Oi miten ihanaa paistosta tein joku aika sitten,ja tämä oli taas Ottolenghin ohjeella.Ohje on Ottolenghin uudesta kasvisruokakirjasta Plenty More,mutta ohje on julkaistu aiemmin Guardian-lehdessä.On muuten hassua että Ottolenghi kutsuu tätä kakuksi ,vaikka tämä on paistos; tosin tästä pystyy leikkaamaan paloja kuin kakusta.Tällaiset paistokset ovat ylen suosittuja täälläpäin,ja versioita eri kasviksista on vaikka kuinka monta. Tällaisen paistoksen nimi hepreaksi on muuten "pastida" joka hieman muistuttaa tuota paistos-sanaa;D Kukkakaalikakku -tai paistos oli aivan mielettömän herkullinen,ja sen loputtua teki mieli juosta lähimpään vihanneskauppaan ostamaan uusi kukkakaali.....Tein pieniä muutoksia omaan paistokseeni;vähensin alkuperäisen paistoksen suurta munamäärää ja vastavasti jauhojen määrää sekä juuston määrää.
Kukkakaalipaistos
- kukkaalia noin 650+700 grammaa
- suuri kuorittu punasipuli(käytin keltasipulia koska unohdin ostaa punasipulin)
- 3½ rkl oliiiviöljyöä (alkuperäisessä ohjeessa oli 100 gr öljyä,mutta vähempi riittää mielestäni)
- 1 tl silputtua rosmariinia
- 7 keskikokoista kananmunaa
- 20 gr silputtua basilikaa
- vajaa 1½ dl jauhoa
- 2½ tl leivinjauhoa
- ½ tl jauhettua kurkumaa
- 200 gr raastettua voimakkaan makuista juustoa,kuten parmesaania tai vastaavaa..Itse käytin kypsää,vahvanmakuista lampaanjuustoa.
- suolaa,pippuria
- voisulaa vuokaa varten
- 2 rkl seesaminsiemeniä
Kukkakaali jaetaan pieniksi kukinnoiksi,jotka keitetään suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia,kunnes kukkakaali on pehmennyt,mutta ei ole muussimaista. Kukkakaali laitetaan lävikköön valumaan.
Sipulista leikataan muutama rengas paistoksen pintaa varten ja loppu sipulista silputaan. Öljy lämmitetään pannulla ja sipulia kuullotetaan rosmariinin kanssa miedolla lämmöllä 8 minuutin ajan.
Rosmariinia ei onneksi koskaan tarvitse ostaa kun sitä kasvaa lähes ikkunan alla puistossa |
Anna sipuliseoksen jäähtyä;siirrä se kulhoon jäähdyttyään ja lisää vatkaamalla kananmunat.Lisää myös silputtu basilika.Sekoita toisessa astiassa jauhot,leivinjauhe,1½ tl suolaa,juustoraaste sekä rouhi joukkoon reilusti mustaspippuria. Lisää jauhoseos munaseokseen varovasti sekoittaen,niin että siitä tulee tasaista.Lisää kukkakaalit varovasti sekoittaen. Ohje on tehty 24 sentin vuokaa varten;itse tein nämä kahdessa pienemmässä vuoassa. Leivinpaperia asetellaan vuokien pohjalle ja pinnat sivellään sulalla voilla.Seesaminsiemenet ripotellaan vuokaan ja sitä heilutellaan niin että siemenet tarttuvat pinnalle.Itse käytin öljyä,eivätkä siemenet pysyneet pinnoilla,joten seuraavan kerran sitten voisulalla....Taikinaseos kaadellaan vuokaan ja pinta koristellaan sipulirenkailla..Uuni lämmitetään 180 C-asteeseen ja paistosta /paistoksia paistetaan uunin keskiosassa noin 45 minuuttia,kunnes pinta on kauniin ruskean väristä ja paistos jähmettynyt. Annetaan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.Tarjoillaan huoneenlämpöisenä vaikka salaatin seurana.On muuten hyvää kylmänäkin,vaikka voileivän päällä..
Paistokset tuli just uunista....
Tätä pitää kyllä tehdä pian uudestaan!
Ooh, kukkakaalifanille ihan uus resepti!
VastaaPoistaNanna;kukkakaali rocks:)
PoistaTuossa Plenty More-kirjassa tuntuu olevan paljon ihania reseptejä! ostin sen ystävälle joululahjaksi mutta ehkä voisin lahjoa itseänikin sillä ;)
VastaaPoistaAnne,nimenomaan mahtavia ohjeita.Täällä käytetään kasviksia todella paljon ja luovasti ja täällä kasvaneena Ottolenghi osaa tehdä niistä vaikka mitä ja antaa niille oman twistinsä.Sun pitää ehdottomasti ostaa tuo kirja itsellesikin lahjaksi;D
PoistaEmme oikeastaan tarvitsisi yhtää keittokirjaa, mutta... mikä noista Ottolenghin kirjoista kannattaa tilata (vai tilaanko saman tien kaikki)?
VastaaPoistaLuimupupu;ne ovat kaikki hyviä, mutta esim,Plenty ja Plenty More,eivät sisällä lihaohjeita,joten ehkä tuo Jerusalem.kirja olisi sopiva...
PoistaKiitokset, Jael. Laitanpa Jerusalemin tilaukseen.
PoistaLuimupupu:)
PoistaMun mielenkiinnon herättää aina otsikossa sana kukkakaali. Super herkkua ! Pakko kokeilla tätäkin, herkullisen näköistä :)
VastaaPoistaMIlma,itsekin rakastan kukkakaalia ja kaikkeja muitakin kaaleja,.Tämä oli tosiaankin superherkullinen:)
PoistaVaikka olin lukenut otsikon, niin eka reaktio oli että kuvassa on suolainen bostonkakku! Kauniin keltaista sisältä!
VastaaPoistaSiitä rosmariinipuskastahan saa sitten vaikka uutettua kylpyveteen ihanat tuoksut.
Mbkarhu;hih,suolainen Boston,no miksei:D Tuo kurkuma oli siinä mukana väriä antamassa. Täällä kun joutuu niin olemaan säästeliäs veden kanssa niin en täytä ammettani kylpyä varten vaan otan vain suihkuja,mutta jalkakylpyyn olen kä'yttänyt rosmariinia.Ja päänahkaanikin.
PoistaAivan ihanan kuuloinen, tata pitaa kokeilla!
VastaaPoistaPetra,on tosi hyvää,suosittelen!
PoistaDet här ser så gott ut och fina blev de också.
VastaaPoistaHovkonditorn:det här var nog jättegott:)
PoistaOn kyllä mahtavan näköinen paistos. Pitää kopsata tuo resepti talteen!
VastaaPoistaJokihaka:tämä on kyllä niin hyvää.Muutenkin pidän tällaisista paistoksista ja blogissa on vähän samantapainen kesäkurpitsapaistoksen ohje.Suosittelen tätä ,on niin herkullinen:)
PoistaKuullostaa ja näyttää herkulliselta! Kukkakaali ja juusto toimivat todella hyvin yhdessä. :)
VastaaPoistaSsiiri: on tosiaankin herkullista ja olen luvannut tehdä uuden satsin ystävälle,joka näki kuvan;D Juusto tosiaankin toimii hyvin kukkakaalin kanssa:)
PoistaJokihaan tapaan kopioin ohjeen omaan reseptikansioon, aivan älyttömän herkullisen kuuloista! Kaapissa onkin sopivasti gruyèreä... ;-)
VastaaPoistaRiitta,on kyllä tosi herkullista,ja nättikin,kun tuo kurkuma antaa keltaista väriä.Ja gruyere,siinähän hyvä juusto tuohon....
PoistaOh yes, I've seen this incredible savory cauliflower cakes before, and they look just as delicious as ever in your capable hands! I know they're almost entirely based on eggs and cheese, but I want so badly to veganize them... Surely it must be possible, some how!
VastaaPoistaHannah; they are quite nice looking and incredibly tasty,but I am sure they can be veganized,for example by substituting eggs with vegan egg like psyllium or likes,and substituting the cheese with a vegan counterpart.I am sure that would be tasty too!
VastaaPoistaOnpa herkullisen näköistä. Ja aivan uusi kukkakaaliresepti minulle. Kiitos!
VastaaPoistaTuulia>kiitos:) tämä on niin hyvää että olen tehnyt jo pari kertaa,ja suosittelen;olen varma että sinäkin tästä tykkäisit:)
Poista