Juhannuspäivänä meillä suomalaisilla täälläpäin oli hurjan mukava juhannuspiknikki, joka toimi nyyttikestiperiaatteella. Omat tuomiseni olivat nämä vihanneskakut; toinen punajuuresta ja toinen porkkanasta, ja ne ovat suolaisia eikä makeita. Miksei kakku voisi olla myös suolainen.... Hyviä kuulemma olivat ja saivat paljon kehuja paikan päällä. Punajuurikakun ainekset kirjoitin ylös: porkkanakakku oli hieman erilainen mutta suurinpiirtein samanlainen.
Suolainen punajuurikakku
Suolainen punajuurikakku
Vehnäjauho, polentajauho , ripaus leivinsoodaa sekä leivinjauhe sekoitetaan keskenään. Voita sulatellaan paistinpannussa keskilämmöllä , ja kun se alkaa ruskistua, siihen lisätään silputtu sipuli. Sipulia kypsytetään voissa kunnes sipuli alkaa olla läpikuultavaa. Sipuli-voiseoksen annetaan hieman jäähtyä.
Punajuuriraaste sekoitetaan jauhojen joukkoon; lisätään myös mustapippuri, balsamietikka sekä sokeri. Hieman jäähtynyt voi-sipuliseos lisätään myös. Tämän jälkeen lisätään murennettu feta seokseen. Lisäsin seokseen myös jonkun verran ruohosipulia, mutta se ei ole tässä välttämätöntä.
Munat ja ruokalusikallinen vettä vatkataan erikseen. Munat lisätään taikinaan sekoitelleen, ja lopulta lisätään myös maito-jugurttiseos (tässä voisi käyttää pelkästään jugurttia ). Taikina sekoitellaan tasaiseksi.
Kakku menossa uuniin |
Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan (päällystin vuoan leivinpaperilla, jonka pinnan olin kevyesti voidellut). Lisäsin päälle myös hieman fetaa, johon sekoitin muutaman tipan oliiviöljyä, sekä ruohosipulia. Kakkua paistetaan ensin 15 minuuttia 225 C lämpötilassa, jonka jälkeen lämpötila alennetaan 200 C asteeseen, ja kakkua paistetaan 35-40 minuuttia, kunnes kakun pinta on saanut väriä, ja kakkuun pistetty veitsi tai tikku tulee kuivana ulos.
Porkkanakakun tein suurin piirtein samoin kuin punajuurikakun, mutta siihen tuli 2 raastettua porkkanaa, ja mausteina tilliä , hieman curryä ja ripaus juustokuminaa. Tähän ei myöskään tullut balsamietikkaa + sokeria, kuten punajuurikakkuun .
Kakkupalaset tarjoilin piknikillä huoneen (tai puiston;D ) lämpöisenä. Kakku säilyy 3-4 päivää jääkaapissa, ja on hyvää sekä huoneenlämpöisenä että lämmitettynä. Kakku kannattaa leikata palasiksi jääkaapin jälkeen 10 minuuttia ennen tarjoilua. Kakun voi myös pakastaa. Vihanneskakkupala salaatin kanssa on kiva lounasvaihtoehto:)