Äskeisellä Helsingin-reissullani asuin suurimman osan ajasta ystäväni Shoshanan luona. Eräänä päivänä hän valmisti sambusek-piirakoita kikhernetäytteellä, ja otin piirakantekovaiheista kuvia kännykälläni. Näin jälkikäteen hieman harmittaa etten ottanut kameraa esille sillä kuvista tuli aika huonot. Muutama vuosi sitten Shoshana teki matbuha-kastiketta kun olin hänen luonaan.
Sambusek, sambousek, samosa..... täytettyjä piirakoita on niin monta, ja joidenkin lähteiden mukaan ensimmäinen piirakka syötiin Persiassa. Samosan/sambusekin/sambousekin nimi tulee alunperin persiankielisestä sanasta sanbosag. Nämä Shoshanan tekemät piirakat tehtiin hiivataikinasta, ja tänne Israeliin ne ovat tulleet näköjään Irakin juutalaisten mukana; heille kikherneillä täytetty sambusek b'tawa oli perinteistä ruokaa Hanuka-juhlan aikana. Nämä sambusek-piirakat sopivat myös vegaanille.
Sambukek-piirakat kikhernetäytteellä
Taikina:
- 700-750 gr vehnäjauhoa
- hieman yli 1 rkl kuivahiivaa
- 2 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- 5 rkl öljyä
- 2 lasillista (normaali vesilasi) lämmintä vettä
- öljyä paistamiseen
Täyte:
- noin 5 dl valmiiksi keitettyjä kikherneitä , murskattuna
- 4 sipulia
- 3 valkosipulin kynttä
- 2 rkl öljyä
- 1.5 tl kurkumaa
- mustapippuria 1 tl
- 1 tl juustokuminaa
- 1.5 tl suolaa
- 1 rkl paprikaa (monet käyttävät baharat-maustesekoitusta täytteessä)
Valmista ensin taikina: Sekoita jauhot, sokeri , suola ja kuivahiiva. Lisää öljy. Lisää vettä vähitellen , kunnes taikina on yhtenäistä mutta hieman löysähköä. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa peitettynä, noin tunnin ajan.
Valmista täyte: Pilko sipulit, ja paista niitä keskilämmöllä, aina välillä sekoittaen kunnes ne ruskistuvat, noin 8 minuutin ajan. Kun sipuli on ruskistunut, lisää pannuun hienonnettu valkosipuli, mausteet sekä kikhernemurska. Yhdistä ainekset, ja ota pannu pois liedeltä. Anna täytteen jäähtyä.
Kun taikina on noussut, paina sitä nyrkillä jotta ilmakuplat poistuvat taikinasta. Ota taikinasta pieniä paloja, ja pyörittele ne pingpong-pallon kokoisiksi taikinapalloiksi. Levittele hieman jauhoa pöydälle, ja kauli palloista muutaman millin paksuisia ympyröitä. Lisää jäähtynyttä täytettä ympyrän keskelle. Shoshana lisäsi täytettä aika reilusti, mutta sanoisin että reilu ruokalusikallinen per piirakka. Voitele piirakan reunat vedellä , ja muodosta ympyröistä puolikuun muotoisia piirakoita.
Lämmitä öljyä ( öljyä muutaman sentin korkuinen määrä) paistokasarissa keskilämmöllä, ja paista piirakoita kunnes alaosa on saanut väriä, Käännä piirakat ja anna toisenkin puolen saada kauniisti väriä.
Piirakat paistumassa.
Tarjoile piirakat kuumina. Sambusek-piirakoita voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.