Jo pitkään on mielessäni pyörinyt jonkinlainen ohje sokerittomille taatelikakkusille, ja muutama päivä sitten teinkin sellaisia. Näissä kakkusissa makeutus tuli taateleista ,banaanista ja carobista,joten tavallaan nämä eivät ole sokerittomia,mutta kaikki makeutus tuli luonnon aineksista eli ei mitään prosessoitua makeutusta näissä.Inspiraatio näille tuli vegaanideli Befoodista,josta kirjoitin elokuussa. Kaikki Befoodin jälkiruuat ja kakut on makeutettu pelkästään hedelmillä.Nämä kakkuset tein taas ensi viikolla saapuvalle ystävälleni Marylle,jolle jo ehdin tehdä pieniä sitruunakakkusia ja jolle on vielä yksi herkku tekemättä. Näistäkin tuli tosi hyviä:) Nämä olivat vain lievästi makeita,eli juuri minun makuuni ja samoin Maryn. Päälle tuli sitten ihanaa carobkuorrutusta,joka sekin on ihan luonnollisesti makeutettu.
Luonnollisesti makeutetut pikku taatelikakkuset (12 kpl)
- 18 liotettua taatelia(Medjoul) +liotusnestettä
- 1 hyvin kypsä banaani
- ½ rkl psylliumjauhetta
- ripaus suolaa
- ½ tl vaniljajauhetta,vaniljauutetta tai vaniljaa tangosta raaputettuna (jauhettu kuori +vaniljansiemenet)
- 1 tl leivinjauhetta
- 3 rkl carobjauhetta
- 2½ dl idätetystä vihreästä tattarista jauhettua jauhoa
- 1½ kaurahiutaleista jauhettua jauhoa
- 0,75 dl oliiviöljyä (tai muuta öljyä)
- hieman vettä jos taikina liian paksua
Carobjauheeni oli ihan omin kätösin tehtyä.Elokuussa kävin poimimassa suuren carobsaaliin josta syntyi vaikka mitä.
Kakkuset tein näissä kahdessa sydänvuoassa.Kivat silikoni-metallivuoat olen ostanut Tarjoustalosta joskus ikuisuus sitten! Jokaiseen koloon tuli puolitoista lusikallista taikinaa. Paistoin kakkuset 180 C-asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes kakkusen keskelle tungettu hammastikku tulee kuivana ulos.Kakkusten annetaan jäähtyä kunnolla.Kakkuset jähmettyvät jäähtyessään ja ovat hieman pehmeähköjä sisältä ,tosi hyviä:)
Kuorrutteen ohjeen löysin täkäläisestä nettilehdestä ja se on hurjan hyvää:)
"Suklaakuorrute" taatelikakkusille
- 0,6 dl hyvälaatuista tahinia
- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 2 isoa,liotettua taatelia
- 2 rkl carobjauhetta
- jonkun verran vettä
Tähän kannattaa käyttää hyvälaatuista tahinia.Yksi todella hyvä sellainen on Helsingin Zaafran-delissä myynnissä oleva nasaretilainen Al Arz-tahini,jota itsekin käytän.Se on mahtavan hyvää ihan sellaisenaankin,suoraan purkista syötynä;D .Tahini ja sula kookosöljy sekoitetaan ,sekaan lisätään liotetut taatelit ,carobjauhe ja vettä sen verran,että syntyy paksuhko tahna. Yritin ensin sekoitella ihan tavallisella vispilällä,mutta se ei onnistunut joten tein tämän miniblenderissäni. Sauvesekoittimellakin onnistuu hyvin. Kuorrute on ensin vähän juoksevaa,kuten kuvassa näkyy, mutta jähmettyy kylmässä.Mietin,että jos tähän lisäisi vielä jauhettua hasselpähkinää ja ehkä pikkuisen kaakaojauhetta,olisi tämä hyvä ja terveellisempi vaihtoehto Nutellan tapaisille tahnoille.Nytkin oli mielettömän hyvää jähmettyneenä.
Ai ai että tämä ei-suklainen "suklaa"tahna olikin hyvää. Tein vielä uuden satsin ja lisäsin muutaman teelusikallisen kaakaojauhetta. Lisäsin myös muutaman taatelin lisää sekaan.