torstai 7. huhtikuuta 2011

Raakalounaalla ekoasunnossa

Olin tänään raakalounaalla Tel Avivin keskustassa sijaitsevassa  urbaanissa ekologisessa keskuksessa,joka oikeastaan on asunto,missä  ekologisuus otetaan huomioon joka asiassa ,myös ravinnossa.Pari vuotta sitten kävin myös siellä kun halusin tietoa viljelypalstan aloittamisesta,ja sen jälkeen paikka oli muuttanut viereiseen taloon,missä nyt olin ensimmäistä kertaa.Tel Avivin Citytreen sivusto  on valitettavasti vain hepreaksi, mutta täällä on hyvin kirjoitettu juttu englanniksi paikan toiminnasta.
Olin jostain lukenut että Citytreen Tami järjestää aina torstaisin raakalounaan,johon mahtuu mukaan 8 henkeä.Viime viikolla sitten soitin ja sanoin tulevani.
Ekologisessa asunnossa on melkein kaikki kierrätettyä,kuten kuvassa näkyvä pöytä ja kivasti restauroitu tuoli.  Myös veden käyttö on huomioitu asunnossa: tiskialtaan alapuolella on iso ämpäri,johon vessan huuhteluun käytettävä vesi valuu.Tiskatessa pitääkin sitten olla tarkkana,ettei ämpäri täyty liikaa...Myös kaikki siivousaineet tehdään tuolla itse.
Heti sisään tullessani huomasin ikkunan ,jonne oli asetettu hyllyjä (ikkunalasin taakse)jossa kasvatettiin kauranorasta tällä kertaa.Oli tosi rehevän näköistä!
Tami,ekoasunnon perustaja ja voimahahmo,viimeistelee tarjottavia ruokia
Aloitimme lounaan kukkakaali-sienikeitolla,jonka sekaan Tami oli laittanut marinoituja ja kuivurissa pehmennettyjä vihanneksia sekä tuoreita sieniä.Todella hyvää!
Raakakrakkereita oli kahta lajia:rapeita vaaleita pellavansiemen-kaurakrakkereita sekä pehmeämpiä punajuurikrakkereita.
Kaikenlaiset tahnat olivat myös hyviä.Tuo punajuurista valmistettu tahna oli makea,ja vaaleammassa oli avokaadoa ja en muista mitä muuta.Kaikki ainekset lounaalla,sieniä lukuunottamatta,olivat luomua.
Kaikista herkullisin ja kaunein annos olivat kuvassa näkyvät pallerot,jotka oli tehty eri pähkinöistä ja siemenistä,purjosta,sipulista,mausteista.Nämä olivat raakaversio täälläpäin usein pyhinä syödyistä Gefilte Fish-kalapullista.Annos oli ihan mielettömän nätti ja herkullinen.
Carob-puun palkoja.Tami kertoi,että he syövät palkoja sellaisenaan,mutta itse nautin sitä mieluummin muussa muodossa.
Lounasseura oli mukavaa,(meitä oli 7)ja juttua riitti. Puhuimme esim. lemmikkien ruoasta,ja joku oli sitä mieltä,että koirien kuivaruuat ovat täysin syömäkelvotonta ravintoa niille. Kun hieman valitin,että täältä ei saa lucumaa tai paria muuta juttua,niin Tami huomautti,että ne eivät ole lähiruokaa. Lähiruoan merkitys on paikassa erittäin tärkeä.Tami pitää myös raakaruokakursseja:lauantaisin melkein koko päivän kestävän workshopin ja aterian,ja muitakin kursseja. Kuvassa näkyvä Eyal järjestää komposti-kursseja. Opin,että voisin pitää jonkinlaista kompostia omassa parvekkeettomassa asunnossanikin.
Jälkiruokakin oli aivan ihana! Tamin valmistamaa taatelitattari-granolaa,luomumansikoita,cashewjugurtissa pehmennettyjä chiasiemeniä,ja päälle hieman luomuvaahterasiirappia.Nam!! Ateria oli aivan ihana,eikä ollut hinnallakaan pilattu(11 euroa) Varmastikin tulen uudestaan ekoasuntoon lounaalle.

17 kommenttia:

 1. Oih miten upean näköisiä herkkuja. Nuo pallerot näyttäisivät tuovan myös mukavaa vaihtelua suolaisiin raakaruokiin.

  VastaaPoista
 2. Highway to health:Ihania herkkuja tuolla olikin:) Ja etenkin nuo pallerot olivat superhyviä!

  VastaaPoista
 3. Carob-puun palot ovat katevaa retkinaposteltavaa. Hyvat hampaat kylla pitaa olla!

  VastaaPoista
 4. Anu:joo meinas melkein hammas katketa kun kerran puraisin...

  VastaaPoista
 5. Ihana lounas ja mukava tuon paikan idea! En voi olla ihailematta tuollaisia ihmisiä, jotka näkevät noin paljon vaivaa ekologisuuden tähden. Tai ehkä se ei ole heille mikään vaiva, vaan elämäntapa. Itse taidan olla liian laiska...

  VastaaPoista
 6. Hippu:Lounas oli todella maukas ja muutenkin tunnelma oli mukava ja tekee mieli mennä uudestaan tuonne.Tosin nyt Tami siirtää nuo lounaat keskiviikoksi,joka itselleni on hankala päivä. Tamille ja hänen poppoolleen (siellä on aina harjoittelijoita) tuo on elämäntapa ja kaikki yritetään tehdä itse ja vältetään liikakulutusta.

  VastaaPoista
 7. Hienon ja mielenkiintoisen näköisiä ruokia! Olisipa jännä päästä maistelemaan kaikkea.:) Todella halpa ateria, kun onhan noihin jo mennyt raaka-aineitakin ja monen ruokalajin tekemiseen menee aikaa.

  VastaaPoista
 8. Tuo ateria näyttää todella herkulliselta. Olen kerran ollut Helsingissä raakaravintokurssilla. Olisin ollut innokas kokeilemaan, mutta meidän entisessä kodissamme porakaivon vesi oli liian kalkkista tai rautaista. Ituni ja versoni kuolivat, innostus loppui siihen. Pullovedellä itujen kasvattaminen olisi tullut liian kalliiksi.
  Hieno idea tuo kuitenkin on, menestystä vaan näille nuorille.

  VastaaPoista
 9. Kmsu:tuolla oli kaikki tosi hyvää.Nuo pallerot ja salaatit,samoin keitto ja jälkkäri.Minustakin tosi edullinen ateria,kun raakaruoat yleensä tuppaavat olla aika hintavia.

  Unelma:Oli todella herkullinen ja tekee mieli mennä toisellekin lounaalle sitten joskus, Minä taas olen ollut täällä raakaravintokursseilla;opettaja oli Kalifornian Living Light Institutessa opiskellut raakacheffi,joka ikävä kyllä muutti kauemmaksi eikä enään pidä kursseja sopivan välimatkan päässä. Enpäs tiennytkään että vesi voi tuolla tavon sabotoida itämiset. Ehkä jaksat nyt idättää taas kun ei ole enään tuota vesiongelmaa.

  VastaaPoista
 10. Paras tapa kiinnostua terveellisestä ja ekologisesta ruoasta on kyllä päästä tallaiseen herkkupöytään. Mahtava ateria ja koko konsepti. (--> raks raks aivonystyrät alkavat raksuttaa, miten tämän voisi toteuttaa täällä meilläkin...)

  VastaaPoista
 11. Merituuli:Jeps,kivoisti kauniissa kupeissa,ja ne olivat myös hyviä:)

  Maria:Oli tosi ihanaa!

  Okriina:Nimenomaan! Tuolla oli sellaisia ,jotka enimmäkseen syövät raakaruokaa,ja sitten sellaisia,jotka olivat juuri tällaisessa tapahtumassa kiinnostuneet siitä. Ateria oli aivan ihana.Harmi vaan kun Tami nyt siirtää nuo lounaat keskiviikkoon,joka minulle taas on sellainen päivä,etten helpolla pääse tuolle lounaalle.

  VastaaPoista
 12. Those gefilte fish are beautiful! What a great idea, and it sounds very tasty. Couldn't figure out what was in the dessert but it looks pretty anyway.
  On the whole the translator did an especially poor job with the food in this post, for some reason, but the place you went to sounds fascinating and I'm glad you put the links to Hebrew and English. did Tami give you the recipes?

  VastaaPoista
 13. Faye:those raw gefilte fish look amazing and they were so tasty! Tami did not give any recipes there but the recipe for her raw gefilte fish is here http://www.citytree.net/branches/posts/1477/
  The dessert had date-buckwheat granola,strawberries, chia seeds in cashew youghurt and some maple syrup.Oh that Google translator is so annoying!

  VastaaPoista
 14. Thank you so much! What an interesting, creative recipe. I'm delighted to have it.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...