sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Suklaiset mansikkaleivokset

Saan tänään pari vierasta Suomesta,ja tein heille tällaiset suklaiset mansikkaleivokset. Tein ihan pienen kakkupohjan,josta leikkasin pieniin pyöreisiin metalliringeihin kerroksia.Kerrosten väliin tuli suklaakreemiä(tummaa suklaata, kermaa,valkoista 5 % juustoa) sekä mansikkahilloa.Päälle vielä kerros suklaakreemiä ja sitten suklaaseen dipattuja mansikoita. Ympärille tuli suklaatransferilla koristeltu suklaakuori. Nämä suklaatransferit ovat kyllä tosi käteviä,ja niiden avulla voi tehdä upeita koristeita kakkuihin.Itsehän en tällaisista leivoksista välitä,joten niitä tuli vain 2, mutta nautin niiden tekemisestä. Jatkossa aion tehdä vierailleni myös raakaleivoksia,jotka ovatkin enemmän omaan makuuni.
Leivoksiin käyttämäni mansikkahillo oli kotitekoista,eikä sisältänyt sokeria,vaan olin lisännyt mansikoihin jonkun verran tiivistettyä,sokeritonta luomuomenamehua.Lisäsin mansikoihin myös hieman pektiiniä.Keitin mansikoita kokoon,ja hilosta tuli vain lievästi makeaa, ja se maistui enemmän mansikoille kuin tavanomainen hillo.

perjantai 26. helmikuuta 2010

Helppo herne-avokaadosalaatti

Täällä kun on nyt herneiden aika tein tuoreista herneistä ylläolevan  herne-avokaadosalaatin,mutta yhtä hyvin tähän voisi vaikka käyttää edamame-papuja.

Herne-avokaadosalaatti
  • 1½-2 dl herneitä (tai edamamea)
  • ½ pieni punasipuli
  • ½ avokaado
  • 2 lusikallista persiljaa
  • 1½ rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sitruunamehua
  • suolaa,pippuria
Silppua punasipuli,ja lisää herneiden joukkoon. Lisää mausteet, öljy, sitruunamehu, persilja.Sekoita.Lisää avokaado viimeisenä. 

tiistai 23. helmikuuta 2010

Täytettyjä pikku munakoisoja

Näin joku aika sitten parissa blogimiitissä tapaamani Lizin blogissa postauksen pienistä täytetyistä munakoisoista,joka innosti kokeilemaan samaa. Pieniä munakoisoja olen käyttänyt aika harvoin,kuten aasialaistyyliseen munakoisoruokaan,sillä yleensä käytän tavallsia munakoisoja.Nämä pikkuiset ovat hyviä juuri täytettyinä,mutta yhtä hyvin tätä voi tehdä tavallisenkin kokoisesta munakoisosta.
Tein joitakin muutoksia;vaihdoin esimerkiksi riisin quinoaksi ja mausteetkin olivat hieman erilaiset.Pikkuisissa munakoisoissa on ihana violetti väri!

Quinoalla täytetyt munakoisot
  • 8 pientä munakoisoa tai 2 tavallisen kokoista munakoisoa
  • 1½ dl quinoaa
  • nippu persiljaa
  • 1 vihreä chilipippuri
  • oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • suolaa,pippuria
  • tahinikastiketta (tahinia,sitruunamehua, valkosipulia, suolaa)
Koverra munakoisot ontoiksi(tavallista munakoisoa käytettäessä se leikataan pariksi suureksi palaksi,ja kaiverrellaan ontoksi.) Käytin tuollaista omenan keskiosan poistoon tarkoitettua juttua,enkä millään muista,mikä sen nimi on.Lizin reseptissä laitettin munakoisoista koverretut palat erikseen,joten silpoin ne pienemmäksi, ja laitoin syrjään. Sillä välin valmistin quinoan:
Kuullotin pienessä öljymäärässä runsaasti persiljaa, valkosipulia ja pieneksi silputtua chilipippuria. Lisäsin quinoan ja 3 dl vettä,ja kiehautin quinoaa kannen alla pienellä tulella,kunnes se oli kypsää.Täytin munakoisot noin puolitäysiksi.

Lizin reseptissä munakoisoihin laitettin vettä eli laitoin jokaiseen pieneen munakoisoon ja kahteen tavallisesta munakoisosta koverrettuun palaseen ruokalusikallisen vettä ,johon olin sekoittanut hieman oliivöljyä. Koska uuniastiassa oli vielä tilaa,laitoin joukkoon myös tomaattia. Kaadoin öljynsekaista vettä uuniastian pohjalle,ja olin laittanut siihen myös hieman sitruunamehua,ihan pienen tipan.
Kypsytin näitä noin 200 asteessa 40 minuutin ajan. Munakoisojen ollessa uunissa valmistin tahinikastikkeen.Tarkoitus oli myös paistaa koverruksesta jäänyt munakoisoseos ja sekoittaa se tahinikastikkeen kanssa, mutta kesken paistoa menin koneelle,ja arvaatkaas mitä,munakoisot olivat ruskistuneet liikaa,eli roskiin menivät!Nämä olivat ihan hyviä,mutta olisin voinut laittaa hieman enemmän öljyä uuniastian pohjalle tulevaan nesteeseen. Minusta nuo tavallisesta munakoisosta laitetut palaset olivat ihan yhtä hyvät;pienissä on plussana lähinnä se visuaalinen puoli.  Täytettyjä vihanneksia on myös toinen blogimiiteissä tapaaminen bloggaaja,Sarah,tehnyt,ja hänen postauksessaan on upeita kuvia!
Kuvasin hevi-marketissa juureksia,jossa tässä näkyvät erilaiset retiisit,ja lanttuja (tai nauriksia,en osaa niitä oikein erotella).Laatuja oli siellä niin monta,etten edes saanut niitä samaan kuvaan. En itse koskaan näitä syö,sillä en pidä retiiseistä,enkä lantuista tai nauriksista,mutta värivalikoima tuolla marketissa oli aika hieno.
Pavut ovat myös parhaimmillaan tähän aikaan vuodesta.Tuossa pyöreässä laarissa vasemmalla on herneitä ,ja olenkin viime aikoina syönyt paljon tuoreita herneitä. Viime viikolla söin herneitä bussissa,ja takanani oleva mies kysyi,jääkö niitä lainkaan keitettäväksi....Täällä kun ei herneitä raakoina syödä....

sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Aurinkoiset kookoskeksit

Lähistöllä olevan jättimarketin hevi-puolella on aina kiva kärry täynnä kookospähkinöitä,jotka yleensä ovat tarjouksessa(3 pähkinää noin 2 eurolla). Joten niitä tulee sitten välillä ostettua.Harmittaa vaan,kun täällä ei saa tuoreita,nuoria kookospähkinöitä,vaan ainoastaan näitä karvaisia, jo kovettuneita pähkinöitä. Viime vuonna sitten toisesta marketista vielä löytyi pakastettuja nuoria kookospähkinöitä,mutta eivät niitä enään myy siellä.Siinä puhdistamisessa ja halkaisemisessa se karvaisuus on se hankalin puoli,kun pitää löytää ne "silmät" sieltä niiden alta. Kokeilen nimittäin aina,että kookospähkinöissä on vielä nestettä sisällä,täysin kuivia en osta. Ne "silmät" sitten tarvitaan,jotta saan sen kookosnesteen sieltä ulos ennen halkaisemista.

Nyt sitten olikin aika paljon kookosraastetta,josta olin puristanut ensin kookosmaidon pois. Raastetta olin jonkun verran sitten kuivattanut kuivurissa.
Tuli mieleen,että niistä voisi tehdä keksejä, tai pikkuleipiä,ja päätin käyttää niihin tuttavan appelsiinipuusta poimittuja appelsiineja.Mielettömän mehukkaita ja ihania!
Aurinkoiset kookoskeksit
  • 2 dl kookosraastetta
  • 1½ appelsiinia (jos ei käytä kovin mehukkaita appelsiineja,voi lisätä hieman appelsiinimehua joukkoon)
  • 1 rkl agavesiirappia
  • 1 rkl keltaisia rusinoita,liotettuna
  • 3/4 dl liotettuja auringonkukansiemeniä
  • ½ dl jauhettua mantelia
  • ½ dl jauhettuja vehnänjyviä
Kuori appelsiinit.Jauha 1 appelsiini ja 1 dl kookosraastetta hienoksi tahnaksi. Jauha erikseen auringonkukansiemenet,rusinat ja puolikas appelsiini. Yhdistä tahnat ja lisää siihen jauhetut mantelit ja vehnänjyväjauho. Levitä massa joko kuivurin kiinteälle alustalle tai uunipellille.
Taikina oli tosin nätin keltainen! Appelsiinit sekä näkyivät että tuntuivat tässä taikinassa. Kuivasin seosta yli yön(noin 7 tuntia) alhaisimmalla asetuksella ja aamulla käänsin levyn,ja kuivasin vielä tunnin,jotta myös toinen puoli kuivuisi. Osa meni hieman rikki,mutta suurimmasta osasta onnistuin leikkaamaan pieniä keksejä.Maistuvat ihanan kookoksiselle ja aurinkoiselle! 

perjantai 19. helmikuuta 2010

Kukkakaalia tahinilla ja värikästä quinoaa


Rakastan kukkakaalia! Ja parsakaalia! Ja muitakin kaaleja, mutta erityisesti noita kahta aiemmin mainittua,joita voisin syödä vaikka joka päivä(mutta vatsa sanoo,ettei ihan joka päivä sentään….).Pidän kukkakaalista raakana,uunissa kypsytettynä,keittona,muussina,"raakariisinä" ja niin edelleen. Kukkakaali tahinin kanssa on yksi suosikkejani;ne sopivat hyvin yhteen. Erotin kukkakaalin kukinnat erikseen ja laitoin ne kulhoon,laitoin sekaan jonkun verran oliiviöljyä ja suolaa,ja käänsin paloja,kunnes öljyä oli tarttunut niihin. Koska pidän kukkaalista "al dente" eli niin,että kukkakaali on vielä sen verran kovaa,että narskuu hampaissa,olivat kukkakaalit uunissa korkeintaan 15 minuuttia 160 asteessa. Alunperin tarkoitus oli laittaa nämä kuivurissa,jossa kukkakaalin palaset pehmenevät kivasti, mutta ajanpuutteen ja suuren kukkakaalihimon vuoksi laitoin  ne sitten uunissa.Kukkakaalin päälle tuleva tahinikastike oli vihertävää,ja tein sen kuten täällä.
Toinen herkkuni on quinoa. Pari päivää sitten tein sitä  näin:
  • tuoretta pinaattia kourallinen
  • 2 dl quinoaa
  • 3 1/4 dl vettä
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • kiiltomalvaa (tai lisää pinaattia)
  • 1 punainen paprika palasiksi pilkottuna
  • 1vihreä chilipippuri paloiteltuna
  • suolaa, pippuria
  • !/4 dl liotettuja ja  tahnaksi jauhettuja cashewpähkinöitä
  • 1 rkl oluthiivahiutaleita

Paista ensin sipulia ja lisää valkosopulia joukkoon. Lisää pinaatin lehdet, paprika sekä chilipippuri,ja anna pehmentyä muutama minuutti kannen alla. Lisäää quinoa ,vesi,sekä suola ja pippuri. Kypsennä hiljaisella tulella kannen alla,kunnes quinoa on kypsää.Käytin pinaatin lisäksi myös kiiltomalvan  lehtiä,joita nyt tähän aikaan löytää täältä helposti luonnosta.Aivan lopuksi lisäsin cashewtahnan(johon olin lisännyt oluthiivahiutaleet) joukkoon ja sekoitin hyvin.

maanantai 15. helmikuuta 2010

Miso-keittoa ja antipastia


Täällä on ollut tosi lämmintä viime päivinä,30 asteen kieppeillä ,ja myös öisin on ollut lämmintä.Tämä kuulemma jatkuu koko viikon ja ensi viikosta ei vielä ole tietoa. Kukaan ei muista,että tälläista olisi ollut tähän aikaan vuodesta,jolloin pitäisi vielä olla täällä talvista. Ja kun sadettakaan ei ole näkyvissä,maanviljelijät ovat tietenkin huolissaan,ja itse mietin,miten tämä vaikuttaa kasvisten tarjontaan ja hintaan. Mutta vielä viime viikolla värjöttelin täällä sisällä ja oli kauhea tarve syödä jotain lämmintä. Laitoin miso-keittoa,jota piti ensin tehdä Tessin  miso-keitoin reseptin mukaan,mutta koska aineksia puuttui,siitä tuli hieman erilainen.Udon-nuudelit vaihtuivat pavuniduiksi,eikä kevätsipuliakaan ollut,mutta mutta muuten keitto oli tosi hyvää kylmänä päivänä (sisällä!) Käykääpä muuten katsomassa Tessiin hienoa blogia,joka on keskittynyt japanilaiseen keittiöön.Amerikkalainen Tess on muuten molempien vanhempiensa puolelta täysin suomalainen! Blogissa on hienoja reseptejä ja upea visuaalinen ilme.
Omaan miso-keittooni tuli seuraavat ainekset:
- 2 ½ dl dashi-lientä
-kourallinen pieniä sieniä(käytin Tessin tavoin buna-shimeji-sieniä
-100 gr kuutioitua tofua
-runsaasti mung-papujen ituja
-1 rkl seesamiöljyä
-chilihiutaleita
-1 rkl misotahnaa
Lämmitä kattilassa seesamiöljy ja paista siinä sieniä hetken,lisää sitten pavunidut ja tofu,ja kaada liemi päälle.Lisää chilihiutaleet.Tuossa paistovaiheessa voisi lisätä myös kevätsipulia,mutta minulta se puuttui. Kiehauta ja ota pois tulelta,ja lisää misotahna kuuman keiton joukkoon.
Tein myös antipastia uunissa. Tähän tuli punaista paprikaa ,sipulia ja tomaattia.Mielestäni kaikista helpointa on,kun paprikat ja sipulit leikataan suuriksi palasiksi kulhoon(tomaatit lisäsin lopussa joukkoon),päälle kaadetaan oliiviöljyä, balsamietikkaa, suolaa ja pippuria ,ja palaset käännellään hyvin seoksessa,ennenkuin kaadetaan uunipellille.

Lisäsin vasta lopuksi 4 osaan halkaistuja tomaatteja joukkoon.Kasvikset kypsytetään uunissa (200 astetta)kunnes ovat pehmeitä.On hyvä tarkistaa aina välillä ,etteivät kasvikset pala.

lauantai 13. helmikuuta 2010

Suklaaleivoksia ja omena-taatelipikkuleipiä

Okriina Kahvila Vegaanista  teki vähän aikaa sitten ihania raw-leivoksia,jotka herättivät suuren halun tehdä samanlaisia leivoksia,mutta loppujen lopuksi omista leivoksista tulikin täysin erilaisia.Ensi kerralla sitten ehkä kokeilenkin Okriinan kivan värisiä karnevaali-leivoksia.Nämä leivokset syntyivät oikeastaan sen takia,että pakastimessa oli pari erimakuista cashew-pohjaista tahnaa, jotka halusin käyttää loppuun,ja samalla tehdä lisää tilaa pieneen pakastimeeni. Koska  olin tehnyt tahnat etukäteen jo joku aika sitten,en millään muista määriä,joten laitan tänne vain ainekset näihin leivoksiin.
Leivokset  tein kesällä Suomesta hankkimassani ihanassa Iloleipurin Runeberg-torttu-silikonitorttuvuossa.
Kuvassa  näkyvät leivokset ennen suklaalla kuorruttamista. Pakastimessa oli sekä Meyer-sitruunan makuista cashewtahnaa (Meyer-sitruuna on kuin sitruunan ja mandariinin sekoitus),sekä mustikkacashewtahnaa. Tahnat oli tehty cashewpähkinöistä, kookosmaidosta, agavesta ja sitruunamehusta sekä mustikoista.  Sulattelin tahnat ja lisäsin molempiin hiukan kaakaovoita. Laitoin tahnaa vuoan pohjalle (sitruunatahnaa oli enemmän) ja laitoin pakastimeen jähmettymään. Kun se oli jähmettynyt ,lisäsin sen päälle suklaasosetta,joka oli tehty avokaadosta, kaakaovoista, taateleista, luomukaakaosta sekä ripauksesta ruususuolaa. Tämänkin annoin jähmettyä pakastimessa. Lopuksi tein pohjan manteleista,kookoksesta, kaurajyväjauhosta sekä tilkasta agavea.
Painoin taikinanaa jäätyneen suklaapohjan päälle ja painoin lasimukilla ne tasaiseksi- Lasimuki jätti samalla kivat jäljet pohjaan:-)

Leivokset menivät vielä hetkeksi pakastimeen jähmettymään,ja samalla valmistin kuorrutuksen,eli luomukaakaojauhetta, ruususuolaa, kookosöljyä ja hieman kaakaovoita. Poistin leivokset muotista (miten helppoa se onkaan silikonivuokien kanssa!), laitoin leivokset ritilälle ja kuorrutin ne sulalla suklaaseokselle,ja taas pakastimeen.  Päälle ripottelin hieman kuivatuista limenkuorista tehdyllä jauheella.
Eilen löysin edullisia omenia (pari eri lajiketta) ,jotka mehustin mehuksi mehulingolla. Nam,tuorepuristettu omenamehu on kyllä ihanaa! Tästäkin jäi sivutuotteena omenamassaa,jota käytin näihin pikkuleipiin. 
Omena-taatelipikkuleivät
  • 3½ dl omenamassaa (mehustin noin puolitoista kiloa omenoita,kuorineen,ja tämä määrä jäi siitä massaa) Jos ei käytä mehulinkoa,voi omenaa raastaa ja puristaa siitä ylimääräinen mehu pois.
  • 1 tl piparimaustetta
  • ½ dl kauranjyviä jauhoksi jauhettuna
  • 1 rkl kookosöljyä
  • ½ dl liotettuja,jauhettuja auringonkukansiemeniä
  • ½ dl parapähkinöitä jauhettuna (en liottanut)
  • 5 isoa Medjoul-taatelia + 1 dl taatelien liotusvettä
Jauha jyvät ,siemenet ,pähkinät ;ja jauha liotetut taatelit soseeksi. Yhdistä kaikki ainekset ja kuivaa kuivurissa tai uunissa matalimmalla lämpötilalla. Kuivatin näitä,kunnes ulkokuori oli kuivaa ja sisus pehmeähköä.Hyviä ja kivoja energiapaloja!

maanantai 8. helmikuuta 2010

Kirpeänraikas kaalisalaatti ja neljännen kuvan haaste


Tänä vuonna on ollut erittäin hyvä sitrushedelmävuosi.Kaikki sitrushedelmäpuut ovat täynnä hedelmiä ja ne ovat ihanan mehukkaita. Ehkä tähän on syynä ensimmäinen jokseenkin sateinen talvi useiden kuivien talvien jälkeen....Oli mikä oli,kulutankin viime aikoina runsaasti näitä kauniin värisiä ja mehukkaita hedelmiä enkä saa niistä tarpeekseni.....
Eilen olin ystävien luona,joidenka pihalla kasvaa sekä kuvassa näkyvä pomelopuu, appelsiinipuita,sitruunapuu sekä kumkvattipuu. Pomelot ovat tosi painavia ja suuria.
Kotiin tulinkin sitten tällaisten tuliaisten kanssa. Miten suoraan puusta poimitut hedelmät voivatkin olla niin hyviä! Olin myös pari päivää aikaisemmin saanut toisen paikan puusta joitakin greippejä,nekin mielettömän mehukkaita ja hyviä.Halusin yhdistää greipit kaalisalaattiin, ja teinkin ihan yksinkertaisen salaatin,joka oli hyvää.

Kirpeänraikas kaalisalaatti
  • noin puolikas valkokaalinpää
  • 2 greippiä,tavallista tai verigreippiä (käytin verigreippejä)
  • 2 ½ rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 tl seesamiöljyä(käytin kylmäpuristettua,joka on paljon miedomman makuista kuin paahdetuista seesameista puristettu öljy)
  • 2 rkl greippimehua
  • 1 rkl agavesiirappia tai hunajaa (käytin agavea)
  • suolaa,mustapippuria
  • ruohosipulia koristeeksi
Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Ota greipeista kalvottomia lohkoja ja sekoita lohkot kaalin sekaan.Sekoita öljyt, greippimehu,agave tai hunaja, suola ja pippuri sekä kaada salaatin joukkoon ja sekoita. Koristele ruohosipulilla. Laitoin salaatin sekaan myös puolikkaan appelsiinin lohkot.Ihanan raikas salaatti,greippi antaa kivasti kirpeyttä. Nämä greipit ja appelsiinit olivat niin mehukkaita,että yhdestä greipistä ja yhdestä appelsiinista sain melkein 3 dl mehua!
Anna blogista Garam Masala haastoi minut neljännen kuvan haasteeseen,eli neljännestä kansiosta otetaan neljäs kuva. Neljännessä kansiossani on edellisen,pohjoisessa olevan ,kotikaupungin kuvia.Tässä kuvassa näkyy siellä oleva perhepuisto,jota alettiin rakentamaan vähän ennenkuin muutin sinne,ja muuttaessani sieltä pois yli puolentoista vuoden jälkeen ei puisto vieläkään ollut valmistunut,mutta nyt se on ,ja hieno puisto onkin.Täynnä kaikenlaisia laitteita ja telineitä sekä lapsille että lapsenmielisille.Siellä on esimerkiksi kuntolaitteita ja minigolf,pieni vesipuisto ja vaikka mitä.Sisäänpääsy ilmainen kaupunkilaisille ja ulkopuoliset joutuvat maksamaan sisäänpääsymaksun,joka ei kuitenkaan ole korkea. En nyt haasta ketään tähän neljännen kuvan haasteeseen,mutta sen voi tästä poimia jos haluaa...

perjantai 5. helmikuuta 2010

Tofua, sieniä ja paksoita

Tofu sienet ja pak choiHeti kun näin Herkku ja Koukku-blogissa  helmikuun ruokahaasteen  aiheen,eli tofun,muistin joku aika sitten täkäläisessä lehdessä näkemäni kanareseptin,joka oli tarkoitus veganisoida. Teinkin sitä tänään ja se oli mahtavan hyvää! Vaikka en lihaa syökään,lueskelen mielenkiinnolla lihansyöjien kirjoja ja blogeja,sillä aina sieltä löytyy joku resepti,joka innostaa veganisoimaan sen.

En ollutkaan pitkään aikaan syönyt tofua, ja tähän reseptiin se sopi mainiosti.Resepti muuttui hieman matkan varrella,sekä mitä tuli joihinkin aineksiin, sekä määriltään.

Tofua  sienillä ja paksoilla

  • 1 paketti kiinteää tofua, noin 300-400 grammaa
  • 1 paksoi tai bok choi (Bok choin tilalla voi varmaan käyttää kiinankaalia)
  • 300 gr sieniä, herkkusieniä ja  siitakesieniä (alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kuivattuja siitakesieniä;itse käytin tuoreita`)
  • 2 kevätsipulin vartta(ei välttämätön)
  • 1 iso sipuli
  • öljyä paistamiseen(käytin kylmäpuristettua rypsiä)

Marinointikastiketofun valmistus

  • 3 ½ rkl vaaleaa misoa
  • 4 rkl miriniä
  • teelusikallinen inkivääriä raastettuna
  • 2½ rkl riisietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä

Leikkaa tofu isoiksi paloiksi ,sekoita  marinointiliemi sekä laita palaset seokseen marinoitumaan vähintään 3 tunniksi.

Pienennä sillävälin paksoin  lehdet ja kanta, sipulit sekä sienet.Jäta ne suuriksi paloiksi.

Poista tofupalat marinointikastikkeesta, laita ne ritilälle pannun päälle ,grillivastuksen alle,kunnes ovat saaneet väriä. Lisää  marinointikastikkeeseen :

  • 1½ rkl miriniä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 ½ rkl riisietikkaa
  • ½ rkl seesamiöljyä
  • chilihiutaleita
  • 3 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1 rkl maustamatonta maapähkinävoita  (Lidlin on hyvä,koska siinä ei ole sokeria.Täkäläisessä ei myöskään ole suolaa)
  • 2 rkl vettä

Sekoita ainekset hyvin keskenään. Paista sieniä wokissa pienessä öljymäärässä  joitakin minuutteja,lisää bok choi ja sipulit,ja paista vielä pari minuuttia,koko ajan sekoitellen. Kaada kastike päälle,anna paistua noin 5 minuuttia koko ajan sekoitellen, ja kaada tofun päälle.Alkuperäisessä kanaohjeessa päälle tuli paahdettuja maapähkinöitä, mutta laitoin niiden tilalle maapähkinävoita,ja kastikkeesta tuli mahtavan hyvää!

avokaado Käydessäni vihannesmarketissa hankkimassa wokkiaineksia, törmäsin  ihan uuteen tulokkaaseen,eli baby avokaadoihin.,Kuvassa näkyy miten pieniä ne ovat verrattuna tavalliseen avokaadoon.Näissä ei ole lainkaan siementä! Kilohinta oli aika edullinen,eli hieman alle 2 euroa,joten ostin korillisen. Nämä olivat vielä liian kovia syötäväksi,mutta myyjän mukaan ovat aivan ihania!

maanantai 1. helmikuuta 2010

Täytetyt Portobello-sienikupit ja mangoldirullat

Sienet Pari päivää sitten oli torikauppiaalla Portobello sieniä tarjouksessa,ja ostinkin niitä puolisen kiloa.Kun sitten kutsuin  ystävän kevyelle lounaalle ,tein niistä täytettyjä sienilakkeja.
Ensin erottelin lakit kannoista ja tein marinointiliemen,johon tuli oliiviöljyä,tamari-soijakastiketta sekä hieman omenaviinietikkaa.
Sienet kuivurissa
Sivelin lientä sienilakkien sisä –ja ulkopuolelle silikonisudilla. Kuivatin lakkeja kuivurissa pari tuntia,kunnes ne olivat pehmentyneet. Yksi lakeista oli tosi suuri;muut olivat sitten saman kokoisia.
Täytteeseen tuli kukkakaalia,jota leikkasin ohuiksi paloiksi, marinoin hetken oliiviöljyssä ja valkosipulissa sekä ruususuolassa,ja kuivatin sitä kuivurin toisessa kerroksessa.
Tein myös kastikkeen; leikkasin yhden ison punaisen paprikan suikaleiksi, marinoin öljyn,savupaprikan ja ruusuolan sekoituksessa,ja lisäsin kolmannelle kuivurin levylle,Mukaan laitoin myös yhden paloitellun tomaatin.
Kukkakaalit kuivuivat tai alkoivat vähän kutistua muita aiemmin,joten otin ne pois kuivurista ennen sieniä ja paprikaa. Jauhoin ne murumaiseksi seokseksi ,mutta  jätin joitakin pieniä kukintoja jauhamatta.
Paprikat ja tomaatin laitoin tehosekoittimeen,lisäsin mustapippuria,vettä sekä omenaetikkaa. Kokosin sienet: ensin päälle kukkakaaliseosta, sitten kastiketta ja päälle vielä jonkun verran tuoretta korianteria.Sienistä tulee tällä tavoin tehtynä tosi hyviä: kuivuri kypsyttää ja pehmentää niitä hieman. Portobellolakit ovat kuin pihvejä!
rulla 3 Koska kukkakaaliseosta jäi vielä jäljelle,tein niistä mangoldirullien täytteen.Kukkakaalin lisäksi laitoin avokaadoa sekä ylläolevaa paprikakastiketta. Kiedoin ympärille porkkananauhoja (jotka tein spiraaalilaitteella.rullat 2
Mangoldista on tosi helppo tehdä rullia,mutta yhtä hyvin näitä rullia voi tehdä isoista salaatinlehdistä.
munakoisot
Torilla oli ýhdellä myyjällä pieniä ,tavallisia sekä pyöreitä munakoisoja..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...