Olen varmaan jo aiemmin täällä maininnut miten paljon rakastan parsakaalia. Yleensä kesällä sitä löytää harvemmin täälläpäin, mutta tänä kesänä torikojusta mistä yleensä ostan vihanneksia on ollut parsakaalia kiitettävästi koko kesän, ja vieläpä edullisesti. Useimmiten parsakaali päätyy keittiöissäni wokkiruokiin, ja niin se päätyi tälläkin kertaa. Tein parsakaalia maukkaassa kastikkeessa, johon yleensä käytetään gai lania, eli kiinalaista parsakaalia/lehtikaalia, mutta kun minulla sattui olemaan parsakaalia, niin käytin sitä. Tämä ruoka on niin hyvää sekä helppotekoista:)
Pidän enemmän parsakaalin varresta kuin kukinnoista. Eräänä päivänä ostin parsakaalia eräästä pienestä vihanneskaupasta jossa käyn välillä,. ja valitsin muutaman pitkävartisen parsakaalin. Kun tulin kassan kohdalle, kassamies oli heittämässä toista parsakaalia roskikseen. Ehdin juuri sanoa "ei" oikealla hetkellä ja kysyin miksi hän halusi heittää parsakaalin pois. Hän sanoi että kukinnot ovat keltaisia, mutta minua se ei häirinnyt lainkaan, ja ihmettelin moista tuhlausta. Hän kävi hakemassa mnulle pari nätimpää parsakaalia ja antoi minulle sen jonka halusi heittää pois kaupan päälle. Jotkut karsastavat parsakaalia kun sen kukinnot ovat muuttuneet keltaisiksi, mutta parsakaali on silloin aivan yhtä hyvä kuin täysin vihreänäkin. Jotkut myös haluavat vain parsakaalin kukinnot, ja heittävät varren pois, kamalaa tuhlaamista sekin. Minä kuorin varsiosan ja leikkaan varren pieniksi palasiksi. Myös ´parsakaalin lehdet ovat hyviä eikä niitäkään tarvitse heittää pois.
Parsakaalia ja Hoisin-kastiketta
- ½ kg parsakaalia
- 3 -4 valkosipulin kynttä
- pieni pala inkivääriä
- 2 tl Maizenaa + ½ dl vettä
- ½ tl chilihiutaleita
- 1,5 rkl öljyä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl osterikastiketta
- ½ tl sokeria
- muutama tippa seesamiöljyä
Pese ja kuivaa parsakaali. Jos käytät tuoretta parsakaalia , erottele kukinnot pienemmiksi, kuori varsi ja paloittele se. Yleensä pehmennän parsakaalia ennen paistamista astiassa , jonne olen kaatanut kiehuvaa vettä. Jos käytät pakastettua parsakaalia , sitä ei tarvitse pehmentää ennen paistamista.
Paloittele valkosipulin kynnet (mieluiten veitsellä). Paloittele myös inkivääri. Sekoita erillisessä astiassa osterikastike, Maizena, vesi , sokeri, soijakastike ja muutama tippa seesamiöljyä.
Lämmitä öljy kuumaksi wokissa`(tai muussa vastaavanlaisssa korkeareunaisessa pannussa) ja paista siinä ensin inkivääriä noin minuutin ajan; lisää sen jälkeen valkosipuli ja chilihiutaleet, ja jatka paistamista puolen minuutin ajan tai kunnes valkosipuli alkaa tuoksua kunnolla. Lisää tämän jälkeen paloiteltu parsakaali wokkiin, ja sekoita ainekset keskenään. Jatka paistamista muutaman minuutin ajan, aina välillä käännellen.
Lisää tämän jälkeen valmiiksi sekoiteltu kastike wokkiin, sekoita ja anna seoksen paistua vielä muutaman minuutin ajan, kunnes Maizena on saostanut kastikkeen paksummaksi.
Tarjoile vaikka riisin tai nuudelien kanssa.
Toisella kerralla varsiosaa oli enemmän...
Parsakaalia torikojussa mistä yleensä ostan parsakaalini. Kukinnot näyttävät keltaisilta mutta olivat kyllä oikeasti ihan vihreitä..
Så gott! Jag tycker också mycket om broccoli.
VastaaPoistaKatarina:) Broccoli är nog så gott, skulle kunna äta det varje dag
PoistaOnpa kiva ohje taas, osterikastiketta löytyy jääkaapista joten pitääpä testata : )
VastaaPoistaAh, parsakaali on niin ihanaa. Mäkin käytän sen kokonaan, lehdet ja varsi on todella hyviä.
VastaaPoistaTätä superhelppoa ohjetta aion kokeilla :)