maanantai 5. elokuuta 2019

Porkkanainen alkupala

Tällainen helppo ja herkullinen porkkanainen alkupala (tai salaatti) syntyi päässäni yhtenä päivänä.  Annoksesta tuli tosi kaunis, kiitos porkkanan kauniin värin. Tämän ruuan voi koota joko tarjoilulautaselle kuvan tapaan,  tai sitten tarjota  salaatin muodosssa kulhosta.  Koirani Bambi on muuten hulluna porkkanoihin,  ja aina kun käsittelen porkkanoita Bambi tulee kerjäämään makupalaa...

Porkkanainen alkupala
  • 2-3 porkkanaa
  • muutama tippa seesamiöljyä
  • 1 rkl limetin mehua
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • suolaa maun mukaan
  • persiljatahnaa ( persiljaa,  valkosipulia, suolaa,  chilihiutaelita, oliiviöljyä, jotka jauhetaan joko sauvasekoittimella tai muulla laitteella tahnaksi.
  • (persialaista kuivattua limettiä)
Aloitin pesemällä ja kuorimalla porkkanat.   Kuorijalla otin porkkanoista ohuita ja  leveitä suikaleita.

Öljy lämmitetään pannussa, ja  porkkanasuikaleet lisätään  pannuun. Koska porkkanasuikaleet ovat ohuita, pehmenevät ne nopeasti .  Öljy saa olla aika kuumaa.  Kun porkkanasuikaleiden reunat alkavat hieman ruskistua ja karamellisoitua,  otetaan pannu pois hellalta.

Porkkanasuikaleet asetellaan tarjoilulautaselle ,  tai kulhoon,  ja päälle  tiputellaan muutama tippa  seesamiöljyä, hieman suolaa  sekä limetin mehua. Suikaleita käännellään niin makua  tulee kunnolla suikaleiden pinnalle.   Jos tätä halutaan salaatin muodossa tarjoilla kulhosta, kannattaa  lisätä porkkanoiden määrää,  sillä paistettaessa  porkkanat kutistuvat jonkun verran.

Jauhoin nipullisen persiljaa,  muutaman valkosipulikynnen,  hieman chilihiutaleita sekä suolaa oliiviöljyn kanssa löysähköksi tahnaksi.  Tahnaa lusikoidaan porkkanasuikaleiden päälle. 

Lopuksi raastoin  päälle mustaa kuivattua loomia, eli mustaa kuivattua limettiä. Musta kuivattu limetti on suosittu maustaja  eri Lähi-idän keittiöissä,  esim. persialaisessa keittiössä sitä lisätään kokonaisena  pataruokiin.   Koska kuivattua limettiä voi olla hieman hankalaa löytää Suomessa,  voi päälle ripotella hieman  sumakkia,  tai vähän lisää limettimehua.  Kuivattua limeä löytyy Suomessa varmaankin etnisistä kaupoista, joissa myydään Lähi-idän alueen tuotteita.. Itse raastan sitä esim. salaatteihin tai muihin ruokiin.  Tämän linkin takana olevalla videolla  tehdään kuivattuja limettejä ihan kotioloissa.
Kuivattuja limettejä Tel Avivin maustetorilla.  Vaaleat kuivatut limetit ovat maultaan miedompia kuin mustat.
Helppotekoista ja hyvää:)

9 kommenttia:

  1. Aivan ihana ohje ja näyttää niin herkulta.
    Kivaa tiistaita sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos, olikin tosi hyvää:) Porkkanasta on moneksi:) Kivaa keskiviikkoiltaa sinulle Outi.

      Poista
  2. Näyttää hyvälle, pitää tehdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melissa;Tosi hyvää, ja vaikka jättäisi tuon persiljapeston pois niin silti tosi hyvää:)

      Poista
  3. Katarina:Tack, mycket gott, och så enkelt att göra:)

    VastaaPoista
  4. Wow! I wouldn't have thought that humble carrots could look so elegant, but this is one stunning dish. I want to make it right this minute.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:Thank you, the humble carrot 🥕so versatile ❤And this dish was delicious too

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Birgitta:yksinkertaista mutta hyvää 🥕🥕

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...