Kauan sitten törmäsin venezuelalaiseen banaanikakkuun nimeltä
"torta colonial" , eli kakku siirtomaa-ajalta, jota en maistanut Venezuelassa vaikka montaa kakkua siellä maistoinkin. Joku aika sitten muistin tuon kakun , ja pari viikkoa sitten leivoin kakun, joka kuulemma oli
Simon Bolivarin , venezuelalaisen vallankumousjohtajan, lempikakku. Kakku on gluteeniton, ja sen erikoisuutena on paahdettu maissijauho. Kakkuun tulee myös juustoa, kuten moneen venezuelalaiseen kakkuun, mikä tekee tästä kakusta sekä makean että suolaisen, ihana kombo:) En ole ihan varma miten tuo maissijauhon paahtaminen vaikuttaa kakkuun, ehkä hieman makuun. Sen sijaan vehnäjauhon paahtaminen vaikuttaa leivonnaisiin paljonkin, kuten tuli todettua
Polvorones-pikkuleipiä l
eipoessa. Kävin läpi muutaman venezuelalaisen ohjeen (niitä ei ollut niin montaa) ja tein kakun, pikkuisen muunnellen ,
tämän ohjeen mukaisesti.
Gluteeniton banaanikakku Venezuelasta
- 5 suurta banaania (4 kakkutaikinaan ja 1 banaanisiirappiin)
- 4 kananmunaa
- 100 gr sulatettua voita
- 250 gr fetajuustoa raastettuna
- 1 tl kanelia
- 1 sitruunan kuoriraaste
- 1/4 tl muskottipähkinää
- 10 gr (1 rkl) leivinjauhetta)
- 2.5 dl maitoa (käytin kauramaitoa)
- 175 gr paahdettua maissijauhoa (huom. ei Maizenaa)
- 100 gr muscovado-sokeria
- Kakun päälle: 4 rkl muscovado-sokeria, 1 banaani, ½ dl vettä
Kuori banaanit ja pilko ne palasiksi, Sekoita banaanit kananmunien ja sokerin kanssa, joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää maito, ja jatka sekoittamista kunnes seos on tasaista. Alkuperäisessä ohjeessa oli sokeria vähemmän, mutta mielestäni juuston suolaisuus ja kakun makeus eivät olleet tasapainossa, joten kakkuun pitää lisätä vähintään 100 gr muscovado-sokeria. Muscovadon sijaan voi käyttää muutakin tummaa sokeria, mutta muscovadosta tulee kakkuun paljon enemmän makua.
Sekoita maissijauhoa pannulla, keskilämmöllä, välillä sekoittaen, kunnes jauho alkaa tuoksua hieman paahtuneelta. Varo etteivät jauhot pala.pohjaan.
Kun jauhot ovat hieman jäähtyneet, lisää ne hyvin sekoitellen märkien ainesten joukkoon. Lisää myös leivinjauhe, mausteet ja sitruunankuoriraaste. Lisää tämän jälkeen sulatettu voi, ja lopuksi fetajuustoraaste. Sekoita taikina tasaiseksi.
|
Kakku ennen ja jälkeen uunin. |
Voitele kakkuvuoka ja levittele pinnoille maissijauhoa. Maissijauhon lisäksi levittelin reunoille myös hieman kookoshiutaleita.
Kakkua paistetaan 180 asteen lämmössä 50-60 minuutin ajan, kunnes kakun pinta on saanut väriä ja sisus on kuiva. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla ennenkuin se poistetaan kakkuvuoasta.
|
Ei niin kaunis kakku mutta hyvää. Naapurikin tykkäsi |
Sillä välin kun kakku jäähtyy, tai uunissa olon aikana, valmistetaan kakun päälle tuleva banaanisiirappi. Kattilaan laitetaan 4 rkl muscovado-sokeria, ½ dl vettä sekä 1 banaani pilkottuna. Seosta keitetään keskilämmöllä, kunnes banaanit ovat täysin pehmenneet ja seos muuttunut hieman siirappimaiseksi. Jäähtynyttä banaanisiirappia valutetaan jäähtyneen kakun päälle.
Kakussa yhdistyvät jännästi suolaiset ja makeat maut:) Ja kakkuhan on täysin gluteeniton.
Venezuelassa tässä kakussa käytettäisiin pieniä pulleita banaaneja nimeltä
topocho. Nämä pienet pulleat banaanit näin Tel Avivin latinomarketissa, La Tiendassa, mutta en ole varma ovatko nämä topocho-banaaneja. Käyttämässäni ohjeessa sanottiin että tavalliset banaanit käyvät aivan hyvin tähän kakkuun.
Kaupassa oli myös purppuraa maissia, jollaista näin viimeksi Perussa, mutta nyt sitä kasvatetaan täälläkin , pienimuotoisesti. Perussa purppurasta maissista tehdään juomaa nimeltä
chicha morada.
La Tiendassa kaikki on espanjaksi. "Hymyile, se on ilmaista" :)
Kävin La Tienda-kaupassa kolumbialaisen ystäväni kanssa, ja ostimme kaupan omia jäätelöitä, joissa on käytetty vain hedelmää ja maitojauhetta. Minä otin tuon keltaisen, eli passionhedelmäjäätelön, ja kolumbialainen ystävä tuon valkoisen , jossa oli
annoona-hedelmää. Olivat tosi hyviä, ja niissä maistui hedelmä:) Minusta tosin annoona ei maistu paljon millekkään, mutta kolumbialainen ystäväni on hulluna tuohon hedelmään.