Syön keittoja enimmäkseen silloin kun on kylmää, ja tällä viikolla on ollut kylmää , joten keitto on lämmittänyt kun sisälämpötila on alhainen. Tein kukkakaalista ihanan mausteista ja herkullista keittoa, joka oli niin hyvää,että tein sitä toisenkin kerran.
Mausteinen kukkakaalikeitto
- 5 dl kukkakaalimuruja
- 1 keskikokoinen sipuli, pilkottuna
- 5 valkosipulin kynttä
- 1 vihreä chili
- kourallinen persiljaa
- 1 rkl öljyä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1.5 tl currymaustetta
- 1.5 tl paprikaa
- 1 purkki raejuustoa
- 1.5 l vettä
- 1 rkl kikhernejauhoa+vettä
Öljy lämmitetään keittokattilassa, lisätään pilkottu sipuli, jota kuullotetaan muutaman minuutin ajan.
Pilkoin valkosipulin sekä chilin, ja lisäsin sipulin joukkoon. Paistoin seosta, sipulin kanssa ,muutaman minuutin ajan, matalalla lämmöllä. Tässä vaiheessa lisäsin myös mausteet. Vaikka valkosipulia on tässä paljon, se tuskin tuntui valmiissa keitossa, samoin kuin chili, mutta molemmat lisäsivät makua.Seuraavaksi lisäsin kukkakaalimurut, sekä persiljan, sekoitin hyvin, ja kypsensin seosta kannen alla, matalalla lämmöllä, noin 10.minuutin ajan.
Lisätään vesi, soijakastike sekä raejuusto. Olen jo vuosia käyttänyt monessa ruuassa raejuustoa, sen sijaan että.lisäisin kermaa. Täällä raejuustoa saa monella eri rasvaprosentilla: 3%, 5%, 9% ja 12 %. Keittoon käytin 5 % raejuustoa
Kun keitto saavuttaa kiehumispisteen, lämpö alennetaan minimiin, ja keitto saa hiljalleen kiehua kannen alla 15 minuutin ajan.
Sillä välin kun keitto kiehuu, kikhernejauho sekoitetaan veden kanssa,niin että siitä tulee löysähkö seos.
Kiehumisen jälkeen hienonsin keiton sauvasekoittimella, ja lisäsin sekaan kikherne+vesiseoksen. Olen oppinut suurustamaan keittoja kikhernejauholla burmalaiselta ystävältäni, ja käytän sitä monessa keitossa. Keiton annetaan kiehua vielä noin 5 minuutin ajan, kikhernejauholisäyksen jälkeen, matalalla lämmöllä,ja aina välillä sekoittaen. Ihana keitto on valmis💚