Viikonloppuna täällä on taas Purim-juhla, jonka näkyvin ruoka on kolmion muotoinen , täytetty pikkuleipä, hamantachen tai Hamanin korva. Blogiin olen vuosien aikana postannut monta erilaista versiota näistä pikkuleivistä. Pari viimeistä vuotta postasin suolaisia versioita, mutta nyt taas vuorossa makea versio, jonka mureassa taikinassa myös mantelia, ja herkullisessa täytteessä bataattia, appelsiinia sekä valkosuklaata.
Taikina
- 250 gr vehnäjauhoa
- 50 gr jauhettua mantelia
- 50 gr tomusokeria
- 175 gr kylmää voita kuutioina
- 1 kananmuna
- 1/2 tl pomeranssimaustetta
- ripaus suolaa
- 1 kananmuna + tilkka vettä
Täyte
- 3 dl kuutioitua bataattia
- 1 appelsiinin kuoriraaste sekä mehu
- 1 dl ruokosokeria
- 40 gr valkosuklaata
- 2 tl Maizenaa + tillka vettä
Taikinaa varten (jos käytät yleiskonetta) lisää vehnäjauho, tomusokeri, mantelijauhe , suola, pomeranssimauste (pomeranssin tilalla voi käyttää appelsiinikuoriraastetta) sekä voi koneen kulhoon.
Taikinaa sekoitetaan kunnes siitä.muodostuu murusia, jonka jälkeen lisätään kananmuna. Taikinaa sekoitetaan vielä hetken, kunnes ainekset osittain yhdistyneet .
Taikina kaadetaan keittiön pöydälle ym., ja taikinasta muodostetaan litistetty pallo käsin. Taikinapallo kääritään elmukelmuun, ja laitetaan jääkaappiin vähintään 2 tunniksi, mutta taikinan voi vaikka valmistaa edellisenä päivänä, ja antaa sen levätä jääkaapissa yön yli .
Taikinan voi myös valmistaa käsin.
Täytteen voi valmistaa taikinan levätessä. Idea makeaan bataattitäytteeseeen tuli kun bataatti alkoi osoittaa väsymisen merkkejä. Kuutioin bataatin, siirsin kattilaan, johon lisäsin appelsiinimehun -ja raasteen, sekä sokerin. Bataattikuutioita kypsennetään minimilämmöllä kannen alla, kunnes bataatti pehmenee. Jos bataattikuutiot eivät pehmene tarpeeksi, lisätään jonkun verran vettä ja jatketaan kypsentämistä.Kun bataattikuutiot olivat pehmenneet, jauhoin bataatin soseeksi.. Bataattisose meni takaisin kattilaan, ja lisäsin vesitilkkaan sekoitetun Maizenan joukkoon. Seoksen annetaan saavuttaa kiehumispiste, koko ajan sekoittaen, jolloin se otetaan pois hellalta. Kuuman soseen joukkoon raastetaan valkosuklaa, hyvin sekoittaen. Bataattitäyte laitetaan jääkaappiin jähmettymään.
Taikina kaulitaan vajaa 1/2 sentin paksuiseksi, jauhotetulla alustalla. Jos taikina tuntuu liian pehmeältä, siihen voi lisätä hieman vehnäjauhoa.
Laitoin tähän aikaisenmin julkaisemani kuvan, josta näkyy miten hamantaschen -pikkuleivät muodostetaan. Lisäsin suurinpiirtein teelusikallisen täytettä keskelle, ennen täyttämistä.
Ennen uuniin menoa pikkuleivät voidellaan kananmunan ja vesitilkkan sekoituksella.
Bataatilla täytettyjä pikkuleipiä paistetaan 170 C lämmössä 10-15 minuutin ajan, uunista riippuen, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
Pikkuleivät ovat tosi murenevia suoraan uunista otettuna, joten niiden annetaan kunnolla jäähtyä ennen nauttimista.