perjantai 29. toukokuuta 2020

Valkoviinissä haudutetut kirsikkatomaatit ja kuvakastastrofi

Syön aika harvoin pastaa , mutta kun syön,  usein teen siitä hieman piirakkamaista,  ihanaa makaroonilaatikkoa, Täällä nyt vietettävään Shavuot-juhlaan kuuluvat kaikenlaiset  juustoiset herkut, niin suolaiset kuin makeatkin,  ja olin taas tehnyt ihanaa makaroonilaatikkopiirakkaani, kuten sitä kutsun.  Olin siirtämässä kuvia    tietokoneelle, ja vahingossa  poistin kuvat ennenkuin  ne olivat siirtyneet  tietokoneelle. Apua! Miten saan kuvat takaisin.... Latasin jonkun ohjelman jonka piti palauttaa poistetut kuvat, mutta eipäs se onnistunutkaan. Sinne hävisivät myös kuvat vegaanisesta suklaa-kirsikkajuustokakustani,  nyyh. Otin jämistä muutaman kamalan kuvan,  mutta olin juuri tehnyt ihania  viinissä haudutettuja  kirsikkatomaatteja , joten  laitan tänne nyt molemmat ohjeet.

Valkoviinissä  haudutetut kirsikkatomaatit
  • 15-20 kirsikkatomaattia
  • 3 rkl oliiviöljyä 
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 4  tai enemmän  valkosipulin kynttä
  • ripaus suolaa
  • 1 tl yrttimaustetta
  • ½ tl chiliä tai paprikaa
  • pieni pala fetajuustoa (ei välttämätön)
Laita kaikki ainekset paistokasariin,  ja kypsennä ensin korkealla lämmöllä,  kunnes seos alkaa poreilla. . Laske lämpö minimiin,   peitä pannu kannella,  ja anna kirsikkatomaattien hautua liemessä kunnes liemi on kiehunut kokoon paksuhkoksi kastikkeeksi.

Kastike ja tomaatit  ovat aivan ihania:) Kastike on niin maukasta. Tarjoile vaikka vihersalaatin kanssa, leivän päällä tai pastan kanssa.
Nam nam:)
Tämä on niin hyvää..
Ja makaroonilaatikkopiirakkani.... Kyllä harmitti ne hävinneet kuvat ,  ja   jämistä ei saanut mitenkään hyvää kuvaa...

Makaroonilaatikkopiirakka
  • 200 gr pastaa (minulla oli Barillan fusillia)
  • 2 kananmunaa
  • 1 rasia raejuustoa
  • 1  dl parmesaani-tai pecorino-raastetta
  • 1 dl fetamuruja
  • 400 ml tomaattikastiketta (minulla kotitekoista tomaattikastiketta)
  • 2 tl yrttimaustetta
  • ripaus chiliä
  • ripaus suolaa
  • 1 tl paprikaa
  • 1.5 rkl oliiviöljyä
Teen tätä aina matalaan astiaan, ja jäähtyneenä tätä on helppo leikata palasiksi, joita voi sitten lämmittää vaikka seuraavana päivänä. 

Keitä pasta , mutta muutaman minuutti  alle ohjeajan. Laita pasta lävikköön jäähtymään hetkeksi, ja siirrä sitten vuokaan.  Lisää pastan joukkoon juustot, kananmunat ja mausteet, ja lopuksi  tomaattikastike.  Öljyä  piirakkavuoan pohja ja pinnat öljyllä   , ja  kaada seos vuokaan,  ja tasoita pinta lastalla. 

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Paista  makaroonilaatikkopiirakkaa  30-40 minuuttia, ,kunnes  ruuan pinta on saanut kivasti väriä.  Tarjoa makaroonipiirakkaa hieman jäähtyneenä,  vaikka salaatin seuraksi.

torstai 21. toukokuuta 2020

Juustoinen aprikooskakku

Ensi viikolla täällä taas vietetään shavuot-juhlaa,   joka on yksi lempipyhistäni täällä, ja jota kutsun leikillisesti  juustokakkupyhäksi,  sillä silloin  juustokakut ja kaikki juustoiset herkut ovat juhlan pääosassa.  Shavuot osuu aina lähes samaan aikaan kuin helluntai, jonka juuret ovat tässä shavuot-juhlassa.   Ennen juhlaa  juustokakkuihin  ym. ym. tulevat ainekset ovat joka paikassa tarjouksessa,  ja tein  jo etukäteen tällaisen  juustoisen aprikoosikakun,  joka on kuin kakun ja juustokakun välimuoto.  Vein tästä suurimman osan taas ystävälleni,  joka asuu samalla kadulla,  ja kakusta tykättiin paljon. Yhden palan kanssa tosin sattui kommellus kun Evelyn oli jättänyt kakkulautasen  keittiön pöydälle,  ja hänen kissansa  kävi syömässä suurimman osan  kakkupalasta.....

Juustoinen aprikoosikakku
  • 500 gr rahkan tapaista juustoa (minun juustossasi  oli rasvaa 5%, mutta  rasvan osuus voi olla myös suurempi.  Sekoittamalla pari erilaista rahkaa  tullaan lähelle tuota käyttämääni juustoa, Myös kermarahka kävisi tähän hyvin)
  • 3 munaa
  • ripaus vaniljauutetta
  • 3 dl sokeria
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2.5 dl vehnäjauhoa
  • 3 rkl Maizenaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 1/4  dl  aprikoosihilloa
  • öljyä vuoan voiteluun
  • hieman tomusokeria koristeluun
Vatkaa munat ja sokeri,  Lisää vatkattujen munien joukkoon  juusto, öljy   sekä vanilja, ja  sekoita hyvin.  Sekoita kuivat aineet keskenään,  ja lisää ne käännelleen juustomassaan, niin että ne sekoittuvat hyvin keskenään.
Tein kakun  English Cake-tyyppisessä vuoassa. Laiton vuokaan  leivinpaperia, mutta tämä ei ole välttämätöntä.  Kaada  puolet taikinasta vuokaan.  ja lisää hillo niin että lusikalla  levität sitä taikinan eri kohtiin. Jos hillo on liian paksua,  ohenna sitä pienellä tilkalla vettä, Käytin tässä  itse tekemääni aprikoosihilloa,  jota oli helppo levittää taikinaan.
Kaada toinen puoli taikinasta  vuokaan.  Kakkua paistetaan  170 asteen lämmössä  noin 50 minuutin ajan, tai kunnes keskelle työnnetty tikku tulee kuivana ulos. Paistamisen  keskivaiheilla  asetin foliopaperia kakun päälle, jotta pinta ei ruskistuisi liikaa. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla, ja   siirretään jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.
Hyvää oli:)
Pitkän  ulkonaliikkumisajan aikana kaipasin  ehkä eniten tuttua  Carmel-toria, jotka suljettiin  maaliskuun alussa.  Ikävöin tuttua kahvikauppa-kahvilapistettä  ja sen    baristoja, joista tullut ystäviä.   Huolestutti  tuttujen torimyyjien puolesta,  joille myynti on ainoa tulo, ja  yli 2 kuukauden  tauko kun kulut pitää maksaa  ja  tukea ei tule valtiolta, karsi pois joitakin torikojuja, jotka nyt ovat kiinni. Tämän kuvan vihanneskojussa työskennellyt tuttu torimyyjä Tal ei enään ole tuolla mutta koju pystyssä   , ja  ilahduin kun "mehumieheni", jolta haen välillä raikkaan smoothien,   oli tutussa kojussaan. 

torstai 14. toukokuuta 2020

Munakoisocurry itse tehdyllä vihreällä currytahnalla

Rakastan thaimaalaisia makuja,  ja  etenkin sellaisia ruokia missä käytetään erilaisia currytahnoja.  Viime aikoina olen pariin otteeseen tehnyt ihanaa munakoisocurryä ,  johon olen käyttänyt itse tehtyä  vihreää currytahnaa.  Vihreä currytahna valmistuu helposti , mutta tässä voi tietenkin käytttää  kaupan valmista vihreää currytahnaa.  Itse tehty tuore tahna on vaan niin paljon parempi:)    

Munakoisocurry  ja itse  tehty vihreä currytahna
Vihreä currytahna
  • 2  sitruunaruohoa 
  • 2 vihreää chiliä 
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 4 valkosipulinkynttä
  • noin  sentin pala inkivääriä
  • kourallinen  korianterin lehtiä
  • ½ tl paahdettuja ja jauhettuja  juustokuminan siementä tai valmiiksi jauhettua juustokuminaa
  • ½ tl korianterin siemeniä paahdettuna ja jauhettuna
  • 2 tl ruokosokeria
  • 2 rkl soijakastiketta  (tai kalakastiketta jos tätä ei tehdä vegaanisena)
  • 2 rkl limetin tai sitruunanmehua
Jauha kaikki ainekset tahnaksi , ja purkita. Tahna on aivan ihana tällaisessa curryssä mutta myös vaikka kalan kanssa.  Tällä videolla näkyy miten sitruunaruohoa käsitelläään.
Munakoisocurry
  • 1 munakoiso
  • 1 sipuli
  • 1  purkki  kookosmaitoa 
  • aiemmin tehty  vihreä currytahna
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • muutama korianterin lehti
Yleensä tällaisissa  curryissä käytetään enemmänkin  vihanneksia, mutta minulla oli tätä tehdessä vain munakoisoa  ja sipulia,  ja näillä currystä tuli tosi hyvää:) Tähän voisi lisätä vaikka paprikaa, porkkanaa, ym.
  1. Leikkaa munakoiso kuutoiksi ja sipuli palasiksi.
  2. Lämmitä öljy wokissa tai paksupohjaisessa pannussa,  ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Anna lämmön olla korkea  tässä vaiheessa.  Kypsytä munakoisoa ja sipulia  , aina välillä käännellen,  kunnes munakoisokuutiot ovat saaneet hieman väriä ja pehmentyneet. Munakoisokuutioita voi myös ensin paahtaa kuumalla pannulla  ,  ilman öljyä, ja sen jälkeen lisätä sipulin joukkoon.
  3. Lisää currytahna,  ja  anna  makujen kypsyä muutaman minuutin ajan,   aina välillä sekoitellen.
  4. Lisää kookosmaito, ja sekoita. Alenna lämpö alhaiseksi ,   ja anna kastikkeen  kiehua jonkin verran kokoon.  Maistele,  ja lisää  suolaisuutta   ym. jos siltä tuntuu. Tarjoile vaikka riisin kanssa.
On kyllä tosi hyvää:)

Sillä Sipuli-blogin Merituuli  haastoi äskettäin minut käymään läpi  villiyrttiarkistojani.   Olen täällä silloin tällöin kertonut täkäläisistä,  Välimeren alueen  yleisimmistä  villiyrteistä, mutta en ole  pahemmin laittanut mitään ohjeita, koska  samoja villiyrttejä ei kasva Suomessa.
Minulle tärkein ja täällä myös yleisin villivihannes on  kiiltomalva, jota pitäisi jossain määrin löytyä myös Suomesta. Yleensä  paistan sitä  suuren sipulimäärän kanssa ,  ja joskus lisään joukkoon myös fetajuustoa. Superhyvää:)
Kiiltomalvaa. Tässä jo  kukkimisvaiheessa  , jolloin lehdet vähemmän hyviä.
Villisinapista kelpaavat syötäväksi sekä lehdet että kukat.  ja maistuvat kivasti salaateissa.   Nyt on Suomessa varmaankin   kohta paras villivihannessesonki, joten kannattaa käydä poimimassa niitä .

lauantai 2. toukokuuta 2020

Koukuttava banaani-kookostahna

Minulle on viime aikoina kehittynyt jonkinlainen pahe,  ja se  on  koukkuuntuminen tähän keksimääni banaani-kookostahnaan.. Tahna syntyi kun piti käyttää pois  ruskiintuneet banaanit (kypsempiä siis kuin näissä kuvissa...).  Kookos sopii banaanin kanssa täydellisesti yhteen,  ja tässä se maistuu niin hyvältä:)

Banaani-kookostahna  
  • 5 hyvin kypsää banaania
  • ripaus vaniljaa
  • 2 dl ruokosokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 2.5 rkl kookosöljyä
Muussaa banaanit kevyesti, ja sekoita  ne vaniljan, sokerin ja sitruunamehun kanssa. Siirrä seos kattilaan.  Kypsennä seosta keskilämmöllä,  aina välillä sekoittaen, kunnes  sokeri on sulanut  ja banaanit hieman karamellisoituneet. Lisää  kookosmaito,  ja jatka kypsentämistä, sekoitellen,   vielä noin 5 minuutin ajan, kunnes seos näyttää  homogeeniselta.  Ota kattila pois liedeltä ,  ja sekoita nyt kookosöljy seokseen.  Kun  seos on kokonaan jäähtynyt,  blendaa seos täysin sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.  Purkita ja säilytä jääkaapissa. Tahna jähmettyy kylmässä.
Oi nam 
Tahnasta saa tehtyä jäädyttämällä herkullista banaanijäätelöä.  Jos tästä  tekee jäätelöä,  seokseen voi lisätä puoli teelusikallista ksantaania, mutta se ei ole välttämätöntä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...