Sivut

perjantai 31. joulukuuta 2010

Pinaatti-tofupyörykät tomaattikastikkeessa ja uuden vuoden toivotukset!

Eilen tein tofu-pinaattipyöryköitä,jotka olivat paitsi helppotekoisia,myös herkullisia.  Pyörykät tarjosin tomaattisen kastikkeen kanssa,joka tosin hieman ehti kuivua liikaa kokoon,kun unohdin itseni tietokoneen äärelle;D mutta oli kuitenkin herkullista. Tofusta kyllä saa tehtyä vaikka mitä,aina yllätyn uudestaan siitä ,miten monipuolinen aines se onkaan.

Pinaatti-tofupyörykät (18 kpl)
  • 300 grammaa kiinteää tofua
  • iso kourallinen tuoretta pinaattia (pakastettukin varmaan käy..)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl pellavansiemenjauhoa
  • suolaa,mustapippuria
  • 1½ tl savupaprikaa
Jauha pinaatti,tofu,öljy ja pellavansiemenjauhe monitoimikoneessa,lisää mausteet.
Muodosta öljytyin käsin massasta pieniä pyöryköitä(tasoittelin pyöryköitä hieman) Aseta pyörykät öljytyn leivinpaperin päälle uunipellille,ja sivele öljyä myös pyöryköiden päälle. Kypsytä pyöryköitä uunissa 180 C lämmössä  noin puoli tuntia.

Valmistin tomaattikastikeen ylipehmeistä kirsikkatomaateista, valkosipulista,  punaviinipullon jämistä,oreganosta, suolasta,pippurista sekä oliiviöljystä. Pyörykät oli tarkoitus sekoittaa kastikkeen joukkoon ja kypsytellä niitä kastikkeesa vielä muutaman minuutin,mutta koska unohduin tietokoneen äärelle,kastike kiehui liikaa kokoon, joten sekoitin pyörykät kastikkeen joukkoon ilman lisäkypsytystä,Hyvää oli!
Idean pyöryköihin sain lempilounaspaikkoihini kuuluvan vegaaniravintolan Buddha Burgersin ruokalistasta,jossa söin eilen lounasta. Yleensä valitsen siellä lounasbuffetin:valintoja on 4,pieni,keskisuuri,suuri ja valtava lautanen. Valitsin keskisuuren,ja tuossa kuvassa näkyy annokseni,jossa oli erilaisia ituja, raastettua kyssäkaalia,salaattitofua,jonkinlaista papupateeta,seitanleikkelettä, ja päällä siemeniä,tahinikastiketta ja oluthiivaa. Täyttävä ja hyvä annos noin 4 eurolla.

Tämä olikin vuoden viimeinen ruokapostaus,joten toivotan kaikille ihanille lukijoille   Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2011!

keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Merellinen illallinen

Eilen illalla sain illallisvieraikseni suomalaisen E:n ja hänen täkäläisen miesystävänsä. Olinkin jo jonkun aikaa suunnitellut merellistä illallista ja eilen se sitten toteutui,ja mukavaa oli.Vieraanikin näyttivät pitävän illan antimista.
Illan pääruoat olivat sardiinit,katkaravut sekä baby kalmarit. Tuoreita sardiineja en ollut koskaan aikaisemmin valmistanut;sardiinien syönti oli tähän saakka jäänyt purkkiasteelle. Sardiinihan on rasvainen kala,joka sisältää runsaasti Omega-3-happoja,joten kun sitä kerran tuoreena saa,niin voisin tehdä näitä useamminkin. Sardiineja varten pitää torille mennä aikaisin aamulla,sillä  puoleen päivään mennessä ne ovat jo loppuneet. Ollessani kalakaupassa paikalle tuli nuori mies,joka kehui edellisenä päivänä ostamiaan sardiineja,ja miten hän oli valmistanut ne niin,että ihmiset olivat nuolleet sormiaan! Joten oli pakko kysellä miten hän oli ne valmistanut,ja teinkin ne sitten soveltaen hänen ohjettaa:hän tosin uppopaistoi sardiinit ja lisäsi seokseen myös leivänmuruja,minä taas tein sardiinit uunissa.
Sardiinit saivat päälleen vihreän hunnun,joka syntyi näin:
  • kimppu tuoretta persiljaa
  • kimppu tuoretta korianteria
  • 3 palaa säilöttyä sitruunaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 tl savupaprikaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • suolaa,mustapippuria
Ainekset kaadoin tehosekoittimeen,ja sieltä suoraan uuniastiaan ladottujen sardiinien päälle. Sardiinit kypsyivät 180 C  noin tunnin,ja olivat todella herkullisia! Kastike antoi aivan ihanan maun,ja sopii varmaankin muillekin kaloille. Huomasimme,että sardiinien selkäranka pysyi aika kovana pitkänkin uunissa olon jälkeen,mutta kalan liha oli niin pehmentynyttä,että irtosi ruodoista helposti. 
Keittona oli kurpitsakeitto thaimaalaisella vivahteella.
Kurpitsana käytin talvikurpitsaa eli butternut kurpitsaa,joka on ehdottomasti kurpitsasuosikkini. Keiton tein näin:ensin paahdoin  1 kurpitsan puolikkaat uunissa,kunnes ne olivat pehmenneet.Kaavin hedelmälihan pois kuorista. Silppusin 1 ison sipulin,ja ruskistin sitä jonkun aikaa oliiviöljyssä,johon lisäsin 1 tl punaista thaimaalaista currytahnaa. Ruskistin sipuli-currytahna seosta jonkin aikaa,jonka jälkeen lisäsin kurpitsasoseen,ja ruskistin vielä muutaman minuutin,jonka jälkeen lisäsin joukkoon ½ litraa kookosmaitoa ja jonkun verran vettä. Kookosmaidon olin puristanut rikkomastani kookospähkinän hedelmälihasta,mutta valmis kookosmaito käy tässä myös hyvin. Lisäsin joukkoon vielä suolaa,ja ruokalusikallisen vehnätöntä Tamari-soijakastiketta.Keitto oli tosi hyvää!

Salaattien joukossa oli aasialainen kurkku-merileväsalaatti,johon tuli kurkkua (käytin spiraalileikkuria) wakame+merilevää,punasipulia,inkivääriä,valkosipulia.,soijakastiketta,riisietikkaa,makeaa chilikastiketta,seesamiöljyä ja päälle seesaminsiemeniä.
Tein myös kuvassa oikeassa alanurkassa näkyvää paprika-pinaattisalaattia,josta pidettiin paljon. Ohjeen otin täkäläisestä kokkiohjelmasta. Tein sen näin:
  • 2 paprikaa suikaloituna
  • pari sataa grammaa pinaattia,suikaloituna
  • pari palaa säilöttyä sitruunaa
  • suolaa,pippuria
  • oliiviöljyä
Paista oliiviöljyssä suikaloituja paprikoita,kunnes ne pehmenevät,Lisää pinaatti,sekoita paprikoiden kanssa,ja lisää hienoksi silputtu säilötty sitruuna,sekä suolaa ja pippuria. Paista muutama minuutti.On hyvää sekä kylmänä että lämpimänä. Tarjolla oli myös vihannessalaattia,sekä uunissa paahdettuja vihanneksia (kukkakaalia,bataattia,paprikaa sipulia, oliiviöljyä,balsamietikkaa,suolaa,pippuria)

Lopussa valmistin myös katkarapuja sekä kalmaria,joita ei voinut etukäteen valmistaa,mutta puhdistin ne ostettuani. Katkarapuina oli tiikerikatkarapuja.Tiikerikatkarapuja on  pääasiassa Aasian puolella,mutta Suezin kanaalin kautta niitä on myös päässyt Välimereen,jonka ansiosta pystyin ostamaan aivan tuoreita,juuri medestä pyydettyjä katkarapuja.Tiikerikatkaravuthan ovat suurin katkarapulajike,ja nämä ostamani katkaravut olivat hyvin nuoria,minkä huomaa siitä,että kuoret ovat aika pehmeät,ja irtoavat helposti.Paitsi kuoret,tuoreista katkaravuista on hyvä poistaa myös tumma suoli,joka näkyy yleensä selässä tummana juovana. Katkaravun selkään tehdään veitsellä pieni viilto,jonka jälkeen suoli vedetään ulos,se on sellainen tumma nauha.Jos sen jättää jäljelle,se ei varsinaisesti vaikuta ravun makuun,mutta kun ajattelee,että suolessa on pohjamutaa, tuntuu mielekkäältä poistaa se. Kalmarit olivat vauvakalmareita,mikä tarkoittaa,että niiden liha on ihanan pehmeää eikä mitenkään kumimaista,kuten pakastetut kalmarinrenkaat usein ovat.


Puhdistetut ja tarkoin talouspaperilla kuivatut katkaravut tein näin: silppusin runsaasti persiljaa ja valkosipulia,ja paahdoin hetken pannulla oliiviöljyssä,jonka jälkeen lisäsin katkaravut.Ravut olivat pannussa,kunnes kummatkin puolet olivat muuttuneet vaaleanpunaisiksi.Nami!Kuoret muuten eivät menneet hukkaan,sillä keitin niistä liemen,josta tulee pohja keitolle.

Vauvakalmarit (baby calamari) olin puhdistamisen jälkeen leikannut renkaiksi,ja lisäsin joukkoon muutaman ruokalusikallisen oliiviöljyä.Kaadoin kalmarinrenkaat kuumalle pannulle,johon lisäsin kuivurissa osittain kuivaamian kirsikkatomaatteja,sekä oreganoa. Tomaateista irtosi nestettä,josta yhdessä oliiviöljyn ,oreganon,valkosipulin,suolan ja mustapippurin kanssa muodostui ihana kastike. Tämä oli mielettömän hyvää! Jälkiruokana oli gluteenitonta appelsiinista kookos-tattarikakkua,jota tein tämän reseptin mukaan.
Merellisistä antimista vielä sen verran,että muutama viikko sitten kävin E:n kanssa lounaalla Goocha-ravintolassa, jossa söin taivaallisen hyvän salaatin,jossa oli  pinnalta paahdettua tuoretta tonnikalaa.
 E taas söi voissa ja valkoviinissä kypsytettyjä äyriäisiä,joka sekin on ihanan herkullinen annos.

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Taateli-banaanijäätelö

En ole pitkään aikaan tehnyt jäätelöä,mutta pitkälle kypsyneet banaanit saivat minut ottamaan vanhan kunnon jäätelökoneeni esille.

Philipsin jäätelökoneeni on muistaakseni jo 17 vuotta vanha,eikä tätä mallia enään edes valmisteta,mutta hyvin se on minua palvellut.Kesäisin tietysti tulee tätä enemmän käytettyä,mutta miksei talvellakin. 

Jäätelöön ei tullut edes paljon lisämakeutusta,sillä taateleista tuli melkein tarpeeksi makeutta tähän jäätelöön.Pohjana käytin pakastimeen aiemmin laittamaani kookos-cashewkermaa,mutta pelkkä kookos tai cashewpohjakin olisi riittänyt.Tällaista raw-jäätelöä voi tietenkin valmistaa ihan pelkistä banaaneista ja taateleista,mutta kookoskerman -tai cashewkerman lisäys tekee siitä enemmän "jäätelömäisen".

Banaani-taatelijäätelö (raw)
  • 3 dl kookos-cashewkermaa (tai kookoskermaa tai cashewkermaa yksinään)
  • 3  erittäin kypsää banaania
  • 7 isoa medjoul-taatelia, 2 dl vedessä liotettuna,sekä liotusvesi
  • vaniljaa tangosta raaputettuna
  • muutama tippa steviaa
  • 1 tl ksantaania
Jauha ensin taatelit ja liotusvesi,niin että saat löysähköä taatelitahnaa.Lisää banaanit ja jauha lisää.Sekoita kookos-cashewkerman kanssa,lisää vanilja ja ksantaani. Valmista jäätelökoneessa tai sekoita hyvin sähkövispilällä , laita pakastimeen,ja ota pari kertaa esille,ja sekoita taas sähkövispilällä.

Jäätelö ei ole ihan täysin raw,sillä lisäsin teelusikallisen ksantaania,joka parantaa jäätelön rakennetta.Jäätelöstä tulikin tosi hyvä rakenteeltaan,kiinteä ja kermainen jäätelö.

Koristelin jäätelöä persimonin viipaleilla.Käytin tähän hieman hintavampaa persimonilajiketta,jota täällä kutsutaan kremboksi.Krembo on samaa kuin suklaasuukko,mutta totta puhuen,en kauheasti näe yhtäläisyyttä tuon ja suklaasuukon kanssa.Mutta tämä lajike pysyy kovana ja kiinteänä,ja on silloinkin erittäin makea,jonka vuoksi se sopii erinomaisesti koristeluun.Jotkut lajikkeethan muuttuvat makeiksi vasta kun ne ovat aika pehmeitä.

Inspiraation jäätelöön sain  kun olin  kahvilla eräässä jäätelöpaikassa. Tuossa kuvassa  näkyy vihreän nuolen kohdalla heidän banaani-taatelijäätelönsä,joka on hieman vaaleampi kuin omani.

lauantai 11. joulukuuta 2010

Hyvin omenaiset raw struudelirullat

Jääkaapissani oli suuri pussi pieniä omenoita,ja halusin käyttää ne pois,ennenkuin ne pilaantuvat.Näin syntyi tosi herkullinen raw struudeli,jossa omenaa on käytetty jokaisessa vaiheessa.

Hyvin omenaiset raw struudelirullat
Struudelikuori
  • 4 keskikokoista omenaa
  • 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 2 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • muutama ripaus aitoa vaniljaa
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 2½ rkl tiivistettyä ,aitoa omenatiivistettä
Liota ensin cashewpähkinöitä vähintään pari tuntia. Sekoita kaikki ainekset hienoksi tahnaksi,ja levitä kuivurin kiinteille pohjille ,tasaisesti. Tästä määrästä riitti kahteen kuivurikerrokseen. Kesti aika kauan kuivatella näitä,mutta kuorista tuli aivan mielettömän herkullisia! Laitoin kookosöljyä mukaan,jotta kuoresta ei tulisi liian kuivaa ja halkeilevaa,ja siitä tulikin kivasti taipuisaa.Mutta irroittaessa pohjista osa kuoresta kuitenkin repesi.Omenakuori tai "nahka" tällä tavoin valmistettuna on ihana,terveellinen karkki!

Struudelin sisälle tuleva omenaseos
  • 2 omenaa
  • kanelia
  • vaniljaa
  • 2 rkl sokeritonta,aitoa omenamehutiivistettä
Kuutioin omenat tosi pieniksi kuutioiksi,sekoitin joukkoon kanelia,vaniljaa ja omenamehutiivistettä ,ja pehmensin seosta jonkun aikaa kuivurissa

Kun seos oli pehmentynyt,leikkasin struudelikuorirullasta saksilla palasia,joihin laitoin omenakuutioseosta ,ja käänsin rullalle. 

Päälle laitoin vielä omenakreemiä,johon tuli omenaa,cashewpähkinöitä,vaniljaa,omenamehutiivistettä ja kookosöljyä. Rullien päälle ripottelin vielä hieman kanelia.

torstai 9. joulukuuta 2010

Tofua ja ituja,kun tekee mieli pastaa....

Olen edelleenkin karppikuurilla Diane Kressin oppien mukaan,ja painoa on pudonnut,hitaasti mutta pudonnut kuitenkin.En ole edes punninnut itseäni,mutta näen tulokset vaatteiden perusteella. Hieman takapakkia tosin on viime aikoina tullut,koska fuskasin liikaa,ja nyt pitäisi mennä takaisin ohjelman ensimmäiselle vaiheelle,10 päivän ajaksi,mutta en ole sitä vielä aloittanut.Tässä toisessa vaiheessa sen sijaan pastakin on sallittua,kunhan se on täysjyvää ja 5 tunnin aikana sitä syödään ainoastaan puoli kupillista,mikä on turhauttavan pieni määrä. Onneksi on raakapastoja,joita tulee useinkin syötyä,ja kun hieman viluttaa,niin tekee jo mieli vähän lämpimämpää ruokaa. Tofuwokki  itujen kanssa on hyvää,ja idut tässä oikeastaan ovat pastan korvikkeita,ja ihan kivojakin sellaisia. 

Tofua ja ituja wokissa pastanhimoiselle
  • 300 gr tofua, kuutioituna
  • kylmäpuristettua rypsiöljyä paistamiseen
  • 2 kevätsipulia varsineen
  • iso rasiallinen mung-pavun ituja
  • 2 rkl tamari-soijakastiketta
  • chilihiutaleita
  • 1 tl seesamiöljyä
  • pari tippaa steviaa
  • ripaus kiinalaista 5-maustetta
Kuutioi tofu pieniksi kuutioiksi ja paista ne wokissa rapeiksi öljyssä,käännellen välillä. Lisää kevätsipulit,idut,soijakastike,seesamöljy sekä mausteet. Kypsytä käännellen annoksia muutaman minuutin,ja  wokki on valmista! Tätä olen aina välillä syönyt jo vuosikausia,ja se on mielestäni tosi hyvää.Yleensä lisään myös punaista paprikaa,mutta sitä ei kaapissani nyt ollut.Tofu on myös tosi hyvää,kun siihen tulee rapea pinta paistaessa.

perjantai 3. joulukuuta 2010

Suklaiset glöginamut

Pieni makeannälkä yllätti....Olin ostanut pakastettuja mustaherukoita glögiä varten (niistä keitin mehua),ja mietin,että voisin käyttää niistä osan vaikka jonkinlaisiin raw-namuihin. Halusin niihin myös hieman glöginmakua,joten laitoin sekaan glögimaustetta.

Suklaiset glöginamut
  • 7 vedessä liotettua medjoul-taatelia (tai muita suuria taateleita)
  • ½ dl kauranjyvistä jauhettua jauhoa
  • 2/3 dl idätetyistä tattarinjyvistä jauhettua jauhoa
  • 1 rkl kookosta (jonka jauhoin hienoksi)
  • 1 rkl luomukaakaota
  • ½ rkl carobjauhetta
  • 1 rkl hienoksi jauhettua glögimaustetta
  • 2/3 dl mustaherukoita (pakastettuja)
  • ripaus ruususuolaa
  • 2 rkl raakatahinia
  • kaakaota ja kookoshiutaleita koristeluun

Sekoita kaikki ainekset hienoksi massaksi monitoimikoneessa.Pyörittele massasta pieniä pyöryköitä ja kieritä niitä kaakaojauheessa tai kookoshiutaleissa.Näistä tuli hyviä,mutta yritän muistaa,etten saa syödä liikaa makeaa kerralla,joten vain 1 kpl per kerta...Kivasti tulee glöginmakua herukoista ja mausteesta.Nämä ovat vain miedosti makeita,joten jos makeutta halutaan lisätä ,voi joukkoon lisätä vaikka agavea tai steviaa.

torstai 2. joulukuuta 2010

Valonjuhla ja bataattipannarit

Täällä alkoi eilen 8-päiväinen Hanukka-eli valonjuhla,josta voi lukea enemmän täällä. Hanukka-pyhän aikana on tapana syödä kaikenlaisia öljyssä paistettuja herkkuja,kuten esim.munkkeja,ja eri leipomot kilpailevatkin joka vuosi uusilla munkkiluomuksilla...
 (onneksi en ole koskaan välittänyt munkeista!) Tämä on myös se ajankohta,jolloin täkäläiset lihovat kilon pari,eikä ihmekään,sillä öljyssä paistetut herkut jäävät helposti muistoksi vyötärön seudulle....Munkkien lisäksi monissa kodeissa valmistetaan latkes-perunalättyjä.Mitä tärkkelyspitoisempia perunoita käytetään,sitä rapeampia perunalätyistä tulee. Koska karppaan,en syö perunaa mutta bataatti on onneksi sallittua,kunhan sitä syö hallitusti eikä liikaa kerralla. Valmistinkin bataattilättyjä tai pyöryköitä hieman tuon latkes-reseptin mukaan,sitä jonkun verran muuntaen. Käytin tässä jauhona kauranjyvistä jauhamaani jauhoa,mutta jos  haluaa hieman kiinteämmät lätyt,voi sen sijaan käyttää jauhoa.

Bataattilatkes-eli bataattipyörykät
  • 2 keskikokoista bataattia
  • 1 keskikokoinen tai 2 pientä sipulia
  • 1 dl kaurajauhoa
  • suolaa,mustapippuria
  • 2 luomumunaa
  • 2 rkl silputtua tuoretta korianteria
  • öljyä paistamiseenI&uuniin

Kuori ja raasta bataatit.Raasta sipulit joukkoon,ja lisää kananmunat,jauho,suola,pippuri sekä korianterisilppu.Sekoita hyvin,ja anna vetäytyä noin puolisen tuntia ennen paistamista. Lämmitä öljy (käytin oliiviöljy-rypsiöljysekoitusta) pannulla,ja kun se kunnolla lämmintä lisää lusikalla iso nokare sekoitusta pannulle.Tasoita reunat tasaisiksi. Paiston ensimmäisen satsin pannulla,mutta sitten päätinkin tehdä loput uunissa,sillä huomasin lättyjen imevän runsaasti öljyä. Öljysin uunipellillä olevan leivinpaperin,ja käytin metallirinkiä,jotta saisin lätyistä tasaisen näköisiä. Kypsensin lättyjä uunissa kunnes lättyjen pinta oli hieman karamellisoitunut,jonka jälkeen käänsin ne ja annoin toisenkin puolen ruskistua.Ensimmäisessä kuvassa on juuri näitä uunissa valmistettuja bataattilatkeksia.Ne kannattaa nostaa uunipelliltä vasta kun ne ovat hieman jäähtyneet.Näin jälkikäteen mietittynä tekisin ne kokonaan uunissa,niistä ehkä tulee hieman vähemmän rapeita niin,mutta olivat kuitenkin tosi herkullisia.


Pari päivää sitten tein myös raakaversion,mutta olin unohtanut ladata kameran,joten kuvia ei ole.Mutta tein ne suurinpiirtein näin: raastoin bataatin ja sipulin,joihin lisäsin suolaa,pippuria ja ½ ruokalusikallista agavea. Sekoitin toisessa kulhossa ½ rkl pellavansiemenjauhoa sekä ½ rkl psylliumia veden kanssa "puuroksi" ja odotin,että siitä tulee hieman hyytelömäistä,jonka jälkeen sekoitin sen bataatti-sipuliraasteen joukkoon.Kuivattelin niitä kuivurissa,kunnes pinta oli kuivunut,jonka jälkeen käänsin ne ja kuivattelin myös toista puolta.Näistäkin tuli todella hyvät.
Hieman erilaisia mutta taivaallisen hyviä bataattilättyjä olen tehnyt täällä ja Ihanan ja hieman erilaisen latkes-reseptin löytää myös blogiystäväni Lizin blogista.

keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Kuppi lämmintä teetä...

Viime aikoina ei kiireiden vuoksi ole tullut paljon kokattua,mutta iltojen viilentyessä olen taas ottanut teet esille. Olen kausittainen teejuoja:lämpimällä ilmalla tee maistuu ainoastaan jääteen muodossa,mutta heti kun viilenee ,sitä menee päivittäin montakin pussia.Tosin mitään talvi-ilmaa täällä ei edelleenkään ole: kun Euroopassa on harvinaisen kylmää on täällä taas päivisin harvinaisen lämmintä,mutta iltaisin viilenee kivasti.
Teesuosikkini ovat Celestial Seasoningsin teet. Maut saadaan suoraan luonnosta eikä niihin ole käytetty mitään keinotekoisia aineksia.Ihanat pahvirasiatkin on tehty kierrätyspahvista. Tällä hetkellä kaapistani löytyy nämä 3 kuvassa näkyvää teetä,joista etenkin  tuo Tension Tamer on tosi hyvää;siinä on kivasti lakritsainen maku,ja ainesten joukosta löytyykin lakritsijuurta.Netistä huomasin,että Celestialin teesekoituksia löytyy kivasti Suomestakin.Toinen suosikkimerkkini on Organic India-luomuteet. Tuo kuvassa näkyvä Red Mango on ihana:siinä on roiboosta ,mangoa ja tulsia. Tulsi on samaa kuin holy basil(pyhä basilika?),jota Ayurvedassa pidetään kaikkein tärkeimpänä yrttinä.

tiistai 23. marraskuuta 2010

Ruokalahjat osa-2 levitteet

Pari postausta sitten tekemieni maustettujen vinaigrettien lisäksi tein myös joukon levitteitä,joita voi myös käyttää ruuanlaittoon,maustamaan ruokaa. Ensimmäisenä tein valkosipulisen appelsiiniconfit-soseen,jonka idean sain myös erään täkäläisen yrityksen tuotteista;kumkvatit tosin vaihtuivat appelsiineihin.Valkosipulinen appelsiiniconfit antaa kivasti makua vaikka pataruokiin,tai mihin tahansa,mihin tarvitaan sitruksista vivahdetta. Voisin kuvitella käyttäväni tätä myös vokkiruokiin,ja tämä sopisi hyvin kanaruokiin.Edit. Tein tofua thaimaalaisessa currykastikkeessa ja lisäsin appelsiiniconfitia ruokalusikallisen mukaan.Kastikkeesta tuli ihanan makuista!

Valkosipulinen appelsiiniconfit
  • 3 luomuappelsiinia
  • 10 reilun kokoista valkosipulinkynttä
  • 4 rkl ruokosokeria
  • 4 rkl valkoviinietikkaa
Leikkaa appelsiinit kuorineen pieniksi palasiksi,ja poista mahdolliset siemenet.Koska tähän käytetään koko appelsiini,kannattaa käyttää luomuappelsiineja. Laita appelsiinipalat kattilaan yhdessä sokerin ja valkosipulikynsien kanssa.Keitä hiljaisella tulella,kunnes seos sakenee ja hieman karamellisoituu. Appelsiinikuorten ja valkosipuleiden tulee olla pehmeitä tässä vaiheessa. Anna seoksen jäähtyä,lisää valkoviinietikka joukkoon ja soseuta monitoimikoneessa,ei kuitenkaan liian hienoksi soseeksi. Säilyy varmaankin aika hyvin jääkaapissa kun tässä on etikkaakin.
Seuraavaksi tein oliivi-kevätsipulitapenaden. Tästä tapenadesta tuli tosi hyvää,ja söin sitä raakakrakkerin päällä. Tätä tulen kyllä tekemään uudelleenkin,sillä se hävisi parissa päivässä,niin hyvää se oli...

Oliivi-kevätsipulitapenade
  • 4 dl vihreitä ,siemenettömiä oliiveja
  • 3 kevätsipulin vartta,myös vihreät osat
  • 1 rkl  sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • mustapippuria
Jauha kaikki ainekset tasaiseksi,muttei liian sileäksi massaksi.
Viimeiseksi tein tomaattisen viikunalevitteen,jota myös söin raakakräkkerin päällä,cashewjuuston kanssa.  Tämä sopii hyvin kanaruokiin,voileiville ja vaikka pastan kanssa.

Tomaattinen viikunalevite sitruksisella vivahteella
  • 2 kuivattua viikunaa
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia
  • 2 palaa säilöttyä sitruunaa *
  • ruususuolaa
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamietikkaa
*Käytin tässä säilöttyä sitruunaa (kuvassa) jota ostin valmiina,mutta sitä voi myös valmistaa itse,ohje täällä (englanniksi) tai täällä suomeksi(helpompi ohje)
Leikkaa viikunat pieniksi palasiksi,ja marinoi niitä jonkun aikaa öljyssä ja balsamietikassa.Laita kaikki ainekset ,myös marinoidut viikunat,monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi soseeksi. 
Joku aika sitten huomasin bussin ikkunasta,että lähelle Tel Avivin  pääbussiasemaa oli avattu intialainen elintarvikeliike Maharaja. Täällä on ihan kivasti liikkeitä,jotka myyvät aasialaiseen ruokaan tarvittavia aineksia, mutta ihan pelkästään intialaiseen ruokaan keskittynyttä kauppaa en ole aiemmin nähnyt. Tämä kauppa oli aika pieni,mutta kivasti sieltä löytyi kaikenlaista.Tarkoitus on myös myydä valmista intialaista ruokaa,kunhan lupa-asiat saadaan kuntoon.
Myös erilaisia intialaisia namuja oli myynnissä.Namujen ainesten joukosta bongasin ainakin kikhernejauhon,cashewpähkinän ja voin. Sain maistaa yhtä namua,tuollaista valkoista.Aivan liian makeaa makuuni,ja myös voin maku tuntui selvästi. Mutta kivan näköisiä ainakin ovat nämä namut.

lauantai 20. marraskuuta 2010

Piparit(raw)

Tein eilen satsin raakapipareita. Mietin,millaisista aineksista voisi tehdä helposti kaulittavan taikinan,ja jonkinlaisen mietinnän jälkeen syntyi sitten sopiva taikina.Omistan suuren piparimuottikokoelman,ja jo pitkään oli tehnyt mieli käyttää niitä....etenkin noita ihania muumipiparimuotteja:-)

Piparit (raw)
Taikinastakin tuli ihan tavanomaisen piparitaikinan näköistä!
Mitäs me muumit....
  • 2 dl idätetyistä ja kuivatuista tattarinjyvistä jauhettua jauhoa
  • 2 dl mantelijauhoa
  • ½ dl pellavansiemenjauhoa
  • 7 isoa medjoul-taatelia
  • ripaus ruususuolaa
  • reilu rkl piparimaustetta 
  • 2 1/4 dl vettä
Poista siemenet taateleista ja liota niitä vedessä joitakin tunteja,kunnes  ovat pehmenneet.Jauha taateleista  tasainen siirappi liotusnesteen kanssa. Sekoita kuivat ainekset yhteen,ja lisää taatelisiirappi joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi,ja laita taikina pariksi tunniksi jääkaappiin ennen kaulimista.Taikina oli hieman tarttuvaa,joten lisäsin pohjaan ja päälle aina välillä mantelijauhoa.Taikinaa ei kannata kaulia liian ohueksi,tai muuten piparit hajoavat. Tästä satsista tuli sen verran pipareita,että kuivurin 2 pyöreää kerrosta täyttyivät.Kuivatin niitä ensin kunnes yläpinta oli kuivahtanut,jonka jälkeen käänsin piparit ja kuivattelin myös toista puolta. Ihana mausteinen tuoksu levisi keittiön ympärille  näitä kuivattaessa.Nämä piparit eivät olleet kovin makeita,mikä sopi minulle ,mutta jos niistä haluaa makeammat,voi niihin lisätä vaikka agavea,mutta silloin on mantelijauhon määrääkin lisättävä.

torstai 18. marraskuuta 2010

Ruokalahjat osa 1-maustetut vinaigretit

Näin joulun lähestyessä (täällä ei vietetä joulua,sen sijaan vietetään joulukuun alussa Hanukaa,eli valon juhlaa) on kiva tehdä erilaisia ruokalahjoja.Monet arvostavat kotitekoisia ruokalahjoja,etenkin kiireiset ihmiset,joilla ei ole aikaa ruoanlaittoon. Ruokalahjan antaminen kertoo myös siitä,että sen antaja on panostanut lahjaan. Yksi kiva lahjaidea on valmistaa erilaisia maustettuja vinaigretteja,ja pullottaa ne kauniisin pulloihin,koristellen niitä kaunein etiketein ja vaikka rusetilla. Tein eilen muutaman maustetun vinaigretin;tosin kauniit pullot puuttuivat tällä kertaa;pitääkin käydä sellaisia etsimässä.Idean näihin sain erään täkäläisen yrityksen tuotteista;olen kuitenkin muuttanut ja lisännyt niitä reilusti.
Suklaakahvivinaigrette
Suklaakahvivinaigretin tein näin:
  • 3 dl balsamietikkaa
  • 1 rkl  kaakaopavun palasia (cocoa nibs)
  • 1 tl instant kahvia (käytin Nestlen Red Cupia)
  • 1½ tl ruokosokeria
  • ½ tl ruususuolaa
  • 1 tl sitruunan kuoriraastetta
  • 3 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
Aloitin valmistuksen jo edellisenä iltana:laitoin kaakaopavun palaset huhmareeseen,jotta saisin niistä enemmän makua irti.Laitoin hakatut kaakaopavun palaset,kahvin,suolan sekä sokerin balsamietikan joukkoon ja annoin sen marinoitua yön yli. Seuraavana päivänä lisäsin joukkoon sitruunakuoriraasteen ja keitin seosta hiljaisella tulella noin 10 minuuttia,kunnes seos oli hieman kuivunut kokoon.Tuosta 3 desistä pitäisi keittämisen jälkeen olla jäljellä noin 2 dl nestettä. Kaadoin seoksen siivilän läpi,ja annoin sen jäähtyä.Lopuksi lisäsin joukkoon oliiviöljyn,sekoittaen hyvin.Tuohon nesteeseen voi ennen keittämistä lisätä ½ dl vettä,jos haluaa vinaigretista hieman laimeamman ja vähemmän siirappimaisen.Suklaakahviyhdistelmä saattaa kuulostaa oudolta,mutta tämä vinaigrette on ihana ,ja sopii esimerkiksi sienten kanssa.Portobellosienet rakastavat tällaista kastiketta.Sopii myös liharuokiin ja salaatteihin.
Jouluiseen vinaigrettiin sain idean tehdessäni viikunavinaigrettia.Tästä vinaigretista tuli tosi kivan makuista,ja se sopii vihreisiin salaatteihin,ja moneen muuhun.Tomaatit maistuivat tosi hyvältä tämän kanssa!

Jouluinen maustettu vinaigrette
  • 4 dl balsamietikkaa
  • ½ dl kuivattuja karpaloita (käytin sokeroimattomia)
  • 1½ tl piparimaustetta
  • ripaus mustapippuria
  • 1tl ruususuolaa
  • 1½ tl ruokosokeria
  • ½ tl sitruunankuoriraastetta
  • 3 dl hyvää oliiviöljyä
Edellisenä iltana laitoin balsamietikan joukkoon karpalot ja mausteet.Annoin marinoitua yön yli.Seuraavana päivänä lisäsin joukkoon suolaa,ruokosokeria sekä mustapippuria,ja keitin seosta pienellä tulella noin 10 minuuttia,jonka jälkeen laitoin seoksen ensin tehosekoittimeen,jonka jälkeen siivilöin seoksen hyvin,painellen siivilässä olevaa seosta kunnolla,jotta kaikki maut tulisivat mukaan. Kun siivilöity seos oli jäähtynyt,lisäsin oliiviöljyn,sekoittaen hyvin.Samoin kuin edellisessä,liemeen voi lisätä ennen keittämistä ½ dl vettä.


Viikunaivinaigrette on ihanan makuista ja käy vihreisiin salaatteihin,uunipaahdettuihin vihanneksiin,kalan kanssa jne.

Viikunavinaigrette
Viikunat likoamassa

  • 3 kuivattua viikunaa
  • 3 dl balsamietikkaa
  • 1 tl ruokosokeria
  • ½ tl (tai enemmän,maun mukaan) ruususuolaa
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 3 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
  • (1 dl vettä,vinaigretesta tulee ilman vettä aika paksua)
Kuten edellisissä vinaigreteissa,laitoin viikunat edellisenä yönä likoamaan balsamietikkaan,sen jälkeen kun olin leikannut jokaisen viikunan 4 osaan. Lisäsin samalla myös chilihiutaleet. Seuraavana päivänä lisäsin sokerin ja suolan. Jos haluaa ohuemman vinaigretin,vesi lisätään joukkoon.Seosta keitetään noin 10 minuuttia pienellä tulella,jonka jälkeen seos kaadetaan tehosekoittimeen. Seos siivilöidään hyvin,ja siihen lisätään oliiviöljy hyvin sekoittaen.

tiistai 9. marraskuuta 2010

Viinimessuilla

Eilen vietin koko iltapäivän ja ison osaa iltaakin Sommelier 2010-viinimessuilla.Täällä on suuret viinimessut joka toinen vuosi,jotka osan ajasta ovat myös auki suurelle yleisölle,mutta Sommelier-messut on tarkoitettu etupäässä ravintola-ja hotellialan ammattilaisille, mikä tekikin näistä messuista ainakin itselleni paljon mielenkiintoisemmat:viinitilojen esittelijät panostivat selvästikin ahkerammin yleisöönsä näillä verrattuna suurelle yleisölle suunnatuilla messuilla. Minä ja tutut englanninkieliset bloggeriystäväni olimme saaneet kutsun kirjautumalla tilaisuuden sivustolle.Näköjään ruokabloggeritkin ovat tervetulleita:-) 
Sisäänkäynnin kohdalla tapasin Mimin.Mimi tuntee viinit aika hyvin;hänhän valmistaa omia viinejä kotikäyttöön(hyviä sellaisia!)Menimme sisälle,saimme nimitagit sekä ensimmäisessä kuvassa näkyvän viinilasin.(siinä vaiheessa vielä tyhjä...)
Messuilla oli esittelyssä parisen sataa viiniä,joten paljon maisteltavaa löytyi.
Tässä näkyvissä pulloissa on hieman erilaista viiniä;granaattiomenaviiniä,Pieni perheyritys valmistaa sekä makeaa jälkiruokaviiniä että kuivaa viiniä granaattiomenista.Väri viineissä oli upea,ja granaattiomenan kaikki hyvät ominaisuudet säilyvät viinissäkin.

Pian joukkoomme liittyvät myös Liz sekä Sarah,joilla molemmilla on upeat,englanninkieliset ruokablogit.

Minä olen tuossa viinipullon vieressä....

Kiertelimme viinilasiemme kanssa eri viinitilojen esittelypisteissä,jossa lasejamme täytettiin ahkeraan tahtiin. Olen enemmän valkoviinin kuin punaviinin ystävä,mutta kaikki maistamani punaviinit olivat hyviä,jotkut enemmän ,jotkut vähemmmän.Vain muutaman pienen viinitilan viinit      olivat keskinkertaisia.Israelilaiset viinit ovat erinomaisia ja ovat voittaneet monia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa.Tuntuu,että viinit paranevat vuosi vuodelta.Taisin maistella aika montaa Viognier-ja Chardonnay -viiniä....suosikkejani..



  Carmel Wineries on maan suurimpia ja vanhimpia viinitiloja.      Se perustettiin jo vuonna 1882.Saimme maistella hyviä Premium-viinejä.

 Iloksemme    ystävämme Irene oli     esittelemässä viinejä Golan Heights Wineryn pisteessä.     Golan Heightsin viinit ovat ehkä Israelin parhaimpia ja joitakin heidän premium viinejään saa myös Alkosta.   AMKA:n sivuilla kerrotaan yhdestä viinistä näin:  
Maaliskuussa julkaistiin Vuoden viinit 2010 -kilpailun tulokset, ja makeiden viinien sarjassa kultaa nappasi israelilaisen Golan Heights Wineryn Yarden Heights Wine jo toisen kerran perättäisenä vuotena. Viini on ollut palkintosijoilla aiemminkin ja herättää aina suurta ihastusta ja mielenkiintoa asiakkaidemme keskuudessa. Sen runsas kullan keltainen väri on syvä, ja tuoksu lupaa jo samaa runsautta ja intensiivisyyttä. Maussa runsas aprikoosi ja mausteinen hedelmäisyys jatkuvat, runsaasta sokeripitoisuudesta huolimatta, tasapainoisen ja raikkaan hapokkuuden avulla pitkään."
  
Saimme Ireneltä erittäin asiantuntevan selityksen jokaisesta kokeilemastamme viinistä,mikä teki kokemuksesta entistä miellyttävämmän.Kaikki hänen esittelemänsä viinit olivat vuodelta 2007,jolloin oli erittäin hyvä viinivuosi. Nämä punaviinit eivät edes ole vielä markkinoilla,joten saimme ennakkoon maistella näitä erittäin kovatasoisia viinejä.    Minulla on kuulemma hyvä "viininenä" ,sanoi Irene.    
   Jossain vaiheessa meitä alkoi hieman huolestuttaa se,että maistelimme näitä viinejä lähes tyhjään vatsaan,joten kun erään viinitilan pisteessä näimme mukavan nurkkauksen ,ja pöydän juusto-ja keksitarjottiminin,pysähdyimmekin sinne. Juustot maistuivat.
   Pian ilmestyikin Tabor Wineryn esittelijä,mukanaan pullot viinitilan uutta kuohuviiniä.   Heidän kuohuviininsä oli aivan uusi aluevaltaus,eikä sitäkään vielä ole markkinoilla.Sitä oli sekä punaisena että valkoisena,ja valkoinen oli erinomainen. Viinin nimi "562" tulee siitä,että Taabor-vuoren korkein kohta on sen korkuinen. Miellyttävä esittelijä kertoi meille viinitarhasta sekä heidän viineistään.
               Pian ilmestyi myös viinitarhan toimitusjohtaja jakelemaan meille lisää tietoa.
Vaikka olimme juuri syöneet juustoja ja keksejä (kuohuviinin kanssa..) niin olimme edelleenkin hieman nälkäisiä,joten Jacobs Dairyn piste tuli sopivasti vastaan.Juustola on perustettu vuonna 1936 ja nykyistä juustolaa johtavat perustajien lapsenlapset. Heidän lampaan-ja vuohenjuustonsa ovat ihania!
Taisivat perheen tytöt olla kaikki siellä auttamassa, myös tuo pikkuinen tuolla kuvassa.....
Otimme yhdessä juustotarjottimen,jota sai ostaa aika edulliseen hintaa. Minua miellytti se,että tarjotin oli puusta tehty,samoin kuin haarukatkin. 
Pienen viinitilan ei hullumpi Fumé Blanc
Galil Wineryn Yiron-viini kaksoismagnum-pullossa (3 litraa)
Illalla alkoi olla jo runsaasti väkeä paikalla ja 6  tunnin kiertely alkoi tuntua. Paljon viinejä tuli maisteltua,mutta juustot pitivät huolen siitä,etteivät ne nousseet liikaa päähän. 4 uuden viinilasillisen (kaikki eivät viitsineet ottaa saamaansa viinilasia kotiin) kanssa tulin tyytyväisenä kotiin.Sain messuilta paljon tietoa viineistä,joten taidan nyt tietää,mitä tarjota tarpeen tullessa.