maanantai 27. helmikuuta 2017

Tonnikalapullat pikantissa tomaattikastikkeessa

Pieni kaapintyhjennys tai oikeastaan harissapurkin tyhjennys  innosti lisäämään tomaattikastikkeeseen pikanttia harissaa,ja oih miten herkullinen kastike siitä tulikin. Kastikkeessa kypsyivät myös helppotekoiset tonnikalapullat.
******************************************************************************
Tonnikalapullat pikantissa tomaattikastikkeessa (2-3 annosta)
Tonnikalapullat
  • 1 purkki tonnikalaa öljyssä
  • ½ dl vehnäjauhoa
  • ½ dl perunahiutaleita
  • suolaa,mustapippuria
  • 1 tl paprikaa
  • 1 tl sitruunan kuoriraastetta
  • 1 pieni kananmuna
Kastike
  • 1 purkki tomaattimurskaa+saman verran vettä
  • 3 rkl harissatahnaa
  • 1 sipuli
  • suolaa maun mukaan
  • 2 tl ruokosokeria
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
******************************************************************************
Ensin valmistetaan tonnikalapullat: tonnikala öljyineen kaadetaan astiaan,ja tonnikala hienonnetaan haarukalla.Lisätään kananmuna ja sekoitetaan.Tässä vaiheessa lisäsin mustapippuria,paprikaa sekä sitruunankuoriraastetta. Lisätään vehnäjauho ja perunahiutaleet. Tonnikalamassa saa levätä ja turvota noin varttitunnin,minkä jälkeen siitä muodostetaan öljytyin käsin pieniä pyöryköitä. Tonnikalapullat paahdetaan kuumalla pannulla ilman öljyä (niissä on itsessään jo tarpeeksi öljyä) niin että molemmille puolille tulee rapeahko pinta. 
Kastike:  Sipuli hienonnetaan,ja ruskistetaan öljyssä kattilassa. Lisätään valkosipuli ,ja annetaan sipuliseoksen kypsyä vielä noin minuutin, jonka jälkeen lisätään tomaattimurska,purkin verran vettä,harissa sekä sokeri. Kastikkeen annetaan saavuttaa kiehumispiste,jonka jälkeen kattila peitetään kannella,ja kastiketta kypsytellään miedossa lämpötilassa 15 minuuttia.  Tämän jälkeen tonnikalapullat lisätään varovasti kastikkeeseen; ja kastiketta sekä tonnikalapullia kypsytetään minimilämpötilassa kannen alla 20 minuuttia. Tarkistetaan maku ja lisätään suolaa tarvittaessa. Tonnikalapullia kastikkeineen voi tarjoilla riisin kanssa.
Herkullista:)
Täällä on villivihannesten aika parhaimmillaan juuri nyt. Yleisin niistä on tämä kiiltomalva,jota paistan sipulin kanssa,
Nokkosta sen sijaan uutin rosmariinin kanssa lisäsin hieman omenaviinietikkaa,ja laitoin suihkepulloon. Sekoitus tekee hyvää ärtyneelle hiuspohjalleni.

torstai 23. helmikuuta 2017

Pieni kurkistus filippiiniläiseen keittiöön

Jo ennen ruokatrendipostausta alkoi filippiiniläinenen keittiö kiinnostamaan; etenkin sen jälkeen kun olin käynyt Tel Avivin pääbussiasemalla sijaitsevassa filippiiniläisessä ruokakaupassa,Makati Cabalenissa; joten päätin tutustua tuohon vähemmän tunnettuun keittiöön tarkemmin. Filippiiniläinen keittiö on saanut vaikutteita Malesian,Indonesian,Espanjan,Yhdysvaltojen,Kiinan,Japanin ja Intian keittiöistä;aikamoinen sekoitus tosiaankin. Ensimmäiseksi päätin kokeilla adoboa,joka on filippiiniläisen keittiön suosituimpia ruokia. Useimmiten adobossa käytetään kanaa,tai porsaanlihaa,mutta myös muita aineksia,jotka aina marinoidaan etikkaa sisältävässä liemessä,ja sen jälkeen kypsennetään siinä. Tein vegaanisen adobon sienillä ja tofulla. Adobo on todella yksinkertainen ruoka,eikä siihen tule montaa ainesta, 
******************************************************************************
Sieni-tofu Adobo
  • 150 gr kiinteää tofua
  • rasiallinen herkkusieniä
  • 5 silputtua valkosipulin kynttä
  • ½ dl riisietikkaa 
  • ½ dl soijakastiketta
  • 2 tl tummaa sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 1 punainen chilipippuri murskattuna (tai 1 tl chilijauhetta)
  • 1.5 rkl öljyä paistamiseen
Tofu leikataan kuutioiksi,ja sienet halkaistaan.Pienet sienet voi jättää kokonaisiksi.  Riisietikka ,(tavallinenkin etikkä käy mutta riisietikka on miedomman makuista,joten se sopii tähän paremmin) soijakastike,chili ja sokeri sekoitetaan ja laitetaan pussiin ,johon lisätään tofukuutiot sekä herkkusienet. Kun adoboa tehdään lihalla,marinoidaan seosta vähintään vuorokauden,mutta näillä aineksilla riittää muutaman tunnin marinointi.
Muutaman tunnin (ainekset voi jättää marinoitumaan myös seuraavaan päivään) kuluttua seos siivilöidään. Öljy lämmitetään korkeareunaisessa paistinpannussa ,ja siihen lisätään hienoksi silputut (veitsellä) valkosipulit,joiden annetaan kypsyä keskilämmöllä muutaman minuutin,niin että niistä tulee se ihana valkosipulinen tuoksu. Marinaadi kaadetaan pannuun; sen annetaan lämmetä muutaman minuutin jonka jälkeen lisätään tofukuutiot sekä sienet. Annoin liemen kiehua kokoon ja täysin imeytyä sekä sieniin että tofuun,mutta kastiketta voi hieman jättää jäljelle jos haluaa. Adobo tarjoillaan yleensä riisin kanssa mutta minulla oli nuudeleita. Adobo-kastike ei ole samaa kuin hapanimelä kastike,eli tässä on ihan oma makunsa.
******************************************************************************
Makati Cabalen,filippiiniläinen ruokakauppa sijaitsee Tel Avivin sokkeloisessa pääbussiasemalla. Osa kaupasta on varsinaisen kaupan ulkopuolella,sisäaukiolla.  Täältä saa vihanneksia,joita ei saa ihan joka paikasta,ja kaikki eksoottisemmat ainekset kasvatetaan täällä eräällä maatilalla.

Perjantaisin,lauantaisin ja sunnuntaisin Makati Cabalenin tiskeiltä voi ostaa valmista filippiiniläistä ruokaa. Luulin näitä ensin kanavartaiksi,mutta ne ovatkin Carioca-vartaita..
Makati Cabalenissa on hurjasti kaikenlaista mielenkiintoista,kunhan vaan tietäisi miten niitä käytetään...Monta pakasteallasta.
Pakastealtaissa on mm. eksoottisia hedelmäsoseita&hedelmiä pakasteina.Kuten ubea,eli violettia jamssia. Luulin tätä pitkään violetiksi bataatiksi,,mutta jamssi ja bataatti eivät ole sama juures. Uteliaana ostin yhden paketin ubea,ja saapa nähdä mitä siitä syntyy...
Ensimmäistä kertaa näin jicamaa,eli pikkujamssipapua. Tosin vain pakastettuna...
Hopia on filippiiniläinen täytetty piirakka.
Kaupan sisäpuolella on mahtava valikoima kaikenlaista purkeissa.
Bagoong eli fermentoidusta kalasta tehty tahna.
Tätä en voinut olla ihmettelemättä...Tuoda nyt jäätelöä Filippiineiltä saakka.Ja vielä niin tavanomaisia makuja kuin vaniljaa ja mansikkaa,etenkin kun täälläpäin on hyvät jäätelöt.

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Trendiherkkuja 2017

Foodloversin  Trendiherkut 2017-konseptin innostamana päätin tehdä pienen katsauksen tämän vuoden trendiherkkuihin,. Onkin  mielenkiintoista seurata miten ruokatrendit muuttuvat, ja miten ennen pinnalla olevat herkut ovat lähes unohtuneet uusien herkkujen noustessa suosikeiksi. Katsauksessa käyn lyhyesti  läpi 3 eri kategorian ruokatrendiä:

  1. Etniset katukeittiöt 
  2. Kasvisruoka
  3. Kasviperäiset proteiinit

Etnisistä katukeittiöistä Intialainen katuruokakeittiö nousi suosikiksi jo viime vuoden puolella,mutta uskon sen suosion jatkuvan myös tänä vuonna  ,eikä ihme sillä intialainen katuruokakulttuuri on todella rikas ja monipuolinen. Intialaisen katuruokakeittiön yksi herkuista on   Bhajimausteiseen kikhernetaikinaan upotetut vihannekset,jotka uppopaistetaan rapeakuorisiksi herkuiksi. Valmistin tällä kertaa bhajit kananmunilla.
______________________________________________________________________
Kananmunabhajit
  • 3 keskikokoista kananmunaa
  • 2 dl  kikhernejauhoa
  • 1 rkl riisijauhoa
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • ½ tl leivinsoodaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • ½ tl kurkumaa
  • 1 rkl valkosipuli-inkivääritahnaa (1 osa valkosipulia+1 osa inkivääriä+oliiviöljyä hienoksi jauhettuna)
  • suolaa maun mukaan
  • öljyä uppopaistamiseen
Kananmunat keitetään koviksi,kuoritaan  ja halkaistaan. Kikhernejauho,riisijauho,vehnäjauho,mausteet ja leivinsooda sekoitetaan keskenään.Valkosipuli-inkivääritahna sekoitetaan jauhoihin,minkä jälkeen lisätään vettä sen verran että seoksesta tulee tasainen taikina.  Taikinan  ei kuitenkaan tule olla liian paksua tai liian vetistä,vaan sellaista että se tarttuu hyvin kananmunien pinnoille. Munanpuolikkaat lisätään seokseen,niitä käännellään lusikalla kunnes taikina peittää kananmunapuolikkaan molemmat puolet. Öljy lämmitetään kuumaksi,ja bhajit paistetaan rapeaksi molemmin puolin. Bhajit tulee syödä lämpiminä,sillä jäähdyttyään ne eivät enään ole yhtä rapeita. Kananmunabhajit sopivat mainiosti vaikka viikonlopun  aamiaisherkuksi.  Jäljelle jäävään bhajitaikinaan voi vaikka dipata kasviksia ja paistaa ne öljyssä. Intialaisen katukeittiön helmiin kuuluu myös herkullinen dosa.
______________________________________________________________________

Muutkin aasialaiset keittiöt  ovat nyt pinnalla ,esimerkiksi  filippiiniläinen keittiö on  nousussa. Filippiiniläisesttä keittiöstä löytyy esimerkiksi  Ube-jäätelö,jota  valmistetaan  trendikkäästä violetista bataatista. (Edit:Ube on itse asiassa violettia jamssia) Violetit ruuat ovatkin  tänä vuonna paljon esillä. 💜
Syksyllä violetti bataatti innosti ,ja yhdistin sitä sen tutumman oranssin bataatin kanssa. 
______________________________________________________________________
Kasvisruuan 💚 suosio jatkaa kasvuaan tänä vuonna, ja uusia kasvislajikkeita ilmestyy markkinoille. , Yhä useammat vähentävät lihansyöntiään, sillä kasvissyönti on trendikästä,terveellistä kuin myös eettisempi vaihtoehto. Kasviksia käytetään  myös aiempaa monipuolisemmin, ja niistä käytetään hyväksi kaikki mahdolliset osat,kuten  naatit,kuoret ym.
Avokado  on suositumpi  kuin koskaan, Sille ollaan jopa  pyhittämässä kokonainen ravintola Amsterdamissa.

______________________________________________________________________

Kasvisperäiset proteiinit kasvattavat suosiotaan tänä vuonna. Härkis ja  nyhtökaura ovat osoittaneet  että sellaisille on yhä kasvava kysyntä. Vuosi 2016 oli palkokasvien vuosi,mutta ne tulevat olemaan näyttävästi esillä myös tänä vuonna,ja palkokasveista tehtyjä tuotteita näkee yhä enemmän  kauppojen tuotevalikoimissa.  Korkean proteiinitason omaava kirjodurra tulee  myös entistä enemmän esille tänä vuonna,ja sitä saa sekä jyvinä että jauhoina. (kuvassa) . Durraa voi valmistaa kvinoan tapaan,ja   durra tuleekin ehkä  syrjäyttämään kvinoan suuren suosion.Paahdettu  durra on hyvä vaihtoehto popcornille. Durraa tullaan näkemään myös proteiinipatukoissa,leivissä sekä kekseissä.Durran rinnalla suosittuja ovat myös amarantti sekä teff.

sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Rapeaksi paistetut maa-artisokkapalat

Pitkästä aikaa tein jotain maa-artisokasta ,ja lopputulos oli hurjan hyvää. Maa-artisokkaa tulee muutenkin käytettyä liian harvoin,vaikka sitä täälläpäin  on aina hyvin saatavissa.
Vähän suttuinen kuva
Löysin uudesta ruokahallista tosi paksut ja suuret maa-artisokat,ja nämä kaksi painoivat yhdessä hieman yli 300 grammaa.
******************************************************************************
Rapeaksi paistetut maa-artisokkapalat
  • noin 300 gr maa-artisokkaa,josta on hieman raaputettu kuoret pois (kaikkea ei ole pakko poistaa)
  • 1½ rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl voita
  • suolaa maun mukaan
  • mustapippuria,ripaus chilijauhetta
  • 1½ rkl sitruunamehua
  • muutama rkl silputtua persiljaa
Leikkasin maa-artisokista kolikon muotoisia paloja,ja vasta jälkikäteen tajusin,että olisi ensin ollut hyvä esikeittää maa-artisokat. Eli ensin maa-artisokkia keitetään kunnes ne ovat hieman pehmenneet,jonka jälkeen niiden annetaan jäähtyä ja kuivua hyvin. Tämän jälkeen niistä leikataan kolikon muotoisia paloja. Öljyä lämmitetään paksupohjaisessa paistinpannussa,ja maa-artisokka "kolikoita" paistellaan keskilämmöllä kunnes niiden alapinta on saanut väriä.  Tämän jälkeen käänsin maa-artisokkapalat,ja lisäsin päälle voita pieninä paloina,mausteet sekä ruokalusikallisen silputtua persiljaa.Peitin paistinpannun kannella,ja annoin maa-artisokan ruskistua  kannen alla. Loppuvaiheessa otin kannen pois,nostin hieman lämpöä ja paistoin maa-artisokkaa kunnes palaset olivat kunnolla ruskistuneet. Päälle lorautetaan sitruunamehua,ja lisätään suolaa maun mukaan.Loppu persiljasilpppu lisätään palojen pinnalle. Tämä on hyvä lisäke monelle ruualle,ja hyvää myös sellaisenaan syötynä,voi antaa ruualle lisämakua. Maa-artisokka on herkkua:)
******************************************************************************
Maa-artisokkaa on aiemmin tehty blogissa täällä ja täällä.
Toissa viikonloppuna kävin Tel Avivin sataman maatilatorilla. Siellä on aina niin hurjasti ihmisiä viikonloppuna,muuten kävisin ehkä useamminkin siellä.
Tämä oli niin kaunis näky.
Pienellä raakaruoka-yrityksellä oli tosi hyvää raakasuklaata.
Ja ruotsalaiset ehtivät aina  ensin...Tel Avivin ruotsalaisen Fika-leipomon tuotteita maatilatorin myyntipisteessään. Herkulliselta tuoksuvat korvapuustit,mutta hieman pienet...
Pikku Tosca-ja Mazariinipiirakat näyttivät herkullisilta.
Laskiaispulliakin oli.Nekin olivat aika pienet, mutta kermavaahtoa oli todella runsaasti näissä,ja ruotsalaisethan täyttävät laskiaispullansa mantelimassalla.

tiistai 7. helmikuuta 2017

Niin herkulliset valkosipulinuudelit

Jokunen viikko sitten katselin erään keittokirjan kantta kirjakaupan ikkunassa. Kotona googlasin kirjaa ja aina tuli esille kirjan tekijöiden, Kaliforniassa vaikuttavan mutta vietnamilaisen An perheen Crustacean ravintolan listalla olevat valkosipulinuudelit. Niiden tarkkaa ohjetta ei kuitenkaan löydy mistään ,sillä ohje on  salainen, eikä sitä löydy keittokirjastakaan. Sen sijaan ohjeen variaatioita löytyy montakin netistä. Kuulosti niin hyvältä että oli pakko kokeilla itsekin ,ja tässä olen yhdistänyt muutaman löytämäni ohjeen,tosin käytin sobanuudeleita(joissa myös vehnää) tavallisten nuudeleiden sijaan. Ja kuulkaapa,joskus ihan yksinkertainen ruoka on kaikkein parasta ja tämä on sitä:ei tässä ollut muuta kuin valkosipulia (paljon),voita,nuudeleita,hieman kalakastiketta,keitinvettä ja  suolaa. Crustacean ravintolassa noodelit tarjotaan taskuravun kanssa,mutta ilman sellaistakin tämä oli itkettävän hyvää. Paistetut katkaravut sopisivat erinomaisen hyvin näiden nuudeleiden seuraksi. Koti tuoksuu kyllä valkosipulille tätä tehdessä,mutta sehän haihtuu onneksi pois;D
******************************************************************************
Valkosipulinuudelit
  • paketti tavallisia-tai munanuudeleita,tai nuudelimaista pastaa (linguine)
  • 2 rkl voita
  • 1½ rkl hienoksi silputtua valkosipulia 
  • 4 rkl noodelien keitinvettä
  • suolaa maun mukaan
  • 2 tl kalakastiketta 
  • muutama tippa soijakastiketta
  • (Parmesania päälle,katkarapuja)
******************************************************************************
Keitä nuudelit,mutta ei täysin pehmeiksi. Silppua valkosipuli veitsellä hienoksi. Sulata voi pannussa/wokissa,lisää valkosipuli ja anna paistua keskilämmöllä muutaman minuutin.Lisää keitinvesi ,kalakastike ,suolaa maun mukaan. Lisää nuudelit kastikkeeseen ,sekoittele ja anna paistua pannulla vielä muutama minuutti. Raasta päälle vaikka parmesaanijuustoa,ja jos mahdollista,tarjoile paistettujen katkarapujen kanssa. Mutta tämä oli herkullista  myös sobanuudeleilla,ilman parmesaania ja katkarapuja,eli ihan yksinkertaisessa muodossa.
Niin hyvää!

torstai 2. helmikuuta 2017

Kaikkea sitruksista

Nyt kun vielä saa hyviä sitrushedelmiä niitä niitä kannattaa käyttää kaikenlaisiin tarkoituksiin. Hillo on yksi hyvä tapa käyttää sitrusten kuoret ,mehu ja hedelmä,ja minäkin tein hilloa,sekä poimimistani pomeransseista että appelsiinin,mandariinin ja sitruunan yhdistelmästä. En laita tänne hillon ohjetta,sillä hyviä hilloja  on viime aikoina keitetty mm.  täällä  , ja omat hilloni noudattivat suurin piirtein samaa kaavaa.Tiesittekö että hilloja voi keittää kaikista sitrushedelmistä ,joten jos puristatte vaikka appelsiinimehua niin käyttäkääpä kuoret hilloon. Sama pätee muihinkin sitruskuoriin. Kokeilin tehdä myös sokeritonta hilloa,eli sokerin sijaan käytin tiivistettyä omenamehua,ja keitin kokoon hilloa . Siitä tuli hieman kirpeää,joka sopii hyvin vaikka juustojen seuraksi.
Hillo valmistumassa...
Niistä kuorista saa tehtyä kaikenlaista muutakin. Olen kuivattanut sekä pomeranssin että appelsiinin kuoria,ja vaikka  pomeranssi on appelsiinia aromikkaampaa,niin myös appelsiinien kuorissa on kivasti makua. Harmi jos ei pomeransseja löydy Suomesta; Instan kautta sain selville että Espanjasta tuotuja pomeransseja myydään ainakin Sveitsissä.
Kuivuneet kuoret jauhetaan mahdollisimman hienoksi jauheeksi,jota voi käyttää mausteena,ja vaikka koristamaan jälkiruokia. Sitruunan kuorilla voi tehdä saman. Tässä kannattaa käyttää joko luomusitruksia,tai sitten hyvin puhdistettuja sitrsuhedelmiä.
Tässä on tekeillä appelsiiniöljyä. Kuivatut kuoripalat liotetaan vodkassa joitakin päiviä,jonka jälkeen seos siivilöidään,ja annetaan alkoholin haihtua,jolloin jäljelle jää appelsiiniöljyä. Appelsiinin kuorista voi myös tehdä itse puhdistusainetta;eli vielä yksi syy olla heittämättä pois kuoria.
Liköörini vasta alkuvaiheessa
Kuorista voi tietenkin tehdä myös likööriä ,vaikka tämän ohjeen mukaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...