Edellisessä postauksessa oli filotaikinasta tehtyä herkkua, ja tässä heti perään toinen filotaikinaherkku. Tämän tosin tein jo keväällä, mutta kuvat ovat olleet koko ajan koneella, enkä muistanut postata ennenkuin nyt. Kyseessä on superherkullinen kreikkalainen purjopiirakka, prasopita, joka on ehkä hieman vähemmän tunnettu kuin spanakopita , jossa käytetään pinaattia. Purjosipulin kevyt makeus ja fetajuusto tekevät tästä piirakasta tosi herkullisen. Toisin kuin edellinen filotaikinaohje, tämä ei ole kevyt sellainen..
Kreikkalainen purjopiirakka
- 2 purjon vartta
- 10 filotaikinalevyä (Huom. Myllyn Parhaan valikoimassa on filotaikinaa:)
- 1 + 1 kananmunaa (1 muna pintavoiteluun)
- 200 gr fetajuustoa
- 1 dl raejuustoa
- ripaus mustapippuria
- 2 valkosipulin kynttä , murskattuna
- 1.5 dl oliiviöljyä
- ½ dl seesamisiemeniä
Aloitin tekemällä täytteen: purjo puhdistetaan ja puolitetaan, ja leikataan palasiksi. Muutama ruokalusikallinen öljystä lämmitetään pannulla, ja purjonpalasia kuullotetaan keskilämmöllä pannulla, aina välillä sekoitellen, kunnes purjo on pehmennyt ja alkanut karamellisoitua. Lisäsin valkosipulin paistamisen loppuvaiheessa. Kun katselin erilaisia prasopita-ohjeita, selvisi että piirakkaan tulee yleensä myös tilliä ja kevätsipulia, eikä minulla ollut kumpaakaan, mutta siitä ei piirakan maku huonontunut:)
Kun purjoseos on hieman jäähtynyt, se kaadetaan kulhoon, ja lisätään raejuusto, 1 kananmuna sekä murustettu fetajuusto. Mustapippuri lisätään myös seokseen.
Piirakan paistamiseen käytin korkeareunaista Pyrex-vuokaa, ja vaikka vuoan pinnan voi hyvin sivellä oliiviöljyllä, levitin vuokaan leivinpaperin, jonka voitelin öljyllä. Käytin pohjaan 6 filotaikinalevyä, niin että taikinaa tuli myös reunojen yli. Ennen seuraavan levyn lisäämistä voitelin taikinaa öljyllä.
6 taikinalevyn jälkeen lisäsin täytteen, ja levittelin sitä niin että täytettä tuli joka kohtaan. Loput 4 taikinalevyä laitetaan päälle, niin että jokainen filotaikinalevy ensin voidellaan öljyllä ennen seuraavan lisäämistä. Reunat taitellaan myös ja sivellään öljyllä, samoin kuin piirakan pinta.
Toinen muna sekoitetaan vesitilkan kanssa, ja seosta sivellään piirakan pinnalle. Raaka piirakka leikataan varovaisesti veitsellä palasiksi, ennen uuniin menoa. Lopuksi lisätään seesaminsiemenet piirakan pinnalle. Piirakkaa paistetaan 180 -asteessa, noin tunnin verran, kunnes piirakan pinta on kullankeltainen. Piirakkaa paistetaan ensin alimmalla tasolla, noin 20 minuutin ajan, ja sen jälkeen uunin keskitasolla.
Oli kyllä niin hyvää...Tein tässä taannoin kakun, joka oli täytellinen fiasko. Ohjeen otin täältä, ja gluteenittoman banaanikakun ohje kiinnosti, koska siinä oli käytetty jauhona vain kikhernejauhoa , sekä saksanpähkinöitä ja rusinoita. Olen useinkin käyttänyt gluteenittomassa leivonnassa kikhernejauhoa, mutta aina sekoitettuna muiden gluteenittomien jauhojen kanssa. Tästä kakusta tuli pahaa... enkä tiedä missä oli vika sillä tein ohjeen mukaan, paitsi että korvasin makeutuksena olleen hunajan taatelisiirapilla. Kakkuun ei tullut muuta makeutusta.. Harmittelin kun tuossa kuitenkin oli hyviä aineksia kuten saksanpähkinät jne. , joten jauhoin kakun murusiksi, ja käytin sitä kun leivoin toisen kakun josta tuli sitten paljon parempi;D