keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Kaura-arepat

Kauraisempi 2. versio

Olen täällä blogissa aikoja sitten kertonut kuinka Venezuelassa  asuessani ihastuin sikäläisiin maissileipäsiin,   arepoihin,   ja  olen myös postannut täällä niistä kurpitsaisen version.   Syksyllä näin jossain jutun kauraisista arepoista, ja   teinkin marraskuussa  muutaman  sellaisen,  mutta en silloin kuvannut niitä.   Etsin silloin ohjeita  kauraisesta arepasta, mutta jotkut ohjeet olivat  aika kummallisia,  mutta  lopulta  tein kauraiset arepat korvaamalla osan  Harina  Pan- maissijauhoista   kaurahiutaleilla. (Harina Pan-maissijauhoa saa Helsingistä ViiVoanin liikkeestä, ja sitä voi myös tilata täältä).  Tein tällä viikolla uudestaan kauraisia arepoita, ja kahdella eri versiolla,  jotka molemmat ovat hyviä. Esikypsennetyt jauhot (tortillajauhot eivät käy tässä)  sopivat tosi hyvin yhteen kauran kanssa.

Kauraiset arepat versio 1: (2 kpl )
Tässä versiossa  kauran ja maissijauhon osuus on 50/50
  • 1 dl Harina Pan-maissijauhoa
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl huoneenlämpöistä vettä
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl  öljyä
Molemmissa versioissa  valmistustapa on sama. Kuvassa näkyvät arepat ovat 2-versiosta.

Kaurahiutaleet,  maissijauhot , suola , ½ rkl öljyä ja vesi sekoitetaan tasaiseksi. Seoksen annetaan levätä peitettynä  vähintään 10 minuutin ajan, minkä jälkeen  taikinan  pitäisi olla kimmoisaa. Jos taikina tuntuu liian kuivalta siihen voi lisätä hieman vettä.  Taikinaa  sekoitellaan käsin  kuin muovailuvahaa. Taikinasta muotoillaan 2 palloa,   jotka litistetään,   ja muotoillaan kuten kuvassa. En laittanut pannulle öljyä, vaan sivelin loput öljystä arepoiden pinnoille.

Pannu lämmitetään keskilämmölle. Kuvassa näkyy minikokoinen  grillipannuni,  joka ei ollut ihan parhain vaihtoehto tälle, koska  siihen mahtui vain yksi arepa kerrallaan.    Paras pannu näihin on kannellinen paistokasari.  Arepaa (arepoita..) paistetaan  3 minuuttia per puoli,   jonka jälkeen  käänsin lämmön minimille,  ja peitin  tämän pikku pannun  kannella. Kannen alla arepa saa kypsyä vielä 2-3 minuuttia. Arepan pinta on kuiva ja hieman rapea,  ja sisus pehmeä.
Arepan taskuun mahtuu täytettä

Arepan annetaan hetken jäähtyä,  jonka jälkeen siihen tehdään varovaisesti tasku veitsellä. Tämän jälkeen  arepan voi täyttää millä haluaa. Juustotäyte on tosi hyvä, mutta tässä minulla oli  munakoisoa tomaattikastikkeessa,   korianteritahnaa ja tahinia. Arepat on hyvä syödä heti,  sillä myöhemmin ne ovat vähemmän hyviä.
Versio 1 jossa yhtä paljon maissia kuin kauraa

Kauraiset arepat versio 2 (2 kpl)

Mietin millaisia arepoista tulee jos kauran määrää lisätään, ja maissijauhojen määrää pienennetään. Tein muutamia kokeiluja ,  ja tässä tulos.
  • 1.5 dl kaurahiutaleita
  • ½ dl Harina Pan-maissijauhoa
  • 1.5 dl vettä 
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
Tähän versioon tulee vähemmän nestettä , sillä  maissijauho imee itseensä nesteitä,  ja koska tässä versiossa maissijauhoja on vähemmän, tulee nestettäkin vähemmän.  Valmistustapa on sama kuin edellä. 

Kauraisista arepoista tuli tosi hyviä,  mutta koska näissä on enemmän kauraa,  se  myös tuntuu maussa. Kun käyttää gluteenittomia kaurahiutaleita,  ovat nämä gluteenittomia.
Helppotekoisia ja hyviä:)  Taikinaan voi myös lisätä mausteita .
Nam:)

perjantai 22. tammikuuta 2021

Bataattia maapähkinäkastikkeella

Viime aikoina bataatti on ollut  taas  esillä keittiössäni.  Kodin lähellä olevassa  vihanneskaupassa   oli valtavia bataatteja tarjouksessa, ja  ajattelin ensin etteivät sellaiset suuret bataatit ole niin hyviä, mutta ne olivatkin niin hyviä että kävin ostamassa niitä lisää.   Blogissa  on 49  #bataatti-tägillä merkittyä ohjetta,  mutta  katsoessani  keittiössä olevaa maapähkinävoipurkkia,    keksin uuden ohjeen bataatille.  Maapähkinävoi  on myös sellaista mitä aina löytyy   keittiöstäni,  ja useimmiten  aineksena jossain aasialaisestyylisessä kastikkeessa,    mutta yhdistettynä bataatin kanssa tosi herkullista:)
Valtavat bataatit

Bataattia maapähkinäisellä kastikkeella

  • 400 gr tai vähän yli bataattia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen chili
  • noin sentin pala  inkivääriä
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 3-4 rkl vettä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl etikkaa (käytin omenaviinietikkaa)
  • 1 rkl siirappia
  • muutama korianterin varsiosa
  • korianterin lehtiä 
Kastike kannattaa valmistaa ensin;   valkosipulit, chili (ilman siemeniä jos ei halua kovin vahvaa kastiketta), inkivääri,   maapähkinävoi ,   soijakastike , etikka, siirappi , vesi ja korianterin varret   jauhetaan tasaiseksi kastikkeeksi. Kastikkeen tulee olla löysähköä.

Bataatti kuoritaan ja paloitellaan kuutioiksi.  Tein tätä kaksi kertaa, ensimmäisellä kerralla niin että  kaadoin ensin  kiehuvaa vettä bataattikuutioiden päälle ennen paistamista.   Toisella kerralla en tehnyt niin   ja bataatissa oli enemmän suutuntumaa,  mutta molemmilla kerroilla tästä tuli tosi hyvää.

Öljy lämmitetään   pannulla,  ja sipulin annetaan hieman ruskistua  keskilämmöllä.  Kun sipuli alkaa saada hieman väriä, lisätään  bataattikuutiot,  ja    seosta paistetaan noin 5 minuutin ajan, aina välillä sekoitellen, kunnes kuutiot alkavat saada hieman väriä.

Kastike kaadetaan  pannuun, ja bataatteja ja sipulia sekoitetaan hyvin  niin että kastiketta tulee tasaisesti niiden päälle.    Kastike saostuu aika nopeasti, ja   ruokaa paistetaan pannulla  alemmalla keskilämmöllä, kunnes kastikeen nesteet alkavat haihtua.

Hyvää vaikka riisin kanssa:) Korianterin lehdet voi lisätä päälle.

tiistai 12. tammikuuta 2021

Rapeaa kukkakaalia ja herkullista kastiketta

Muutama päivä sitten  ostin vuoden ensimmäiset kukkakaalini.    Koko syksyn olen syönyt paljon parsakaalia,  mutta kukkakaali on tähän asti ollut aika kallista.  Kodin lähellä olevassa vihanneskaupassa oli tarjouksessa 2 kukkakaalia samalla hinnalla,  ja valitsin ne suurimmat ja pulleimmat. Niistä olen tehnyt nyt erilaisia juttuja,  ja yksi niistä on tämä superherkullinen kukkakaaliruoka,  joka pohjautuu täältä kotoisin olevan, mutta   jo vuosikausia New Yorkissa  vaikuttaneen Einat Admonyn ohjeeseen, hänen viimeisimmästä keittokirjastaan.  Minun käsissäni   erityisesti ohjeen  kastike koki muutoksen, sillä minulla oli siitä hieman erilainen idea.  Ohjeessa mukana olevia,  täkäläisiä  maapähkinäisiä   Bamba-naksuja  ei taida enään saada Suomesta (yhteen aikaan sai) joten minulla ei ole niitä tässä omassa versiossani. Noita Bamba-naksuja annetaan jo ihan taaperoille,  ja todennäköisesti se on yksi syy siihen että Israelissa esiintyy muita maita vähemmän  maapähkinäallergioita.

Rapeaa kukkakaalia ja herkullista kastiketta
  • 400-450 gr kukkakaalin kukintoja,  joko tuoretta tai pakasteena
  • 2 dl riisijauhoa
  • 1.5 dl  tai enemmän vettä
  • ripaus paprikaa
  • ripaus chiliä
  • öljyä paistamiseen
Kastike:
  • 1.5 dl  tahinia
  • 3/4 dl  maapähkinävoita  (suolatonta, sokeritonta)
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 murskattu  valkosipuli
  • 1 tl suolaa
  • 2.5- 3  dl jäävettä,   tai sen verran  että kastikkeesta tulee  löysähköä
  • muutama rkl  hienonnettua persiljaa
Aloita valmistamalla kastike:  tämän voi tehdä  sauvasekoittimella, blenderissä tai käsin vatkaamalla.  Tahinin ja maapähkinävoin joukkoon lisätään   sitruunamehua,  sitruunakuoriraastetta,   suolaa ja valkosipulia,  ja  aineksia ohennetaan jäävedellä (tekee kastikkéesta kuohkeaa)   kunnes  kastike on sopivat paksuista, suurinpiirten majoneesin paksuista. Alkuperäisessä ohjeessa  paahdetut suolaiset maapähkinät  lisättiin kokonaisena kastikkeeseen, minä maapähkinävoina.   Tahini ja maapähkinä sopivat todella hyvin yhteen:  kastikkeesta tulee ihanaa:)

Jos käytät tuoretta  kukkakaalia,  pehmennä sitä ensin  jonkun aikaa  kaatamalla päälle  kiehuvaa vettä.  Kun käytetään pakastettua kukkakaalia,  tämä vaihe jää pois.  Sekoita  riisijauho ja vesi, niin että seos on löysähköä.  Alkuperäisessä ohjeessa riisijauhojen joukkoon ei lisätty mitään,  mutta lisäsin paprikaa ja  chiliä, mistä tuli myös väriä kukkikseen.

Öljyä lämmitetään  190 asteeseen,  mieluiten korkeareunaisessa pannussa.  Ohjeessa luki että öljyä pitäisi olla  ainakin 5 cm korkeudella, minulla oli muutaman sentin.

Kukkakaalikukinnot dipataan riisijauhoseokseen,  niin että seosta on kukkiksten joka puolella.  Paistamiseen menee jonkun verran aikaa,  sillä kannattaa paistaa vain pieni määrä kerrallaan. Jos pannuun laitetaan liian paljon  kukkakaalia kerralla, niistä tulee rasvaisia.  Paista kukkakaalikukintoja   kunnes ne ovat kullankeltaisen värisiä,   ja ota niitä pois pannusta reikäkauhalla,  talouspaperin päälle.
Rapeita paistettuja kukkakaalikukintoja
Siirrä paistetut kukkakaalikukinnot   tarjoiluastiaan,  ja sekoita kastiketta kuuman kukkakaalin joukkoon (kuvissa en vielä ollut ehtinyt tehdä niin....) . Sekoita joukkoon myös  hienonnettu persilja.  Lisää suuntuntumaa saa lisäämällä suolattuja  maapähkinöitä.
Tosi hyvä kukkisruoka:)

Kukkakaaleja ym. torilla , ennen näitä viimeisimpiä rajoituksia..

keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Raikas salaatti verigreipillä

Vuosi on hyvä aloittaa  jollain kevyellä, ja tässä teille ihanan raikas  ja herkullinen salaatti verigreipillä. Nyt kun sitrusten  kausi  on parhaimmillaan,  niitä kannattaa käyttää  kaikin tavoin,  ja tämän salaatin kruunaa ihana verigreippi.  
Rakastan näitä kauniin punaisia greippejä: niissä makeus ja kirpeys on hyvässä tasapainossa.

Raikas salaatti verigreipillä

  • 1 verigreippi
  • jäävuorisalaattia  
  • 1 keltainen paprika (voi olla myös punainen tai oranssi paprika)
  • ½ punasipulia palasina
  • 2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä
  • 40-50 gr fetajuustoa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa
  • 1/4 tl chilihiutaleita
  • 2  tl  hyvälaatuista tahinia ( ei tummaa tahinia..)
Kastike:
  • 1 rkl  valkoviinietikkaa (tai muuta etikkaa..)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • greipin mehu
  • ½ tl hunajaa
Aloita valmistelemalla verigreippi: poista kuoret, myös valkoiset osat,  ja  poista hedelmäliha kalvoista, joka on suhteellisen helppoa kun kyseessä on greippi.

Asettele tarjoilulautaselle  revittyä jäävuorisalaattia,  paloiteltua paprikaa ja punasipulia. Lisää  feta, joko kuutioituna tai murusina. Paahda   kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla kunnes ne alkavat poksahtaa.  Ripottele  salaatin päälle  chilihiutaleita ja mustaa pippuria.

Valmista kastike sekoittamalla greipin mehu, valkoviinietikka, oliiviöljy,  suola ja hunaja. ja kaada kastike salaatin päälle.

Ripottele  paahdetut kurpitsansiemenet  salaatin päälle,  ja lopuksi vielä tahini , nauhoina.  Sekoita salaatti juuri ennen tarjoilua.
Salaatit:)
Torit suljettiin täällä taas ! (kolmannen kerran...) juuri joulun aikaan , ja ehdin käydä torilla viimeisenä päivänä.  Tässä  buharalaisia (Uzbekistanilaisia) täytettyjä samosa-leivonnaisia pienessä torikojussa. Onkohan tämä koju jäljellä sitten kun torit taas avataan, ehkä helmikuussa.... 
Koju josta yleensä ostan yrtit.  Nyt jo ikävä.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...