perjantai 27. marraskuuta 2015

Linssikeitto with a twist ja kuvia ruokamessuista

Alkuviikosta iski paha flunssa päälle ja muutaman päivän olin tosi huonokuntoinen mutta eilen ajattelin että voisin mennä ammattilaisten ruokamessuille,johon  olin saanut kutsun, flunssasta huolimatta, Ei ehkä ollut ihan fiksu päätös sillä  tulin kotiin kahta kipeämpänä ja tämän viikonlopun pyhitän täysin paranemiselle. Tänään tosin tuntuu että parempaan päin ollaan menossa flunssan kanssa. Messuilla maistoin taatelituotteiden osastolla taatelilla maustettua linssikeittoa,joka oli hyvää ja lämmittävää : taateli keitossa antoi kivan makuvivahteen ja hieman makeutta suolaisuuden ohella.Tänään tuntui että jaksaisin tehdä keittoa ja teinkin oman versioni linssikeitosta sillä en saanut ohjetta taateliyrityksen keittoon,mutta he käyttivät keitossa taatelisiirappia kun taas minä käytin kokonaisia ja liotettuja taateleita.

Linssikeitto with a twist
  • 3,5 dl liotettuja vihreitä linssejä
  • 8 taatelia,liotettuna+ liotusvesi
  • 2 suurehkoa sipulia
  • 2 varsisellerin vartta
  • 1 porkkana
  • 2 tomaattia
  • 1 punainen paprika
  • 1 vihreä chilipippuri josta siemenet poistettu
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 rkl öljyä (käytin saamaani Bonredin punaista palmuöljyä)
  • 3 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 3 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl mustapippuria
  • 3-4 litraa vettä
  • soijakastiketta maun mukaan
Linssit laitetaan likoamaan veteen muutama tunti ennen muiden ainesten käsittelyä.Kaikki vihannekset pilkotaan pieniksi kuutioiksi.Taateleista poistetaan kuoret ja nekin pilkotaan pieniksi kuutioiksi.  Kattilassa lämmitetään öljy,ja siinä ruskistetaan ensin sipulit,jotka muuten saivat kivasti väriä punaisesta palmuöljystä. Sen jälkeen lisätään taatelit,paistetaan muutama minuutti,lisätään porkkanakuutiot ja taas paistetaan muutama minuutti  ,minkä jälkeen lisätään paprikakuutiot,sellerikuutiot,chilikuutiot,tomaattikuutiot sekä valkosipuli. Niiden annetaan paistua muutama minuutti.
Linssit lisätään vasta lopuksi ,samoin kuin mausteet,taatelien liotusvesi ja vesi. Sopan annetaan kiehua kiehumispisteeseen ,jonka jälkeen lämpö alennetaan lähes minimiin,kattila peitetään kannella ja keiton annetaan hiljaa poreilla liedellä noin tunti tai kunnes kaikki  ainekset ovat kunnolla pehmenneet.Nyt lisätään soijakastike. En laittanut määrää koska itse suosin vähäsuolaista versiota ja parasta on tuossa vaiheessa maistella keittoa ja lisätä soijakastiketta maun mukaan.Keittoa keitetään vielä joku minuutti ilman kantta minkä jälkeen kattila otetaan liedeltä. Soseutin osan keitosta sauvasekoittimella mutten kuitenkaan halunnut kokonaan soseuttaa keittoa. Tämä oli hyvää ja toivottavasti auttaa flunssaa vastaan;D
Israfood-messut ovat ammattilaisten vuotuiset ruokamessut,ja siihen kuuluvat myös konditoria-alan messut ,hotellialan messut sekä kaikki mikä liittyy tuotteiden pakkaamiseen sekä suurkeittiö/ravintolalaitteisiin. En ottanut siellä kuin muutaman kuvan koska olo oli vähän hutera...
Hammerschlagin osastolla oli uusia kotileipureita helpottavia tuotteita.Onhan nuo käteviä mutta ainakin itse teen tuollaiset mieluummin ihan alusta saakka.Näihin tuotteisiin lisätään vain vesi ja hups niin pian ovat macaronsit valmiita....
Osastolla oleva pupukakku oli kyllä tosi  hieno!
Jauhomyllyn osastolla sain kuvassa näkyvän purkin ja sen sisällä olevan ruisjauhopussin tältä mukavalta mieheltä. Itse asiassa purkeissa oli kilon paketti munkkeihin sopivaa jauhoa sillä pian täällä vietetään Hanukka-juhlaa,johon munkit kuuluvat  olennaisesti,mutta satuimme keskustelemaan ruisjauhoista ja mies kävikin hakemassa minulle ruisjauhopaketin takahuoneesta:)
Maistoin jälkiruokaa osastolla joka valmistaa aineksia jälkiruokiin suurkeittiöille.
Halvaa oli parillakin osastolla
Lisää halvaa ja tahiniakin;samaa jota yleensä ostan ja jota Helsingissä myydään Zaafranin kaupassa Helsingin Malminkadulla.
Toisen yrityksen kotileipurien hommia helpottavia tuotteita...
Miki Delicatessenin valmissalaatteja.
El Nakhlehin  osastolla nautin pienen kupillisen hyvää arabialaista/turkkilaista kahvia.
Mutta paras näkemäni juttu tuolla messuilla oli ravintola/suurkeittiölaitteiden puolella näkemäni sveitsiläisen Brunner Anliker -yrityksen ravintoloille ym. tarkoitettu  vihannesleikkuri,joka hetkessä teki vaikka minkälaisia muotoja vihanneksista. Aika hieno!

tiistai 24. marraskuuta 2015

Pikkujoulut Kokomo Tikibarissa

Helsingin vierailun kohokohtani oli 40plus-blogiryhmän  pikkujouluilta Kokomo Tikibar&Room-ravintolassa Helsingin Uudenmaankadulla. Minähän  olen 40plus-blogiryhmän kaukaisin bloggaaja ja odotin innolla tapaavani blogeista tuttuja kasvoja ihan livenäkin. Jo ravintolan ulkopuolella tapasin muutaman ja heti tunnistimme toisemme:)
 Kokomo Tikibar on erikoistunut Havaijilta alkaneeseen ja myöhemmin Yhdysvalloista ja Aasiasta vaikutteita saaneeseen Tiki-kulttuurin ruokaan,ja itse ravintola on hyvin monipuolinen sillä se toimii sekä ruokaravintolana,cocktailbaarina,yökerhona sekä yksityistilaisuuksia järjestävänä paikkana. Kokomo Tikibar tarjosi meille ihanan tilan ravintolan salista,joka viikonloppuisin muuttuu yökerhoksi. Ravintolan keittiömestari Juhani Hietala sekä ravintolapäällikkö  Sari Hämäläinen kävivät kertomassa meille ravintolan historiasta,toiminnasta sekä ruuasta. 
Näyttävät drinkit  kuuluvat Tiki-ravintoloihin ja Kokomo Tikibarin rommipohjaiset (ja  myös alkoholittomat) drinkit herättivät kaikissa suurta ihastusta,eikä ihme sillä ne olivat todella hyviä ja upean näköisiä.Minä ihastuin vasemmassa ylänurkassa näkyvään Bazilian -drinkkiin,jossa oli ainakin rommia,omenaa ja basilikaa;aivan ihanaa! Salissa soi tunnelmaan sopivaa polynesialaista musiikkia ja välillä tunnistin siellä myös minulle niin rakkaita eteläamerikkalaisia sointuja.
Ja se ruoka: makuja löytyi listalta idästä länteen ja ruuat olivat sekä värikkäitä että herkullisia.Tässä alkuruokasettini: siitä löytyi grillattua vuohenjuustoa cashewpähkinöillä,ananasmojitosalsalla,yrttisalaatilla sekä passionhedelmähillolla, kasvis-samosa,sekä herkullinen slider.
Pääruoaksi valitsin Ginger Salmonin ,jossa oli lohen lisäksi paksoita,wokattuja kasviksia, paahdettua bataattia sekä jumalaisen hyvää tamarindikastiketta.Tuo kastike oli niin hyvää että olisin halunnut nuolla lautasen tyhjäksi ja mistäköhän löytäisi sille ohjeen......
Jälkiruoaksi otin Kokomo Tikibarin Kii Lime-piirakan eli havaijilaisen kookos-limepiirakan,jossa olisi voinut olla hitusen enemmän limen makua mutta oli muuten hyvää ja niin kauniisti aseteltu lautaselle.
Vastapäisen syöjän kaunis creme brulee.
Meillä  oli niin mukavaa ja juttua riitti,mahtavaa oli olla mukana:) Hih,melkein kannatti lentää sieltä kaukaa ihan tämänkin illan vuoksi;D
Kiitokset illasta menevät Kokomo Tikibarin lisäksi  40plus-blogiportaalia luotsaavalle Helille sekä yhteistyökumppaneille.

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Appelsiinilla maustetut kurpitsapaahtovanukkaat

2 viikkoa ja 2 päivää  sitten oli viikonloppu:hapanleipätaikina kohosi hienosti liinan alla ja olin juuri ottanut uunista appelsiinilla maustetut  kurpitsapaahtovanukkaat. Samalla kun ne jäähtyivät  surffasin netissä ja ennenkuin tiesinkään olin ostanut lennon Suomeen.... Kamala paniikki iski sillä  aikaa lentoon oli muutama tunti;koiralle  piti löytää hoitopaikka ja entä se liinan alla kohoava taikina? Taikinan kaadoin pikapikaa pitkulaiseen kakkuvuokaan,ja siitä tulikin upea leipä,josta ei nyt ole yhtään kuvaa sillä heti kun se tuli uunista juoksin lämpimän leivän ja koiran kanssa saman kadun naapurille,joka taas lupasi hoitaa Bambia poissaollessani.
Paahtovanukkaat silloin hieman yli kaksi viikkoa sitten kun olin ottanut ne uunista... Kurpitsaiset paahtovanukkaat ovat suosittuja eteläisessä Amerikassa ja nämä paahtovanukkaani on tehty muutaman espanjankielisen ohjeen perusteella muokaten..Appelsiini ja kurpitsa sopivat hyvin yhteen joten appelsiinia tuli karamelliliemeen sekä myös vanukkaaseen.

Oli  kamala kiire ja pakatakin piti ja lähteä kentälle,mutta ehdin pikaisesti kuvata muutaman paahtovanukkaan todetakseni että ne olivat onnistuneet.Olisin halunnut kuvata vanukkaat päivänvalossa seuraavana päivänä mutta silloin olin jo Helsingissä joten tungin kaikki vanukkaat pakastimeen.
Tulin eilen  aamuyöllä kotiin ja ennen nukkumaanmenoa otin vanukkaat  pakastimesta ja siirsin ne jääkaappiin. Vanukkaat tipahtelivat aamulla pikkuastioista helposti  lautaselle .Vanukkaiden pinta oli ehkä hieman rosoisempi kuin ennen  pakkaseen menoa (katso ylempi kuva) mutta maku ja rakenne oli tosi hyvä,joten näköjään nämä kestävät pakastamista.Karamelliliemi oli vaaleaa tavanomaisen tumman sijaan,todenäköisesti appelsiinista johtuen ja antoi hyvin makua vanukkaalle.

Appelsiinilla maustetut paahtovanukkaat
  • noin ½ kiloa  keitettyä tai uunissa paahdettua kurpitsaa (käytin myskikurpitsaa)
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • 300 ml kookosmaitoa
  • 1/3 tl vaniljatangon sisusta (vaniljauutekin käy hyvin)
  • ripaus kanelia
  • yhden appelsiinin kuoriraaste
  • 5 kananmunaa
  • 2 rkl Maizenaa
  • 1 dl tummaa sokeria (käytin luomupalmusokeria
  • Siirappiin: 3 dl tummaa sokeria ja 1 dl appelsiinimehua
Kurpitsa kuoritaan, paloitellaan ja kypsytetään pehmeäksi, joko uunissa tai keittäen.Jos kurpitsaa keitetään annetaan palojen valua lävikössä jonkin aikaa keittämisen jälkeen.Kurpitsat soseutetaan tasaiseksi soseeksi.Monissa ohjeissa maidot keitetään ensin mutta tein ohjeen itselleni helpoksi eli soseutin kaikki ainekset kastikeaineksia lukuunottamatta sauvasekoittimella. Tämä onnistuu hyvin myös blenderissä ja sekoittamisen jälkeen tarkistetaan että vanukasmassa on tasaista. Karamellia varten kiehautetaan sokeri ja appelsiinimehu,välillä hieman sekoittaen,jonka jälkeen lientä keitetään kunnes se karamellisoituu.Tästä liemestä ei tullut tummaa johtuen appelsiinimehusta. Kaadoin karamelliliemen pieniin vuokiin. Vuoat tai isompi vuoka laitetaan uuniastiaan /uunipellille  ja astiaan kaadetaan kiehuvaa vettä vesihaudetta varten. Vanukkaita kypsytetään 170 C-asteessa kunnes vanukkaat ovat kunnolla hyytyneet. Tällaiset vanukkaat ovat parhaita kylminä ,joten niiden annetaan kunnolla jäähtyä ja viettää vielä jokunen tunti jääkaapissa ennenkuin vanukkaat kaadetaan lautasille.

Entä sitten mitä kaikkea koin Helsingissä? Siitä enemmän myöhemmin...

perjantai 13. marraskuuta 2015

Liedellä....

Heippa Helsingistä tällä kertaa. Tulin viikko sitten ja viikko vielä jäljellä. 
Torstaina aamulla kävin Lidlin pressiaamiaisella, joka järjestettiin Lidlin uuden 4 kertaa  vuodessa ilmestyvän Liedellä-ruokalehden kunniaksi. Hyvin tehtyä ja viihdyttävää lehteä tullaan jakamaan ilmaiseksi ja se sisältää mm. ruokaohjeita, vinkkejä ja juttuja Lidlin kotimaisista tavarantoimittajista. 
Pressiaamiaisella tarjottiin kaikenlaista hyvää, kuten tätä creme bruleetä granaattiomenasalsalla. Ja nuo lasiastiat, joissa ovat Lidlin DeLuxe-sarjaan kuuluvat creme bruleet, ovat niin ihania että vien niitä mukanani kotiin matkalaukussa.... 

Postaus on tehty Bloggerin surkealla puhelinaplikaatiolla...... 

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Nelson -siemenleipä

Erilaisten siemenleipien,sekä gluteenittomien että tavallisilla jauhoilla tehtyjen, ohjeita löytyy netistä montakin.Alunperin leipä taitaa olla kotoisin Etelä-Afrikasta ja leipä kulkeekin  netissä nimillä "South African seed bread" tai "Cape seed bread". 
Parhainta siemenleipää ikinä olen maistanut kun ostin Lachmanina-leipomokahvilan Nelson-siemenleipää(kuvassa). Heidän siemenleipänsä on kaiketi saanut nimensä Nelson Mandelalta...Tekisin paljon jos saisin  heidän tarkan ohjeensä tälle leivälle,mutta se taitaa olla turha toivo.Lachmaninan sivuilla lukee että Nelson-leivässä on 50 % täysjyväjauhoja sekä siemeniä. Muutama päivä sitten ihailin täkäläisen instagrammerin Allonin siemenleipää,ja hän ystävällisesti lähetti minulle löytämistään ohjeista muokkaamansa ohjeen.Tein tätä leipää (kaksinkertaisen määrän) ja  todella hyvää olikin. Allon nostatti omat leipänsä taikinajuurella kun taas minä käytin kuivahiivaa;molemmat sopivat. Leipä on todella helppotekoinen sillä taikinaa ei tarvitse pahemmin vaivata.
Nelson-siemenleipä (2 kpl)
  • 5 dl lämmintä mutta ei kuumaa vettä
  • 5 gr kuivahiivaa tai 70 gr taikinajuurta
  • 1 rkl tummaa sokeria (tai ½ dl hunajaa)
  • 500 gr spelttijauhoa tai täysjyväjauhoa
  • 50 gr kaurahiutaleita
  • 25 gr auringonkukansiemeniä (2 rkl)
  • 25 gr vihreitä kurpitsansiemeniä (2 rkl)
  • 25 gr pellavansiemeniä (3 rkl)
  • 2 tl karkeaa suolaa
  • 4 rkl siemeniä leivän päälle (samoja siemeniä mitä tuli taikinaan)
Kaikki ainekset sekoitetaan kunnes taikina on tasaista.Taikina jaetaan  2 English cake-vuokaan,jotka on vuorattu talouspaperilla. Leipien annetaan nousta tunnin tai kunnes pinta on  noussut tarpeeksi. Leivät paistetaan 180 C-asteessa noin 45 minuuttia,jonka jälkeen leivät poistetaan vuoasta ja niitä paistetaan uunissa vielä noin 5 minuuttia. Käytin paperisia leivontavuokia mikä oli erehdys sillä kuuman leivän poistaminen paperivuoasta oli kyllä vaikeaa....eli parempi käyttää kunnon vuokaa tai sitten vuorata paperinen vuoka leivinpaperilla niin että sen saa helposti poistettua kuumana vuoasta.  Leivän annetaan kunnolla jäähtyä ennen leikkaamista ja minusta tämä oli parempaa seuraavana  päivänä. Tein 4 leipää,ja pakastin niistä 3 eli nämä voi hyvin pakastaa.
Herkullista leipää ja niin helppotekoista.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...