perjantai 24. marraskuuta 2017

Kukkakaalipihvit uunissa tai paistettuna

Viime kuussa täällä alkoi MasterChefin 7. kausi, ja alkukarsinnat täällä ovat värikkyydessään tosi mielenkiintoisia.
Kuva ohjelman sivustolta
Tuomareita on 4. ja hekin ovat erittäin värikkäitä persoonia; etenkin vasemmalla oleva filosoiva kokki,  jonka ohjeen perusteella postasin omasta mielestäni maailman parhaimman  uunissa paahdetun kukkakaalin ohjeen. 

Alkukarsinnan ensimmäinen tehtävä on ollut täytetty pitaleipä,  ja ihan hurjaa miten erilaisia versioita sellaisestakin saa.  Kun eräs toivekkaista kilpailijoista,  Israelin arabiväestöön kuuluva Nadia, valmisti kukkakaalipihvillä täytetyn pitaleivän; kuulosti pitan sisällä oleva kukkakaalipihvi niin herkulliselta että  oli ihan pakko tehdä sellainen. Kyseessä on palestiinalainen kukkakaalipihvi, Mshat zahra,  mutta en tehnyt omia pihvejäni Nadian ohjeella,   sillä en löytänyt sitä,   mutta netissä samaisesta pihvistä on montakin  versiota. Nadja ihastutti omalla versiollaan, jossa toisen pinnan päälle tuli pistaasipähkinöitä, mikä lisäsi rapeutta.   Minä vähensin hieman jauhon määrää, sillä sitä tuli ohjeissa aika runsaasti.  Korvasin myös osan vehnäjauhoista kikhernejauhoilla.
============================================================
Kukkakaalipihvit palestiinalaiseen tapaan

  • ½ kg kukkaalia  (voi olla myös pakasteesta)
  • 2 valkosipulin hienonnettua kynttä
  • 1 kevätsipulin varsi pieneksi pilkottuna
  • kourallinen persiljaa
  • muutama pieneksi silputtu mintun lehti
  • 4 kananmunaa
  • ½ tl jeeraa (juustokuminaa)
  • 3/4 tl suolaa
  • ripaus kanelia
  • 1 dl vehnäjauhoa  (tai ½ vehnäjauhoa  ja ½ kikhernejauhoa)
  • öljyä paistamiseen
============================================================
Kukkaalin kukinnot keitetään  kunnes ne ovat "al dente"  , eli vajaa 10 minuuttia. Keittämisen jälkeen  kukkakaali laitetaan siivilään jäähtymään . Kun kukkakaali on jäähtynyt ja kuivunut, kukinnot leikataan tai rikotaan pienemmiksi paloiksi, mutta muutama kokonainen pieni kukinto jätetään leikkaamatta. Vatkaa kananmunat , lisää jauhot  , hienonnetut yrtit , mausteet ,  kevätsipuli ja valkosipuli.   Kukkakaalipalat ja munajauhoseos sekoitetaan keskenään.   Öljyä lämmitetään paksupohjaisessa  paistinpannussa, ja kun öljy on tarpeeksi kuumaa,  paista seoksesta kasvispihvejä. Käytin hieman yli ruokalusikallisen seosta per pihvi.  Käännä pihvit kun pohja on ruskistunut, ja ruskista myös toinen puoli. Tarjoile pihvit vaikka tahinin kanssa, tai jugurttipohjaisen kastikkeen kanssa.
Muutama päivä myöhemmin tein pihvejä uudestaan,  mutta tällä kertaa uunissa.  Ohje oli sama kuin ylempänä, mutta käytin näissä vain vehnäjauhoa, ja lisäsin taikinaan  noin desin verran emmentaljuustoa raastettuna.
Uunia varten  uunipellillä olevalle leivinpaperiarkille levitetään öljyä, ja öljyä levitetään pullasudilla myös pihvien päälle.     Pihvejä paistetaan 225 C asteen lämmössä  .  Paista pihvejä ensin  noin 15 minuuttia,  kunnes pihvien alapinta on kunnolla ruskistunut,  ja käännä sen jälkeen pihvit niin että myös toinen pinta ruskistuu , noin 10 minuutin verran.  Minusta nämä uunissa tehdyt kukkakaalipihvit olivat parempia ,  mutta ehkä se oli se juusto joka teki näistä vielä parempia.
Nam nam, näitä pitää tehdä taas uudestaan.

lauantai 18. marraskuuta 2017

Moni kakku päältä kaunis

Minulla ei ollut lainkaan tarkoitus tehdä sitruunaista ricottakakkua.....Ricotta ei edes tullut mieleeni.
Mutta kun lähiseudun jättimarketissa oli viikon aikana monet tuotteet puoleen hintaan, mukaan lukien ricotta, niin ostoskoriin tarttui 2 ricottapurkkia.    Ajattelin tehdä sitruunaisen ricottakakun. Ohjeita netissä on monta,  mutta helppo ohje löytyi täältä.  Kakkuohje oli tosi pienelle kakulle, joten tein ohjeen kaksinkertaisena.  Siihen tuli myös omenaa, ja jääkaapissa ollut nahistunut omena meni raasteena kakkutaikinaan,  Taikinaan tuli myös paljon enemmän sitruunaa kuin mitä luki ohjeessa, ja ricotan määrä oli suurempi.
Jäähdyttyään ricottakakku näytti juuri siltä miltä sen pitäisikin näyttää: hyvin paistunut , kaunis pinta.
Mutta kakusta tulikin ihan pannukakku:  ei lainkaan kuohkea, liian tiivis eikä sitruunankaan maku tuntunut tarpeeksi vaikka olin laittanut sitä taikinaan reilun määrän. Missä vika? Ehkä siinä että ricottaa oli suhteellisesti enemmän mitä piti olla.  Ehkä sekoitin taikinaa liikaa sen jälkeen kun olin lisännyt jauhot?

tiistai 14. marraskuuta 2017

Persimonijuustokakkukupit (sokeriton ja gluteeniton)

Nyt on selvästi persimonien aika täälläpäin: kauniin oranssisia hedelmiä näkyy joka paikassa. Oikeastaan täällä kehitetty parkkihapoton ja siemenetön  versio  persimonista on sharonhedelmä, mutta tuo persimoni kuulostaa niin kauniilta    joten kutsun sitä siksi tässä ohjeessa.  Persimonröykkiötä katsellessa  ideoin jälkiruuan,   johon käytetään koko persimoni sellaisenaan.
Minulla oli kaksi erilaista persimonia eikun sharonhedelmää;D  Vasemmalla korkea  persimoni,  jota täällä nimitetään Kremboksi ( nimitys täällä suklaiselle suukolle)  Kuvasta huomaa että näillä persimoneilla on aika lailla kokoeroa.   Krembo -persimonin muoto on myös pyöreämpi kuin tavallisen persimonin.  Persimoneista saa helposti  tehtyä " kupin" pienille  juustokakuille,  ja tein näistä juustokakuista  sekä sokerittomat että gluteenittomat.

============================================================
Persimonijuustokakkukupit
  • 4 suhtkoht samankokoista persimonia
  • 1 kananmuna
  • 2 dl jugurttirahkaa (tai muuta vastaavaa)
  • 3 rkl makeutusjauhetta (minulla oli stevian ja sukraloosin sekoitusta)
  • 1½ rkl sitruunamehua
  • 2 rkl maizenaa

============================================================
Persimonien pinta pestään ja kuivataan , minkä jälkeen niistä leikataan lakkiosa pois.   Persimonien sisus poistetaan hedelmistä kunnes kuoriosa ja hieman hedelmälihaa on jäljellä.  Parhaiten  hedelmäsisuksen poisto onnistuu   tuolla kuvan vehjeellä mitä yleensä käytetään melonipalloihin.  Persimonien sisus jauhetaan  jugurttirahkan , Maizenan, kananmunan , makeutuksen ja sitruunamehun kanssa. Maistellaan , ja lisätään makeutusta tarpeen mukaan. Nämä voi tietenkin tehdä myös sokerilla. Persimonikupit täytetään persimonijuustoseoksella.  Persimonijuustokakkukupposia paisteaan 180  C asteessa  noin 25-30 minuuttia , tai kunnes  täyte on täysin hyytynyt ( kokeillaan veitsellä, jos tulee puhtaana ulos on persimonijuustokakkukuppi valmis)
Persimonijuustokakkukuppien annetaan jäähtyä huoneenlämmössä , minkä jälkeen ne siirretään jääkaappiin, mieluiten seuraavaan päivään saakka.  Silloin  kupposista saa helposti leikattua viipaleita. Persimonin hedelmälihasta tuli väriä myös  täytteeseen.  Kuoriosa pysyi hyvinkin kiinteänä uunissa, mutta se on täysin syötävä.
Ripottelin hieman pomeranssijauhetta päälle.
Joku aika sitten Elite, Israelin suurin suklaabrändi, toi markkinoille blondisuklaan. Vastustin kauan, mutta lopulta oli pakko ostaa yksi levy. Blondisuklaata  oli 3 erilaista:  mantelilla,  kookoksella tai suolakaramellilla.  Valitsin mantelisen blondisuklaan, mutta hieman harmitti ettei blondisuklaata ollut ihan sellaisenaan,  en erityisesti pidä sattumista suklaassani.  Olin myös hieman pettynyt suklaan makuun;  se oli liian mieto, ja esim. kotitekoinen blondisuklaani on  tätä parempi. Jännää ettei Fazer vielä ole luonut omaa blondisuklaataan...

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Bataattipaistos

Viime viikolla kodin lähellä olevassa vihanneskaupassa bataatit  olivat tarjouksessa,  ja tuli ostettua niitä hieman suurempi määrä: sekä pieniä että suuria bataatteja.   Tein niistä  esimerkiksi hieman erilaisen  version bataattisuklaakakusta,  bataattitahnaa ,  ja bataattiranskiksia.   Niidenkin jälkeen jäi vielä bataattia, ja lopuista bataateista tein bataattipaistosta jota ehkä voisi myös piirakaksi kutsua, vaikkei siinä ole piirakkapohjaa.  Paistoksesta tein matalan, ja siitä sai helposti leikattua palasia. Bataattipaistos oli hyvää kylmänäkin .
============================================================
Bataattipaistos
  •  noin 700 gr bataattia  (ennen kuorimista)
  • 2 suurta kananmunaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 3 tl paprikajauhetta
  • ½ tl savupaprikaa
  • ½ tl mustapippuria
  • ripaus kanelia
  • 3 rkl hienonnettuja yrttejä ( persiljaa, korianteria: molempia yhdessä tai jompaakumpaa)
  • 150 gr murennettua fetajuustoa
  • 3/4 dl hienojakoista maissijauhoa
  • 3/4 dl vehnäjauhoa
  • öljyä vuokaan
============================================================
Bataatti kuoritaan , ja raastetaan karkeaksi raasteeksi, minkä jälkeen siitä puristetaan liikaneste  pois. Raaste laitetaan kulhoon, ja mausteet ja hienonnetut yrtit sekoitetaan raasteeseen. Kananmunat vatkataan erikseen, lisätään  soijakastike jauhot.  Kanamuna+jauhoseos lisätään bataattiraasteeseen, ja lopuksi sekoitetaan murennettu fetajuusto raasteeseen.
Bataattipaistos meni uuniin neliskulmaisessa foliovuuassa, jonka vuorasin leivinpaperilla. Sivelin leivinpaperin pohjat ja reunat oliiviöljyllä ennenkuin kaadoin paistosmassan vuokaan. Taputtelin bataattipaistoksen pinnan tasaiseksi. 
Bataattipaistos  paistui 180 C asteessa noin 40 minuuttia , kunnes pinta oli hieman rapsakka. 
Tämä bataattipaistos on parhaimmillaan  miedosti lämpimänä,  tai huoneenlämpöisenä.  Sopii mainiosti salaatin seuraksi.
Bataattitahnakin oli hyvää.
Bataatit ostin kodin lähellä olevasta vihanneskaupasta,  jonka vieressä on samalle omistajalle kuuluva leipomo.  En yleensä koskaan osta täältä mitään leipomotuotteita, paitsi ehkä joskus harvoin muutaman pitaleivän. Koska  leipomossa nykyään myydään myös kananmunia, maitotuotteita ym. , käyn siellä joskus , ja napsin puhelimella muutaman kuvan. 
Oli hieman sekaista; taisin käydä tuolla juuri tavaratoimituksen aikana.
Vasemmalla oleva unikonsiemenkakku näytti hyvältä...

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Appelsiineja ja Hunajaa -blogin 9. vuotissyntymäpäivän kunniaksi alkuajan raakakakku uudelleen duunattuna

Rakas ruokablogini täytti 9 vuotta muutama päivä sitten. Herranjestas, miten siitä on jo niin kauan.. Lokakuun 30. päivänä vuonna 2008  kirjoitin blogiin ensimmäisen reseptipostaukseni;  vegaanisesta mango-limejäätelöstä.  Siitä se sitten alkoi kunnolla, ja  ruuasta bloggaaminen on siitä lähtien ollut sydäntä lähellä . Välillä kaukana asuminen turhauttaa,   sillä käyn vain harvoin Suomessa, enkä voi olla mukana esimerkiksi ruokamessuilla, tai muissa ruokabloggaajia kiinnostavissa tapahtumissa. Silti nämä 9 blogivuotta ovat olleet täynnä iloa, ihania tapaamisia ja muuta kivaa. kuten vaikka se että olen mukana ihanassa 40+-blogiryhmässä.
Puolisen vuotta ensimmäisestä postauksesta kirjoitin  herkullisesta raakakakusta,  jota olin tehnyt muutaman kerran. Blogin alussa ohjeet olivat usein raakapainotteisia , ja esimerkiksi tätä kakkua pidettiin silloin jännänä ja erilaisena.  Hih , tänäänhän raakakakut ovat arkipäivää ;D  Linkin takana ollutta kakkua en ole sen koommin tehnytkään,  mutta se on usein ollut mielessä.  Blogisynttäreiden kunniaksi tein siitä uuden version,  hieman pienempänä kakkuna (16 cm kakkuvuoka).
1. Pohjan tein melkein samaan tapaan kuin vanhassa ohjeessa,   mutta korvasin kolmanneksen  saksanpähkinöistä kookoshiutaleilla.  En myöskään tehnyt tästä kakusta piirakkamaista,  kuten vanhassa ohjeessa. Kuivatin taikinasta ohuen levyn kuivurissa ( saman voi tehdä uunipellillä matalimmalla lämpötilalla) . Kun levy oli hieman kuivahtanut, otin siitä kakkumuotilla sopivan pyöreän palan, jonka asetin  elmukelmulla vuoratun kakkuvuoan pohjalle.

2.   Suklaakerros muuttui jonkun verran:  lähikaupasta löysin vain yhden pienen tarpeeksi pehmeän avokaadon, joten suklaamassaan tuli myös hyvin kypsä banaani.   En myöskään lisännyt vettä  kun jauhoin cashewpähkinöitä,  vaan  tein ensin perusseoksen jauhamalla 3 dl liotettuja cashewpähkinöitä, 3 rkl agavesiirappia  ja 4 rkl sulanutta kookosöljyä tahnaksi.   Tahnan jaoin kahteen osaan, niin että molempiin täytteisiin tuli siitä puolet. Kaakaokerrokseen tuli siis puolet tuosta perustahnasta,  1 pienehkö avokaado, 1 hyvin kypsä banaani,  lisää agavea samoin kuin jonkun verran steviajauhetta,  2 rkl kaakaota, 1 rkl carobjauhetta,  ripaus suolaa ja  3.5 rkl  sulanutta kookosöljyä. Lisäsin lopuksi myös hieman rommia antamaan lisämakua suklaakerrokselle.
3.  Vaaleaan "valkosuklaa" kerrokseen tuli toinen puolikas peruseoksesta,  ½ dl sulatettua kaakaovoita, 5 rkl sulanutta kookosöljyä, 1 dl kermaista kookosmaitoa , agavesiirappia ja steviajauhetta (en pistänyt määrää ylös),  Koska olin vanhassa ohjeessa kirjoittanut että vaalea kerros maistui paremmalta kun siihen lisäsi manteliuutetta,  sai tämä vaalea kerros marsipaanisen maun.

4. Kaakaokerros sai jähmettyä jääkaapissa, jonka jälkeen kaadoin päälle  vaalean kerroksen.  Päälle ripottelin pomeranssinkuorijauhetta.  Lisäksi pinnalle tuli suklaata johon tuli sekä kookosöljyä että kaakaovoita,  agavea sekä pomeranssinkuorta,  josta tulee ihana maku:) Kakku jähmettyi hyvin jääkaapissa, joten tätä kakkua en ensin pakastanut,  mutta loput kakusta meni pakastimeen odottamaan seuraavia vieraita.
Minulla oli vieras, joka ei ole koskaan aikaisemmin maistanut raakakakkua. Hänen mielestään tämä oli ihanaa:)

Olisi kiva myös tietää onko lukijoilla mitään toivomuksia blogin suhteen? 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...