En ole mikään varsinainen keittojen ystävä,mutta joskus saatan kuitenkin innostua tekemään sellaisen.Raakakeittoja tosin rakastan(gazpachon tyylistä,muita en ole oikeastaan erityisemmin kokeillut) Tämä keitto syntyi kun istuin kahvilla lempikahvilassani ja näin,että päivän keittona oli juuri tämän niminen keitto.En syönyt sitä siellä enkä kysynyt,miten se on tehty,mutta keitto pysyi mielessäni.Joten muutama päivä myöhemmin googlasin sitä täkäläisistä sivustoista,mutta tuloksia löytyi vain muutama ja kumpikaan ei sellainen,että olisin suoraan tehnyt niiden mukaan,joten tämä keitto on sovellus muutamasta löytämästäni ohjeesta.Oli tosi hyvä ja täyttävä keitto!
Mangoldi-kikhernekeitto
- 4 dl keitettyjä kikherneitä(keitin päivää aikaisemmin satsin luomukikherneitä,mutta kaupan valmiiksi keitettyjäkin voi käyttää tässä)
- 2 rkl oliiviöljyä
- Iso nippu mangoldin lehtiä
- 1½ litraa vettä
- 1 iso sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- ruususuolaa,pippurisekoitusta,jeeraa eli juustokuminaa,paprikajauhetta
Pilko sipuli. Lämmitä oliiviöljy kattilassa ja lisää pilkottu sipuli.Kuullota kattilassa muutama minuutti ja lisää silputtu valkosipuli. Paista minuutti ja lisää puolet mangoldista,jotka on leikattu suikaleiksi,myös varret. Lisää myös 2 dl kikherneitä ja kuullota aineksia muutama minuutti,jonka jälkeen lisätään vesi. Annetaan kiehua hiljaisella tulella puolisen tuntia.Tämän jälkeen otin kattilan pois tulelta ja soseutin keiton sauvasekoittimella,tosin en aivan hienoksi.Lisäsin loput kikherneet ja mangoldit,ja mausteet.En laittanut mitään liemiaineksia,mutta tässä voisi käyttää valmista fondia tai muuta lientä.Itse lisäsin mausteita maun mukaan.Annetaan kiehua kannen alla vielä toiset puoli tuntia.
Täällä on nyt tuoreen valkosipulin aika.Ostinkin muutaman kilon kuivattamista varten,mutten osaa tehdä tuollaista hienoa valkosipulilettiä kuten lähistön vihanneskaupassa oli tehty.
Ja torilla näin ensimmäistä kertaa tälläisia retiisejä.Luulin ensin porkkanoiksi. Erivärisiä retiisejä on ihan hurjan monta!