- 8 dl vehnäjauhoa
- 2 dl mannaryynejä
- 1 tl sokeria
- suolaa
- pussi kuivahiivaa tai tuorehiivapala
- 5-6 dl kädenlämpöistä vettä
- 1 rkl öljyä taikinaan + pari rkl taikinan käsittelyyn
tiistai 30. kesäkuuta 2009
Ihan vain pizzaa....
maanantai 8. kesäkuuta 2009
Papuiset gluteenittomat cupcakesit
Jokunen aika sitten netissä seikkaillessani osuin Babycakes nimisen vegaanileipomon sivuille.Babycakes on pieni New Yorkissa toimiva vegaanileipomo, josta on tullut erittäin suosittu, ja parisen viikkoa sitten ilmestyi leipomon omistajan, Erin McKennan, ensimmäinen keittokirja. Huomasin leipomon käyttävän mielenkiintoisia aineksia leipomuksissaan ja uteliaisuus heräsi heti. Kun sitten vielä näin Bittersweet-blogin Hannahin postauksen leipomosta tai oikeastaan uudesta keittokirjasta, ja että Erin oli esiintynyt Martha Stewartin ohjelmassa, oli ihan pakko yrittää tehdä näitä papuisia kuppikakkuja! Marthan ohjelman ansiosta löytyi sitten reseptikin, jota tosin muutin itselleni paremmin sopivaksi.
Erikoista näissä oli se,että niissä käytettiin garfava-jauhoa.Garfava on kikherneistä jauhetun gramjauhon(kikhernejauho) ja favapavuista jauhetun jauhon seos. Garfavaa myydään ainakin Amazonissa,jossa se on aika hinnakas.Kaapista löytyi jo valmiina gramjauhoa, mutta valmista favapavuista jauhettua jauhoa ei taida täältä löytyä mistään,joten otin pienen Magic Bullet-koneeni esille, ja aloin jauhamaan favapapuja,pieni määrä kerrallaan. Kone on aika pieni,joten papujen jauhamiseen kului jonkun aikaa, ja koneen pitää myös antaa levätä välillä, jottei se ylikuumene.Tulos oli sitten tällainen.Jauhoissa oli pieniä tummia pilkkuja,(kuoret) mutta olin jauhanut pavut niin hienoiksi kuin pystyin. Sekoitin favajauhon garamjauhojen joukkoon, 50-50%.Voila,minulla oli garfavajauhoa!
Käytin mittana amerikkalaista kuppimittaa.Yksi kuppi on 237 ml.
Ja resepti on sitten tässä:
Papuiset suklaamuffinit
kuivat ainekset:
- vähän yli 3/4 kuppia garfavajauhoa
- vähän alle puoli kupia riisi-tai tapiokajauhoa (käytin tapiokaa,mutta ensi kerralla kokeilen riisijauhoa)'
- 2 rkl maizenaa
- 1 kuppi sokeria (käytin ruokosokeria)
- vähän yli ½ kuppia kaakaojauhetta
- 2 rkl carobjauhetta tai sitten vielä vähän kaakaojauhetta
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl leivinsoodaa
- ½ tl ksantaania *
- suolaa
* Jos käytetään pelkästään gluteenittomia jauhoja, ksantaani parantaa taikinan rakennetta
kosteat ainekset:
- ½ kuppia rypsiöljyä
- vähän yli ½ kuppia omenasosetta (minulla ei sitä ollut,joten käytin kurpitsasosetta)
- ½ kuppia soijamaitoa
- vaniljauutetta tai aitoa vaniljaa
Sekoita eri kulhoissa kuivat sekä kosteat ainekset, ja yhdistä ne sekoittamalla hyvin.Alkuperäisessä reseptissä lisättiin kahvia ja aika suuri määrä suklaahippuja.Jos makeutta haluaa lisää, voi sokerin määrää lisätä tai sitten raastaa vaikka tummaa suklaata joukkoon. Minun piti lisätä pari tl instant kahvijauhetta, mutta unohdin. Se voisi syventää vielä tuota makua.
Koska halusin näistä cupcakesejä, tein näistä aika suuria. Käytin tällaista muffinivuokaa,joihin laitoin suuria paperisia muffinivuokia.Tästä taikinasta tuli 7 cupcakea(mikä ihme näiden nimi on suomeksi….)
Laitoin ne uuniin 200 C asteeseen noin 15-20 minuutiksi,kunnes kepillä kokeillessa myös keskiosa on paistunut ja keppi tulee kuivana ulos.
Tässä uunin jälkeen.Kivasti olivat nousseet. Annoin niiden jähmettyä kunnolla ja laitoin ne sitten vielä jääkaappiin kylmenemään.M aistoin hieman yhtä ja maku oli yllättävän hyvä: pieni papuinen vivahdus tuntui alussa mutta se hävisi myöhemmin;kaakao peitti sen hyvin.Myös rakenne oli tosi hyvä;pinta oli kuiva ja sisältä kostea ja hyvä.Juuri sellainen ,josta pidän, eikä mikään kuiva muffini!
Kuorrutuksen reseptiä ei ole, sillä se on vielä hieman kehityksen alla, mutta voin sanoa, että se on HURJAN hyvä, ihanan kermainen, vaikkei siinä mitään kermaa tai voita olekaan. Olin aikaisemmin tehnyt ja pakastanut cashewpähkinöistä,kylmäpuristetusta kookosöljystä, mansikoista ja agavesiirapista tehtyä kuorrutusta.Tähän tuli lisäksi vielä tapiokajauhoa, soijamaitoa, agavesiirappia, ksantaania, lisää kylmäpuristetttua kookosöljyä ja tekemääni mansikkasosetta,jonka olin siivilöinyt ,niin ettei siinä ollut siemeniä.Laitoin jääkaappiin, ja pussiin, ja myöhemmin pursotin ihan reiän kautta cupcakesin päälle.Kuorrutus oli ihan pursotettavaa, ja tyllien avulla olisi siitä tullut siistimmän näköistä.
Olin ihan yllättynyt,miten hyviä nämä totaalisesti gluteenittomat cupcakesit ovat! Ehkä näissä voisi käyttää muistakin pavuista jauhettua jauhoa, ja ehkä osan jauhoista voisi korvata vaikka mantelijauhoilla. Muuntelumahdollisuuksia on paljon…..Takuulla tulen näitä uudestaankin tekemään!
sunnuntai 7. kesäkuuta 2009
Melonismoothie
Meloni on yksi lempiaineksistani smoothieissa;sillä saa tehtyä ihanan vaahtoavan smoothien.Nyt ovat melonien aika ja käytänkin niitä paljon näissä juomissa.
Tähän tuli:
- melonia
- kurkkua
- varsiselleriä
- omenaa
- inkivääriä
- vettä
- pieni tilkka orgaanista makeuttamatonta omenamehutiivistettä
Oli ihanan raikasta!
perjantai 5. kesäkuuta 2009
Paistettua broccolinia
Söin joku aika sitten broccolinia ja kuvittelin sen olevan nuorta broccolia. Ihastuin siihen , ja kun tällä viikolla löysin sitä torilta, oli ihan pakko kokeilla sitä. Broccolini näyttää aivan parsakaalilta, mutta sillä on pienet kukinnat ja pitkät ohuet , parsamaiset varret. Varret ovat raakanakin ihan syötäviä. Googlettelu paljasti, että broccolini ei olekaan nuorta tavallista parsakaalia, vaan parsakaalin ja kai-lanin, kiinalaisen parsakaalin, risteytys.Broccolini kehitettiin Japanissa ja ilmestyi ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen markkinoilla vuonna 1996.Maku on mieto ja muistutti enemmänkin parsaa kuin parsakaalia.
Näitä olisi voinut aivan hyvin syödä sellaisinaan, niin meheviä olivat varret. Kaadoin kiehuvaa vettä broccolinin päälle, ja annoin niiden olla vedessä minuutin,jonka jälkeen kuivasin ne hyvin ja paistoin niitä öljytilkassa erittäin kuumalla pannulla.
Lisäsin jonkun ajan kuluttua seesamiöljyä, chilihiutaleita, hieman soijakastiketta ja paistoin, kunnes ne olivat ruskistuneet.Lopussa lisäsin vielä seesamin siemeniä pannuun.
Hyvää oli. Tässä ikäänkuin yhdistyivät jännästi (parsa)kaali ja parsa.Tavallisen parsakaalinhan paksut varret maistuvat myös hieman parsalta. En koskaan heitä niitä pois, vaan poistan kovat osat ja leikkaan pienemmäksi.Söin broccolinit ihan näin paistettuina , mutta tämä sopisi tosi hyvin salaatteihin.