keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Intialainen perunasalaatti

Syön aika harvoin  perunaa , mutta kun syön niin usein salaateissa, ja tässä yksi suosikkini, herkullinen intialaistyylinen perunasalaatti,  joka sopisi hyvin myös vuodenvaihteen juhlintaan.  Tämä perunasalaatti on hyvä sekä lämpimänä ja kylmänä ,  ja ihanat mausteet  tuovat kivasti makua tälle ruualle.    Käytin tässä pikkuperunoita, joita löytyy helposti lähiseutuni marketista, mutta yhtä hyvin tähän käyvät   suuremmat perunat.

Intialainen perunasalaatti
  • ½ kg kiinteää perunaa
  • 2 dl tuoreita tai pakastettuja herneitä
  • 1 punasipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • pieni pala inkivääriä
  • ½ tl chilihiutaleita
  • ½ tl  kurkumaa
  • 1 tl Garam Masala-mausteskoitusta
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • muutama  kevätsipulin varsi 
  • kourallinen korianterin lehtiä (voi jättää pois)
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
Aloita salaatin valmistus keittämällä  perunat  kypsiksi.  Kun perunat ovat hieman jäähtyneet, leikkaa ne palasiksi.

Hienonna  inkivääri ja  valkosipuli (raastoin kummatkin ).   Lämmitä  öljyä keskilämmöllä   paksupohjaisessa kattilassa tai  wokkipannussa.
Ainekset paistuvat pannulla
 Lisää  valkosipuli ja inkivääri,  ja paista niitä noin minuutin verran, koko ajan käännellen. Lisää nyt kaikki mausteet, suolaa lukuunottamatta.  Anna seoksen paistua kunnes mausteiden ihanat tuoksut avautuvat. ( se tuoksu on hurmaava!).  Lisää tämän jälkeen perunat, ja anna niiden hieman ruskistua,  välillä käännellen. Kun perunat ovat saaneet hieman väriä,  lisää  herneet,  paista muutama minuutti ja lisää  paloiteltu punasipuli.  Paista tämän jälkeen seosta vielä muutaman minuutin ajan, kunnes sipulit ovat pehmenneet.  Lisää  kevätsipulin paloitellut vihreät osat, ja ota pannu pois  hellalta. Lisää lopuksi  sitruunamehu ja suola.

Tässä ruuassa pitää ehdottomasti käyttää tuoreita tai pakastettuja herneitä.  Kun tein tätä  ensimmäistä kertaa, käytin purkkiherneitä,  eivätkä ne todellakaan  ole hyviä tässä salaatissa.
Tosi hyvää :) 

Tässä olikin vuoden viimeinen postaus, ja toivotan teille rakkaat lukijat oikein hyvää tulevaa vuotta 2021 

tiistai 22. joulukuuta 2020

Kaunista joulun aikaa


Hyvää ja rauhallista joulun aikaa kaikille:)  Tässä kooste jouluisista postauksista , joita olen postannut tänne aiempina vuosina.

Helppo kermalikööri  valmistuu nopeasti . Tosin tämä "kermalikööri" on vegaaninen.
Rommirusinavanukkaat,  herkullinen jouluinen jälkiruoka:)

Tässä helpossa joulunamussa yhdistyvät kaksi suosikkiani: maapähkinävoi sekä valkosuklaa. 


Kaksi eri versiota  taatelipohjaisesta  joulunamusta.
Herkullisia taatelikierteitäkin ehtii vielä leipoa,  kun käytetään valmistaikinaa.
Espanjalaiset Polvorones-joulupikkuleivät ovat aivan ihania:)
Lopuksi vielä tummat , laktoosittomat  tahini-suklaatryffelit.

perjantai 18. joulukuuta 2020

Gluteenittomat jouluiset mantelikakkuset

Pienet espanjalaiset joululeivonnaiset,  Marquesas de Almendra,  saivat alkunsa  Espanjan Toledon alueella,  kun sikäläinen  kondiittori alkoi  vuonna  1924 myydä näitä leivonnaisia  leipomossaan, ja pikku leivonnaisista  tuli pian todella suosittuja, etenkin joulun aikaan.   Kakkusista tulee mieleen  marsipaani,  etenkin jos näihin lisätään karvasmanteliaromia.   
Näitä leivonnaisia löytyy Espanjassa  valmiina kaupoissa, nimeltä  "Pasta Marquesa",  ja ne ovat yleensä  neliskulmaisia minileivonnaisia. Minulla on  kuvassa näkyvä 12 minileivonnaisen muotti, mutta yhtä hyvin nämä voi tehdä minimuffinivuoassa, tai sitten hieman isommassa muffinivuoassa.   Ohjeen määrästä minulle tuli  18  minileivonnaista,  mutta kaksinkertaistamalla ohjeen ainekset  näistä voi tehdä  hieman suurempia leivonnaisia.    Alkuperäisissä espanjalaisissa ohjeissa  on myös vehnäjauhoa, mutta vain pieni määrä, ja korvasin sen  lisäämällä   Maizenan määrää, jolloin näistä tuli gluteenittomia.

Gluteenittomat jouluiset mantelikakkuset
  • 135 gr jauhettua mantelia
  • 60 gr sokeria
  • 60 gr tomusokeria (plus tomusokeria koristeluun)
  • 30 gr Maizenaa
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 2 keskikokoista kananmunaa
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • muutama tippa karvasmanteliaromia (jos haluaa marsipaanista makua)
  •  paperisia minimuffinivuokia 
Kananmunat ja sokerit vaahdotetaan kuohkeaksi.(käytin sähkövatkainta). Lisätään   sitruunan kuoriraaste,  sekä  karvasmanteliaromi , jos sitä käytetään.  

Lisätään  jauhettu manteli , vähän kerrallaan , edelleenkin vatkaimella.  Näissä kakkusissa pitää käyttää   jauhettua mantelia eikä  valmista  mantelijauhoa, josta rasva on lähes poistettu. 

Lopuksi sekaan käännellään varovasti Maizena ja leivinjauho, kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet.

Lisää lusikalla taikinaa pikkuvuokiin,    ja paista mantelikakkusia  , noin 20 minuutin ajan , (leivonnaisten koosta riippuen)  180  asteen lämmössä.
Valmiiden kakkusten päälle sirotellaan tomusokeria.
Pikku kakkusia  säilytetään  kannellisessa astiassa.  Nämä ovat  oikeastaan namun ja leivonnaisen välimuoto, ja aivan ihania,  ja pieni kakkunen maistuu kahvin tai vaikka liköörilasillisen kanssa:)

lauantai 12. joulukuuta 2020

Maapähkinähalva

Törmäsin joskus  argentiinalaiseen   joulumakeiseen nimeltä Mantecol.  Maapähkinävoista tehty Mantecol  tuo mieleen halvan, mutta  maapähkinältä maistuvan sellaisen,  ja sen valmistus kotioloissa on suhteellisen helppoa.  Argentiinaan muuttanut kreikkalaisperhe loi Mantecolin 1940-luvulla,  ja inspiraationa toimi kreikkalainen halva. Alkuperäiseen Mantecoliin tuli maapähkinöiden lisäksi jauhoa, mannaryynejä, maitoa,  ruusuvettä ym. ,  mutta tähän kotitekoiseen tarvitaan vain muutama aines, sillä  herkku syntyy italialaisen marengin ja maapähkinävoin yhdistelmästä. Yleiskone on paras laite Mantecolin valmistusta varten, mutta sen voi tehdä myös  sähkövatkaimella.

Maapähkinähalva
  • 200 gr maapähkinävoita (ilman suolaa tai sokeria)
Sokerisiirappi
  • 150 grammaa sokeria
  • 4 rkl vettä
  • 1 rkl hunajaa
  • (lisäsin hieman vaniljaa )
Munavaahto:
  • 1 kananmunan valkuainen
  • ripaus suolaa
 Ensin tehdään italialainen marenki:  sokeri, vesi ja hunaja (lisäsin vaniljaa mitä ei ollut ohjeessa)  laitetaan kattilaan,   ja  siirapin annetaan kiehua 121-130 asteeseen,  kunnes vesilasiin pudotettu siirappi muuttuu käsissä palloksi,  eli hard ball-stage.  Seosta sekoitetaan vain ihan alussa, jotta ainekset sekoittuvat, mutta sen jälkeen siirappia ei tule sekoitella. Käytin sokeriliemen asteiden mittaamiseen muutama kuukausi sitten ostamaani  , paristokäyttöistä  sokerilämpömittaria,  ja kyllä harmitti kun se ei toiminutkaan kunnolla,  joten piti tehdä tuo sokeripallotesti...

Kananmunan valkuainen + suola vatkataan  vaahdoksi,  ja kuuma siirappi lisätään  vaahdon sekaan, koko ajan vatkaten,  kunnes seos jäähtyy  kovaksi vaahdoksi (täällä hyvä video siitä miten tehdään italialainen marenki.

Maapähkinävoi sekoitetaan  lusikalla marenkiseokseen,  niin että seos on täysin tasaista.  Seokseen voi lisätä esim. kaakaota,  tai sekoittaa kaakaota vain osaan seosta, jolloin syntyy marmoroitu  herkku.
Seos laitetaan elmukelmulla vuorattuun astiaan, niin että elmukelmua riittää myös päälle.  Seosta painellaan niin että pinta on sileä.  Mantecol saa jähmettyä jääkaapissa  vähintään yön yli,  minkä jälkeen siitä voi leikata palasia.
P.S. Tämä herkku vain paranee vanhetessaan...

sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Torttuja, pyöreitäkin

Ulkosuomalaisen pitää tehdä tortut  ihan alusta lähtien itse.  Täällä kyllä on valmistaikinoita, mutta omasta mielestäni itse tehty on paras,   eikä itse tehdyssä ole E-sitä eikä tätä.    Valmista  luumusosetta ei myöskään löydy kaupasta ,  joten sekin pitää tehdä itse.   Lempitorttutaikinani on rahkavoitaikina, joka taipuu sekä suolaiseen että makeaan leivontaan,  ja käytin tähän   tätä ohjetta. joka aina toimii. Käyttämäni rahka oli rasvaprosentiltaan  hieman korkeampi kuin ohjeen rahka.  Kaulin taikinaa 3x3,  joten sain siitä myös lehtevän.  Sosetta varten keitin  noin 200 grammaa kivettömiä luumuja ja appelsiinimehua,  ja lisäsin hieman  sitruunamehua,  sokeria, vaniljaa sekä   kanelia.  Kun sose oli valmis, lisäsin siihen   75 grammaa  valkosuklaata,  ja luumu-valkosuklaasoseesta tuli  torttujeni täyte.
 
Torttuja tehdessä  tuli mieleen että niitä voisi tehdä myös pyöreinä.  En tiedä voiko näitä kutsua  joulutortuiksi muotonsa vuoksi,  mutta lopputulos oli oikein herkullinen.
Pyöreitä torttuja varten leikkasin taikinaleikkurilla  pitkiä ja kapeita  taikinaliuskoja,  jotka päällystin luumutäytteellä,  ja käärin rulliksi. Pyöreisiin torttuihin mahtuu  enemmän täytettä kuin tähtitorttuihin.   Valmiit rullat asettelin pystysuuntaan   muffinivuokaan,  ja voitelin päältä kananmuna-vesi-seoksella.  
Näiden torttujen paistoaika on  pidempi,  vähintään 20 minuuttia  .

Mukavaa Joulun odotusta 

keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Vegaaniset kookospiirakat

Monta vuotta sitten  luin teini-ikäisestä  Hannahista, joka oli juuri kirjoittanut ensimmäisen vegaanisen keittokirjansa. Vuosi oli 2007 ,  ja tilasin Hannahin  My Sweet Vegan- kirjan netin kautta.    Vuosien kuluessa Hannah on ehtinyt kirjoittaa 6 kirjaa,  ja seitsemäs , vegaanijäätelökirja, ilmestyy ensi vuonna. Olen näinä vuosina seurannut myös Hannahin blogia,  josta pidän paljon. Yhtenä päivänä  järjestelin hieman kirjahyllyäni,  josta poimin Hannahin kirjan , jota en ollut avannut todella pitkään aikaan. En muista koskaan postanneeni kirjan  ohjeita, vaikka kirja on täynnä hyviä vegaanisia ohjeita.  Näin kirjassa  kookospiirakan ohjeen, joka näytti houkuttelevalta. Hieman muunsin  ohjetta, paremmin minulle sopivaksi,  ja tein ison piirakan sijaan muutamia pikku  piirakoita.  Näistä tuli todella herkullisia, ja jos pitää kookoksesta , näihin ihastuu takuulla.  Nämä sopivat hyvin myös joulupöytään. 
Hannahin  ensimmäinen kirja, josta tämä resepti (hieman muunneltuna) on.

Vegaaniset kookospiirakat

Pohja:

  • 120 gr vehnäjauhoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 dl + vajaa 2 rkl öljyä
  • 60 ml jääkylmää vettä
Täyte:
  • 175 gr  Silken tofua  (jos ei löydy Silken tofua, sen voi korvata pehmeällä tofulla)
  • 2,4 dl kermaista kookosmaitoa
  • 2.4 dl  sokeria
  • 60 ml öljyä  (alkuperäisessä ohjeessa käytettiin margariinia)
  • 2,5 rkl  Maizenaa (alkuperäisessä ohjeessa käytettiin vehnäjauhoa)
  • 3.5 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl vaniljauutetta tai aromia
  • 1 dl paahdettuja kookoshiutaleita torttujen päälle

Pohjaa varten sekoita jauhot, sokeri ja suola. Lisää öljy, ja sekoita murumaiseksi seokseksi,  joko käsin tai vaikka monitoimikoneella. Lisää kylmää vettä sen verran että saat hyvin koossa pysyvän taikinan. Muotoile taikina palloksi, litistä  , peitä elmukelmulla , ja anna taikinan levätä jääkaapissa,  vähintään 30 minuutin ajan. 

Ota taikina jääkaapista,  ja asettele taikina kevyesti jauhotetulle leivinalustalle.  Jos teet kokonaisen piirakan,   kauli pyöreä  levy, joka asetellaan varovasti öljyllä voideltuun piirakkamuottiin. Taputtele taikina  vuoan pohjalle ja reunoille. Minä tein pikku torttuja,   ja sivelin vuuat  öljyllä ja levittelin kookoshiutaleita pohjalle.

Täytettä varten  sekoita  ensin tofu  , joko sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa,  tasaiseksi. Lisää kookosmaito, Maizena ,  sokeri ja vanilja,  ja sekoita taas tasaiseksi . Lisää sen jälkeen öljy , ja sekoita niin että seos on täysin sileä ja kuohkea.  Lisää tämän jälkeen lusikalla sekoittaen kookoshiutaleet täytteeseen.  Kookoshiutaleet täytteessä pehmenivät uunissa  ja täytteestä tuli tosi hyvä ja täyteläinen:)

Lämmitä uuni 175 C asteeseen. Kaada täyte piirakkapohjan/ pohjien päälle. Jos teet kokonaisen piirakan ,  paistoaika on 45-50 minuuttia, uunista riippuen. Pienet piirakat kypsyvät nopeammin, niiden paistoaika oli puolisen tuntia.

Kun piirakat ovat hieman jäähtyneet,   ripottele päälle  paahdettuja kookoshiutaleita.
Tein nämä muutama kuukaisi sitten mutta olivat niin hyviä että tekee mieli tehdä uudestaan:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...