Tein pitkästä aikaa kalaa,jota alkoi tehdä mieli kun katselin lähiseutuni jättimarketin kalatiskiä. Mukaan tarttui sitten puoli kiloa juovakeltin fileitä,joista tein kalakebabeja.Kalakebabit ovat täällä suosittuja;niitä on usean ravintolan listalla ,ja niihin käytetään useinkin juuri tuota juovakelttiä,mutta näihin voi käyttää myös muita valko-ja kiinteälihaisia kaloja. Kebabien keskelle tuli kanelitanko,josta pitää kiinni kebabia syödessä ja kebabit asettelin pieniin maljoihin ,joiden pohjalle olin laittanut vihreää jugurtti-tahinikastiketta. Nuo käyttämäni kipot ovat aika ihania;ovat tulleet lampaanmaitojugurtin kylkiäisinä.
Kalakebabit
- ½ kiloa kiinteälihaista valkoista kalaa
- kourallinen persiljaa
- kourallinen korianterin lehtiä
- 1 pieni punasipuli
- 1 tl sitruunankuoriraastetta
- 1 murskattu valkosipuli
- hieman chilihiutaleita
- 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
- ½ tl chilihiutaleita
- suolaa,mustapippuria
- 1½ rkl sitruunamehua
- 1 kananmunan keltuainen jos taikina on tarpeeksi kiinteää,ei kananmunaa tarvitse
- oliiviöljyä pinnalle ja alle
- (kanelitankoja)
Kuivaa kalafileiden pinta ja hienonna kala.Kalan voi hienontaaa monitoimikoneessa tai lihamyllyssä,mutta hyvällä veitselläkin se onnistuu ja tein kalasta hakkelusta hyvällä japanilaisella veitselläni. Sipuli hienonnetaan aivan pieneksi ja lisätään joukkoon,samoin yrtit hienonnetaan pieneksi silpuksi.Lisää sitruunankuoriraaste,sitruunamehu ja mausteet.Kokeile onko taikina sellaista,että voit muotoilla siitä pötköjä ja jos tuntuu että kananmunan lisäys on paikallaan,lisää yksi kananmunan keltuainen joukkoon. Laita laakeaan astiaan oliiivöljyö ja kastele kädet öljyssä ja muotoile massata pitkulaisia pötköjä.Jos käytät kanelitankoja,työnnä kanelitanko pötkön keskelle. Laita leivinpaperi uunipellin päälle ja öljyä kevyesti sen pinta.Aseta kalakebabit leivinpaperin päälle ja öljyä kevyesti niiden pinta. Tästä massasta tuli aika monta kebabia ,ja osaan laitoin nuo kanelitangot.Lämmitä uuni 200C-asteeseen ja kypsennä kebabeja 15-20 minuuttia ja anna yhden puolen pinnan saada vähän väriä.
Kalakebabeille sopii vihreä jugurttinen tahinikastike. Vihreää tahinikastiketta olen joskus tehnyt täällä Kebabien kastikkeen tein hieman eri tavalla eli en lisännyt öljyä enkä chiliä kun hienonsin persiljaa vaan hienonsin persiljan ja valkosipulin pienen vesitilkan kanssa ja vasta silloin lisäsin tahinin,sitruunamehun ja mausteet.Osan tahinista korvasin vuohenmaitojugurtilla. Nämä olivat kyllä hurjan hyviä ja jos vähän näkee vaivaa ja laittaa ne kuvien tapaan esille,myös nätti vierastarjottava.
Yhtenä aikaisena aamuna olin torilla juuri kun erääseen torin kalakauppaan tuotiin kaloja.Nämä pienet miekkakalat olivat kyllä aika hurjan näköisiä pitkine ja terävine nokkineen!
Tuoreita vauvakalmareita
Ja muitakin kaloja....
Ja blogini on myös mukana Inspiration Blog Awards-kisassa inspiroivien ruokablogien joukossa.Appelsiineja ja Hunajaa.blogia pääsee äänestämään täältä.
Ja blogini on myös mukana Inspiration Blog Awards-kisassa inspiroivien ruokablogien joukossa.Appelsiineja ja Hunajaa.blogia pääsee äänestämään täältä.
onpas ovela presentaatio - ihanan kuuloisia!
VastaaPoistaItseäni varten en viitsi ihan noin tehdä mutta kun oli muutama vieras noita jakamassa niin oli kiva vaivautua.eikä ollut hankalaa;D
PoistaIhan tuli vesi kielelle tätä reseptiä lukiessa. En ole koskaan ajatellutkaan, että kaneli voisi toimia kalaruoassa...
VastaaPoistaPortugalissa osa jugurteista myydään samanlaisissa lasipurkeissa.
Nämä oli kyllä tosi hyviä ja tekee mieli lisää....Kaneli on tuossa oikeastaan vain pidikkeenä ,mutta sitä makua tuli sitten tangon mukana itse kalakebabeihin ja täytyy sanoa että toimii! Ja tosi kivat nuo lasipurnukat;jugurtin jälkeen niille löytyy paljonkin käyttöä jälkeenpäin:)
PoistaNuo miekkakalat ovat aika pahoja! Joskus saimme ongella. Juovakeltti (on siinakin nimi!) on ok jos on puhtaassa vedessa kasvanut.
VastaaPoistaNoita viimeisen kuvan kaloja saimme myos ongella usein. Niita oli kiva kalastaa, vetivat siimasta oikein kunnolla. Tiivis ja maukas liha, vahan ruotoja.
No hyvä tietää,en sitten osta vaikka jossain tuolla netissä sanotaan että miekkakala on hyvää.Mutta ehkä nuo pienet eivät sitten ole...Buri on hyvä kala aika moneen tarkoitukseen. Täytyykin noita keltajuovaisia kaloja sitten ostaa,kun tulee vastaan,kiitos vinkistä!
PoistaKiva idea tuo kanelitangon käyttö! Eipä ole itselle tullut mieleen..
VastaaPoistaKivasti sen avulla voi syödä tuon kalan ilman että kädet likaantuu vaikka jos ei istuta pöydän ääressä.Ja hieman makuakin se antaa:)
PoistaNäyttää todella hyvältä. Kalmaria haluaisin oppia tekemään.
VastaaPoistaKiitos,oli tosi hyvää:) Ja kalmaria aloin käyttämään kun muutin tänne takaisin.Ihan helppoa loppujen lopuksi.
PoistaHuomenta.Erittäin mielenkiintoinen resepti.Mutta osaatko sanoa mistä kalat ovat "kotoisin",eli mistä merestä kalat ovat pyydetty ?? Kalaa ajattelin laitta kun tulen.
VastaaPoistaAnneli ,oli hyvää:) Tuota juovakelttiä oli ennen paljon Välimeressä ja siihen johtavissa joissa(pystyy siis kasvamaan sekä suolaisessa että makeassa vedessä) .Nykyään suurin osaa taidetaan kasvattaa altaissa.Ja nuo muut ihan Välimerestä.-Ongellakin saa kuten tuli selville Anun kommentista;D
PoistaInspiroiva ohje ja nuo kanelitangot ovat tosiaankin mainio keksintö. Kala tosin on harvinainen vieras ruokapöydässäni erityisesti ympäristösyistä.
VastaaPoistaKiitos Outi:) Noita kanelitankoja voi muihinkin vastaaviin käyttää,ajattelin että vaikka tofusta tehtyihin tankohin. En minäkään usein kalaa syö mutta joskus tekee mieli.
PoistaNayttaa ja kuulostaa todella hyvalta. Mita luulet, kavisiko tilapia? Pitaa kokeilla. Kiitos reseptista. :)
VastaaPoistaKiitos,tosi hyvää olikin.Tilapian pitäisi sopia kalapulliin ,joten miksei...Bevakasha;D
PoistaAivan mahtavan näköisiä ja kuuloisia nuo kalakebabit. Täytyy ehdottomasti laittaa itsekin kokeiluun! :)
VastaaPoistaKiitos,oli kyllä hurjan hyvää:) Koiraparkani tuli koko ajan kerjäämään mutta ei saanut murustakaan;D Suosittelen,oli hyvää:)
PoistaIhmettelin ekassa kuvassa, että minkä ihmeen se Jael on laittanut sinne kalakebabiin kepukaksi, mutta sitten toisesta kuvasta näin, että onkin kanelitanko. Jännä idea ja tosi herkullisen oloinen ruoka.
VastaaPoistaHih,niiden pinta vähän paloi uunissa,mutta tuoksu oli mahtava;D Olikin tosi herkullista:)
PoistaOn kyllä kiintoisa ruoka ja hieno esillepano. Tätä voisi tehdä haukijauhelihasta jota majailee pakkasessa. Ottivatko paljon makua kanelista?
VastaaPoistaMerituuli,hyvää oli ja tuosta esiinpanosta tykättiin:) hauki voisikin olla mainio tässä myös.Ottivat vain ihan hitusen makua ihan vain kalakebabin keskellä,mutta itse pidin siitä,ja ajattelin että miksi kaneli ei olis vaikka sopinut koko kalaan;D
PoistaOijoi, ihan mieletön resepti. Esillepano ja kaikki. Täällä sitä saa aina jotain uutta inspistä ruoanlaittoon :)
VastaaPoistaOli kyllä hurjan hyvää:) Ja kiitos sanoistasi Milma:)
PoistaVau, onpa hieno esillepano! enpä ollut moisesta kalasta ennen kuullutkaan, mutta kuvailusi perusteella esim. ruijanpallas voisi toimia tässä myös?
VastaaPoistaAnnemi,pitäähän vieraiden tähden vähän keksiä jotain kivaa;D Mä luulen että tuo ruijanpallas voisi hyvinkin sopia ,kuten myös muut kalapulliin hyvin sopivat kalat.Tuo juovakeltti eli grey mullet taitaa olla vähän harvinaisempi sielläpäin...
PoistaHei ja Onnea Paljon 5. sijasta top 100 ruokablogit -arvioinnissa <3 !!
VastaaPoistaterveisin Äitiliini Loviisa
Kiitos Äitiliini:)
PoistaNuo miekkakalat näyttävät aika vaarallisilta ;-)
VastaaPoistaKaneli näyttää todella sopivalta lisältä tuohon kalaruokaasi.
Ihanaa viikonloppua sinulle =)
Birgitta:aika pelottavan näköinen oli vaikka pienikin;D Kaneli ihan pikkuisen lisättynä sopiskin tuohon.Ja kiitos,samaa sinullekin!
PoistaSuuret kiitokset. Olen hakemalla hakenut kunnollista kalakelbab reseptiä ja nyt napsahti kohdilleen. Pakastimessa olevat haukifileet sopivat tähän mainiosti.
VastaaPoista