En ollut tähän asti koskaan vielä kokeillut maa-artisokkaa,jota täällä saa tosi hyvin kaupoista. Aina se on tullut eteen,mutta olen jättänyt ostamatta.Kunnes näin täkäläisen keittiömestarin houkuttelevan ohjeen.Jätin muutaman aineksen pois,mutta mielestäni se ei niitä edes olisi tarvinnut.
Hunajainen maa-artisokka
- noin ½ kiloa maa-artisokkaa
- 2½ rkl hunajaa
- 3½ rkl oliiviöljyä
- ruususuolaa, mustapippuria (alkuperäisessä ohjeessa valkopippuria)
- pari rkl joko tuoretta tai kuivattua timjamia
Kuori maa-artisokat ja laita ne kuorinnan ajaksi kylmään veteen.Keitä artisokkia puolikypsiksi,niin että ne ovat al dente.Minulla se kesti vajaat 5 minuuttia sen jälkeen kun vesi alkoi kiehua,mutta olin puolittanut artisokat,toisin kuin alkuperäisessä ohjeessa. Sekoita hunaja,oliiviöljy,suola,pippuri sekä timjami. Aseta maa-artisokat uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Kypsennä 220 C asteessa noin 20 minuuttia.
Alkuperäisessä ohjeessa 20 minuutin kuluttua päälle ripoteltiin lampaanjuustoraastetta ja laitettiin uuniin vielä 10 minuutiksi.Minusta tämä oli niin herkullista näin,eikä mielestäni kaivannut juustoa joukkoon.Maa-artisokka karamellisoitui pinnasta ja siinä tuntui hunajan ja timjamin maku.Tämä oli tosi herkullista!
Otin esille lampaanmaitojugurttini,mutten loppujen lopuksi kaivannut sitä maa-artisokkien seuraksi.Tuo lampaanjugurtti on ihanan paksua,lusikoitavaa jugurttia ja myydään kivassa lasipurkissa,josta on hyötyä myöhemminkin.
Maa-artisokka on ihana raaka-aine,mutta sillä on yksi huono puoli:se nimittäin aiheuttaa kiusallisia kaasuvaivoja,mutta sekin voidaan välttää,jos tuonne kypsentämisen ajaksi,eli kun tuo maa-artisokka meni uuniin,lisätään ripaus jauhettuja fenkolinsiemeniä.Niin tein,eikä minkäänlaisia epämukavuuksia ilmentynyt....
Olin tällä viikolla retkellä pohjoisessa ,johon kuului käynti sekä mehiläistarhassa että oliiviöljypuristamossa.Selväähän on se,että tuomisiakin tuli sieltä mukaan.Ostin litran pullon juuri puristettua oliiviöljyä,ja minulle sanottiin,että öljyn pitäisi antaa levätä ensi viikkoon saakka. Mehiläistarhasta ostin juuri purkitettua tummaa avokaadohunajaa ja aivan tuoreita siitepölyrakeita.
Lisää noista käynneistä voi lukea täällä.
Maatilatorilla tänään käydessä en voinut vastustaa näitä luomuvattuja,vaikka hieman tyyriitä olivatkin. Nami!