tiistai 26. huhtikuuta 2011

Matcha-patukat ja salaattiherkkuja ravintolassa

Koska teen usein mantelimaitoa,jää siitä paljon mantelimurua jäljelle,jota kerään kunnes sitä on tarpeeksi,ja yleensä valmistan siitä banaani-kookos-mantelipikkuleipiä kuivurissa. Nyt kuitenkin teki mieli jotain muuta,ja kun matchajauhe pitää käyttää vuoden sisällä pois (jauhe säilyy vuoden),käytin pussin jämät näihin vihertäviin patukoihin.Matcha on terveellistä:se sisältää esimerkiksi antioksidantteja, katekiineja,piristäviä alkaloideja sekä lievästi rentouttavaa L-teaniiniä. Patukoista tuli myös suhteellisen vähärasvaisia,sillä manteleista oli osa rasvasta jo mennyt mantelimaitoon,ja kookos oli kookosjauhoa*

Matcha-patukat
  • 3 dl mantelimaidon teosta jäänyttä mantelirouhetta (tai sitten vaan hienoksi jauhettua mantelijauhoa/rouhetta)
  • 2 dl kookosjauhoa*
  • ½ dl liotettuja auringonkukansiemeniä
  • 1½ dl rusinoita (mieluiten vaaleita rusinoita)
  • ripaus ruususuolaa
  • 2 tl matchajauhetta
  • 1½ rkl luomuhunajaa
Jauha kaikki ainekset tasaiseksi masssaksi monitoimikoneessa.Muotoile niistä patukoita vaikka silikonimuotin avulla ja kuivaa kuivurissa,kunnes patukat ovat tarpeeksi kiinteitä.
* Täällä en ole löytänyt kookosjauhoa,mutta löysin netistä ohjeen,jonka mukaan kookosjauhoa voi tehdä niin,että kookoshiutaleet(joko ostettu tai kookospähkinästä itse tehty) liotetaan vedessä puolisen vuorokautta,jonka jälkeen ne laitetaan tehosekoittimeen.Tämän jälkeen massa kaadetaan harsokankaaseen ja siitä puristetaan irti kaikki mahdollinen neste,pariinkin kertaa,että kaikki mahdollinen rasva irtoaa siitä.Tämän jälkeen kookosmassa kuivatetaan kuivurissa ,jonka jälkeen se jauhetaan mahdollisimman hienoksi.
Olin tänään lounaalla ystäväni E:n (terveisiä!) kanssa uudehkossa ravintolassa Jaffassa.Samassa ravintolassa olin myös viime viikolla,veljeni vieraillessä täälläpäin. Olin lukenut lehdestä ravintolan erittäin hyvistä salaattialkupaloista,ja ne olivat todellakin hyviä,molemmilla kerroilla. Ravintola käyttää myös villiyrttejä ,silloin kun niitä on saatavilla,ja viime viikolla pari alkupalaa vielä sisälsi niitä,mutta tänään ei ,joten villiyrttien aika taitaakin sitten olla loppu täälläpäin tällä kertaa. Alkupalat ovat ihania,mutta hieman tuntui,että kasvisyöjiä syrjitään,sillä jos ottaa lihaisan pääruoan,alkupalat maksavat melkein puolta vähemmän. Koska kasvisruuat olivat kaikki alkupalojen puolella,nämä meze-alkupalat maksoivat meille enemmän,mutta hinta on kuitenkin ihan ok,jos ajattelee,että salaattikipot täytetään uudelleen ,vaikka kuinka monta kertaa.
Pääruoaksi (eli itse asiassa alkuruoka) otin grillatun munakoison,jonka päällä  runsaasti tahinia sekä keitettyjä kikherneitä.Oliiviöljyn kanssa olisivat voineet olla hieman säästeliäämpiä,sillä tuon päälle sitä oli kaadettu aika runsaasti,mutta munakoiso on ihanaa näin.Siitä oli jätetty vain kanta jäljelle ja munakoison liha oli ihanan pehmeää ja hieman savuisen makuista.E otti kukkakaalia tahinin kanssa,ja annoksessa oli tahinia sen verran runsaasti,että ei kaikkea edes jaksanut syödä.
Ravintola on miellyttävän tuntuinen, ja toisin kuin viime viikolla,jolloin ihmiset olivat lomalla ja ovella oli jonoa,tänään siellä oli rauhallista.
Viime viikolla veljeni tilasi myös grillattuja portobello-sieniä. Annos oli kivan näköinen!
Myös tabouleh-salaatti oli hyvää!
Emme voineet vastustaa kiusausta,ja tilasimme kahteen pekkaan myös pienen kanafe-annoksen,joka oli ehkä paras koskaan maistamani kanafe.Monesti tätä tarjotaan aivan liian makeana,mutta täällä kanafe-annos oli vain lievästi makea ja siinä tuntui hento ruusuveden maku.Nami!

20 kommenttia:

  1. Tuli vesi kielelle, niin hyvän näköisiä ruokia siellä oli!

    Nuo mantelipatukat näyttävät kivoilta. Olisiko sinulla muita hyviä mantelireseptejä, yksinkertaisemmista aineksista? Olen raskaana ja manteli on tosi suositeltavaa, mutta en pidä siitä sellaisenaan.

    VastaaPoista
  2. Anna;onneksi olkoon ,vauva tulossa:)Nuo ruuat ravintolassa olivat tosi ihania,ja tekee mieli mennä sinne vieläkin uudelleen,kahden käyntikerran perusteella. Entäs marsipaani,pidätkö siitä? Tai mantelitahna? Mantelia voi jauhaa monitoimikoneessa,kunnes siitä tulee tahnamaista,ja lisätä hieman öljyä,jolloin siiät tulee vielä sileämpää.Mukaan voi myös lisätä pari taatelia,jolloin tulee kivan makuista tahnaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos onnitteluista, Yaelian, ja vinkeistä! Mitähän tuolla mantelitahnalla voisi tehdä? Laittaisiko sitä esim. leivän väliin, leivonnaisiin vai mihin? Marsipaania kokeilinkin tehdä pääsiäisenä, mutta kaipaa hieman harjoittelua.

    VastaaPoista
  4. Anna:Leivän päällä,tai ihan sellaisenaan lusikalla;D

    VastaaPoista
  5. Aivan ihania nämä paikalliset ravintolat siellä.. en ala kun täältä ei löydy mitään näin kiinnostavaa.. :(

    VastaaPoista
  6. Munakoiso näytti herkulliselta. Tämä ei sitten ollut kalapaikka. Mitä olen sinua seurannut, niin kalaravintoloiden anti on huimaa.

    VastaaPoista
  7. Mausteinen manteli:Ravintoloita löytyy täällä tosiaankin vaikka millaisia,ei ole valinnan puutetta:)

    Leena;Munakoiso tuolla tavoin tehtynä on suosikkejani,ja tuolla se osataan tehdä hyvin.Oli tuolla kalaakin,mutta taisi olla vain pari kalaruokaa,ja lihaa enimmäkseen.Eksä sanoi,ettei liharavintolassa kannata tilata kalaa....Mutta nuo alkupalasalaatit ovat mielettömän hyviä tuolla!

    VastaaPoista
  8. Ihania herkkuja, ja tuosta matchasta en ole ennen kuullutkaan, ihan uusi tuttavuus minulle.

    Olen joskus syönyt Välimeren maissa tuon tyyppisiä makeisia kuin tuo kanafe (niitä on vissiin paljon erilaisia?), ja ne olivat tosi hyviä. Mutta tykkäänkin kovin makeasta. :-)

    VastaaPoista
  9. Hippu;ihania herkkuja tosiaankin oli! Matchaan tutustuin itsekin vasta pari vuotta sitten,sitä on kiva käyttää leivonnaisissa ja jälkkäreissä,kun siinä on se kiva vihreä värikin:)
    Jeps,noita tuon tapaisia makeita leivonnaisia on paljon,kuten baklawa,mutta knafe on vähemmän makea,tämä itse asiassa oli vain erittäin miedosti makea,ja sisällä on juustoa.

    VastaaPoista
  10. Ihania välimerellisiä herkkuja. Vielä enemmän inspiroiduin kuitenkin noista macha-patukoista. Käytän itsekin machaa silloin tällöin raakajätskissä ja joissain leivonnaisissa. Kuvassa ainakin hieno vihreä väri :)

    VastaaPoista
  11. Ihania välimerellisiä herkkuja. Vielä enemmän inspiroiduin kuitenkin noista macha-patukoista. Käytän itsekin machaa silloin tällöin raakajätskissä ja joissain leivonnaisissa. Kuvassa ainakin hieno vihreä väri :)

    VastaaPoista
  12. Okriina;Aika ihania salaatteja tuolla olikin;D
    Machaa onkin kiva käyttää jätskeissä ja sen sellaisissa,ihan värinkin vuoksi.Nyt pitääkin mennä ostamaan uusi pussi sitä...

    VastaaPoista
  13. The Macha bars look delicious. The translator couldn't deal with the first two ingredients--almonds left from making almond milk?
    Is the second one coconut paste or coconut oil?

    That restaurant looks great and I think I'll put it on my list. But I too get frustrated at those kinds of Israeli restaurants where vegetarians have to pay more to get those salad with laffa. The eggplant looks delicious and I think should be pretty easy to prepare. And it's always great to know where to get good knafe.

    If you go to Turkey, they have fantastic knafe too, especially in Istanbul and Antakya (famous for knafe - they call it kunefe).

    VastaaPoista
  14. Faye.Thanks:) The 2 first ingredients are: almond pulp,left from making almond milk,and coconut flour.Faye,this restaurant is really good! It is just next to the Jaffa clocktower,a brand new restaurant,which serves really good food.The salads are a bit pricy,especially if you don't order meat,but sooo tasty! And that grilled eggplant was lovely! I have never been to Turkey,but know they have knafe there too.The knafe in this restaurant was the best I have ever had!

    VastaaPoista
  15. Rakastan matchaa, nuo patukat kuulostavat tosi ihanilta!

    VastaaPoista
  16. Thanks, Yael. So what gave it enough moisture to hold it together--the honey?
    Also, is it really 1 1/2 raisins, or 1 1/2 tablespoons?

    VastaaPoista
  17. Maria;matcha on kyllä kiva kaikenlaisissa leivonnaisissa ja jälkkäreissä:)

    Faye;:Oh good that you noticed ,it should have been 1½ deciliter(that is the measurement that is used in Finland,and I know best)that and the honey keep it together.

    VastaaPoista
  18. Samoin nämä macha-patukat, kun on tämä sama pulma edessä, mitä tehdä machasta tai minun tapausessani genmaista ennen kuin se vanhenee...sorbettia!

    VastaaPoista
  19. Voi hyvänen aika, kuinka tuo munakoiso näyttääkään herkulliselta...

    VastaaPoista
  20. Useful informatіon. Luсkу mе I ԁisсοvered yοur
    site unіntentionally, and Ӏ am stunneԁ why this accіԁent ԁidn't happened in advance! I bookmarked it.

    Also visit my site: paleo quick easy recipes

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...