Pari postausta sitten tekemieni maustettujen vinaigrettien lisäksi tein myös joukon levitteitä,joita voi myös käyttää ruuanlaittoon,maustamaan ruokaa. Ensimmäisenä tein valkosipulisen appelsiiniconfit-soseen,jonka idean sain myös erään täkäläisen yrityksen tuotteista;kumkvatit tosin vaihtuivat appelsiineihin.Valkosipulinen appelsiiniconfit antaa kivasti makua vaikka pataruokiin,tai mihin tahansa,mihin tarvitaan sitruksista vivahdetta. Voisin kuvitella käyttäväni tätä myös vokkiruokiin,ja tämä sopisi hyvin kanaruokiin.Edit. Tein tofua thaimaalaisessa currykastikkeessa ja lisäsin appelsiiniconfitia ruokalusikallisen mukaan.Kastikkeesta tuli ihanan makuista!
Valkosipulinen appelsiiniconfit
Leikkaa appelsiinit kuorineen pieniksi palasiksi,ja poista mahdolliset siemenet.Koska tähän käytetään koko appelsiini,kannattaa käyttää luomuappelsiineja. Laita appelsiinipalat kattilaan yhdessä sokerin ja valkosipulikynsien kanssa.Keitä hiljaisella tulella,kunnes seos sakenee ja hieman karamellisoituu. Appelsiinikuorten ja valkosipuleiden tulee olla pehmeitä tässä vaiheessa. Anna seoksen jäähtyä,lisää valkoviinietikka joukkoon ja soseuta monitoimikoneessa,ei kuitenkaan liian hienoksi soseeksi. Säilyy varmaankin aika hyvin jääkaapissa kun tässä on etikkaakin.Seuraavaksi tein oliivi-kevätsipulitapenaden. Tästä tapenadesta tuli tosi hyvää,ja söin sitä raakakrakkerin päällä. Tätä tulen kyllä tekemään uudelleenkin,sillä se hävisi parissa päivässä,niin hyvää se oli...
Oliivi-kevätsipulitapenade
- 4 dl vihreitä ,siemenettömiä oliiveja
- 3 kevätsipulin vartta,myös vihreät osat
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- mustapippuria
Viimeiseksi tein tomaattisen viikunalevitteen,jota myös söin raakakräkkerin päällä,cashewjuuston kanssa. Tämä sopii hyvin kanaruokiin,voileiville ja vaikka pastan kanssa.
Tomaattinen viikunalevite sitruksisella vivahteella
- 2 kuivattua viikunaa
- 4 aurinkokuivattua tomaattia
- 2 palaa säilöttyä sitruunaa *
- ruususuolaa
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl balsamietikkaa
Leikkaa viikunat pieniksi palasiksi,ja marinoi niitä jonkun aikaa öljyssä ja balsamietikassa.Laita kaikki ainekset ,myös marinoidut viikunat,monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi soseeksi.
Joku aika sitten huomasin bussin ikkunasta,että lähelle Tel Avivin pääbussiasemaa oli avattu intialainen elintarvikeliike Maharaja. Täällä on ihan kivasti liikkeitä,jotka myyvät aasialaiseen ruokaan tarvittavia aineksia, mutta ihan pelkästään intialaiseen ruokaan keskittynyttä kauppaa en ole aiemmin nähnyt. Tämä kauppa oli aika pieni,mutta kivasti sieltä löytyi kaikenlaista.Tarkoitus on myös myydä valmista intialaista ruokaa,kunhan lupa-asiat saadaan kuntoon.
Myös erilaisia intialaisia namuja oli myynnissä.Namujen ainesten joukosta bongasin ainakin kikhernejauhon,cashewpähkinän ja voin. Sain maistaa yhtä namua,tuollaista valkoista.Aivan liian makeaa makuuni,ja myös voin maku tuntui selvästi. Mutta kivan näköisiä ainakin ovat nämä namut.