Tässä yhtenä päivänä mieleen tulivat jälleen eteläisen Amerikan hedelmistä ja kasviksista tehdyt herkut,joita tehdään usein joulun alla:papaijasta ,guavasta,bataatista tai vaikka kurpitsasta tehdyt makeat herkut. Blogissa olen kerran postannut omanlaiseni version bataattiherkusta täällä. Entisessä asuinmaassani Venezuelassa joulumakeisiin kuuluu Dulce de Lechosa,joka tehdään vielä vihreästä papaijasta.Siitä sain idean vaihtaa papaijan kurpitsaksi ja nesteenä käytetyn veden appelsiinimehuksi,joka sopiikin hyvin makupariksi kurpitsalle.
Kurpitsanamut
- 500 gr kurpitsaa ,suuriksi kuutioiksi leikattuna (tein virheen ja käytin keskikokoisia ,ja nehän kutistuivat.....)
- 2 kanelitankoa
- 5 kokonaista neilikkaa
- vaniljaa (käytin ½ tl vaniljajauhetta)
- 4 dl tummaa sokeria (käytin ruokosokerin ja muscovadon sekoitusta)
- 3½ dl appelsiinimehua
- 0,75 dl vettä
....liemi maistui niin hyvälle etten halunnutkaan sen kiehuvan kokoon. Poistin osan kurpitsapaloista;ja annoin niiden jäähtyä:ne näkyvät ensimmäisessä kuvassa.Hyviä ovat ihan sellaisinaan namuina,tai vaikka pieniksi kuutioiksi leikattuna jälkiruuissa ym. ym. Loput kurpitsat kiehuivat vielä nesteessä,ja annoin seoksen kiehua ,kunnes se alkoi karamellisoitua ja muuttua siirappimaiseksi,jolloin otin kattilan pois liedeltä. Annoin seoksen jäähtyä ja sen jälkeen soseutin kurpitsapalat ja siirappimaisen liemen. Ja herranjestas mitä herkkua siitä tuli! Toffeelle vivahtavaa paksuhkoa tahnaa ,jossa tuntuivat myös appelsiini,vanilja ja mausteet.Kun se jäähtyi oli se kuin toffeetahnaa.Tai vaikka kurpitsatoffeehilloa;D
Tämähän käy vaikka mihin: jäätelön kanssa,kakkuihin,kuorrutuksiin,paahtoleivän päälle ym. Vispasin hieman tahnaa kookoskerman kanssa,ja om om tulipa siitä hyvää;sopisi hyvin vaikka täytekakun väliin.Tai jätskin pohjaksi.
Edit:tuosta edellisestä tuli sitten kurpitsa-valkosuklaatryffeleitä.....
Loppuviikosta käväisin ammattilaisten kansainvälisillä ruokamessuilla,johon olin saanut kutsun. Veljeni Suomesta oli täällä mukanani ja hän kiersi eri osastoja sellaisella vauhdilla,etten oikein hyvin ehtinyt paneutua useiden osastojen tuotteisiin.Tässä kuitenkin olisi ollut pizzaa tarjolla...Pohja oli ihanan rapea:)
Perulla oli tuolla myös kiva osasto;tosin kokit olivat täkäläisiä. Maistoin herkullista chevicheä.Kalasta puheenollen;toisella osastolla maistoin savustettua forellia,ja ruoto takertui kurkkuuni.Kesti monta tuntia ennenkuin pääsin siitä eroon ja olipa olo epämukava sen ruodon kanssa!
Perun osaston mukava kokkipoika
El Nakhlehin mausteinen arabialainen kahvi oli hyvää,kuten viimekin vuonna:)