Katselin tässä eräänä iltana täkäläistä matka&ruoka-ohjelmaa jossa kaksi vanhempaa miestä; toinen tunnettu kokki ja toinen muusikko ,kiertävät ympäri maailmaa tutustumassa paikalliseen ruokaan. Kyseisessä jaksossa käytiin Perussa jossa vietin muutaman kuukauden viime vuosikymmenellä. Jakso palautti mieleeni siellä syömäni "Papas rellenas" eli täytetyt perunat". Papas rellenas on suosittu ruokalaji Perussa,mutta myös muissa latinalaisen Amerikan maissa. Heti ohjelman jälkeen teki mieli tehdä noita perunapalleroita,mutta tavanomaisen lihaisen täytteen sijaan tein näihin kasvistäytteen,ja lopputulos oli aika kiva:). Tämä on tosi kiva perunaohje ja aika simppelikin. Tällekin ohjeelle löytyy miljoona valmistusohjetta ja tässä yksi niistä.
******************************************************************************
Täytetyt perunapallerot
******************************************************************************
Täytetyt perunapallerot
- noin 900 gr perunaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl vehnäjauhoa
- 2 dl korppujauhoa
- öljyä paistamiseen
- suolaa,pippuria
Täyte:
- 1 sipuli
- ½ punainen paprika pieninä kuutioina
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 2 dl liotettua ja siivilöityä soijarouhetta
- rasiallinen herkkuösieniä
- 1½ rkl soijakastiketta
- ripaus sokeria
- ½ tl chilijauhetta
- 2 rkl oliiviöljyä
******************************************************************************
Teen ensin täyte: pilko sipuli ja kuullota keskilämmöllä. Lisää suikaloidut herkkusienet, paista muutama minuutti ja lisää sen jälkeen paprikakuutiot. Lisää tämän jälkeen soijarouhe,tomaattipyree,soijakastike sekä mausteet,ja kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Tämä oli minun täytteeni mutta täytettyihin perunapalleroihin sopii vaikka mikä täyte:se voi olla vaikka juustopala.Keitä perunat kypsiksi samalla kun valmistat täytteen. Täytettä muuten tuli paljon enemmän kuin sitä meni palleroihin,ja sitä voi jatkaa muilla vihanneksilla ja syödä vaikka riisin tai kvinoan kanssa.
Kun perunat ovat kiehuneet,survo ne muussiksi. Älä lisää muuta kuin suolaa ja ehkä mustapippuria. Muussi laitetaan jääkaappiin noin tunniksi, sen pitää olla kylmä jotta pallerot onnistuvat. Vispaa kananmunat pienen vesitilkan kanssa pienessä kulhossa.Laita toiseen kulhoon vehnäjauhot ja kolmanteen korppujauhot.Laita jokaiseen kulhoon ruokalusikka,tämä helpottaa palleroiden tekoa. Ota perunamuussia käteen parin ruokalusikallisen verran ja taputa se litteäksi toisella kädellä,niin että keskelle muodostuu kuoppa. Lusikoi täytettä kuoppaan sen verran että saat suljettua muussin palloksi. Nostele muussin reunoja kohti keskiosaa ,niin että muussi peittää täytteen. Muotoile varovasti palloksi ja jos täytettä on hieman näkyvissä ,korjaa kohta muussilla. Tästä määrästä tuli 6 aika suurta palleroa,mutta ne voivat olla pienempiäkin. Asettele pallerot yksi kerrallaan astiaan jossa jauhoja,ja kierittele palloa varovasti kunnes pintaan on tarttunut jauhoa .Laita pallero lusikkaan ja kasta se munaseokseen,käännä palleroa lusikalla. Munapesun jälkeen pallerot kieritellään (lusikan avulla helpompaa ) korppujauhoissa. Korkeareunaisessa paistinpannussa lämmitetään öljyä,niin että sitä on noin 3-4 sentin korkuisena. Jotkut uppopaistavat palleroita mutta nämä kypsyvät hyvin myös ilman uppopaistamista. Paista palleroita muutama kerrallaan kuumassa öljyssä kunnes pinta on saanut väriä:käännä palleroa niin että myös toinen puoli ja kaikki osat ruskistuvat. Nosta pallerot talouspaperin päälle.Odottele kunnes pallerot ovat hieman jäähtyneet ja tarjoile.