Kauraisempi 2. versio |
Olen täällä blogissa aikoja sitten kertonut kuinka Venezuelassa asuessani ihastuin sikäläisiin maissileipäsiin, arepoihin, ja olen myös postannut täällä niistä kurpitsaisen version. Syksyllä näin jossain jutun kauraisista arepoista, ja teinkin marraskuussa muutaman sellaisen, mutta en silloin kuvannut niitä. Etsin silloin ohjeita kauraisesta arepasta, mutta jotkut ohjeet olivat aika kummallisia, mutta lopulta tein kauraiset arepat korvaamalla osan Harina Pan- maissijauhoista kaurahiutaleilla. (Harina Pan-maissijauhoa saa Helsingistä ViiVoanin liikkeestä, ja sitä voi myös tilata täältä). Tein tällä viikolla uudestaan kauraisia arepoita, ja kahdella eri versiolla, jotka molemmat ovat hyviä. Esikypsennetyt jauhot (tortillajauhot eivät käy tässä) sopivat tosi hyvin yhteen kauran kanssa.
Kauraiset arepat versio 1: (2 kpl )
Tässä versiossa kauran ja maissijauhon osuus on 50/50
- 1 dl Harina Pan-maissijauhoa
- 1 dl kaurahiutaleita
- 2 dl huoneenlämpöistä vettä
- ½ tl suolaa
- 1 rkl öljyä
Kaurahiutaleet, maissijauhot , suola , ½ rkl öljyä ja vesi sekoitetaan tasaiseksi. Seoksen annetaan levätä peitettynä vähintään 10 minuutin ajan, minkä jälkeen taikinan pitäisi olla kimmoisaa. Jos taikina tuntuu liian kuivalta siihen voi lisätä hieman vettä. Taikinaa sekoitellaan käsin kuin muovailuvahaa. Taikinasta muotoillaan 2 palloa, jotka litistetään, ja muotoillaan kuten kuvassa. En laittanut pannulle öljyä, vaan sivelin loput öljystä arepoiden pinnoille.
Pannu lämmitetään keskilämmölle. Kuvassa näkyy minikokoinen grillipannuni, joka ei ollut ihan parhain vaihtoehto tälle, koska siihen mahtui vain yksi arepa kerrallaan. Paras pannu näihin on kannellinen paistokasari. Arepaa (arepoita..) paistetaan 3 minuuttia per puoli, jonka jälkeen käänsin lämmön minimille, ja peitin tämän pikku pannun kannella. Kannen alla arepa saa kypsyä vielä 2-3 minuuttia. Arepan pinta on kuiva ja hieman rapea, ja sisus pehmeä.
Arepan taskuun mahtuu täytettä |
Arepan annetaan hetken jäähtyä, jonka jälkeen siihen tehdään varovaisesti tasku veitsellä. Tämän jälkeen arepan voi täyttää millä haluaa. Juustotäyte on tosi hyvä, mutta tässä minulla oli munakoisoa tomaattikastikkeessa, korianteritahnaa ja tahinia. Arepat on hyvä syödä heti, sillä myöhemmin ne ovat vähemmän hyviä.
Versio 1 jossa yhtä paljon maissia kuin kauraa |
Kauraiset arepat versio 2 (2 kpl)
Mietin millaisia arepoista tulee jos kauran määrää lisätään, ja maissijauhojen määrää pienennetään. Tein muutamia kokeiluja , ja tässä tulos.
- 1.5 dl kaurahiutaleita
- ½ dl Harina Pan-maissijauhoa
- 1.5 dl vettä
- ½ tl suolaa
- 1 rkl öljyä
Tähän versioon tulee vähemmän nestettä , sillä maissijauho imee itseensä nesteitä, ja koska tässä versiossa maissijauhoja on vähemmän, tulee nestettäkin vähemmän. Valmistustapa on sama kuin edellä.
Kauraisista arepoista tuli tosi hyviä, mutta koska näissä on enemmän kauraa, se myös tuntuu maussa. Kun käyttää gluteenittomia kaurahiutaleita, ovat nämä gluteenittomia.
Helppotekoisia ja hyviä:) Taikinaan voi myös lisätä mausteita .