perjantai 13. joulukuuta 2019

Rommirusinavanukkaat kommellusten kautta

Tein aivan ihanat rommirusinavanukkaat,  mutta ne syntyivät  kommellusten kautta.  Minulla oli idea tehdä vanukkaita, joissa maistuu rommi,  ja jossa käytän  sekä kookosmaitoa että  kondensoitua maitoa. Mutta se ei  ihan mennytkään niinkuin piti.... Ensin  laitoin kookosmaitoa 5 desiä,  ja kondensoitua maitoa  3 dl.  Sakeutin seoksen Maizenalla.  Seos  kyllä sakeni, ja kaadoin vanukasseoksen  silikonivuokaani, mutta seuraavana aamuna huomasin että ne olivat hyytyneet vain sen verran  että eivät  irtoa kokonaisina vuoasta.... Päätin että kokeilen hyydyttää vanukkaat  liivatinlehdillä.   Katsoin  Valion ohjeista miten paljon liivatetta tarvitsen.... Muuten, se ensimmäinen seos, ei se hukkaan mennyt,  sillä Maizenalla sakeutettu kookosmaito, jossa oli paljon kondensoitua maitoa, muuttui ihanaksi kreemiksi, joka  on mahtava jäätelöpohja,  tai kakkukreemi.  Ja se liivatteella hyydytetty seos meni lopulta leivontaan... 
Vanukkaat kyllä näkyivät hyytyvän,   mutta hyytelö oli niin löysää että  vanukkaat romahtivat kun yritin irroittaa niitä  vuoasta... Tulin siihen lopputulokseen että  syypää on kondensoitu maito,  tai sen määrä.  ja koska kondensoitua maitoa   ja kookosmaitoa oli vielä jäljellä,  tein vielä 3. yrityksen,  taas Maizenalla, mutta niin että kondensoitua maitoa oli suhteessa reilusti vähemmän.  Ja voila,  lopulta vanukkaat irtosivat kokonaisina vuoasta!  Ja  vanukkaista tuli tosi herkullisia.  Ehkä jos käyttää  maitoa kookosmaidon sijaan,    kondensoitua maitoa voi laittaa suuremman määrän,  sillä maidon rasvaprosentti  on niin paljon pienempi kuin kookosmaidon.  Vanukkaissa olevan rommin voi myös korvata  rommiaromilla..

Rommirusinavanukkaat
Rommirusinaliemi
 • 50 gr rusinoita
 • 1.25 ml vettä
 • 4 rkl sokeria
 • 1 rkl rommia
Rommivanukkaat
 • 4 dl kookosmaitoa
 • 3½ rkl kondensoitua maitoa
 • 3 rkl sokeria
 • 1 rkl rommia (tai rommiaromia jonkun verran)
 • vajaa 1 dl Maizenaa + ½ dl vettä + ½ dl  lämmintä  kookosmaitoseosta
Valmista ensin rommirusinaliemi: Liota ensin rusinoita vedessä   vähintään puolisen tuntia.  Kaada rusinat ,  liotusliemi  ja sokeri kattilaan,  ja keitä seosta  kunnes neste hieman paksunee ja rusinat ovat pehmenneet.  Lisää rommi (tai rommiaromi) loppuvaiheessa.

Vanukkaat:  Vatkaa  kookosmaito,  kondensoitu maito ja sokeri ,  ja keitä seosta kattilassa, miedollä lämmöllä,  lähelle kiehumispistettä, aina välillä sekoittaen.   Sekoita  Maizena  veteen,  ja lisää kattilasta puoli desiä lämmintä (ei kuumaa!)  kookosmaito-kondensoitumaitoseosta . Sekoita hyvin ja katso että suuruste on täysin sileää.  Kaada  suurusteseos  kattilaan  vanukasseokseen,  ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.Pidä lämpötila tässä vaiheessa minimissä.   Seos sakeutuu lähes heti, ja jatka vatkaamista noin minuutin ajan. Lisää  rommi tässä vaiheessa ja sekoita niin että vanukasseos on täysin sileää.  Seos hyytyy nopeasti , joten kaada  seosta joko  pieniin annosmaljoihin ,  tai tee yksi isompi  vanukas.   Anna vanukkaan/ vanukkaiden hyytyä jääkaapissa, mieluiten yön yli.  Kun vanukkaat ovat valmiita ,  kaada päälle  rommirusinalientä ja rommirusinoita.
Tämä niin sopisi joulujälkiruuaksi...

8 kommenttia:

 1. Heja dig som inte gav upp! Ser gott ut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarina: Tack snälla du:) Jag blev så irriterad när det inte lyckades, 2 gånger,men tredje gången blev det perfekt:)

   Poista
 2. Motto: "Ei aina voi onnistua, ei edes joka kerta, kunnes sitten lopulta..."
  :D Hauska tarina :D ja kiva kuulla että ei muillakaan aina mene nämä kokkailut ihan putkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä aina voi onnistua;D Kiitos, ja juu ,välillä tulee näitä fiaskoja;D

   Poista
 3. No mutta hyvä ettei mennyt ihan hukkaan se ensimmäinen seos:) Tuo näyttää kyllä herkulliselta! Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päden Paja: Ei mennyt hukkaan kumpikaan seos. Toinen meni pikkukakkusiin joita vein naapurille. Ja kiitos, oli kyllä muidnenkin mielestä tosi hyvää:) Oikein hyvää viikonloppua ja adventtia sinullekin:)

   Poista
 4. What timing! I just made a rum raisin bread pudding. I would love to try a bite of your rendition, too. :)

  VastaaPoista
 5. No sopisi täydellisesti joulun jälkiruoaksi! Muistelen että kaupoissa olisi ollut joskus 80-luvulla sellaista rommirusinasuklaata, se oli niin hyvää!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...