Eilen vietin koko iltapäivän ja ison osaa iltaakin Sommelier 2010-viinimessuilla.Täällä on suuret viinimessut joka toinen vuosi,jotka osan ajasta ovat myös auki suurelle yleisölle,mutta Sommelier-messut on tarkoitettu etupäässä ravintola-ja hotellialan ammattilaisille, mikä tekikin näistä messuista ainakin itselleni paljon mielenkiintoisemmat:viinitilojen esittelijät panostivat selvästikin ahkerammin yleisöönsä näillä verrattuna suurelle yleisölle suunnatuilla messuilla. Minä ja tutut englanninkieliset bloggeriystäväni olimme saaneet kutsun kirjautumalla tilaisuuden sivustolle.Näköjään ruokabloggeritkin ovat tervetulleita:-)
Sisäänkäynnin kohdalla tapasin Mimin.Mimi tuntee viinit aika hyvin;hänhän valmistaa omia viinejä kotikäyttöön(hyviä sellaisia!)Menimme sisälle,saimme nimitagit sekä ensimmäisessä kuvassa näkyvän viinilasin.(siinä vaiheessa vielä tyhjä...) Messuilla oli esittelyssä parisen sataa viiniä,joten paljon maisteltavaa löytyi.
Tässä näkyvissä pulloissa on hieman erilaista viiniä;granaattiomenaviiniä,Pieni perheyritys valmistaa sekä makeaa jälkiruokaviiniä että kuivaa viiniä granaattiomenista.Väri viineissä oli upea,ja granaattiomenan kaikki hyvät ominaisuudet säilyvät viinissäkin.
Pian joukkoomme liittyvät myös Liz sekä Sarah,joilla molemmilla on upeat,englanninkieliset ruokablogit.
Minä olen tuossa viinipullon vieressä....
Kiertelimme viinilasiemme kanssa eri viinitilojen esittelypisteissä,jossa lasejamme täytettiin ahkeraan tahtiin. Olen enemmän valkoviinin kuin punaviinin ystävä,mutta kaikki maistamani punaviinit olivat hyviä,jotkut enemmän ,jotkut vähemmmän.Vain muutaman pienen viinitilan viinit olivat keskinkertaisia.Israelilaiset viinit ovat erinomaisia ja ovat voittaneet monia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa.Tuntuu,että viinit paranevat vuosi vuodelta.Taisin maistella aika montaa Viognier-ja Chardonnay -viiniä....suosikkejani..
Carmel Wineries on maan suurimpia ja vanhimpia viinitiloja. Se perustettiin jo vuonna 1882.Saimme maistella hyviä Premium-viinejä.
Maaliskuussa julkaistiin Vuoden viinit 2010 -kilpailun tulokset, ja makeiden viinien sarjassa kultaa nappasi israelilaisen Golan Heights Wineryn Yarden Heights Wine jo toisen kerran perättäisenä vuotena. Viini on ollut palkintosijoilla aiemminkin ja herättää aina suurta ihastusta ja mielenkiintoa asiakkaidemme keskuudessa. Sen runsas kullan keltainen väri on syvä, ja tuoksu lupaa jo samaa runsautta ja intensiivisyyttä. Maussa runsas aprikoosi ja mausteinen hedelmäisyys jatkuvat, runsaasta sokeripitoisuudesta huolimatta, tasapainoisen ja raikkaan hapokkuuden avulla pitkään."
Saimme Ireneltä erittäin asiantuntevan selityksen jokaisesta kokeilemastamme viinistä,mikä teki kokemuksesta entistä miellyttävämmän.Kaikki hänen esittelemänsä viinit olivat vuodelta 2007,jolloin oli erittäin hyvä viinivuosi. Nämä punaviinit eivät edes ole vielä markkinoilla,joten saimme ennakkoon maistella näitä erittäin kovatasoisia viinejä. Minulla on kuulemma hyvä "viininenä" ,sanoi Irene.
Jossain vaiheessa meitä alkoi hieman huolestuttaa se,että maistelimme näitä viinejä lähes tyhjään vatsaan,joten kun erään viinitilan pisteessä näimme mukavan nurkkauksen ,ja pöydän juusto-ja keksitarjottiminin,pysähdyimmekin sinne. Juustot maistuivat.
Pian ilmestyikin Tabor Wineryn esittelijä,mukanaan pullot viinitilan uutta kuohuviiniä. Heidän kuohuviininsä oli aivan uusi aluevaltaus,eikä sitäkään vielä ole markkinoilla.Sitä oli sekä punaisena että valkoisena,ja valkoinen oli erinomainen. Viinin nimi "562" tulee siitä,että Taabor-vuoren korkein kohta on sen korkuinen. Miellyttävä esittelijä kertoi meille viinitarhasta sekä heidän viineistään. Pian ilmestyi myös viinitarhan toimitusjohtaja jakelemaan meille lisää tietoa.
Vaikka olimme juuri syöneet juustoja ja keksejä (kuohuviinin kanssa..) niin olimme edelleenkin hieman nälkäisiä,joten Jacobs Dairyn piste tuli sopivasti vastaan.Juustola on perustettu vuonna 1936 ja nykyistä juustolaa johtavat perustajien lapsenlapset. Heidän lampaan-ja vuohenjuustonsa ovat ihania! Taisivat perheen tytöt olla kaikki siellä auttamassa, myös tuo pikkuinen tuolla kuvassa.....
Otimme yhdessä juustotarjottimen,jota sai ostaa aika edulliseen hintaa. Minua miellytti se,että tarjotin oli puusta tehty,samoin kuin haarukatkin.
Illalla alkoi olla jo runsaasti väkeä paikalla ja 6 tunnin kiertely alkoi tuntua. Paljon viinejä tuli maisteltua,mutta juustot pitivät huolen siitä,etteivät ne nousseet liikaa päähän. 4 uuden viinilasillisen (kaikki eivät viitsineet ottaa saamaansa viinilasia kotiin) kanssa tulin tyytyväisenä kotiin.Sain messuilta paljon tietoa viineistä,joten taidan nyt tietää,mitä tarjota tarpeen tullessa.