Muutama päivä sitten tuli hurja suklaahimo vaikken yleensä paljon suklaata syökään nykyään:teen joskus raakasuklaata ja välillä ostan jotain 80-prosenttista tummaa suklaata ,josta voi kerrallaan ottaa vain pienen palan.Maitosuklaasta en erityisemmin välitä.Silmieni edessä näin jo herkulliset ja kauniit erittäin suklaiset pienet kerrosleivokset. No näistä tuli todella hyvän makuiset,sellaiset syntisen hyvät,mutta ulkonäöllisesti kaikki ei mennytkään niin kuin piti.
Kaikki alkoi tästä: silikonimuotti,valkosuklaanapit sekä 60% tummat suklaanapit ja tietysti keittiövaaka,joka on ihan ehdoton väline,jos jotain tämän tapaista tekee. Silikonimuotin sijaan olisin voinut vuorata pienen astian elmukelmulla ja tehdä leivokset siinä ja sitten leikata sopivan kokoisiksi palasiksi.
Pohjan tein tummasta suklaasta johon tuli jauhettua hasselpähkinää.Pohjakerroksen päälle tuli mustaherukoilla maustettua valkosuklaakreemiä ja sen päälle tuli liköörillä maustettu tumma suklaaganache ja päälle vielä ohut tummasuklaakerros,jonka päälle ripottelin punajuurijauhetta. Luonnostaan makea punajuurijauhe on tosi hyvä pari tummalle suklaalle.Missä tässä sitten tapahtui virhe? Laitoin mustaherukkakreemiin suhteessa liikaa muita aineita suklaaseen verrattuna ,joten se jäi liian löysäksi eikä jähmettynyt ja kun nostin leivokset muotista,valui moussea reunoille ja leivokset vähän läsähtivät,mutta tuo herukkainen valkosuklaakreemi on niin hyvää että seuraavan kerran kun teen jollekin syntymäpäiväkakun tulee siihen aivan varmasti herukkaista valkosuklaakreemiä.Kirpeähkö mustaherukka tasoitti makean valkosuklaan makua aivan ihanalla tavalla:) Ohjeessa olen korjannut herukkaisen valkosuklaakreemin ainekset niin,että sen pitäisi jähmettyä.
Erittäin suklaiset kerrosleivokset (4 kpl)
1. pohjakerros tummasta suklaasta ja hasselpähkinöistä
- 100 gr tummaa suklaata
-50 grammaa jauhettua ja paahdettua hasselpähkinää
-10 gr voita
Paahdoin kuorelliset hasselpähkinät,jonka jälkeen käärin ne puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja kierittelin niitä;näin kuoret lähtevät helpolla. Suklaa sulatetaan vesihauteessa ja siihen lisätäään jauhettu hasselpähkinä. Suklaata ja pähkinää riitti hieman enemmän kuin 4 pohjaan mutta tumma suklaa hassenpähkinämuruilla on tosi hyvää:) Tässä voi myös käyttää valmiiksi jauhettua hasselpähkinää.Muotti laitetaan jääkaappiin jähmettymään ja sillä välin valmistetaan seuraava leivonksen kerros.
2. kerros- herukkainen valkosuklaakreemi(tai mousse)
- 80 gr valkosuklaata
-1 rkl kermaa
- 1½ rkl mustaherukkahilloketta (käytin aiemmin tekemääni,kevyesti makeutettua herukkahilloketta)
Valkosuklaa sulatetaan vesihauteessa . Sulaan suklaaseen lisätään kerma sekä mustaherukkahilloke ja sekoitetaan hyvin.Kuvassa valkosuklaamustaherukkakerros on juuri laitettu jähmettyneen hasselpähkinäsuklaan päälle. Hieman tummaa suklaata sekoittui tuohon herukkakerrokseen,mutta ei se mitään. Muotti laitetaan jääkaappiin jähmettymään, ja sillä välin valmistetaan tumma suklaaganache.
3..kerros- tumma suklaaganache
-75 gr tummaa suklaata
- ripaus suolaa
-1½ rkl kermaa
- 1 rkl jotain likööriä (käytin Frangelico hasselpähkinälikööriä)
Suklaa sulatetaan taas vesihauteessa ja sen sulattua siihen lisätään kerma ja likööri ja sekoitetaan hyvin. Laitetaan jääkaappiin jähmettymään. Päälle laitoin vielä ohuen tumman suklaakerroksen,johon tuli 50 grammaa tummaa suklaata.Ja sen päälle punajuurijauhetta.Ongelman huomasin kun irrotin leivokset muotista ja huomasin että valkosuklaaherukkakerros oli aivan liian löysää ja ei pysynyt kasassa.
En tietenkään ajatellut syödä näitä kokonaan itse vaan kutsuin naapuritalon tutun koiranomistajatuttuni teelle.Ai kuinka syntisen hyviä nämä olivatkaan eikä tuo ulkonäkö loppujen lopuksi meitä vaivannut sillä maku oli niin hyvä! Minulla oli vielä 2 leivosta jäljellä ja pelkäsin jättää ne kotiin joten tyrkytin niitä vieraalleni mukaan otettavaksi.Hän ei vastustanut lainkaan.....