bataattiraasteesta mahdollisimman paljon nestettä pois. Jauhoin chilin,valkosipulin ,korianterin sekä soijakastikkeen kastikkeeksi jonka sekoitin raasteen joukkoon.
Luulisi että tuo bataattimassa hajoaisi kun siitä muodostetaan pyöryköitä,koska siinä ei ole jauhoa tai kananmunia vaan pelkästään bataattia ja maustekastike, mutta niin ei käynyt. Lautaselle laitetaan jauhoa ja litteiksi pyöryköiksi muodoillut pyörykät käännellään jauhoissa niin että sitä on kaikilla puolilla.
Pannulla lämmitetään 3 rkl öljyä ja pyöryköitä paistetaan korkealla lämmöllä. Käytin paistamiseen ensimmäistä kertaa jo keväällä saamaani De Buyer -hiiliteräspannua. Ja täytyy sanoa että oli kyllä ilo paistaa pyöryköitä tällaisella pannulla: mikään ei tarttunut kiinni ja pannuun tasaisesti leviävä lämpö takasi sen että kaikki pyörykät saivat samanaikaisesti väriä.Liian usein olen tehnyt pyöryköitä pannussa johon osa pyöryköistä on tarttunut kiinni tai osa on saanut väriä ja osa ei mutta näin ei käynyt hiiliteräspannua käyttäessä. Kun pyörykät ovat saaneet väriä ja rapeutta,ne käännetään ja toinenkin puoli paistetaan rapean ruskeaksi.Pyörykät imevät öljyä,joten kun käänsin pyörykät lisäsin vielä muutaman ruokalusikallisen öljyä. Pyöryköillä on rapea pinta ja herkullinen pehmeähkö sisus.
Hiiliteräspannulle pitää tehdä rasvapoltto ennen käyttöönottoa ja hieman pelotti tuo operaatio,mutta Habanero-blogissa onkin mahtavat ohjeet sille..Itse asiassa pannulle pitäisi tehdä jopa 11 rasvopolttoa jotta se toimii täydellisesti (tein vain 4....) ja onkin sen jälkeen lähes ikuinen ,sillä tarttumattomuusominaisuudet vain paranevat iän myötä.Huomasin nyt että pannu on Paista-nettikaupan sivuilla nyt 10 % alennuksella ja voin todella suositella tätä pannua. Millaisia kokemuksia blogin lukijoilla on hiiliteräspannuista? Minulle De Buyer-pannu osoittautui niin hyväksi että se on saanut ihan kunniapaikankin keittiöstä;se on ainoa seinässä roikkuva paistinpannuni;D
Pannu saatu tuotenäytteenä
Kääk!
VastaaPoistaNää kuulostaa niiiin hyviltä!!!
Susanna:olikin niin hyviä että mun on pakko mennä ostamaan lisää bataattia!
PoistaSiis niin herkullisen näköisiä. Tyttären kanssa ollaan ihan ihastuttu bataattiin.
VastaaPoistaMukavaa tiistaita Jael!
Outi:kiitos,on tosi hyvää:) Minäkin olen hulluna bataattiin:)
PoistaJa ihanaa tiistai-iltaa sinullekin Outi
PoistaKiitti kun jaoit tän! Menee muuten heti testaukseen!!
VastaaPoistaNamehisa:kiva jos tykkäät ja tule sitten kertomaan mitä tykkäsit,
PoistaOn loistava pannu, itsekin sain samanlaisen! Rasvanpoltto oli hieman monimutkainen ja piti tehdä useampaan kertaan. Ikipannu ja lyö laudalta kalliimmat serkkunsa! Ja mikä ohje, rakastan bataattia!!!
VastaaPoistaHeli-Hannele:tosiaankin mahtava pannun.Hieman peloitti tuo rasvapoltto vaikka Helsingissä ystävä selitti miten se tehdään mutta hyvinhän se sujui vaikka pannu on vähän painava;D Ehdottomasti lyö laudalta muut pannut:) Bataatti on kyllä herkkua:)
PoistaNäitä on kyllä pakko kokeilla!
VastaaPoistaNova Melina:toivottavasti tykkäät,minä ainakin aion tehdä näitä pitan uudestaan.
PoistaPitaisko tuoda Suomesta tuollainen? Mita rasvaa kaytit polttamiseen?
VastaaPoistaSuomessa etsin sinappia kaapista, ja loytyi joku hassu tuubi. Hyva kun huomasin
ajoissa etta oli semmosta polttoon kaytettavaa silavaa. Olikin ihmeen vaaleeta...
Anu:tuo on kyllä tosi hyvä pannu,joten suosittelen.Mutta on vähän painava tuotava...Käytin ihan vain canola-öljyä,tuo silava (hih,sinappi;D) olisi v armaan ollut parempi vaihtoehto rasvapoltolle.
PoistaJuuri eilen illalla manattiin pannujamme ja mietittiin, olisiko hiiliteräspannu ratkaisu vanhan luottovalurautapannun kaveriksi. Nyt täytyy kyllä päästä itsekin kokeilemaan! :)
VastaaPoistaPaula,ehdottomasti suosittelen tätä pannua ,on tosi hyvä ja nyt vielä alennuksessakin tuolla Paista-kaupassa:)
Poista...ja niin on meillä rasvapoltto meneillään 32 cm de Buyerissä :D Siirryttiin induktioliedeltä ulos kaasuliedelle parin kierroksen jälkeen, näyttäis tulevan sillä paremmanoloinen lopputulos.
PoistaMinulla on Eiringiltä hankittu hiiliteräspannu, sen patinointi on hieman kesken vielä, mutta aivan ihanahan se on keveydessään.
VastaaPoistaCampasimpukka:ystävälläni Helsingissä on myös Eiringistä hankittu hiiliteräspannu,jota hän kehui.
PoistaIhana resepti, kiitos :)
VastaaPoistaSoppasirkus:ole hyvä vaan:) Oli kyllä tosi hyvää:)
PoistaDet här låter otroligt gott!
VastaaPoistaHovkonditorn;:rekommenderar,det var så gott:)
PoistaNuo bataattipyörykät kuulostavat todella hyviltä. Menevät kokeiluun lähiaikoina. Olisikohan se bataatin tärkkelys, joka pitää ne niin hyvin kasassa?
VastaaPoistaTuplaespresso>Bataattipyörykät oli kyllä tosi hyviä,koirakin oli koko ajan kerjäämässä;:D Puristin raasteesta lähes kaikki nesteet pois joten oliskohan se tärkkelys mennyt siinä mukana.Mutta tuo raaste oli myös sen verran ohutta että ihan senkin vuoksi pysyi hyvin koossa.Ja koska se oli niin ohutta niin se ehtii hyvin kypsyä paistoprosessin aikana.
PoistaMulla on kanssa tuollainen pannu.
VastaaPoistaMä ostin neljä vuotta De Buyerin hiiliteräspannun. Olen yksinkertaisesti sen verran huolimaton pinnoitettujen pannujen kanssa ja laitan ruokaa päivittäin niin eivät ne pinnoitetut kestä. On ollut kyllä hyvä, kunhan muistaa huoltaa.- Jenni
VastaaPoistaJenni:näissä pannuissa pitääkin huoltaa enemmön kuin tavallisissa, mutta ei se loppujen lopuksi ole niin vaikeaa 😁
Poista