torstai 25. huhtikuuta 2019

Sambusek-piirakat kikhernetäytteellä

Äskeisellä Helsingin-reissullani asuin suurimman osan ajasta ystäväni Shoshanan luona. Eräänä päivänä hän valmisti sambusek-piirakoita kikhernetäytteellä,  ja otin piirakantekovaiheista kuvia kännykälläni. Näin jälkikäteen hieman harmittaa etten ottanut kameraa esille sillä kuvista tuli aika huonot.  Muutama vuosi sitten  Shoshana teki matbuha-kastiketta kun olin hänen luonaan.

Sambusek,  sambousek, samosa..... täytettyjä piirakoita on niin monta,  ja  joidenkin lähteiden mukaan  ensimmäinen piirakka syötiin Persiassa.  Samosan/sambusekin/sambousekin nimi tulee alunperin persiankielisestä sanasta  sanbosag. Nämä  Shoshanan tekemät piirakat tehtiin hiivataikinasta,  ja tänne Israeliin ne ovat tulleet  näköjään Irakin juutalaisten mukana; heille kikherneillä täytetty sambusek b'tawa oli perinteistä ruokaa Hanuka-juhlan aikana.  Nämä sambusek-piirakat sopivat myös vegaanille.

Sambukek-piirakat kikhernetäytteellä
Taikina:
  • 700-750 gr vehnäjauhoa
  • hieman yli 1 rkl  kuivahiivaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 5 rkl öljyä 
  • 2 lasillista (normaali vesilasi) lämmintä vettä
  • öljyä paistamiseen
Täyte:
  • noin 5 dl  valmiiksi keitettyjä  kikherneitä , murskattuna
  • 4 sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 1.5 tl  kurkumaa
  • mustapippuria  1 tl
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1.5  tl suolaa
  • 1 rkl paprikaa (monet käyttävät baharat-maustesekoitusta täytteessä)

Valmista ensin taikina:   Sekoita jauhot, sokeri , suola ja kuivahiiva. Lisää  öljy.  Lisää vettä vähitellen ,  kunnes  taikina on yhtenäistä mutta hieman löysähköä.  Anna taikinan  nousta lämpimässä paikassa  peitettynä,  noin tunnin ajan.

Valmista täyte:  Pilko sipulit,  ja paista niitä keskilämmöllä, aina välillä sekoittaen kunnes ne ruskistuvat, noin 8 minuutin ajan.  Kun sipuli on ruskistunut, lisää pannuun hienonnettu valkosipuli, mausteet sekä kikhernemurska. Yhdistä ainekset,  ja ota  pannu pois liedeltä. Anna täytteen jäähtyä.

Kun taikina on noussut,  paina sitä nyrkillä jotta ilmakuplat poistuvat taikinasta.  Ota taikinasta pieniä paloja,  ja pyörittele ne pingpong-pallon kokoisiksi taikinapalloiksi. Levittele hieman jauhoa pöydälle, ja kauli palloista muutaman millin paksuisia ympyröitä.  Lisää jäähtynyttä täytettä ympyrän keskelle.   Shoshana lisäsi täytettä aika reilusti, mutta sanoisin että reilu ruokalusikallinen per piirakka. Voitele  piirakan reunat  vedellä , ja muodosta ympyröistä  puolikuun muotoisia piirakoita.
Lämmitä öljyä ( öljyä muutaman sentin korkuinen määrä) paistokasarissa keskilämmöllä,  ja paista piirakoita  kunnes alaosa on saanut väriä,  Käännä piirakat  ja anna toisenkin puolen saada kauniisti väriä.
Piirakat paistumassa.
Tarjoile piirakat kuumina.  Sambusek-piirakoita voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

maanantai 15. huhtikuuta 2019

Ruokavisa 2019 loppukilpailu Fazer Experience Vierailukeskuksessa

Kotimäen koulun tytöt olivat kilpailukeittiön etuosassa
Viime perjantaina  Fazer Experience Vierailukeskuksessa käytiin yläkoululaisten Ruokavisan loppukilpailu,  jota sain ilokseni olla seuraamassa.   Ruokavisa on yläkouluille suunnattu  ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus,  jonka ovat tuottaneet Ruokatieto,  MTK ja ja Kotitalousopettajien liitto, ja tänä vuonna Ruokavisaa kisattiin  jo kahdeksatta kertaa.  Viime vuonna  Ruokavisan loppukilpailu kisattiin Lapsimessuilla,  mutta tänä vuonna  siis Fazer Experience Vierailukeskuksessa,   jossa kävin nyt ensimmistä kertaa.  Fazer on Ruokavisan yhteistyökumppani.
Ruokavisan loppukilpailun keittiö  Fazer Experience Vierailukeskuksessa. Tämän Kokkikoulu-keittiön voi myös vuokrata erilaisia tilaisuuksia varten.  Karri Käki,  Fazer Culinary Teamin manageri ja kilpailun päätuomari , kävi välillä tarkastamassa miten kilpailu sujuu.
Loppukilpailuun oli päässyt kolme joukkuetta:  Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta,  Pyörön koulu Pohjois-Savosta sekä  Lumijoen koulu Pohjois-Pohjanmaalta.    Tänä vuonna   Ruokavisan teemana  oli vastuullisuus suomalaisessa ruokaketjussa. Oli ilo seurata  nuorten koululaisten  innokasta työskentelyä,  ja vastuullisuutta olikin tarkkaan mietitty; esim. Kotimäen koulun tytöt kertoivat että heidän  annoksissaan oli käytetty ruohosipulia sekä tyrniä, joita kasvaa villinä saaristossa.  Joukkueet olivat hyvin tyttövaltaisia,  sillä ainoat 2 poikaa kisasivat  Lumimäen koulun joukkueessa.
Joukkueiden annokset aseteltiin näytille sen jälkeen kun ne oli saatu valmiiksi.  Tässä Pyörön koulun annokset :  
  1. Aurinkoinen kasvissosekeitto sekä katesämpylät
  2. Yrttibroileri kasvis-kaurapedillä
  3. Omenaohukkaat

Kotimäen koulun annokset:
  1. Purjoperunasosekeitto ja sydämen muotoiset  saaristolaissämpylät
  2. Paistetut ahvenfileet  tuorejuustotäytteellä sekä ruohosipulikastikkeella,  kukkakaalia , porkkanaa sekä punajuuriohrasalaattia
  3. Vaniljatyrnikerrosmousse
Lumijoen koulun annokset:
  1. Juuressosekeittoa savuporotartelettien kera
  2. Paistettuja ahvenia kerma-yrttikastikkeessa,  rapeita lohkoperunoita  sekä sateenkaarisalaattia
  3. Mansikkakiusausta
Kala sekä kasvikset olivat näyttävästi esillä annoksissa.  Todella herkullisen näköisiä ja hienoja annoksia olivat nuoret kilpailijat valmistaneet.
Kuvausten  jälkeen pääsi yleisö maistamaan annoksia.  En voinut maistaa kaikkea koska en syö lihaa, mutta Lumijoen koulun mansikkainen moussekakku  sekä Kotimäen koulun  vaniljatyrnimousse olivat erittäin herkullisia.   Myös kala-annokset olivat hyviä,  ja pidin paljon  Kotimäen koulun  punajuuriohrasalaatista.  Pyörön koulun  katesämpylät ihastuttivat,  ja Lumijoen koulun  savuporotarteletteja kehuttiin paljon,
Kotimäen koulun vaniljatyrnimousseannoksessa oli kaunis valkosuklaakoriste:)
Sitten olikin aika julistaa voittaja, ja palkinnon nappasi Lumijoen peruskoulu.  Palkintona oli koko luokan matka Fazer Experience Vierailukeskukseen.  Kilpailu oli tosi tiukka, sillä kaikkien joukkueiden annokset olivat onnistuneita,  ja voittajajoukkue voitti kilpailun vain pisteen erolla.  Mutta kaikki loppukilpailuun  päässeet joukkueet olivat jo voittajia. Onnea voittajille!
Lopuksi vielä ryhmävalokuva  joukkueiden,  luokkien kotitalousopettajien sekä tuomariston kanssa.
Kilpailun yleisölle tarjottiin lohisoppaa  sekä Fazerin ruisleipää.  Voi että tuo soppa oli hyvää;  Fazer Experience Vierailukeskuksessa oppaana työskentelevä serkkuni ei ole sitä turhaan kehunut:)   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...