sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Taateli-ja valkosuklaaleivokset

taatelivalkosuklaaleivokset

Olen kai aiemminkin täällä kertonut rakkaudestani raakajälkiruokiin,ja etenkin ylläolevan kuvan tapaisiin kakkuihin.Näitä voisi oikeastaan kutsua jäädykkeiksi,sillä kaikista parhaita ne ovat aivan kylminä.Kuumassa ilmassa ne sulavat helposti ja n iiden ihana maku ja rakenne eivät tule parhaiten esille. Onneksi osa raaka-aineista ovat sen verran tyyriitä ettei näitä tule joka päivä tehtyä;en muuten varmaan mahtuisi ovesta ulos ;-)

Olin menossa tapaamaan ystävääni Marya,joka asuu suurimman osan vuotta Yhdysvalloissa ,ja on nyt taas täällä. Mary on melkein koko elämänsä ollut vegetaristi,ja on kovasti kiinnostunut raakaruuasta.Hän on myös syönyt kalifornialaisessa raw food-ravintolassa Cafe Gratitudessa,ja on kovasti sitä kehunut. Niinpä päätinkin laittaa hänelle näitä leivoksia,jotka ideoin pari päivää sitten. Niistä tuli todella herkullisia ja Mary piti niistä paljon. Kakku muistuttaa yhtä aiemmin tekemääni,mutta on kuitenkin erilainen.

Taateli-ja valkosuklaaleivokset (3 isoa tai ehkä 5 pienempää)

Pohja:

  • 1 dl kookoshiutaleita
  • ½ dl keltaisia rusinoita
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • ripaus ruususuolaa

Jauha ensin kookoshiutaleet mahdollisimman hienoksi. Suomessa on myynnissä kookosjauhoja,joita en ole täällä löytänyt,joten hiutaleet voisi varmaan korvata kookosjauhon ja pienen kookosöljymäärän sekoituksella. Lisää muut ainekset ja jauha vielä jonkin verran ,muttei kuitenkaan ihan hienoksi.Lisäsin joukkoon myös 1 ruokalusikallisen taatelin liotusvettä. Aseta taikina muottien pohjalle (käytin silikonikuppikakkumuotteja,jotka ovat suurempia kuin muffinivuuat. Amerikanvuoka-nimitystä niistä muistaakseni käytetään) Satsista tuli 3 isoa leivosta.

Täyte: Tein ensin perustäytteen ,jonka jaoin kahteen osaan,ja sitten lisäsin molempiin lisää aineksia. Täytepohjaan tuli:

  • 2 dl cashewpähkinöitä liotettuna
  • 4 rkl kookosmaitoa
  • 1 dl kaakaovoita sulana
  • 3 rkl kookosöljyä

Jauha ensin cashewpähkinät,ja lisää kookosmaito asteittain,kunnes seos on tasaista.Lisää lopussa kaakaovoi ja kookosöljy sekaan ja sekoita.Jaa seos kahteen osaan:

Osa 1-Taatelisuklaatäyte

  • 5 isoa medjoul-taatelia + vettä liottamiseen
  • 2½ rkl luomukaakaojauhetta
  • 1 rkl carobjauhetta
  • ripaus ruususuolaa
  • chilihiutaleita (voi jättää pois,mutta tämä antoi taatelisuklaalle kivaa potkua)
  • puolet perusseoksesta

Sekoita kaikki hyvin tasaiseksi seokseksi.Kaakaota voi lisätä jos suklaan makua ei tarpeeksi tunnu.Täytä pohjat taatelisuklaatäytteellä ja laita ne jääkaappiin tai pakastimeen hyytymään,kunnes täyte 2 on valmis.

Osa 2-valkosuklaatäyte

  • toinen puoli peruseoksesta
  • vaniljaa vaniljatangosta tai vaniljauutetta
  • aIMG_0826gavea (en muista paljonko agavea laitoin,mutten kauhean paljon….

Sekoita ainekset hyvin ja laita jo jähmettyneen taatelisuklaan päälle.Laita kylmään jähmettymään.

En malttanut olla koristelematta näitä leivoksia ,joten päälle tuli suklaakastiketta(kookosöljy,agave,kaakao)

lauantai 28. marraskuuta 2009

Ihania banaaninamuja ja epäonnistunut kuivurikokeilu

Banaanilastut

Hedelmistä ja vihanneksisista voi valmistaa kaikenlaisia “nahkoja” (fruit leathersI ja viimeksi postaamani tomaattirullat olivat  nekin “nahkoja”. Tunnetuin hedelmänahka on ehkä aprikooseista valmistettu tosi sokeripitoinen tuote, mutta “nahkoja” voi kuivurilla valmistaa myös ilman suurta makeutusaineiden lisäystä. Pari vuotta sitten raakaruokakurssilla saimme maistaa “banaaninahkaa” ja se oli tosi hyvää. Reseptiä ei ollut ,mutta tällä kokeilulla siitä tuli todella hyvää,ihan kuin makeinen.Tosin aika ruman näköistä,mutta no,maku korvasi  sen. Tästäkin tuli nahkamainen,ja tarkoitus oli valmistaa cannolin tapaisia rullia,jossa olisi suklaakreemi sisällä,mutta nämä ehtivät loppua ,ennenkuin pääsin niitä tekemään……Resepti on todella yksinkertainen ja helppo! Olisinpa silloin aikoinani antanut omalle lapsukaiselleni tällaisia namuja niiden perinteisten sokeripitoisten namujen sijaan…..

Banaaninahka(löytyisköhän tälle parempi nimi?)

  • 6 banaania
  • 1 dl vettä
  • ½ rkl luomurypsiöljyä
  • vaniljaa vaniljatangosta tai vaniljauutetta

IMG_0809

Ainekset sekoitetaan tehosekoittimella mahdollisimman hienoksi tahnaksi. Kaadetaan tasaisesti kuivurin kerrosten päälle.Tästä satsista riitti 2 kerrokseen ja taas käytin leivinpaperia toista kerrosta varten. Näiden kuivaamiseen ei mennyt kovin monta tuntia,en nyt muista montako tarkalleen. Luulen,että tämä onnistuisi uunissakin alimmalla lämpötilalla uuniluukun ollessa auki. Tulos oli kivan taipuisaa-Laitoin nahat jääkaappiin ja osasta tuli tosi rapeaa. Tähän kannattaa käyttää kunnolla kypsiä banaaneja,joiden makeus on parhaimmillaan,näin ei ole tarvetta minkäänlaiseen ylimääräiseen makeutukseen. Kun ylempi puoli alkaa näyttää sopivan kuivalta,tulee se kääntää ja antaa toisenkin puolen kuivua vielä jonkun aikaa.

IMG_0819

Banaanikokeilusta innostuneena päätin tehdä punajuurestakin sipsejä.Jauhoin punajuuren mahdollisimman hienoksi lisäten siihen hieman luomurypsiöljyä,agavea, balsamietikkaa,suolaa ja pippuria.

Taas laitoin seoksen kuivurin kiinteälle pinnalle ja jäin odottelemaan.Kun se alkoi näyttää kuivuneelta,yritin irrottaa sen kääntääkseni sen ympäri.Mutta se hajosikin palasiksi! Eli tuolta se näytti! Mutta tämäkin maistui ihan hyvälle,vaikka ei siitä ihan sipsejä tullut……..

keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Tomaattirullat basilikajuustotäytteellä

tomaattirullat

Kuivurin tultua taloon on tullut tehtyä sen avulla vaikka mitä herkullisia juttuja ,ja kuivuri onkin osoittautunut vielä monipuolisemmaksi,kuin kuvittelinkaan. Päässä on jo pidemmän aikaa pyörinyt ajatus tehdä tomaattirullia ja teinkin niitä toissailtana. Tarjoilin niitä eilen parille tuttavalle,ja niistä pidettiin kovasti. Tomaattirullista piti tulla taipuvia,mutta kuivattelin pohjaa hiemen liian kauan,joten niistä tuli sen sijaan vähän rapsakoita. Onneksi osan olin levittänyt kuivurin kiinteälle pohjalle hieman paksummin,joten niistä sai taivutettua rullat.

Tomaattirullat

  • 3 isoa tomaattia
  • 1 1/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 3/4 dl pellavansiemenjauhoa
  • 1 dl liotettuja auringonkukan siemeniä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl agavesiirappia
  • himalaja (sama kai mitä sanotaan ruususuolaksi)suolaa

IMG_0800 Jauha monitoiminkoneessa ensin auringonkukansiemenet , lisää sitten muut ainekset ja jauha hienoksi. Levitin seosta ohuesti lastalla kuivurin kiinteälle osalle;seoksesta riitti kahteen kerrokseen,joten toiseen kuivurikerrokseen käytin leivinpaperia.  Koska levitin seosta ohuesti, se kuivui aika nopeasti.Kun yläosa on tarpeeksi kuiva, se käännetään ylösalaisin ja jatketaan kuivaamista vielä noin tunnin ajan.Minä unohdin ne sinne vielä pidemmäksi aikaa ja kuivuivat sen takia vähän liikaakin. Uunissa tätä voi tehdä myös alhaisella lämpötilalla uuniluukun ollessa auki.

Cashew-basilikajuustotahna

  • 1½ dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 2 kapselia asidofiluskapseleita (laktoosivapaita)
  • vettä
  • ruususuolaa
  • sitruunamehua
  • 1 ½ rkl oluthiivahiutaleita
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ruususuolaa
  • basilikan lehtiä tai kuivattua basilikaa

JIMG_0807auha cashewpähkinät hienoksi tahnaksi veden  ja sitruunamehun avulla. Lisää asidofiluskapselien sisältö seokseen ja sekoita hyvin.Jätä seos peitettynä huoneenlämpöön ainakin vuorakaudeksi.Jauha seuraavana päivänä sekaan basilika, suola ja oluthiivahiutaleet.Tahnasta tuli vaaleanvihreää.

Kokoa rullat näin: leikkaa tomaattirullapohjasta sopivia palasia ja laita päälle juustotahnaa sekä siivuiksi leikattuja  kirsikkatomaatin palasia. Rullaa rulliksi. 

IMG_0803 Eli suurin osa kuivui liian paljon,ja niistä tuli lastumaisia,rapeita palasia. Ihan kivoja ohuina krakkereinä tai sitten niitä voi silputa vaikka salaatin joukkoon. Joka tapauksessa tomaatin maku tuli ihanan tiivistettynä esille,ja oli tosi herkullista.Tämä on sellainen juttu,jota tulen tekemään toistekin.

torstai 19. marraskuuta 2009

Pikantteja siemeniä ja herkullisia energiapatukoita

Siemenet Menen huomenna pohjoiseen (jossa asuin vähän yli vuosi sitten) ystäviä tapaamaan.Matkaevääksi tein kuivurilla ihanan pikantteja siemeniä,joita voisi napostella koko päivän,niin hyviä ne ovat. Siemenet on tehty idätetyistä siemenistä,ja sitten maustettu ja kuivattu.Myös pähkinät,esim.mantelit, ovat hyviä näin valmistettuina.

Pikantit maustetut siemenet

  • kuorettomia auringonkukansiemeniä
  • kurpitsan siemeniä (vihreät kaupoissa myytävät kurpitsansiemenet, joissa ikäänkuin ei ole kuorta,ovat Yhdysvalloissa kehitetty erikoislajike,jonka siemenet  eivät ole kuorta nähneetkään)
  • mausteita maun mukaan ,esim. valkosipulijauhetta (käytin valkosipulijauhetta, sellaista rakeista,ja maustekauppiaani omaa erikoisseosta, johon tulee ainakin paprikaa,aurinkokuivattua tomaattia ja chiliä)
  • suolaa tai suolaa ja hieman soijakastiketta (käytin himalajasuolaa)

Liotin siemeniä yön yli,jonka jälkeen annoin niiden idättyä siivilässä puolisen tuntia. Auringonkukan siemeniä voi idättää edelleenkin päivän tai pari,mutta KUVAT 013niiden ympärillä olevat läpinäkyvät kuoret tulee poistaa,sillä ne saattavat muuten pilaantua. Auringonkukan versot taas idätetään /kasvatetaan kuorellisista auringonkukansiemenistä.Itse pidän auringonkukista “liotettuna”,ei idätettyinä,sama koskee kurpitsansiemeniä,jotka nekin helposti pilaantuvat idätettäessä. Lyhyen itämisen jälkeen laitoin ne kulhoon,lisäsin mausteet ja sekoitin ne hyvin siementen joukkoon. Tämän jälkeen kuivasin niitä kuivurissa yön yli,kunnes ne olivat rapeita. Näitä voi tehdä myös uunissa alhaisimmalla lämpötilalla ,niin että uuniluukku on raollaan.Suosittelen,sillä nämä ovat aivan mielettömän hyviä! Ja mausteita voi laittaa vaikka minkälaisia.Makeitakin variaatioita voi tehdä lisäämällä agavea ja vaikka raastettua sitruksen kuorta.

KUVAT 014 Tein tuliaisiksi myös energiapatukoita. Ystäväpariskunnan miehellä on B-luokan diabetes, ja luulen,että hän voi tällaisen syödä ainakin välillä kun tarvitsee pienen energiaboostin. Ovat muuten aivan ihania! En ottanut määriä ylös,mutta näihin tuli pohjaksi paahdettua quinoaa, kookosta, seesaminsiemeniä auringonkukansiemeniä, vehnänalkioita ja himalajasuolaa.Jaoin seoksen kahteen osaan ja toiseen lisäsin sokeroimattomia karpaloita sekä vaniljaa tangosta. Toiseen satsiin lisäsin aiemmin kuivaamaani omena-kaneli-agaveseosta sekä lisää kanelia.KUVAT 015

En laittanut näihin lainkaan sokeria ,vaan liotin taateleita jonkun aikaa vedessä,jonka jälkeen jauhoin taatelit liotusveden kanssa hienoksi,ja lisäsin vettä,kunnes tuloksena oli löysähkö taatelikastike. Taatelikastikkeen lisäksi seoksiin tuli tahinia. Seoksen sekoitettiin hyvin ja laitoin massaa silikonimuotteihin,jotka laitoin pakastimeen,kunnes sain patukat kokonaisina ulos.Kuivasin myös näitä kunnes ne olivat aika hyvin kuivuneet. Tällainen takuulla pitää energiatasoa hyvin yllä-Annoin pari patukkaa ystävälleni Marylle pari päivää sitten,ja hän kertoi,että ne veivät nälän koko päiväksi.

maanantai 16. marraskuuta 2009

Nam, suklaata…..

IMG_0651 Aina välillä tulee tehtyä raakasuklaata,joka on NIIN hyvää,ja jota on myös helppo ja mukava tehdä,mutta koska yleensä teen sitä aina mutu-ohjeella,en koskaan seuraavalla kerralla muista mitä siihen tarkkaan tulikaan. Nyt tuli suklaasta tosi hyvää, etenkin rakenne oli superhyvää,joten päätin laittaa ohjeet paperille.Jollekin lapulle ne laittelin,ja nyt kun rupesin etsimään,en löytänytkään,mutta jotenkuten muistan vielä ohjeen,joten laitan sen tänne blogiin,ennenkuin kokonaan unohdan…….

Tosi hyvä raakasuklaa

  • vähän yli ½ dl kaakaonibsejä
  • 2½ rkl kookoskreemiä *
  • 3 rkl luomukaakaojauhetta
  • 3/4 dl kaakaovoita (ennen sulatusta)
  • agavea(en muista tarkalleen paljonko laitoin,mutten paljon,en pidä kauhean makeasta)
  • 1½ rkl kookoskermaa
  • himalayasuolaa
  • limekuorijauhetta

*Kookoskreemi: tein sen niin,että jauhoin kookosraastetta (kookospähkinästä,,ei pussista) niin hienoksi kuin pystyin,jonka jälkeen lisäsin siihen sulaa kookosöljyä,ja jauhoin lisää,kunnes olivat sekoittuneet hyvin. Jauhamista kannattaa tehdä vaiheittain,niin etteivät kookos ja kone kuumene.

IMG_0654

Suklaata varten jauhoin kaakaonibsit niin hienoksi kuin pystyin, taukoja välillä pitäen kuumenemisen estämiseksi. Kun se oli tarpeeksi hienoa, lisäsin kookoskreemin ja jauhoin lisää.Tulos oli sileä,hieno seos. Tähän lisäsin kookoskerman, kaakaovoin,suolan, agaven, kaakaojauhon ja limekuorijauheen,ja jauhoin seosta edelleenkin , taukoja välillä pitäen.Lopulta seos oli ihan samettimainen,ja kaadoin muottiin. Luulen,että tuo kookoskreemi teki sen,että rakenne oli ihanan samettimainen, nam! En oikein pidä sattumista suklaassa,joten tähän tuli vain tuota limekuorijauhetta, joka antoi kivan sitruksisen maun.

IMG_0648 Tein myös kuivurissa punajuurilastuja.Halusin tehdä sellaisia ihania rapeita punajuurilastuja,joita olen pari kertaa ostanut Suomessa. Marinoin ohuen ohueksi leikattuja (kuorijalla) viipaleita luomurypsiöljyn, agavesiirapin ,suolan, pippurin ja balsamietikan sekoituksessa.

punajuuri kuivurissa

Punajuurilastuista ei tullut rapeita,vaan nahkamaisia. Tosi hyvälle kuitenkin maistuivat,mutta luulen,että öljy oli turhaa tässä seoksessa,ja ehkä sen takia niistä ei tullut rapeita.Tosin munakoisolastuissa käytin öljyä,ja niistä tuli rapeita.

lauantai 14. marraskuuta 2009

Tulinen valkosipuli-chilikeitto

Keitto

En ole mikään suuri keittojen ystävä,mutta kun illat alkavat täälläkin viilentyä ja päivisinkin on jo vähän vilpoista,maistuu keitto aina silloin tällöin. Muistin joskus aikoinani jossain syömäni herkullisen valkosipulikeiton,mutten millään tiennyt,miten se oli tehty,joten piti kehitellä sitten jonkinlaista reseptiä.

KUVAT 051 Koska rakastan chiliä kaikissa muodoissaan,selvääkin selvempi oli se,että sitä tulee keiton joukkoon. En ole mikään chilien asiantuntija, mutta olen elämäni aikana nähnyt niitä mitä erilaisimpia. Täällä löytyy joka paikasta noita ylempänä olevia:suurempia ja hieman miedompia vihreitä ja pieniä, tulisia punaisia. Muita chililajeja en ole oikein täällä nähnyt. Etelä –Amerikassa asuessani sen sijaan törmäsin useinkin ihaniin chililajikkeisiin: Venezuelassa tuttavapariskunnan mies kasvatti erilaisia lajikkeita kotinsa katolla ,ja minäkin sain niitä siemeniä,jotka ikävä kyllä hävisivät jonnekin matkan varrella. Perussa ihailin erilaisia lajikkeita supermarketeissa, ja ostin niitä jauhettuina ,kuten aji amarilloa, rocotoa. Kaliforniassa olin ihan ekstaasissa ,kun asuimme pari päivää lähellä chicanojen käyttämää supermarkettia:voi sitä pippureiden paljoutta! Täällä yleensä käytän chiliä tahnoihin, esimerkiksi tähän.jota syön joskus ihan lusikoittain,mitä muut kovasti ihmettelevät…….

No mutta sitten keittoon,eli siihen tuli nämä ainekset:

Tulinen valkosipuli-chilikeitto

  • 2-3 chilipippuria (käytin 2 punaista ja yhden vihreän)
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • suolaa , pippuria (käytin 4 pippurin sekoitusta)tai kasvisliemijauhetta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli
  • 1 tl timjamia
  • 700 ml vettä
  • 1 dl kookosmaitoa

KUVAT 052Tein tätä keittoa ensi kertaa alkuviikosta,mutta niin,että hienonsin ensin kaikki ainekset hienoksi ja sitten kuullotin niitä kattilassa ennen nesteen lisäämistä. Oli ihan hyvää, mutta punaisten chilien kuoret tuntuivat hieman liikaa, joten kun tein toisen satsin, teinkin sen sitten eri tavalla,joka selvästi teki siitä paremman.

Eli valkosipuli (kokonainen),sipuli ja chilipippurit paahdetaan ensin uunissa noin 20 minuuttia 170C asteessa.Valkosipulistahan tulee ihanaa uunissa paahdettaessa, ja ei tarvitse pelästyä tätä valtavaa valkosipuliin ja chilin määrää,maut pehmenevät kunnolla valmistuksen aikana. Paahtamisen jälkeen chilit laitetaan muovipussiin tai lasipurkkiin hikoamaan,jonka jälkeen kuoren saa helposti poistettua.Siemenet voi jättää pois,ellei halua tosi tulista soppaa. Valkosipuleista puristetaan pehmennyt sisus ulos. Kattilassa lämmitetään oliiviöljy, ja valkosipuli,sipuli ja chili lisätään siihen. Niitä kuullotetaan parisen minuuttia ja sitten lisätään vesi sekä timjami ja hieman suolaa tai kasvisliemijauhetta (minulla ei ollut kasvislientä,joten laitoin suolaa ja tamari-soijakastiketta) .Annetaan porista hiljaisella tulella noin 20 minuuttia,jonka jälkeen keitto hienonnetaan sauvasekoittimella soseeksi,sur surrrr.

Seokseen lisätään nyt kookosmaito,sekä tarkistetaan maku.Lisätään suolaa/kasvisliemijauhetta jos sitä ei ole tarpeeksi.Soseutetun keiton annetaan kiehua vielä 10-15 minuuttia. Keitto muuten oli parempaa seuraavana päivänä ja omani ainakin oli kivasti tulinen,ja eivätkös valkosipuli ja chili ole muutenkin hyviä flunssan karkoittajia…

maanantai 9. marraskuuta 2009

Herkkuja kuivurilla

sienet Kuivuri oli taas ahkerassa käytössä viikonloppuna. Tein siinä marinoituja sieniä,jotka näkyvät ylläolevan salaatin päällä. Sienet on ensin marinoitu,ja sitten annettu olla kuivurissa v ähän yli tunnin,jolloin ne ovat kuin kypsytettyä,.ja tosi hyviä. Sieniä kun ovat, ne imevät hyvin marinointiliemen itseensä. Käytin tässä portobellosieniä,mutta muutkin sienet käyvät hyvin.

KUVAT 055

Marinointiliemessä oli:

-soijakastiketta (käytän tamaria)

-pari tippaa balsamicoa

-valkosipulia, mustapippuria, yrttimaustetta

-oliiivöljyä

Marinoin paloiteltuja sieniä ensin parisen tuntia liemessä,sekoitin välillä,jotta liemi imeytyy kaikkiin sieniin. Kuivatin kuivurissa sieniä noin puolitoista tuntia.  Olen huomannut,että sienistä tulee uskomattoman hyviä tällä tavoin tehtynä.

munakoisulastut Tein myös maustettuja munakoisolastuja.Nämäkin ovat tosi hyviä,niistä tuli rapeita,ja ne ovat kivoja ihan snackseinä tai vaikka salaatin päälle murennettuna.

Munakoisolastut

  • 2 munakoisoa
  • pari lusikallista oliiviöljyä
  • lusikallinen savupaprikaa
  • pari murskattua valkosipulinkynttä tai valkosipulipulveria
  • 1 rkl agavesiirappia
  • 1 rkl soijakastiketta
  • mustapippuria tai muuta maustetta maun mukaan

KUVAT 047

Kuorin munakoisot ja otin niistä kuorijalla aivan ohuita viipaleita,mutta vain siemenettömistä osista. Näistä kahdesta munokoisosta riitti 3  pyöreän kuivurin tarjottimelle,ja munakoison loppuosan voi käyttää muihin ruokiin.

KUVAT 048 Sivelin kastikeseoksella munakoisoviipaleet molemmin puolin ja asetin ne kuivurien tarjottimille. Kuivurini mukana tuli vain yksi sellainen kiinteä osa,joten kahteen tarjottimeen käytin leivinpaperia,sopii ihan hyvin. En muista tarkalleen,kuinka monta tuntia nämä olivat kuivurissa,mutta viipaleet ovat ohuen ohuita,joten ei hirveän monta tuntia.

Parisen vuotta sitten,kun olin täysin raw, liityin “Give it to me raw” –foorumiin..Foorumi oli silloin vielä ihan nuori,nyt siellä on jo monta jäsentä, En ole kyllä päivittänyt sivustoani siellä tai pahemmin käynytkään siellä aikoihin.Tässä linkki minun “sivulleni”

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Kokonainen uunikala valkosipulichilikastikkeella

Musar

Olen tainnut aiemminkin kehua lähiseudun jättimarketin kalatiskiä. Siellä on monta lajia tuoretta kalaa, ja monta kalankäsittelijää. Kalankäsittelijälle sanotaan mitä halutaan,ja miten sen kalan haluaa,ja sitten saa pussin,jossa on kalan nimi,hinta ja paino,ja pyydetään tulemaan takaisin jonkun ajan kuluttua.Niin että jos ei huvita katsoa miten se kala siistitään,voi välillä mennä keskittymään  taaas ostoksiin,ja tulla takaisin ,kun kala on käsitelty. Ongelmani näiden kalojen suhteen on se,että tunnen aika huonosti täkäläisiä kaloja,. Joten kokeilen niitä vähitellen,ja tällä kertaa valitsin kalan nimeltä Red Drum, johon en millään löytänyt suomenkielistä käännöstä. Täällä ne yleensä painavat alle kilon,ja tämä valitsemani kala painoi hieman alle 800 grammaa. Kala on aika vähärasvainen,mutta sisältää runsaasti Omega 3-happoja.

Kala Halusin tehdä kalan thaimaalaiseen tyyliin,mutta kotona sitten huomasin,ettei kaikkia kaikkia kastikkeen aineksia ollutkaan,eli osterikastike puuttui,joten piti vähän improvisoida. Lisäsin myös kalaan porkkanasuikaleita ja purjoa,joita ei ollut ohjeessa.

Uunikala valkosipulichilikastikkeella

  • Noin kilon painoinen valkolihainen kala
  • purjoa suikaleina
  • porkkanaa suikaleina

Kastike:

  • 6 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl kalakastiketta (thai fish sauce)
  • 8 murskattua valkosipulia
  • 3 rkl fariini-tai ruokosokeria (käytin ruokosokeria)
  • mustapippuria
  • 1 rkl chilihiutaleita tai murskattu tuore punainen chili
  • 1 rkl rypsiöljyä

Kala asetetaan foliopaperin päälle.Kalaan leikataan viiltoja molemmille puolille. Kastiketta laitetaan viiltojen sisälle,kalan sisälle, ja päälle. Kalan sisälle ja päälle laitetaan porkkanasuikaleita ja purjoviipaleita. Kala kääritään  foliopaperin avulla tiiviiksi paketiksi,niin ettei kastike pääse sieltä karkaamaan,ja paistetaan uunissa 180C asteessa noin 25 minuuttia. Kastike antoi kalalle tosi hyvän maun

perjantai 6. marraskuuta 2009

Kukkakaali ceviche

kukkakaali Näin televisiossa kokkiohjelman,jossa laitettiin  cevicheä tuoreesta tonnikalasta. Siinä käytettiin myös kukkakaalia,ja sainkin siitä idean tehdä kukkakaali cevicheä.Cevichehän yleensä mielletään kalaruoaksi,mutta cevicheä voi myös tehdä vihanneksista.Muutin salaatin aineksia ja jätin joitakin pois. Pari kastikkeen ainesta korvasin agavesiirapille. Tämä oli erittäin maistuvaa, ja taas huomasin,miten hyvää kukkakaali on raakana.

  • 1/3 keskikokoista kukkakaalia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3-4 limesitruunaa
  • kourallinen kirsikkatomaatteja
  • ½ vihreä chilipipuri
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl agavesiirappia
  • ½ punasipuli
  • suolaa,pippuria

Valmistus Puhdista kukkakaali ja leikkaa kukinnat erikseen. Leikkaa niistä ohuita palasia,kuten kuvassa. Leikkaa myös puolikas chilipippuri renkaiksi;siemenet voi jättää pois ellei halua liian tulista.Lisää murskattu valkosipuli,punasipuli, suola, pippuri,agavesiirappi  ja limen mehu.Sekoita hyvin ja anna seisoa vähintään tunnin,sekoita välillä. Ennen tarjoilua lisää oliiviöljy sekä puolitetut kirsikkatomaatit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...