Olen täällä useinkin maininnut miten rakastan parsakaalia (ja kaaleja yleensäkin..) ja onneksi parsakaalia on ollut hyvin saatavilla myös näin kuumana kautena. Eilen tosin torimyyjä, jolta ostan parsakaalia, kertoi että parsakaalin aika on ihan kohta loppu, joten nyt kannattaa ostaa sitä. Kaalien saatavuuteen tulee tauko, kunnes hieman viilenee. Pakkohan oli ostaa parsakaalia, jota käytin herkulliseen salaattiin.
Parsakaalisalaatti
- noin 400 grammaa parsakaalia, joko tuoreena tai pakasteena
- 1 punasipuli
- 2 tl seesamiöljyä (voi olla muutakin öljyä)
- kourallinen korianterin lehtiä
- vajaa 1 dl vettä
- 1 rkl etikkaa
- 2 taatelia
- 2 valkosipulin kynttä
- noin 1 cm pala inkivääriä
- 1 vihreä chili
- 1 rkl maapähkinävoita
- 1.5 rkl soijakastiketta
Kun käytän tuoretta parsakaalia, kuorin varren , jonkaa pilkon pieneksi , ja erottelen kukinnat pieniksi. Tämän jälkeen laitan parsakaalin palaset kulhoon, ja kaadan päälle kiehuvaa vettä, Odottelen kunnes vesi on jäähtynyt, minkä jälkeen laitan parsakaalin lävikköön kuivumaan. Pakastettua parsakaalia käytettäessä tätä ei tarvitse tehdä.
Kun parsakaali on kuivahtanut, paistoin parsakaalin palasia seesamiöljyssä, kunnes parsakaaliin tuli hieman väriä. Parsakaalin voi myös paahtaa uunissa.
Punasipuli leikataan suikaleiksi, ja korianterin lehdet pienennetään hieman veitsellä.
Etikka, taatelit (pehmeät, tai pehmennetyt) , valkosipuli, inkivääri, chili (ilman siemeniä) maapähkinävoi , soijakastike ja vesi jauhetaan kastikkeeksi joko sauvasekoitimella tai tehosekoittimessa.
Parsakaali , punasipuli ja korianterin lehdet yhdistetään, ja kastiketta ripotellaan päälle.
Niin maukasta:)Ulkomailla on aina tosi mielenkiintoista mennä ruokakauppaan, ja nähdä paikallisia erikoisuuksia. Tässä muutamia täkäläisiä erikoisuuksia valmistaikinarintamalla, ja ne ovat kaikki tulleet aikanaan jemeninjuutalaisten mukana, mutta tänään niitä syödään yleisesti. Tässä kuvassa malawach, joka tarjoillaan raastetun tomaattisoseen , kananmunan kanssa ja zhug-tahnan kanssa. Malawach muistuttaa lettua, mutta koostuu ohuista taikinakerroksista, joiden välissä on öljyä tai muuta rasvaa, ja nämä paistetaan pannulla. Joskus malawach tarjoillaan myös hunajan kanssa.
Seuraava valmistaikina on jachnun, jota saa sekä kypsennettömänä tai kypsennettynä (oikealla). Perinteisesti tätä on tarjoiltu sapattiaamuna, ja tämä on peräisin Adenin juutalaisilta , mutta alunperin sekä malawach että jachnun luultavasti tulivat Espanjasta karkoitettujen juutalaisten mukana. Molempien taikinoiden valmistajia on monen monta, ja näitä taikinoita onkin pitkä rivi pakastekaapeissa lähiseutuni jättimarketissa.Jemeninjuutalaisiin kuuluvat myös nämä kubaneh-leivät, joiden ohje on täällä. Myös lahuch-lettuja löytyy täällä monesta paikasta. (linkin takana suomenkielinen ohje)