Edellisten viikonloppulehtien liiteosia selaillessani (viikonloppuisin on niin paljon liitteitä ettei niitä melkein koskaan ehdi lukea loppuun...) löysin kivan ohjeen joka sopii mainiosti nimenomaan kesään. Herkullista jugurttikeittoa,joko lämpimänä tai kylmänä tarjottuna ,jossa on pikkuisia kalapullia,friteerattuja valkosipulilastuja ,sitruunaa ja oliiviöljyä.Pienensin hieman alkuperäistä ohjetta.
Kalapulliin,jotka tehdään etukäteen ,käytin tilapiaa mutta näihin käy mikä tahansa vaalealihainen kalapulliin sopiva kala. Jauhetun kalamassan ei tule olla liian hienoa,vain sellaista hakatun näköistä. Yritin ensin hakata kalakauppiaan puhdistamia tilapiafileitä kahdella veitsellä mutta eihän siitä mitään tullut,joten fileet menivät monitoimikoneeseen.Käytin pulssitoimintaa,vain sen verran että kala hienontuu kuvan tavoin. Minulla oli kalafileitä noin ½ kiloa josta puolet meni kalapulliin ja toinen puoli kalakebabeihin.
Jugurttikeiton pikkuiset kalapullat (annos kahdelle)
- 250 gr hienonnettua kalaa
- reilu kourallinen hienoksi hakattua persiljaa
- muutama hienonnettu mintunlehti
- 1 hienonnettu valkosipulin kynsi
- 1 kananmuna
- suolaa,mustapippuria
- 3 rkl korpppujauhoa
- oliiviöljyä paistamiseen
Paistinpannu lämmitetään keskilämmölle ja siihen kaadetaan oliiviöljyä noin puolen sentin korkeudelle.Kalapullamassasta tehdään pikkuruisia kalapullia jotka pastetaan molemmilta puolilta vain niin,että pinta ruskistuu hieman. Kalapullat jatkavat kypsymistään myöhemmin jugurttikeitossa.Kalapullat otetaan pannusta ja laitetaan talouspaperin päälle.
Jugurttikeitto (2 annosta)
- 0,75 litraa vuohenjugurttia (tavallinenkin jugurtti käy)
- 1,25 dl vettä
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa ja mustapippuria
- muutama tl oliiviöljyä
Jugurtti,vesi sekä sitruunamehu siirretään paksupohjaiseen kattilaan ja seosta lämmitetään keskilämmöllä koko ajan sekoittaen.Kun jugurttikeitto on lähellä kiehahtamista,alennetaan lämpötilaa ja maistellaan:lisätään suolaa ja pippuria maun mukaan.Kalapullat lisätään jugurttikeittoon ja keittoa keitellään vielä viitisen minuuttia.
Sillävälin valkosipulinkynnestä leikataan ohuita viipaleita pituussuuntaan.Oliiviöljyä lämmitetään pannulla ja valkosipulinviipaleita paistetaan puoli minuuttia vain siihen pisteeseen jolloin ilmassa alkaa tuntua ihana valkosipulin tuoksu! Valkosiipuliviipaleiden annetaan vielä ruskistua hetkisen kuumassa öljyssä (ilman hellaa).Valkosipuliviipaleet siirretään talouspaperin päälle.
Tarjoillessa jokaiselle keittolautaselle laitetaan 2-3 kalapyörykkää.Päälle ripotellaan hieman oliiviöljyä sekä sitruunamehua ja lopuksi päälle asetellaan paistetut valkosipuliviipaleet. Tarjoillaan voidellun paahtoleivän ja valkoviinin kanssa (minulla oli vain tuo viini;D) Vuohenjugurtti antaa makua keitolle mutta myös tavallista jugurttia voi käyttää tässä. Söin tätä sekä lämpimänä (ei missään nimessä kuumana) sekä kylmänä ja oli hyvää molemmissa tapauksissa.
Uteliaana kokeilin erästä tofu-annosta,josta sain inspiraation täkäläisen ,uuden vähän fiinimmän vegaaniravintolan ruokalistasta.Siinä oli listalla yuzu-säilöttyä tofua,manteli-valkosipulitahnaa sekä tomaatti-ja valkosipuli confitia.Tofua siis säilötään vähän samaan tapaan kuin vaikka etikkakurkkuja eli säilöin ohuen ohuiksi leikattuja tofuviipaleita seoksessa jossa oli hieman oliiviöljyä,sitruunamehua,valkosipulimurskaa,suolaa,mausteita ja omenasiiderietikkaa. Purkki oli muutaman päivän huoneenlämmössä.En tiedä onko tämä alkuunkaan samanlaista kuin tuossa mainitsemassani ravintolassa mutta kokeilu oli mielenkiintoinen:tofuun tarttui etikkainen ja mausteinen maku.En tehnyt mitään confitia vaan paahdoin kirsikkatomaatteja pannulla ja tuo keltainen tahna on kurkumalla värjättyä valkosipuli-mantelitahnaa.