Oli perusteellisen kevätsiivouksen aika, ja keittiön kaappeja tyhjentäessäni huomasin että olin ostanut punaisia linssejä pariinkin otteeseen, ja unohtanut toisen purkin kaapin perälle. Ne piti käyttää pois, ja tein linsseistä tahnaa, joka sopii hyvin vaikka voileivän päälle. Linssien kauniista oranssisesta väristä ei tosin jäänyt paljon mitään valmiiseen tahnaan, mutta makuhan on pääasia..
Punalinssitahna
- 3 dl punaisia linssejä,liotettuna muutaman tunnin ajan
- 1 keskikokoinen sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- noin litra vettä
- 1.5 rkl oliiviöljyä
- 1.5 tl paprikaa
- ½ tl jeeraa
- ripaus mustapippuria
- 1 tl yrttimaustetta
- hieman chilijauhetta, jos haluaa tahnaan poltetta
- 2.5 rkl vaaleaa tahinia
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 tl suolaa
- noin 1 dl vettä , tai sen verran että tahnasta tulee hummuksen tapaista, sileää tahnaa
Silppua sipuli, ja lämmitä öljy kannellisessa kattilassa. Kuullota sipulia kunnes se alkaa saada hieman väriä. Hienonna valkosipuli veitsellä, ja lisää se sipulin joukkoon. Paista seosta vielä 1-2 minuuttia kunnes valkosipuli on pehmennyt.
Lisää nyt linssit kattilaan, sekoita ja lisää myös mausteet. Kaada vesi kattilaan ja lämmitä seos kiehumapisteeseen. Suolaa ei lisätä keitinvaiheessa, vaan vasta myöhemmin.
Kun seos on saavuttanut kiehumispisteen, Peitä kattila kannella, ja säädä lämpötila minimiin. Tarkista välillä ovatko linssit täysin pehmenneet, ja jos ei , lisää hieman vettä. Tarkoitus on että vesi haihtuu pois kun linssit ovat täysin pehmenneet.
Anna seoksen jäähtyä.
Lisää linssiseoksen joukkoon nyt suola, sitruunamehu, vesi ja tahini, ja jauha seos täysin sileäksi tahnaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan. Maista seosta ja lisää myös suolaa jos siltä tuntuu.
Säilytä tahnaa jääkaapissa 4-5 päivää.