Täällä on taas se aika ,jolloin toripöydät ovat kukkuroillaan ihanan pulleita kukkakaaleja ja parsakaaleja.Molemmat herkkuani! Ja niinpä onkin sitten tullut taas syötyä paljon molempia kaaleja....Kukkakaali on melkein parasta uunissa kokonaisena paahdettuna ja jotta kukkakaalista tulee näin tehtynä todella hyvää ,tarvitaan siinä 2 tekovaihetta:kokonainen kukkakaali keitetään ensin jonkun aikaa ja paahdetaan sitten uunissa. Tahinikastikkeen ohjeen bongasin päivälehteni ruokatoimittajan jutussa ja jos ensin ihmettelin sardellin lisäystä tahinkastikkeeseen,ymmärsin sen viimeistään kastiketta maistettuani:sardelli lisäsi tahinikastikkeen makuun syvyyttä sekä umamimakua.
Alkuperäisessä kastikkeessa käytettiin sardellifileitä,mutta minulla oli vielä jäljellä jonkun verran sardellitahnaa,joka hyvin korvaa nuo fileet. Koska sardelleja englanniksi kutsutaan nimellä "anchovy" voi se hieman hämmentää koska Suomessa sana anjovis viittaa enemmänkin sokerisuolattujen kilohailien valmistustapaan.Sekä sardellifileet että sardellitahna antavat ihanasti makua,esim.pastalle,salaateille ym. Sardellisäilykkeiden parhaimmistoon kuuluvat espanjalaiset Ortiz-sardellit.
Paahdettua kukkakaalia mielenkiintoisella tahinikastikkeella
- 1 kokonainen kukkakaali
- 1 tl suolaa
- 50 gr voita kuutioituna
- 4 ruokalusikallista oliiviöljyä
- ½ tl suolaa (kukkakaalin päälle)
- ½ tl jauhettua mustapippuria
- kourallinen pilkottua persiljaa
- 1,2 dl tahinia
- 4 rkl sitruunamehua
- ½ tl suolaa
- noin 1 dl kylmää vettä
- 4 sardellifilettä tai 1 rkl sardellitahnaa
- 2 rkl paahdettuja mantelilastuja
Laita kattilaan (joka on sen kokoinen että kokonainen kukkakaali mahtuu sinne) vettä ja ½ tl suolaa ja ja kiehauta vesi. Lisää kukkakaali ja keitä se seuraavan ohjeen mukaisesti noin 20-25 minuuttia.Ota kukkakaali kattilasta(reikäkauhalla vaikka) ja asettele se uunipellille asetellun leivinpaperin päälle.Laita voikuutioita kukintojen väliin ,ripottele päälle suolaa ja pippuria sekä oliiviöljyä ja paahda kukkakaali uunin grillivastuksen alla ,220 C-asteessa,noin 20-30 minuuttia,kunnes kukkakaali on saanut väriä.Siirrä kukkakaali lautaselle.
Valmista sardellitahinikastike: Laita astiaan tahini,lisää sitruunamehua ja kylmää vettä ja sekoittele hyvin. Lisätään hieman suolaa sekä sardellifileet/tahna ja sekoitellaan vaikka sauvasekoittimella sileäksi. Maistetaan ja lisätään suolaa tai sitruunamehua tarpeen mukaan. Tahinikastike kaadetaan kukkakaalin päälle,persiljaa ripotellaan päälle ja lopuksi paahdetut mantelit.Tarjoillaan heti.Alkuperäisessä ohjeessa oli paahdettujen manteleiden sijaan paahdettuja pinjansiemeniä.
Oi miten oli hyvää.Kokonainen paahdettu kukkakaali on hyvää myös tavallisella tahinikastikkeella,mutta sardellin lisäys tuo makuun sitä jotakin.....
Mikäs tämä on....
Kävin tässä eräänä päivänä kokeilemassa joku aika sitten avatun Feelin tuotetta,joka on kuvassa näkyvä leipä,jonka alaosa on kupin muotoinen ja täysin tiivis,eli millä sitten tuo homma täytetään niin alhaalta ei valu mitään ,ei vaikka tuo koko leipäjuttu täytettäisiin vedellä(näin sen kun kävin edellisellä kerralla,jolloin en syönyt siellä mitään...). Paikan omistaja teki tuotekehitystä kokonaiset 7 vuotta,jonka aikana hän kehitti koneen,jolla tuollaisia kuppimaisia leipiä tehdään.
Feelissä on eri menu aamulle ,lounaalle,illalle ja yölle ja ruokalista on aika lihavoittoinen. Ainoa vaihtoehto oli sitten ottaa tuo viimeinen eli tofua ja kasviksia teriakikastikkeessa. Idea on periaatteessa ihan kiva,sillä esim pitaleivästähän valuu helposti yli kastikkeita ym. muuta,mutta tässä tapauksessa pohja pysyi ehjänä mutta kastiketta oli liikaa ja sitä valui ylhäältä,mikä teki syömisestä vaikean ja huiviini tuli tahra..... Sanoinkin siitä omistajalle,ja toivottavasti tuollaiseen annokseen ei noin paljon kastiketta laiteta ensi kerralla.sillä tuo kyllä toimii,kunhan täyte ei ole liian nestemäistä.