Täällä on parhaillaan menossa paras villivihanneskausi, ja keräsin takapihalta ison pussillisen nokkosta.
Olin ensin ajatellut käyttäväni nokkosen lehdet nokkospestoon, mutta päätinkin käyttää lehdet piirakan täytteeseen. Nokkosen sijaan tässä voisi käyttää pinaattia, silloin kun nokkosta ei ole saatavilla. Kun olin kaltannut lehdet, ja puristanut niistä liiat nesteet pois, jäljellä oli noin 200 grammaa nokkosta 💚Pilkoin nokkoset, samoin yhden sipulin, ja paistoin nokkosta sipulin kanssa, kunnes seos oli hieman ruskistunut. Paistamiseen käytin 2 rkl rypsiöljyä.
Olin jo pitkään halunnut kokeilla piirakkataikinaa, johon tulee oliiviöljyä. Ohjeen lainasin täältä, pienin muutoksin. Piirakkataikinasta tuli ihanan murea ja herkullinen, joten taidankin tästä lähtien käyttää suolaisessa piirakkataikinassa oliiviöljyä 🫒voin sijaan.
Piirakkataikina oliiviöljyllä (2 pientä tai 1 suuri piirakka)
- 333 gr vehnäjauhoa (korvasin yhden ruokalusikallisen jauhoa riisijauholla)
- 1 tl suolaa
- 10.7 rkl oliiviöljyä
- 6 rkl maitoa(käytin kauramaitoa)
Sekoita suola jauhoihin, lisää oliiviöljy, ja sekoittele sitä jauhojen joukkoon. Lisää maito, ja sekoita taikina tasaiseksi. Hieman pelkäsin millainen taikinasta tulee, koska käytin kauramaitoa tavallisen maidon sijaan, mutta taikinasta tuli todella hyvä. Laitoin taikinan puoleksi tunniksi lepäämään jääkaappiin.
Jääkaapin jälkeen levittelin hieman jauhoa taikinan alle ja päälle, ja kaulin taikinan ohuehkoksi levyksi, jonka siirsin öljyttyyn ja
irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Taikinaa asetellaan vuoan pohjalle ja reunoille, ja pohjaan tehdään reikiä haarukalla.
Täyte
- 3.5 dl sipulin kanssa paistettua nokkosta(tai pinaattia)
- purkillinen raejuustoa
- 100 gr fetajuustoa
- 2 munaa
- mustapippuria, 1 tl paprikaa
- ripaus suolaa
Muutaman kuukauden kuluttua Suomessakin alkavat villivihannekset kasvamaan. Jos sellaisia tulee vastaan, niitä kannattaa poimia 💚