sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Taateli-tattarikrokantti ja mansikkaleivokset

Ollessani viime torstaina raw-lounaalla ekotalossa Tel Avivin keskustassa,söin ihanaa jälkiruokaa,jossa oli taatelitattaripaloja, mansikoita ja cashewjugurttia.Taatelitattaripalat olivat kuin krokanttia,ja eilen teinkin sitten niitä. 

Taateli-tattarikrokantti
  • 3½ dl liotettuja ja idätettyjä tattarinjyviä
  • 11 medjoul-taateli+vettä liotukseen
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • vaniljaa tangosta raaputettuna tai vanilja uutetta
Laita taatelit kulhoon,ja lisää sen verran hieman lämmintä vettä,että taatelit peittyvät kunnolla.Kun vesi on hieman lämmintä,pehmenevät taatelit niin että kuoretkin lähtevät helpolla.Poista kuoret ja siemenet,ja jauha taatelit liotusnesteen,öljyn ja vaniljan kanssa soseeksi. Mitä enemmän taatelia laittaa,sitä makeammaksi krokantti tulee.Tästä tuli sellainen miedosti makea.Sekoita tattarinjyvät taatelisoseen joukkoon,levitä tasaisesti joko kuivurin tasolle tai uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivata kuivurissa tai uunissa alhaisimmalla lämpötilalla kunnes massa on jähmenttynyt ja siitä saa otettua palasia.Tätä voi syödä ihan sellaisenaan namuna tai sitten laittaa palasina jälkiruokaan kuten Tami oli edellisessä postauksessa laittanut.Raw-jäätelönkin seuraksi käy hyvin.
Mansikka-aika alkaa lähentyä loppuaan täälläpäin,ja kun näin yhdessä kahvilassa herkullisen näköiset pikku mansikkaleivokset halusin tehdä samanlaisia raw-versiona.

Mansikkaleivosten taikinapohja
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl manteleita
  • 1/3 dl  tattarinjyvistä jauhettua jauhoa
  • steviaa
  • ½ rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
Jauhoin ensin kookoshiutaleet monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi,jonka jälkeen lisäsin joukkoon muut ainekset.Laitoin taikinaa pikkuisiin kakkuvuokiin,jotka laitoin jääkaappiin jähmettymään. Koska kuivuri oli jo päällä krokantteja tehdessä,laitoin leivospohjatkin kuivuriin joksikin aikaa.
Täytteeseen tuli cashewkermaa,johon olin sekoittanut hieman mansikkaa,steviaa,kookosöljyä ja kaakaovoita.Määriä ei ole,sillä en kirjoittanut niitä ylös. Taikinakupit täytetään tällä täytteellä,ja laitetaan jääkaappiin hieman jähmettymään. Lopuksi leivokset koristellaan mansikan viipaleilla.

Nämä olivat kyllä ekstra herkulliset! Kai se johtuu siitäkin,että mansikat olivat niin hyvän makuisia tällä kertaa. 








,
Kävin tänään pikalounaalla  Hippo luomufalafelipaikassa,jossa otin pelkästään 5 tuoretta falafelipalloa ,ja joidenka  kanssa söin paikan ihania kastikkeita,jotka ovat ehkä se kaikista paras juttu tuossa paikassa.

14 kommenttia:

  1. Voi näitä sinun herkkujasi taas. :-) Näyttävät aivan ihanilta!

    Minua rupesi kiinnostamaan hirveästi nuo mansikkaleivokset, kun mullahan ei ole uunia täällä, ja näin tuota steviaakin kaupassa yhtenä päivänä. Tuli mieleen pari kysymystä. Voisiko nuo tattarinjyvistä tehdyt jauhot korvata jollakin muilla jauhoilla? Entä nuo kookoshiutaleet; luuletko että pohjat onnistuisivat tuoreesta kookoksesta jauhamalla, vai onkohan tuore kookos jotenkin liian märkää tai muuten vain epäsopivaa?

    Kiva jos ehdit vastata. Mulla on jo päässäni visio omasta versiostani. :-)

    VastaaPoista
  2. Hippu:kiitos:) Mansikkaleivokset olivat ihania,yksi vielä pakkasessa nyt...Niin tuotahan voi tehdä myös ilman uunia tai kuivuria.Kyllä tuore kookoskin käy ja olen usein käyttänytkin,mutta aina ei niitä pähkinöitä jaksa hakata ja puhdistaa...Tattarijyvien tilalla voisit käyttää kaurajauhoja,joko kauranjyvistä tai hiutaleista jauhettuna.Se kookos kannattaa kuitenkin kuivata ensin niin,ettei siinä ole paljon nesteitä,Sain monitoimikoneella jauhettua kookoshiutaleet aika hienojakoiseksi,ja tuo taikinapohja olikin tosi hyvää. Ne voi laittaa vaikka pakkaseen jähmettymään. Jäänkin odottamaan sitten sitä visiosi tulosta;D Tuli sellainen mieleen,että myydäänkö teillä mini-uuneja`? Täällä niitä myydään paljon ja eivät edes ole kauhean kalliita,jotkut mallit siis. Ja vievät tosi vähän tilaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitokset neuvoista. :-)

    Hyvä vinkki nuo kaurajauhot! Niitä voisinkin kokeilla! Täällä en ole kookoshiutaleisiin törmännyt, mutta tuota tuoretta kookosta sen sijaan on. En minäkään kyllä mitenkään rakasta sitä kookosten vasaroimista ja kaivelua. ;-) Voisin ehkä käyttää tuoretta kookosta kuivalla pannulla vähän; siinähän se hieman kuivahtaa.

    Kyllä täällä myydään mini-uuneja, mutta en ole sellaista hankkinut, kun tarvitsisin sitä kuitenkin suhteellisen harvoin, niin että ei ehkä kannattaisi.

    VastaaPoista
  4. Vauuu! Tein juuri kaverille tilauksesta mansikkaisen raakakakun ja harmittelin kun en itse voinut kuin kaapia kulhot, (pakaste)mansikat oli niin hyviä pitkästä aikaa... Tämä oli siis epäilemättä merkki siitä, että tarttis tehdä jotain vastaavaa itsellekin - varsinkin kun mulla on noita kaikkia aineksia kaapissa. :D

    VastaaPoista
  5. Hippu:Pannulla kuivattaminen sille kostealle kookokselle olisikin hyvä keino.Jeps,se kookoksen saaminen siitä kuoresta on kyllä vähän työläs homma;D

    Tiia:Mansikkakakut ovat kyllä ihania,raakakakut etenkin,ja jos vielä mansikatkin ovat tosi hyviä niin namskis:)

    VastaaPoista
  6. Olen juuri itsekin innostunut raakakrokenteista. Elien tein vähän saman tapaista kuivatusta mangosta ja pistaasipähkinöistä. Ihania jälkiruoissa ja sellaisenaan. Mielestäni mansikka on ihan parhaita makua raakajälkkäreissä. Jotenkin se vain toimii niin hyvin kookoksen kanssa.

    VastaaPoista
  7. Okriina:Kuivattu mango+pistaasi kuulostaa ihanalta! Ja jeps,mansikka on niin hyvää raakajälkkäreissä ja myös niin kauniin näköistä!Ja kookoksen kanssa vielä extra hyvää:)

    VastaaPoista
  8. och här blir man sugen i vanlig ordning! yumyum---
    kram

    VastaaPoista
  9. I was determined to try to figure out how you made these beautiful tartlets without bothering you too much!
    I found something interesting about using the translator program. One problem is that Google seems to run words together. When I separated parts of words and put them in Tradukka.com, I could figure out much more. I found the meanings of jyvista, kermaa, and voita this way, as well as ainekset and maaria. Google couldn't translate those last two because it saw "ainekset.Laitoin" as one word and that's what happened with a lot of words that came before and after the period. (It looks like if you double-space after the periods, it might minimize this problem.)

    So if I understood correctly, you grind coconut with almonds and buckwheat flour with stevia and coconut oil, pressed the dough into tartlet pans and dried it a little. Then you stuffed it with cashew cream (with a little strawberry juice?), stevia, coconut oil and cocoa butter. I'm not sure what cashew cream is but I suppose it's a less dense form of cashew butter?

    I think I was able to understand the date-buckwheat treat too.

    So in the end, I did bother you with too many questions but perhaps this will be useful to other English readers.

    Thanks for the inspiration!

    VastaaPoista
  10. Tattari-taatelikrokantit kuulostavat kyllä ihanilta. Täytyy ehdottomasit testata!

    Kaipaan niin tuoreita mansikoita. Niitäkään ei luomuna niin helposti kesällä saa tästä läheltä, loppuu aina kesken tai ei saa sitä määrää mitä on tilannut. Talvella yhdestä kaupasta saa luomuna marjasekoitusta, jossa on mukana pari vaivaista mansikkaa;)

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. "Mansikka-aika alkaa lähentyä loppuaan täälläpäin"

    On hauskaa, että vaikka matkustelee ja tietää että ilmasto on ihan erilainen eri puolilla maailmaa, ja esimerkiksi viime kesän vietti Saksassa jossa mansikka-aika oli paljon Suomea aiemmin, tää tuntuu silti vaan niin hupaisalta!

    Upeaa, minkälaisten tuoreiden kasvisten kanssa siellä etelämmässä saakaan elää :) Harvoin tulee ajatelleeksi näin Suomessa asuessa, kuinka lyhyt kasvukausi meillä Suomessa oikeasti onkaan - mansikka-ajan alkamistakin odotellaan vielä pari kuukautta :DD

    VastaaPoista
  13. Sarapirat:Det här var nog gott;D

    Kaisu;mansikat ovat kyllä niin ihania! Etenkin jos ovat luomua.Täällä on niin hassusti ihan eri aikaan vuodesta niitä kuin Suomessa;D

    Faye:Answered you in the email..

    Anna:Totta,eri puolella mailmaa kasvavat tuotteet eri aikaan,nyt meillä on mansikoita ja raparperiakin ja kun on kesä,niin täällä niitä ei enään löydy. Kasvikset ovat kyllä täälläpäin ihania,mutta ei täältäkään ympäri vuoden saa kaikkea.Nytkin tekisi mieli mangoa,mutta sen aika on vasta kesällä...

    VastaaPoista
  14. Naita pitaa kokeilla, tuo taikinapohja kuulostaa tosi hyvalta!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...