keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Mitäs kokkasinkaan vuoden 2014 aikana...

Huomasin että monet ovat tehneet ruokablogiin vuosikatsauksen näin vuoden lopulla,joten minä perässä. Laitetaanpa tänne herkku joka kuukaudelta...Tammikuussa valmistin superhyvää kukkakaalia. Tämä on niin hyvää,että nyt kun on taas kukkakaalien aika täällä niin tätä tulee tehtyä useinkin...
Helmikuussa tein tosi hyvää marsipaanin makuista vegaanijäätelöä.Minulle tämä maistui tosi hyvin,sillä rakastan marsipaanin makua.

Maaliskuulta jäi mieleen erityisesti tämä ihana kaalisalaatti friteeratuilla sellofaaninuudeleilla.Kaalisalaatit ovat herkkuani!
Huhtikuussa täällä vietettiin Pesah-juhlaa,jolloin gluteenit ovat pannassa,ja tein silloin parhainta koskaan syömääni porkkanakakkua.
Toukokuussa tein ystävän läksiäisiin heti hupenevaa kirsikkatomaattipiirakkaa.
Kesäkuussa tein punajuuren värjäämää bulgursalaattia juhannusjuhlaan.
Heinäkuussa Suomesta paluuni jälkeen tein niin hyvää munakoisoruokaa että! Tätä pitääkin tehdä uudestaan...
Syyskuusta mieleen muistuu etenkin tämä kaunis ja herkullinen tofu carpaccio.


Lokakuussa granaattiomenat olivat parhaimmillaan ja silloin join  tätä rommipohjaista granaattiomenadrinksua.  Sopisi muuten uudeksi vuodeksi.....
Marraskuussa herkuteltiin Ottolenghin kukkaalipaistoksella tai kakulla;uudesta Plenty More-kirjasta..Tämä on kyllä niin hyvää että olen tehnyt tätä varmaan jo 4 kertaa sen jälkeen!

Joulukuu on vielä niin tuore,että laitan tänne kuvan vielä kypsymässä olevasta jutusta.Eli säilöttyjä minisitruunoita,jotka ovat valmiita ensi vuoden puolella. 

Ja oikein hyvää Uutta Vuotta 2015 kaikille! Vuosi 2015 on 7. blogivuoteni,ja saapa nähdä mitä täällä keksitään kokata sen aikana....

maanantai 29. joulukuuta 2014

2xkasvispihvit ja kasvispaistos niiden lisäksi (L & G)

Viime päivinä on tuntunut siltä,että on aika hieman keventää ruokavaliota (täällähän ei joulua vietetty,joten siitä tuo ei johdu..) ja kasvispihvit ovat hyvää ruokaa silloin;etenkin jos ne ovat vielä jauhottomat ja laktoosittomat;kuten nämä pihvit.
Kävin eräänä päivänä lounaalla Aba Gil-ravintolassa,jossa söin kuvassa näkyvän herkullisen kasvis-linssipaistoksen,joka ,kuten muutkin Aba Gilin annokset,oli  sekä jauhoton,laktoositon  ja luomua.Oli oikein hyvää,ja myöhemmin huomasin että ravintolan  nettisivuilla oli joitakin ohjeita,kuten ylläolevien kasvispihvien. Kun tuttavani tavatessamme kehui paikan kasvispihvejä tosi hyviksi,niin päätin minäkin niitä tehdä;tosin pienin muutoksin..

Kurpitsa-mangoldikasvispihvit

  • 150 gr mandoldin lehtiä(mangoldin sijaan voisi käyttää pinaattia)
  • 250 gr myskikurpitsaa,kuorittuna ja ilman siemeniä
  • 100 gr vihreää tattaria
  • 40 ml oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ tl suolaa
  • muita mausteita maun mukaan
  • kourallinen persiljaa
Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut persiljaa eikä muita mausteita kuin suolaa;lisäsin persiljaa kun sitä oli kaapissa sekä mausteita kuten mustapippuria,chiliä ja paprikaa. Valmistamisen voi aloittaa jo edellisenä päiväänä liottamalla vihreitä tattarinjyviä yön yli,,mutta ohjeen mukaan niitä pitäisi liottaa vähintään 6 tuntia.Liottelun jälkeen jyvät huuhdellaan. Vihreässä tattarissa ei ole paahdetun tattarin läpitunkevaa makua.
Tattarinjyvät laitetaan monitoimikoneeseen;lisätään valkosipulit ja suurin osa öljystä.Ohjeessa lisättiin kaikki öljy tässä vaiheessa,mutta halusin öljyä myös pihvien päälle ja alle uuniin mennessä.joten laitoin hieman öljyä syrjään.Lisäsin tässä vaiheessa myös mausteet ja persiljan.Tattaria ja öljyä jauhetaan kunnes seos on tasaista tahnaa ,kuten kuvassa. Tahna on jauhettuna aika hyvää,ja tahinia ja sitruunamehua lisäämällä saa siitä hummusmaisen tahnan. Kun tattaritahna on sileää ,laitetaan se kulhoon,johon raastetaan kurpitsa raastimen karkealla terällä. Mangoldin lehdet leikataan ohuiksi suikaleiksi ja lisätään massaan,ja seos sekoitetaan tasaiseksi.Tattariöljytahna on mainio pohja kasvispihveille ,ja Aba Gil-ravintolassa käytetäänkin vihreää tattaria monessa ruokalajissa sekä leivonnaisissa.
kasvispihvit menossa uuniin...
Öljysin lopulla öljyllä leivinpaperin ja pihvien pinnat. Pihvitaikinaa menee noin ruokalusikallinen per pihvi. Kasvispihvejä paistetaan 180 C-asteessa 25-30 minuuttia,kunnes kasvispihvien pinnat ovat saaneet väriä.Hyviä olivat,eli ihan syyllä näitä oli kehuttu,ja seuraavana päivänä lämmitettynä pihvit olivat vieläkin parempia.Olivat hyviä myös kylminä.
Koska sekä mangoldia että myskikurpitsaa oli jäljellä vielä lähes sama määrä;päätin tehdä niistä lisää pihvejä.Vihreä tatttari tosin  oli päässyt loppumaan ,joten näistä tuli erilaiset. Nämä tein niin että jauhoin tehosekoittimessa (sauvasekoittimella hoituu myös) mangoldin,persiljan,valkosipulin ja öljyn paksuksi tahnaksi.Lisäsin tahnaan raastimen hienolla terällä raastettua kurpitsaa ,ja tattarijyvien sijaan tähän tuli 2 ruokalusikallista tahinia ja puolitoista desiä riisijauhoa. Öljysin taas uunipellillä olevan leivinpaperin;otin massasta lusikallisen per pihvi,ja litistin pihvejä lusikalla matalemmaksi.Päälle sivelin myös öljyä ja paiston näitä 200 C-asteessa;kääntäen pihvit kun niiden pinta alkoi saada väriä ja rapeutta. Pihveistä tuli tosi vihreitä;kun edellisissä pihveissä kurpitsan väri dominoi niin näissä väri tuli bataatista ja persiljasta.Hurjan hyviä olivat nämäkin,;ehkä jopa paremmat kuin edelliset,ja  olivat parempia uudestaan lämmitettynä ja kylmänäkin.
Paistos on paljon parempaa miltä kuvassa näyttää (oli jo tulossa pimeää...)
Aba Gil-ravintolassa syömäni kasvispaistos (kakkoskuva) inspiroi laittamaan omanlaisen kasvispaistoksen,joka syntyi porkkanoista ja punajuurista.

Punajuuri-linssi-porkkanapaistos 
  • 250 gr punajuuria,hienona raasteena
  • 200 gr porkkanoita,hienona raasteena
  • 1 dl punaisia linssejä(ennen liotusta ja keittämistä)
  • 2 dl hienonnettua sipulia (käytin kevätsipulia,varsineen)
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 3½ rkl öljyä
  • 1 rkl persiljaa 
  • 4 rkl tahinia
  • 1 dl riisijauhoa
  • suolaa,mausteita maun mukaan (käytin mustapippuria,chiliä)
Öljy lämmitetään pannulla ja siinä ruskistetaan sipulit  miedolla lämmöllä ,kunnes ne ovat saaneet hieman väriä,Loppuvaiheessa lisätään valkosipulimurska sekä hienonnettu persilja;niiden annetaan paistua muutama minuutti.  Linssit liotetaan ja keitetään pehmeiksi.Ne laitetaan lävikköön ja niistää puristetaan neste pois.Samoin raasteesta on hyvä hieman puristaa nesteitä  pois. Linssimurska ja paistettu sipuliseos lisätään raasteen joukkoon.
Lisätään tahini  ja sekoitetaan hyvn.Lopuksi lisätään riisijauhot ja massa sekoitetaan tasaiseksi.
Laitoin leivinpaperia uunisastian päälle,öljysin pinnat ja levittelin paistostaikinaa astiaan.Sivelin hieman oliiviöljyä myös paistoksen  pintaan.Tästä tuli noin 2½ sentin korkuinen. Paistos meni uuniin 180 C-asteeseen 45 minuutiksi;kunnes pinta oli saanut väriä. Paistoksen annetaan jäähtyä kunnolla. ennen leikkaamista.Tämäkin laktoositon ja gluteeniton paistos oli hyvää,ja punajuuren ja porkkanan sijaan voi käyttää muitakin juureksia.Sekä kasvispihveistä että paistoksesta saa hyvän ja täyttävänkin aterian  tarjoamalla ne salaatin ja vaikka tahinikastikkeen kanssa.

torstai 25. joulukuuta 2014

Hieman erikoinen mutta hurjan hyvä vesimelonialkupala

Tämä on ehkä vähän kesäinen ohje,mutta jos jostain löytyy talvellakin vesimelonia,niin suosittelen kokeilemaan kuivattua vesimelonia,sillä se on yllättävän hyvää.Jossain luin täkäläisestä ravintolasta ,jolla oli kuivattua vesimelonia ruokalistalla ,ja se jäi mieleen kummittelemaan. Löysin sitten vesimelonin, ja vaikka ne eivät tähän aikaan vuodesta olekaan sesongissa,niin  uteliaana oli ihan pakko kokeilla millaista on kuivattu vesimeloni.Kuivattelin vesimelonia kuivurissa:niin että meloni oli sisältä vielä pehmeähköä,mutta pinnalta kuivaa,muttei kuitenkaan sitkeää. Yllättävän nopeasti vesimeloni myös kuivui sopivaksi,vaikka siinä on paljon nesteitä. Kuivurin sijaan vesimelonia voi kuivatella uunissa;niin että uunin lämpötila on alhainen.Kuivuessa vesimelonin maku ja makeus tiivistyy;myös rakenne oli tässä miellyttävä. 

Vesimelonialkupala 
  • ½ kg vesimelonia (ennen kuivausta)
  • yrttiöljyä/tahnaa (käytin paksuhkoa basilikayrttiöljyä)
  • paksuhkoa jugurttia (käytin lampaanmaitojugurttia)
Vesimeloni kuivataan,joko kuivurissa tai uunissa,niin ettei se enään tunnu kostealta mutta ei ole liian kuivaakaan.Siinä pitää sisällä vielä olla sitä kosteutta. Palaset asetellaan lautaselle;päälle lusikoidaan jugurttia ja yrttiöljyä tai tahnaa. Tämä oli todella hyvää! Heti kun näen seuraavan vesimelonin niin hyökkään sen kimppuun;D
Eräänä päivänä tein jääkaapissa olleista jämistä kasvispihvejä,joista tuli tosi hyviä.Niihin menivät tofun,perunan ja mustien linssien jämät+mausteita ja riisijauhoa.
Kantakahvilani Sugar kävi läpi ulkonäkömuutoksen,muuttui kahvilasta bistroksi;muutti  nimensä "Naapuriksi" ja uusi ruokalistansa.Sain omistajalta,Gideonilta,kutsun 2:lle illalliselle.Valitsin ruokalistalta lämpimän  burgulsalaatin,jossa oli myös kvinoaa,kirsikkatomaatteja,edamame-papuja,munakoisoa sekä paljon vihreää.Vegaaniannos oli hyvää ja täyttävää,ja ruokajuomana oli valkoviiniä.Illallisseurani söi linguini-pastaa lihapullilla tomaattikastikkeessa,joka sekin kuulemma oli  hyvää.Kuvaa ottaessa olin  jo syönyt osan annoksestani;se oli kyllä pöytään tuotaessa nätimpi.....

maanantai 22. joulukuuta 2014

Maapähkinä-tahinifugde (vegaani ja semiraaka)

Tekaisin pienen satsin herkullisia fudgeja,joiden valmistus on tosi simppeliä,sillä aineksia ei keitetä. Herkulliset fudget ovat vegaaneja ja semiraakoja;semiraakuus tulee siitä että maapähkinät ovat paahdettuja. Nämä namit voi pakata kauniiseeen rasiaan ja viedä lahjaksi. Ohje on veganisoitu mukaelma Food Networkin maapähkinäfudgesta.

Maapähkinä-tahinifudge
  • 80 gr sileää maapähkinävoita,johon ei ole lisätty sokeria
  • 45 gr tahinia
  • 1 tl vaniljauutetta tai ripaus aitoa vaniljaa tangosta
  • ripaus suolaa
  • 100 gr kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 200 gr tomusokeria
Laita maapähkinävoi,tahini ja kookosöljy vesihauteeseen,ja anna kookosöljyn sulaa.Näin talven aikoihin sisälämpötila ainakin minun kodissani on sellainen,että kookosöljy on kiinteää,mutta jos kylmäpuristettu kookosöljy on juoksevaa jää tämä vaihe pois.  Vanilja ja ripaus suolaa sekoitetaan joukkoon,ja sen jälkeen tomusokeria,lisätään vähitellen niin että syntyy paksuhko seos. Vuorasin laakean astian elmukelmulla ja kaadoin fudgemassan siihen.Pinta tasoitellaan tasaiseksi ja fudge laitetaan jääkaappiin jähmettymään;mieluiten yön yli. Kun fudge on jähmettynyt,leikataan siitä varovaisesti sopivan kokoisia palasia.
Nami!
Päälle ripottelin hieman marjajauhetta.Fudge on makeahkoa;ja sokerin määrää voi hieman pienentää halutessa.Näitä kannattaa myös säilyttää kylmässä,sillä ne pehmenevät huoneenlämmössä.

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Sabich-voileipä

Silloin tällöin  aamiaiseni koostuu sabich-täysjyväsämpylästä ,jonka ostan jostain Cofixin  (jossa jokainen tuote maksaa saman hinnan eli hieman yli euron) pisteestä;mutta vain silloin kun sitä saa täysjyväsämpylässä;useimmiten se on vaaleassa sämpylässä. Ensimmäinen sabich-annos myytiin Israelissa vuonna 1961 Irakin juutalaisen Sabich(Zvi) Halabin pienessä kioskissa. Annoksesta tuli pian niin suosittu,että Halabin piti avata suurempi kioski...Annokseen kuuluu yleensä tahinia,paistettuja munakoison viipaleita,kovaksi keitettyä kananmunaa,suolakurkkua ja tomaattia,mutta siihen voi joskus kuulua myös keitettyä  perunaa. sipulia, persiljaa tai vahvaa kastiketta kuten zhugia tai ambaa. Pidän paljon Cofixin sabich-annoksesta:siinä kaikki maut yhdessä muodostavat tosi maistuvan voileivän. Sabichia saa Helsingissä esimerkiksi Fafa's-pisteistä,mutta Fafasin annoksissa  on myös falafelpyöryköitä ja muutakin.
Sabich-voileivän kokoaminen on helppoa. Kotona käytin pohjana FinnCrispin pyöreitä ruisnäkkäreitä(pieni suomalainen twist;D) mutta mikä tahansa leipä käy pohjaksi.Reissumiehen puolikas on loistava tällaiseen voileipään!
  1. Ensimmäiseksi leivän päälle levitellään reilu kerros valmiiksi laitettua tahinia( tahinitahnaa,suolaa,sitruunamehua,valkosipulia,vettä)
  2. Tahinin päälle asetellaan paistettuja (tai uunissa paahdettuja ) munakoison viipaleita.
  3. Munakoisokerroksen päälle laitetaan kovaksi keitetyn kananmunan viipaleita. Tässä vaiheessa päälle voi lisätä suolaa ja pippuria
  4. Kananmuna-kerroksen päälle levitellään etikka-tai suolakurkun palasia (minulla etikkakurkkuja). 
  5. Lopuksi voileipä viimeistellään kirsikka-tai tavallisten tomaattien viipaleille. Ja herkullinen voileipä on valmis!
Tämä on kyllä niin hyvää!
Ostin itselleni sellerin ruukussa:)

torstai 18. joulukuuta 2014

Joulutortut pienellä twistillä ja kierros torilla ja sen läheisyydessä

Tein taas joulutorttuja;tällä kertaa kukan muotoisina ,ja nämä menivät tuliaisina taas jonnekin;D Lupasin laittaa näistä blogiin;vaikka kyseessä ovatkin  ihan vain joulutortut,niin muualla asuvana joudun itse tekemään täytteen ja tein nyt taikinankin itse.  En halunnut käyttää margariinipohjaisia valmistaikinoita ja huomasin jo aiemmin,että rahkavoitaikina sopii ihanasti kaikenlaisiin torttuihin;sekä suolaisiin että makeisiin.Tein taikinan Valion ohjeella,mutta täällä käyttämäni rahka ei ollut rasvatonta kuten Valion rahka,vaan siinä oli 3% rasvaa. Tein taikinan myös pienellä twistillä eli kun taikinaan tulee 250 grammaa voita niin laitoin itse taikinaan vain 220 grammaa voita. Loput käytin kaulitsemiseen,eli jokaiselle taittokerralle (yhteensä 3) sivelin taikinan pinnalle ohuen kerroksen pehmeää voita(10 gr per taittokerta). Minusta lopputuloksesta tuli vieläkin parempi näin tehtynä;sillä tein taikinan ensin tavalliseen malliin ja sen jälkeen niin että voita tuli myös kerroksiin,ja oli kyllä makueroa;vaikka voin määrä pysyi ihan samana.Nämä kuulemma olivat niin hyviä ettei näiden syömistä voinut lopettaa......
Luumutäytteessäkin on twisti,sillä siihen tuli taas jouluisesti maustetussa teessä (jossa myös appelsiinin kuoria) marinoituja luumuja.Ne on tehty tämän ohjeen mukaan,paitsi että sosetta varten lisäsin jo marinointiliemeen ruokosokeria,sillä ilman sitä luumut jäävät hyvin miedosti makeiksi.Nyt kun torttuhillosta alkaa kuulemma olla pulaa niin helposti saa luumuista itsekin tehtyä hieman tavanomaisesta poikkeavan luumuhillon.Lisämaku luumutäytteessä tekee tortuista todella hyviä:)
Täälläpäin sen sijaan näkee munkkeja vähän joka paikassa Hannuka-juhlan aikana.Veljeni,joka oli täällä ja palasi aamuyöllä Helsinkiin;ehti vielä eilen tehdä kanssani kierroksen torilla ja sen läheisyydessä. Nämä Lechamim-leipomon (jonka newyorkilainen versio on Breads-bakery Manhattanilla) munkit torilla olivat lähes perinteisen yksinkertaisia.
Tuossa näkyy se syntisen herkullinen suklaababkakin....
Torilla on aina mielenkiintoista kierrellä.-
Mansikoiden hinta on onneksi laskusuunnassa..
Johnny Crispy-voileipäpaikan terassilla kypsyivät chilit.Taitavat olla niitä tosi tulisia chilejä...
Johnny Crispyn voileivät ovat hyviä,mutta olimme täyttäneet vatsamme torilla hummuksella...
Johnny Crispystä hieman eteenpäin on Hakosem (Taikuri)´,josta kuulemma saa Tel Avivin parhaat falafelit,ja paljon muutakin. Lounasaikaan aina hurjat jonot,ja vaikka veljen teki kauheasti mieli syödä tuolla niin aikaa ei siihen enään ollut.
Hieman eteenpäin taas ja sieltä löytyivät Roladinin gurmeemunkit.
Näillä on hintaa mutta ihmiset jopa jonottavat näitä ostaakseen. Vihreä pistaasimunkki on kuulemma tosi hyvä.Onneksi en välitä munkeista....
Kantakahvilani viereisen kukkakaupan Billiellä oli tällä kertaa kunnon yrittitarha kaupassaan. Harmi ettei keittiössäni ole tuollaisille oikein tilaa...
Tuoretta zaataria
Ja passionhedelmäkäynnökset luovat ihanan vihreän portin Carpaccio Barin alueelle.

tiistai 16. joulukuuta 2014

Kuninkaantortut valkosuklaakuorrutuksella


Galette de rois eli kuninkaiden torttu on voitaikinasta tehty, mantelikreemillä täytetty ranskalainen joulunajan leivonnainen;erittäin herkullinen sellainen. Tein  tällaiset ystävälle viime viikolla. mutta ihan  perinteisen näköistä näistä ei tullut,sillä  tein normaalia pienempiä ja sitten vielä ihan pieniä torttuja;D  Voitaikinan sijaan tein nämä kotitekoisesta rahkavoitaikinasta,ja ihan hyvin toimi niinkin.Jos nämä tekee valmiista taikinasta niin valmistus on todella helppo;silloin tehtäväksi jää vain mantelikreemitäytteen valmistus:) Kuninkaiden torttuihin on tapana laittaa myös manteli,jonka joku sitten löytää omassa palassaan,mutta jätin sen pois.Näihin torttuihin ei yleensä tule kuorrutusta,mutta teki mieli lisätä näihin valkosuklainen suklaakuorrutus.Ohje on mukaelma David Lebovitzin blogissa olevasta galette de rois-ohjeesta

Kuninkaantorttu valkosuklaakuorrutuksella
  • noin 450 gr voitaikinaa (2 levyä) .Käytin rahkavoitaikinaa
  • 125 gr jauhettua mantelia
  • 100 gr pehmeää voita
  • 100 gr ruokosokeria (ohjeeessa oli valkoista...)
  • 2 suurta kananmunaa
  • ½ vaniljatangon sisältö (tai 1 tl vaniljauutetta)
  • yhden appelsiinin raastettu kuori
  • 1½ rkl appelsiinimehua
  • 1 kananmuna taikinan voiteluun
  • 100 gr valkosuklaata
  • 10 gr kaakaovoita
  • päälle ripottelin kuivaamaani appelsiinijauhetta
Valmista ensin mantelikreemi:

  1. vispaa pehmennyt voi sokerin kanssa sileäksi
  2. lisää kananmunat yksitellen seokseen,vispaten koko ajan
  3. lisää mantelijauho joukkoon.Lisää mantelijauho seokseen edelleenkin vispaten  niin että seos on täysin sileää
  4. lisää nyt mausteet:minulla tässä oli ½ vaniljatangon sisältö,appelsiinikuoriraastetta sekä 1½ rkl appelsiinimehua. 
Ota kylmät taikinalevyt esille ja leikkaa niistä ympyröitä. Vispaa kevyesti voiteluun käytettävä muna,lisää tilkka vettä ja voitele taikinaympyröiden reunat.  Laita mantelikreemia taikinalevyn keskelle ja varo ettei sitä tule liian lähelle reunoja;muuten sitä pursuu yli uunissa.Asettele toinen taikinalevy mantelitäytteen ja alemman levyn päälle.Taittele reunat kiinni sormillasi.Reunojen tulee olla täysin kiinni.Yleensä tässä vaiheessa tehdään veitsellä siistin näköisiä viiltoja taikinan pinnalle mutta koska aioin kuorruttaa valmiit leivonnaiset valkosuklaalla, olin hyvin suuripiirteinen.Tee veitsellä pieni reikä leivonnaisen keskelle. Tein reiän toisen suuremman leivonnaisen keskelle,mikä oli oikeastaan vikatikki,sillä täytettä mahtui siihen paljon vähemmän ja reiän kohdalla olevia reunoja oli vaikeampaa saada tiiviisti suljettua,joten en suosittele tuollaista reikäistä versiota. Voitele leivonnaisten pinta munavesiseoksella.Leivonnaisten tulee levätä kylmässä ennen uuniin menoa;noin puoli tuntia.Kuninkaantortut  paistetaan 200 C-asteessa puolisen tuntia,kunnes niiden pinta on saanut kauniisti väriä. Anna torttujen jäähtyä lämpimiksi (maistuvat myös kylmänä) ennen tarjoilua. Päällystin kuninkaantortut valkosuklaalla,jonka olin pehmittänyt kaakaovoilla.Koristelin kuninkaantortut kuivaamallani appelsiinijauholla. Minulle jäi yksi pieni,ja muut menivät ystävälle,joka piti näistä tosi paljon:)
Ennen suklaapintaa......
Tässä näkyy halkaistun kuninkaantortun mantelinen täyte. Kotitekoisella rahkavoitaikinalla tästä tuli ihan kivasti lehtevää,mutta valmisvoitaikinalla saa näistä tietenkin vieläkin lehtevämpiä.

lauantai 13. joulukuuta 2014

Peruna-bataattilatkesit

Ensi keskiviikkona täälläpäin alkaa taas Hanukka,eli valonjuhla,joka kestää kokonaiset 8 päivää.Hanukan aikana on tapana syödä kaikenlaisia öljyssä  paistettuja ruokia,joihin kuuluvat munkit ja  latkesit;alkaen klassisista perunalatkeista aina mitä mielikuvituksellisiin latkes-ohjeisiin. Hanukka osuu myös välillä samoihin aikoihin joulun kanssa,mutta ei aina.Tänä vuonna kuitenkin osa hanukan 8 päivästä osuu yhteen joulun kanssa,ja silloin jotkut saattavat viettää Chrismukkahia ,joka yhdistää joulun ja hanukan:D  Tein muutama päivä sitten latkeseja,jotka olivat hieman kuin perinteiset perunalatkesit,mutta eivät ihan: niissä oli myös bataattia.Ja tulipa niistä hyviä!
Tässä latksesieni juurekset. Lähiseudun jättimarketissa sattuivat violetit perunat olemaan naurettavan halpoja,joten niitäkin päätyi latkeseihin. Tosin niitä tuskin huomasi lopputuloksessa;ne näkyivät vain pieninä violetteina pilkkuina;D Ehkä teen ensi kerralla latkesit pelkästään violeteista perunoista..... Bataatin osuus oli näissä latkeseissa hieman suurempi kuin perunoiden,mutta 50-50 suhde on näissä hyvä.

Peruna-bataattilatkesit
  • puoli kiloa bataattia ja perunoita ,suurinpiirtein neljänneskilo kumpaakin
  • 2 kananmunaa
  • 1 keskikokoinen  sipuli
  • 2 rkl jauhoa 
  • 1 rkl riisijauhoa (ei välttämätön mutta mielestäni pitää latkesit paremmin koossa)
  • suolaa,pippuria maun mukaan
  • ripaus chiliä
  • öljyä paistamiseen
Kuori bataatti ja perunat,käyttäen raastimen karkeaa terää. Latkesit voi tehdä myös ohuemmasta raasteesta,mutta itse suosin karkeaa raastetta. Raasta bataatti ja perunat erikseen,ja kun raastat perunoita,laita raastin vettä sisältävään vatiin. Bataattiraastetta ei tarvitse huuhdella,mutta perunoissa on tärkkelystä,jota on hyvä saada niistä pois.Huuhtele perunaraaste ja purista niistä vesi pois,niin että raaste on mahdollisimman kuivaa. Kuori sipuli ja raasta myös se käyttäen raastimen karkeaa terää.Purista sipuliraasteesta ylimääräiset nesteet pois.Yhdistä raasteet,lisää ensin kananmunat,sitten jauhot ja mausteet:sekoita tasaiseksi massaksi ja anna seoksen levätä jonkun aikaa.

Lämmitä pannussa öljyä kuumaksi ,mutta ei liian kuumaksi:öljyn tulee olla 170-190 C asteen lämpöistä. Latkesien tulee  olla pinnalta rapeita ja pehmeitä sisältä. Paista latkeseja molemmin puolin 2-3 minuuttia ,kunnes pinta on ruskettunut ja rapeaa.Laita latkesit pannusta talouspaperin päälle ja tarjoa latkesit lämpimänä.Perinteiset latkesit tarjoillaan omenasoseen ja/tai hapankerman kanssa,mutta nämä ovat hyviä ihan sellaisenaankin.
Kuva täältä
Ja jo paljon ennen hanukkan alkamista leipomot ja konditoriat täällä panevat parastaan mitä tulee munkkeihin.Roladin -ketjun munkit ovat aina mielenkiintoisia Tällä kertaa mielenkiintoisilta kuulostavat red forest-munkki,banana cotta-munkki.creme brulee-munkki ja muutkin. Onneksi en oikein välitä munkeista;muuten en mahtuisi ovesta ulos;D Tuossa listalla annetaan kaloritkin ja munkeissa niitä riittää;D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...