Täällä alkoi eilen Shavuot-juhla, josta olen kertonut enemmän kakkosblogissani.Silloin on tapana syödä meijerituotteita ja erityisesti juustokakut ovat silloin suosittua tarjottavaa ja niitä näkyy kaikkialla. Vaikka syönkin erittäin harvoin maitotuotteita, niin juustokakku on sellaista herkkua mitä en pysty ainakaan tänä pyhänä vastustamaan, ja koska olen tänään menossa illallisille, tarjoutuikin tilaisuus tehdä pari juustokakkua.Kananmunia en käytä lainkaan,mutta jos leivoin muille, niin silloin niitä ostan sitä varten. Pakkasessa oli pussi pakastevadelmia, joten päätin käyttää niitä tähän juustokakkuun.Juustokakkuni on myös kevyt juustokakku, sillä en käyttänyt siihen kermaa tai kermajuustoa (cream cheese). Täältä saa valkoista, rahkan tyyppistä, erityisesti leivontaan tarkoitettua juustoa,joka ei kuitenkaan ole rahkaa, sillä sen rakenne on pehmeämpi , mutta esimerkiksi Suomessa olen tällaiseen kevyeen juustokakkuun käyttänyt Lidlin rahkaa,joka sopii tähän kakkuun paremmin kuin suomalaisten meijereiden rahkat.
Vadelmajuustokakku (kevyt) 3 pientä tai 1 iso
-
750 gr valkoista pehmeää juustoa (Lidlin rahka Suomessa hyvä, täällä käyttämäni juusto 5% , joten jos haluaa juustomassasta kermaisemman, voi siihen lisätä vaikka mascarponejuustoa)
-
1 kreikkalainen jugurtti (2 dl)
-
3 kananmunaa
-
3½ dl sokeria
-
4 rkl maizenaa
-
1 rkl vehnäjauhoa
-
hieman vaniljauutetta /tuoretta vaniljaa/vaniljasokeria
-
1 sitruunan raastettu kuori
-
vadelmacouliskastiketta (ohje alhaalla)
Tein pohjat: yleensä olen aina ennen käyttänyt pohjaan keksejä, jotka olen hienontanut ja lisännyt siihen margariinia tai voita. Nyt kuitenkin ajattelin tehdä kookos+suklaapohjan, ja muistin,että parisen kuukautta sitten olin ostanut kokonaisia kuivia kookospähkinöitä, jotka olin raastanut, lisännyt siihen kaakaota ja jauhettua kaakaopapua, ja sitten pakastanut. No,muisti petti ja pakastimessa ei sellaista ollutkaan eikä muutenkaan kookosta missään;olinkin käyttänyt aikaisemmin sen kookosmassan. Piti sitten keksiä jotain muuta koska keksejäkään ei ollut kotona. Tähän pohjaan jauhoin monitoimikoneessa saksanpähkinöitä, taateleita, kaurahiutaleita.lisäsin riisijauhoa ja hieman sokeria. Sitä tuli niin paljon ,että sain siitä pohjat 5 pieneen (15 cm läpimitta) foliopiirakkavuokaan.3 käytin tähän juustokakkuun ja 2 laitoin pakkaseen. Tarkkoja mittoja ei nyt ole, koska tämä oli täysin improvisoitu pohja.
Laitoin koneeseen kananmunat ja sokerin ja vispasin (siis kone vispasi) vaahdoksi.Käytin tähän tätä konettani,mutta käsivatkain käy aivan yhtä hyvin. Vaahtoon lisäsin juuston, jugurtin, maizenan,jauhon, vaniljan, sitruunankuoren ja sekoitin,kunnes kaikki ainekset olivat hyvin sekoittuneet.Juuston ja jugurtin olin muuten laittanut harsokankaaseen lävikköön, ja antanut valua tunnin. Sekä juustossa että jugurtissa on paljon nesteitä,ja parasta olisi antaa niiden olla lävikössä useita tunteja; yksi tunti oli kyllä hieman liian lyhyt aika.Olin sillä välin valmistanut vadelmacouliskastikkeen: sulatin kattilassa pienellä tulella 300 g pakastevadelmia, lisäsin pari tippaa sitruunamehua sekä 2½ rkl sokeria ,ja lämmitin,kunnes sokeri oli sulanut vadelmien joukkoon. Hienonsin vadelmat soseeksi sekä siivilöin soseesta siemenet pois. Kaadoin juustomassan pohjien päälle ja laitoin 1½ rkl vadelmakastiketta jokaisen keskelle.Lusikalla tein pyöriviä liikkeita juustomassaan ja sekoitin kastikkeen niin, ettei se koskenut pohjaa. Siirsin kakut uuniin (170 C astetta) alimmaiselle tasolle , ja paistoin niitä 50 minuuttia. Varmistin vielä lopussa, että ne olivat kunnolla hyytyneet uunissa.
En ottanut niitä heti uunista ulos, vaan uunin sammuttamisen jälkeen jätin kakut uuniin , uuniluukku hieman raollaan. Kakut saivat olla siellä kunnes uuni oli jäähtynyt;näin ne eivät myöskään läsähdä niin helposti.
Halusin tehdä hyytelökerroksen juustokakkujen päälle. Mulla on leivontakaupasta hankittu kilon pussi kasvipohjaista hyytelöimisainetta, ja joko vadelmien happamuus vaikutti tai sitten en laittanut tarpeeksi hyytelöimisainetta, mutta pinnasta ei ihan hyytelöä tullut.Mutta se jämähdytti kuitenkin vadelmacouliskastikkeen niin, ettei se minnekään valu , vaikka kakkua heiluttelisi….
Lopputulos: Yksi kakku jäi tänne, ja tietenkin sitä piti maistaa, eihän sellaista muuten voi vieraille viedä..Juustomassa ja vadelmasose maistuivat ihanalle;vadelman kirpeys sopi loistavasti yhteen juustomassan kanssa. Juustomassaa (juustoa ja jugurttia) olisin voinut siivilöidä kauemmin, sillä juustomassa oli hieman liian kostea. Pohjaan olin pettynyt: se oli jäänyt pehmeäksi, tosin maku oli hyvä. Olisi pitänyt varmaan ensin antaa sen olla uunissa jonkun aikaa, ja sitten vasta kaataa juustomassa päälle.Mutta herkullinen tämä juustokakku kuitenkin on!