keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Kreikkalainen purjopiirakka


Edellisessä postauksessa  oli filotaikinasta tehtyä herkkua,  ja tässä heti perään toinen filotaikinaherkku.  Tämän tosin tein jo keväällä, mutta kuvat ovat olleet koko ajan koneella, enkä muistanut postata ennenkuin nyt.   Kyseessä on superherkullinen kreikkalainen purjopiirakka,  prasopita,   joka on ehkä hieman  vähemmän tunnettu kuin spanakopita ,  jossa käytetään  pinaattia. Purjosipulin kevyt makeus ja fetajuusto tekevät tästä piirakasta tosi herkullisen.   Toisin kuin edellinen  filotaikinaohje, tämä ei ole kevyt sellainen..

Kreikkalainen purjopiirakka
  • 2 purjon vartta
  • 10 filotaikinalevyä (Huom. Myllyn Parhaan valikoimassa on filotaikinaa:)
  • 1 + 1 kananmunaa  (1 muna pintavoiteluun)
  • 200 gr  fetajuustoa
  • 1 dl raejuustoa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 valkosipulin kynttä , murskattuna
  • 1.5 dl oliiviöljyä
  • ½ dl seesamisiemeniä
Aloitin tekemällä täytteen:  purjo puhdistetaan ja  puolitetaan,  ja leikataan  palasiksi.  Muutama ruokalusikallinen öljystä lämmitetään  pannulla,  ja  purjonpalasia kuullotetaan keskilämmöllä  pannulla,  aina välillä sekoitellen,   kunnes purjo on pehmennyt  ja alkanut karamellisoitua. Lisäsin valkosipulin  paistamisen loppuvaiheessa. Kun katselin erilaisia prasopita-ohjeita,  selvisi että piirakkaan tulee yleensä myös tilliä ja kevätsipulia,   eikä minulla ollut  kumpaakaan,   mutta siitä ei piirakan maku huonontunut:)

Kun  purjoseos on  hieman jäähtynyt, se kaadetaan kulhoon, ja lisätään raejuusto,  1 kananmuna  sekä murustettu fetajuusto.  Mustapippuri lisätään myös seokseen.

Piirakan paistamiseen käytin korkeareunaista Pyrex-vuokaa,  ja  vaikka vuoan pinnan voi hyvin sivellä oliiviöljyllä, levitin vuokaan leivinpaperin,  jonka  voitelin öljyllä.   Käytin pohjaan 6 filotaikinalevyä, niin että  taikinaa tuli myös reunojen yli.   Ennen seuraavan levyn  lisäämistä voitelin taikinaa öljyllä.   

6  taikinalevyn jälkeen  lisäsin  täytteen,  ja levittelin sitä niin että täytettä tuli joka kohtaan.  Loput 4 taikinalevyä laitetaan päälle,   niin että jokainen  filotaikinalevy ensin voidellaan öljyllä ennen seuraavan lisäämistä.  Reunat taitellaan myös ja  sivellään öljyllä,  samoin kuin piirakan pinta.

Toinen muna sekoitetaan vesitilkan kanssa,  ja seosta sivellään piirakan pinnalle.  Raaka piirakka leikataan varovaisesti  veitsellä palasiksi,  ennen uuniin menoa.  Lopuksi lisätään  seesaminsiemenet piirakan pinnalle.   Piirakkaa paistetaan  180 -asteessa,  noin tunnin verran,  kunnes piirakan pinta on kullankeltainen.  Piirakkaa paistetaan ensin alimmalla tasolla, noin 20 minuutin ajan,  ja sen jälkeen uunin keskitasolla.
Oli kyllä niin hyvää...
Tein tässä taannoin kakun,  joka oli täytellinen fiasko.  Ohjeen otin  täältä,   ja gluteenittoman  banaanikakun ohje kiinnosti, koska siinä oli käytetty jauhona vain  kikhernejauhoa ,  sekä  saksanpähkinöitä ja rusinoita.  Olen useinkin käyttänyt gluteenittomassa leivonnassa kikhernejauhoa, mutta aina sekoitettuna muiden gluteenittomien  jauhojen kanssa.   Tästä kakusta tuli pahaa... enkä tiedä missä oli vika  sillä tein ohjeen mukaan,  paitsi että korvasin makeutuksena olleen  hunajan taatelisiirapilla. Kakkuun ei tullut muuta makeutusta..   Harmittelin kun tuossa kuitenkin oli hyviä aineksia kuten  saksanpähkinät jne.  ,  joten jauhoin kakun murusiksi,  ja käytin sitä kun leivoin toisen kakun  josta tuli sitten paljon parempi;D

maanantai 21. syyskuuta 2020

Kevyemmät filorullat

Filotaikinaa tulee joskus harvoin  käytettyä,  ja  filotaikinastahan saa tehtyä ihanan rapeita  leivonnaisia.  Filotaikina kuuluu Lähi-Idän keittiöön,  ja täällä omalla suunallani  löytyy kaikenlaisia filotaikinasta tehtyjä herkkuja. Mutta yleensä ne ovat myös aika rasvaisia, kun jokainen ohut taikinalevy voidellaan, voilla tai öljyllä.   Muistan joskus nähneeni ohjeen ,  jossa  rasva korvattiin  kananmunalla,  ja pakkohan sitä oli kokeilla.   Öljyä tuli taikinaan vain pieni määrä,  ja kananmuna tosiaankin korvaa loistavasti rasvan näissä leivonnaisissa:)  Leivonnaisten pinnasta tuli ihanan rapea,  juuri niin kuin filotaikinaleivonnaisissa yleensä:)

Kevyemmät filorullat (10 kpl)
  • 10 filotaikinalevyä
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl vettä
Täyte: Täytteenä voi olla mitä vain, Minulla oli tällainen täyte:
  • 200 gr fetajuustoa
  • 1 kananmuna
  • vihreää pestoa
Filotaikinalevyt leikataan  kahteen osaan, niin että levyjä on 20 kpl,  ja niitä säilytetään  kostean keittiöpyyhkeen alla.   Sekoita kananmunat , öljy sekä vesi.
Filotaikinapala "voidellaan" kananmunaseoksella. Päälle asetellaan toinen levy,  joka myös  sivellään kananmunaseoksella.  Täytettä lisätään taikinan yläreunalle, , reunoja taitetaan hieman  ja  taikinasta muodostetaan rullamainen paketti;  vähän samaan tapaan kuin kevätkääryle. Taitetut reunat sivellään myös kananmunaseoksella. Rullat asetellaan uunipellille levitetyn leivinpaperin päälle, niin että rullan alasauma on alaspäin.  Rullat sivellään  kananmunaseoksella.
Rullat paistetaan uunissa , 180  asteen lämmössä,  20 minuutin ajan, tai kunnes  rullien pinta on saanut kunnolla väriä.
Filotaikinaa jäi  yli,  ja kun tein rullia toisen kerran, muistin lisätä pinnalle seesaminsiemeniä.

maanantai 14. syyskuuta 2020

Omenapiirakka jugurttisella täytteellä

Joskus alkuvuodesta  tein omenapiirakan ,  jonka olemassaolon olin täysin unohtanut.  Silloin piirakka oli hieman työläämpi,   ja tarkoitus oli tehdä sama piirakka,  mutta hieman helpommalla tavalla.   Tämän omenapiirakan erikoisuus on se  että siinä on karamellisoitujen omenakuutioiden lisäksi täyte,  joka on tehty jugurtista ja kondensoidusta maidosta, eli superhelppo täyte. Kondensoitua maitoa    käytetään paljon etelä-amerikkalaisissa keittiöissä, mutta esim.  jugurtin lisääminen on oma ideani,  ja osoittautuikin hyväksi ideaksi:)  Omenaiset leivonnaiset ovat tähän aikaan vuodesta  myös täällä Israelissa suosittuja,  sillä  omena on yksi nyt seuraavana viikonloppuna vietettävän Rosh HaShanan eli juutalaisen uuden vuoden ruuista.  Omenaa dipataan silloin hunajaan ( symbolisoi makeaa tulevaa vuotta) ja monissa leivonnaisissa yhdistetään  hunajaa ja omenaa.  Tein alkuvuotena tekemäni kakun nyt hieman helpommalla tavalla, ja eksän mielestä tämä oli tosi hyvää.

Omenapiirakka jugurttisella täytteellä
Torttupohja: (tässä voi käyttää  kaupan valmiita murotaikininoita )
  • 175 gr vehnäjauhoa
  • 1 rkl mantelijauhoa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 100 gr voita
  • 2-3 rkl jäävettä
Pohjalle:
  • 3 isoa omenaa (käytin Granny Smith-omenia)
  • ripaus kanelia
  • vaniljaa (käytin 1/4 tl  vaniljauutetta
  • 1.5 rkl hunajaa
  • 1 rkl tiivistettyä omenamehua
  • vajaa 1 tl perunajauhoa
Täyte:
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • 200 ml paksua jugurttia ( esim. kreikkalaista tai turkkilaista)
  • 1 muna
  • muutama tippa vaniljauutetta 
  • 2.5 rkl Maizenaa
1. Omenakuutiot valmistin jo edellisenä päivänä.  Kuutioin omenat, ja karamellisoin niitä pannussa  hunana-tiivistetty omenamehusekoituksessa,  johon olin lisännyt vaniljaa ja kanelia. Omenakuutiot karamellisoituivat keskilämmöllä,  ja sekoittelin niitä vähän väliä,  kunnes nesteet olivat  haihtuneet, ja  kuutiot alkoivat karamellisoitua.

2. Myös taikinan voi valmistaa etukäteen,  ja säilyttää jääkaapissa kunnes piirakka valmistetaan. Pohjan ainekset nypin käsin murusiksi,  mutta yhtä hyvin  taikinan voi valmistaa monitoimikoneessa, tai sitten  käyttää kaupan valmista murotaikinaa.

3. Käytin normikokoista piirakkavuokaa,  jonka voitelin.  Jääkaapissa ollut  taikina kaulitaan ohueksi ja  sillä vuorataan piirakkavuoka. En esipaistanut  piirakkapohjaa, vaan pistelin siihen haarukalla pieniä reikiä.

4. Lisäsin noin teelusikallisen perunajauhoa omenakuutioiden sekaan,  ja asettelin  kuutiot piirakan pohjalle.   Ylläoleva kuva on vuoden alussa tekemästäni piirakasta,  jolloin lisäsin ohuen ohuita omenaviipaleita  piirakan täytteen päälle, ja ripottelin päälle kanelisokeria.  Tämä oli oikeastaan turha vaihe,  sillä piirakassa on ihan tarpeeksi omenia ilman tuota lisäystä.

5. Kondensoitu maito, jugurtti,  kananmuna, vanilja ja  Maizena sekoitetaan tasaiseksi   tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Seos kaadetaan  omenakuutioiden päälle piirakkavuokaan.

6. Paistoin piirakan  uunin keskitasolla  180 asteessa noin 40 minuutin ajan, kunnes täyte oli hyytynyt.   Piirakan annetaan täysin jäähtyä huoneenlämmössä , ja on parasta kun piirakan annetaan jähmettyä jääkaapissa yön yli.
Tammikuussa leipomani piirakka,  jossa täytteen päälle tuli ohuen ohuita (kuorijalla)  omenaviipaleita.
Ja helpompi versio samasta piirakasta.

maanantai 7. syyskuuta 2020

Hävikkiviikko 2020

Näissä banaanikakkusissa on käytetty myös banaanin kuoria, eli banaaneista  ei mitään mennyt hukkaan.
Tällä viikolla (7.9-13.9)  vietetään taas   hävikkiviikkoa,  jonka sanoma on edistää ruokahävikin vähentämistä kotitalouksissa.   Suomessahan heitetään roskiin vuosittain  120-160 miljoonaa kiloa ruokaa, mikä kuulostaa aivan käsittämättömältä.   Usein  osa ruuasta jää hyödyntämättä,  minkä voi välttää  vaikka suunnittelemalla tarkemmin mitä kerää kaupan ruokakoriin.

Itse yritän ostaa vain sen mitä tarvitsen,   ja miettiä tarkoin mitä ostan , tosin lipsahdan aina välillä... Tykkään myös hyödyntää  hedelmistä ja   vihanneksista sellaiset osat mitä normaalisti heitetään pois.

Tässä muutamia  postaamiani ruokia, jossa olen hyödyntänyt hävikkiä:






perjantai 4. syyskuuta 2020

Parsakaalia ja ja osterikastiketta

Olen varmaan  jo aiemmin täällä maininnut miten paljon rakastan parsakaalia.  Yleensä kesällä sitä löytää harvemmin täälläpäin, mutta tänä kesänä  torikojusta mistä yleensä ostan  vihanneksia on ollut parsakaalia kiitettävästi  koko kesän, ja vieläpä edullisesti.   Useimmiten parsakaali  päätyy keittiöissäni wokkiruokiin,   ja niin se päätyi tälläkin kertaa.  Tein parsakaalia maukkaassa kastikkeessa,  johon yleensä käytetään gai lania, eli kiinalaista  parsakaalia/lehtikaalia mutta kun minulla sattui olemaan parsakaalia, niin käytin sitä. Tämä ruoka on niin hyvää sekä helppotekoista:)
Pidän enemmän  parsakaalin varresta kuin kukinnoista. Eräänä päivänä ostin  parsakaalia eräästä pienestä vihanneskaupasta  jossa käyn välillä,. ja valitsin muutaman pitkävartisen parsakaalin.  Kun tulin kassan kohdalle,  kassamies  oli heittämässä toista parsakaalia roskikseen.  Ehdin juuri sanoa "ei"  oikealla hetkellä ja kysyin miksi hän halusi heittää parsakaalin pois. Hän sanoi että kukinnot ovat  keltaisia,  mutta minua se ei häirinnyt lainkaan,  ja ihmettelin moista tuhlausta. Hän kävi hakemassa mnulle pari  nätimpää parsakaalia ja antoi minulle sen jonka halusi heittää pois kaupan päälle.  Jotkut karsastavat   parsakaalia kun sen kukinnot ovat muuttuneet keltaisiksi, mutta parsakaali on silloin aivan yhtä hyvä kuin täysin vihreänäkin.   Jotkut myös haluavat vain parsakaalin kukinnot,  ja heittävät varren pois,  kamalaa tuhlaamista sekin. Minä kuorin varsiosan  ja leikkaan varren pieniksi palasiksi.  Myös ´parsakaalin lehdet ovat hyviä eikä niitäkään tarvitse heittää pois.

Parsakaalia ja Hoisin-kastiketta
  • ½ kg parsakaalia
  • 3 -4  valkosipulin kynttä
  • pieni pala inkivääriä
  • 2 tl  Maizenaa + ½ dl vettä
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 1,5 rkl öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl osterikastiketta
  • ½ tl sokeria
  • muutama tippa seesamiöljyä
Pese ja kuivaa parsakaali.   Jos käytät tuoretta parsakaalia ,  erottele kukinnot pienemmiksi,  kuori varsi ja paloittele se. Yleensä  pehmennän parsakaalia ennen paistamista astiassa , jonne olen kaatanut kiehuvaa vettä. Jos käytät  pakastettua parsakaalia ,  sitä ei tarvitse pehmentää ennen paistamista.

Paloittele  valkosipulin kynnet (mieluiten veitsellä). Paloittele myös  inkivääri.  Sekoita erillisessä astiassa osterikastike, Maizena, vesi , sokeri, soijakastike ja muutama tippa seesamiöljyä.

Lämmitä  öljy kuumaksi  wokissa`(tai muussa vastaavanlaisssa korkeareunaisessa pannussa)  ja paista siinä  ensin inkivääriä noin minuutin ajan;  lisää sen jälkeen valkosipuli ja chilihiutaleet,  ja jatka paistamista puolen minuutin ajan tai kunnes  valkosipuli alkaa tuoksua kunnolla.  Lisää tämän jälkeen paloiteltu parsakaali wokkiin,  ja sekoita ainekset keskenään.  Jatka paistamista muutaman minuutin ajan, aina välillä käännellen. 

Lisää tämän jälkeen  valmiiksi sekoiteltu kastike  wokkiin,  sekoita ja anna seoksen paistua vielä muutaman minuutin ajan,  kunnes  Maizena on saostanut kastikkeen paksummaksi. 
Tarjoile vaikka riisin tai nuudelien kanssa.
Toisella kerralla varsiosaa oli enemmän...
Parsakaalia torikojussa mistä yleensä ostan parsakaalini.  Kukinnot näyttävät keltaisilta mutta olivat kyllä oikeasti ihan vihreitä..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...