Ensi sunnuntain iltana täällä kokoonnutaan viettämään Rosh Hashanan eli juutalaisen uuden vuoden (vuosi 5777) iltaa,ja siihen kuuluvaa juhla-ateriaa. Uuden vuoden juhla-ateriaan kuuluvat tietyt ruuat,kuten pyöreä Challah-leipä (symbolisoi loppumatonta elämänkaarta), omena,joka dipataan hunajaan (symbolisoi tulevaa makeaa /hyvää vuotta), Myös granaattiomena kuuluu tähän pyhään,samoin kuin myös taatelit ,mustasilmäpavut,kala,punajuuri ja muutamat muut ruoka-ainekset,riippuen perheen/suvun traditioista.Minä pidän etenkin tuosta omenan ja hunajan liitosta,ja teinkin muutaman pienen raakatortun ,joissa on sekä omenaa että hunajaa. Olen aina pitänyt enemmän raakaleivonnaisista torttumuodossa kuin kakkumuodossa,ja niinpä tämäkin on sellainen. Blogissa on aiemminkin tehty raakaomenatorttuja,mutta hieman erilaisia sellaisia,kuten täällä ja täällä. Tästä tortusta tuli niin hyvää että ihan huokaisin ihastuksesta...Ohjeesta tuli kaksi pientä torttua,joista toinen on pakastimessa odottamassa piakkoin Yhdysvalloista vierailemaan tulevaa ystävää. Tämä oli hurjan hyvää,ja rohkenen sanoa että pidän tästä jopa enemmän kuin tavanomaisesta omenapiirakasta.
Herkku omenapiirakka (raakapiirakka)
Pohja:
- 2½ dl saksanpähkinöitä
- 1 dl kookoshiutaleita
- ½ dl kaurasta jauhamaani jauhoa
- 2 tl kookossokeria
- vettä tarpeen mukaan
- (muutama tippa karvasmanteliuutetta ,jos pohjaan haluaa marsipaanisen maun)
Omenat päälle ja pohjalle:
- 3 omenaa (käytin Granny Smith-omenia)
- 2 rkl sitruunamehua
- ½ tl kanelia
- vaniljauutetta muutama tippa (tai hieman vaniljatangosta raaputettua vaniljaa)
- 2½ rkl hunajaa
Täyte:
- 3 dl kermaista kookosmaitoa
- 4 rkl tiivistettyä omenamehua (jos sellaista ei löydy,voi sitä tehdä itsekin keittämällä omenamehua kokoon,hieman siirappimaiseksi,ilman että siihen lisätään mitään)
- 3/4 dl kookosöljyä
- 1½ rkl sulaa kaakaovoita
- ½ tl ksantaania
Ensin laitetaan omenat pohjaa (ja pintaa) varten:omenat kuoritaan osittain ja kuutioidaan pieniksi kuutioiksi. Niiden päälle lisätään sitruunamehua ,joka estää tummenemisen. Omenakuutioiden joukkoon lisätään kaneli ,vanilja sekä hunaja, ja sekoitetaan hyvin. Omenaseosta pehmitetään kuivurissa (tai uunissa alhaisimmassa lämpötilassa) kunnes ne ovat pehmenneet ja imeneet makua hunajasta,kanelista ja vaniljasta,
Piirakkataikinan ainekset jauhetaan hienoksi,ja vettä lisätään sen verran että seoksesta tulee "taikinamainen". Oikeastaan olisin halunnut lisätä taikinaan kultaisia rusinoita,mutta niitä ei ollutkaan kotona kuten luulin. Levittelin elmukelmua tartelettivuokien (12 cm) päälle,,ja taputtelin taikinaa kostutetuin sormin reunoille ja pohjalle. Laitoin vuoat kuivuriin joksikin aikaa (tai uuniin alhaisimpaan lämpötilaan) kunnes taikina oli jonkun verran kuivunut.
Täytettä varten kaikki täytteen ainekset (niiden tulee olla huoneenlämpöisiä) blendataan tasaiseksi seokseksi ,joko tehosekoittimessa tai hyvällä sauvasekoittimella. Piirakoiden pohjalle lusikoidaan hunajaista omenaseosta,ja päälle kaadetaan täyteseosta. Piirakat laitetaan pakastimeen jähmettymään,ja otetaan sieltä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Päälle laitetaan myös omenaseosta.
Todella hyvää..