maanantai 27. huhtikuuta 2009

Pizzaa bataattitaikinasta

Taikina (2) Tänään ei pitänyt laittaa ruokaa ollenkaan, ja kaikista vähiten vielä pizzaa, koska kiloja pitäisi vähän pudotella, mutta suunnitelmat muuttuivat hieman.Täällä alkoi nyt illalla kaatuneitten muistopäivä, jatkuen huomiseen iltaan, jolloin se vaihtuu itsenäisyyspäivään. Suuri kontrasti;ensin surraan ja sitten juhlitaan. Juuri ennenkuin aloin tätä kirjoittamaan, kaikui sireeni kaatuneittein muistoksi koko maassa.Silloin kaikkii pysähtyy;autot, ihmiset, kaikki..
Olin sopinut meneväni tänään pohjoiseen entiseen kotikaupunkiini, ja olla siellä tuttavien luona perjantaihin asti, mutta viime hetkellä tulleiden pikkuhommien takia siirsin matkaa huomiseksi. En ollut sitten viime viikon ostanut mitään kotiin kun ajattelin että kuitenkin olen poissa osan viikkoa,mutta iltapäivällä kauhea nälkä yllätti. En ollut syönyt mitään koko päivänä ja jääkaappi oli melkoisen tyhjä. Avasin kaappeja ja löysin pari bataattia,jotka muutenkin piti jo käyttää loppuun, jääkaapissa oli vähän chevre-vuohenjuustoa sekä palanen Reggianoa, pieni pala tuorehiivaa ja pari kirsikkatomaattiakin löytyi.Näistä sitten syntyi pieni pizza,joka ei ollut lainkaan hullumpi!
Taikina
Kuorin ja pilkoin ensin bataatit kuutioiksi ja keitin niitä kannen alla miedolla lämmöllä,kunnes kuutiot olivat pehmenneet niin, että niistä sai tehtyä sosetta.Sekoitin puolikkaan hiivapalan desiin haaleaa vettä,johon olin lisännyt ½ tl sokeria,Annoin sen seistä jonkun aikaa,kunnes se alkoi kuplia. Isossa kulhossa sekoitin 4 dl vehnäjauhoja , desin täysjyväjauhoja, desin mannaryynejä (mannaryynien lisääminen pizzataikinaan tekee taikinasta kivasti rapean sekä helposti käsiteltävän) 2 rkl öljyä, suolaa sekä 3 dl bataaattisosetta. Tähän lisäsin vielä nesteeseen liuenneen hiivaseokseen. Sekoitin taikinaa puulusikalla:taikina on löysää ja sitä ei tarvitse vaivata, vain sekoittaa hyvin. Lisäsin taikinaan vielä 2 dl jauhoa, sekoittaen hyvin.Annoin taikinan seistä huoneenlämmössä peitettynä parisen tuntia kunnes taikina oli kunnolla noussutTämän taikinan voisi tehdä aamulla, jättää se huoneenlämpöön koko päiväksi,jolloin se olisi vielä parempi.
ennen uunia
Taikina oli edelleenkin löysähköä;en lisännyt jauhoja vaan otin taikinasta palasen öljytyin käsin ja taputtelin sen ohueksi leivinpaperin päälle.Ajattelin että vuohenjuusto sopisi hyvin hieman makeahkon taikinan päälle,lisäsin myös kirsikkatomaattien puolikkaita sekä basilikaa ja oreganoa yrttitarhastani, ja riputtelin päälle vielä kuivattua oreganoa runsaasti sekä parmesaania.Paistoin 200 C asteessa 15 minuuttia. Taikina oli hyvää:hieman makeahkoa ja rapeaa pinnoiltaan.Olen aikaisemmin tehnyt taikinoita, joihin olen sekoittanut runsaasti yrttejä tai pinaaattia, tämä bataattinen oli myös hyvää.

torstai 23. huhtikuuta 2009

Inspiraatiota muista ruokablogeista

Paahdetut fenkolit Hain inspiraatiota muista ruokablogeista.  Parisen päivää sitten tapasin Mimin, täkäläisen englanninkielisen ruokabloggaajan, joka tarjoili minulle muun muassa kuvassa näkyviä paahdettuja fenkoleita mantelisen valkoviinikermakastikkeen kanssa. HyFenkolit ennen uuniaviä  olivat ja resepti löytyy täältä. Mimin reseptissä laitettiin kastikkeeseen pieni hyppysellinen paprikaa;itse laitoin hieman enemmän,joten kastikkeeni on keltaisempi. Etsin myös kasvisrasvakermaa,tai muuta maidotonta kermaa,  mutten löytänyt. Niinpä käytin Mimin tavoin 10% ruokakermaa, joka kiehui kokoon paksuksi kastikkeeksi. Mantelit lisäävät kivasti rapeutta annokseen. Tätä tulee varmaankin tehtyä uudestaan, sillä alkuruokana tämä on tosi hyvä annos. Pienemmässä kuvassa näkyvät öljyllä valellut fenkolinpuolikkaat juuri ennen uuniiin menoa.

Parathat Hippu blogista Tamarind Heaven  oli tehnyt vihreitä parathoja tofulla, joista innostuin. Tein näitä ja kivoja olivat!  Resepti löytyy täältä. Jääkaapistani löytyy melkein aina tuoretta pinaattia ja nämä kivan vihreät leipäset käärin rullaksi ja laitoin sisälle vihanneksia ja tahinikastiketta.Hyvää!

Nakyma

Kuvassa näkyvä köynnös on passiohedelmän ,joka kuukausi sitten kukki ensimmäistä kertaa.Kukat eivät kuitenkaan kehittyneet hedelmiksi,mikä oli pieni pettymys.Ehkäpä ensin kerralla sitten….Minulla ei ole parveketta, mutta olohuoneen siirrettävien ikkunalasien takana on parvekkeen kaide, ja sieltä näkyy olohuoneeni alla olevaa puistoa.

tiistai 21. huhtikuuta 2009

Appelsiininen punajuurisalaatti sekä vierailu blogiystävän luona

punajuuri 2

En ole vähään aikaan tehnyt ruokapostauksia,sillä yritän pudottaa painoa ja olen viime aikoina syönyt enimmäkseen perussalaatteja ja muuta vastaavaa. Pari päivää sitten näin kuitenkin aamulehdessäni jännän punajuurisalaattireseptin,ja se oli ihan pakko tehdä.

Pidän punajuuresta, mutta en usein käytä sitä.Tämä salaatti oli kuitenkin niin hyvää, että tätä varmaankin tulee tehtyä uudestaan;kaikki maut sulautuivat tosi ihanasti yhteen.

Appelsiininen punajuurisalaatti

  • 500-600 gr punajuuria
  • silputtua tuoretta korianteria
  • appelsiinin lohkoja

Kastikkeeseen:

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • ½ rkl granaattiomenasiiirappia (siirappi on makean kirpeää, joten sen voi korvata sekoittamalla vaikka tavalliseenmorttelissa siirappiin pari tippaa sitruunamehua)
  • 1 tl murskattuja korianterin siemeniä
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 3 rkl appelsiinimehua
  • 1 rkl sinappia
  • ½ tl suolaa, ½ tl mustapippuria

Keitä punajuuret kunnes ne ovat pehmeitä (noin puolisen tuntia). Valuta kylmän veden alla, ja kuori sekä paloittele punajuuret kuutioiksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada se lämpimien punajuurikuutioiden sekaan. Sekoita ja lisää lopussa tuoretta korianteria ja appelsiinin lohkoja.

Eilen tapasin ensimmäistä kertaa blogiystävän! Mimi englanninkielisestä Mimi’s Israeli Kitchen oli kutsunut minut illalliselle. Oli tosi mukavaa tavata sydämellinen ja ihanan ystävälliFenkolinen Mimi, jonka kanssa juttu luisti heti. Sain tietää, että hän oli syntynyt Caracasissa, jossa asuin yli vuoden, ja meillä oli jopa yhteisiä tuttuja, pieni maailma!Mimi tiesi,etten syö lihaa ja oli valmistanut herkullisen illallisen. Ensin hän tarjoili herkullista talvikurpitsakeittoa, josta unohdin ottaa kuvan. Sitten ilmestyi uunissa paahdettu fenkoli mantelisen valkokastikkeen kanssa.En ole fenkolin ystävä ja en ollut koskaan aikaisemmin syönyt kypsennettyä fenkolia, mutta tämän oli aivan ihanaa ja teki minusta heti fenkolin ystävän! Aniksen makua ei tuntunut lainkaan ja annos oli herkkua. Odotan, että Mimi postaa reseptin blogissaan ja sitten voin suomentaa reseptin tänne. Muutenkin Mimin blogissa on ihania reseptejä ja kuvia ja muutenkin mukavia juttuja. Fenkolin jälkeen oli dhViini ja leipaalia, riisiä sekä tomaatteja, nam! Edit:Englanninkielinen resepti on nyt tässä, suosittelen sillä tämä oli tosi hyvää.Voin suomentaa reseptin tänne, jos joku sitä haluaa.

Mutta kaikkein eniten pidin Mimin viinistä! Mimi tekee kotonaan viinejä, olohuoneen nurkassa oli useita sellaisia käymisastioita, joista unohtui taas ottaa kuva. Ruuan kanssa tarjoiltiin hänen viime vuonna pullottamansa Riesling (se oli vielä viimeinen pullo!) ja se oli aivan upea viini, kevyen hedelmäinen ja raikas. En tiedä kuinka monta lasia siitä join, mutta kivasti se meni päähän. En ole koskaan aikaisemmin juonut kotitekoista viiniä, ja tämä Mimin Riesling kyllä päihitti monet kaupan viinit!

Myös kuvassa näkyvä kotitekoinen leipä oli herkullista! Mimi tuntee hyvin kaikenlaiset villikasvit sekä mitä niistä voi tehdä, ja onkin joskus bloggaillut niistä.Hän myös tekee omia kasvovoiteita, esimerkiksi kamomillasta, jota kasvoi hänen kotinsa lähellä.

Kertakaikkiaan oli mukava tavata blogiystävä ja varmaan tapaamme uudelleenkin.Thanks Mimi :-)

maanantai 13. huhtikuuta 2009

Herkkukakku elävästä keittiöstä

Kakku

Tämä kakku oli aikoinaan ensimmäinen tekemäni elävän keittiön kakku, ja ihastuin siihen niin paljon, että rupesin kokeilemaan kaikenlaisia variaatioita siitä.  Tekiessäni sitä ensimmäistä kertaa vein osan kakusta naapureille, jotka kovasti tykkäsivät kakusta ja olivat ihmeissään kuullessaan sen olevan munaton, jauhoton, ja että se ei ollut uunia nähnytkään.  Kakussa on pohja , kaksi eri täytekerrosta sekä vielä suklaakuorrutus päällä.Resepti on variaatio netistä ja keittokirjoistani löytyneistä resepteistä.Kakussa  on runsaasti pähkinöitä ,joten riittää, kun siitä  ottaa pienen annoksen kerrallaan. Se säilyy hyvin pakkasessa muutaman kuukauden, ja siitä voi aina haluttaessa leikata palasia.

Tein tätä taas pitkän tauon jälkeen ja vaikka se on suhteellisen aikaavievä, on se kuitenkin niin herkullinen, että sitä voi silloin tällöin  tehdä. Aikaa menee siihen, että joka kerroksen jälkeen kakun pitää jähmettyä pakkasessa ennen seuraavaa kerrosta.

Pohja Ensin vuorasin 24  cm läpimitaltaan olevan piirakkavuoan muovikelmulla. Painoin kakkupohjan taikinaa  tasaisesti reunoja ja pohjaa pitkin. Tämän jälkeen laitoin pohjan pakkaseen jähmettymään sillä välin kun tein moussekerroksen.

Kakkupohja:

4 dl saksanpähkinöitä, 7 isoa Medjoul-taatelia (jos käytät pieniä taateleitä, lisää niiden määrää)3 rkl kaakaojauhetta, hyppysellinen suolaa. Jauha ainekset monitoimikoneessa hienoksi massaksi.

Ensimmainen kerrossitten täytin pohjan suklaamoussekerroksella.

Suklaamoussekerros:

1 iso kypsä avokaado, ½ dl +2 rkl agavesiirappia (tai vaahterasiirappia,joka tosin ei ole elävän keittiön raaka-aine)3 rkl kaakaojauhetta, ½ dl kylmää vettä, vaniljauutetta pari tippaa, 2½ rkl sulatettua kylmäpuristettua kookosrasvaa. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa hienoksi tasaiseksi mousseksi ja täytä sillä kakkupohja. Laita pakkaseen jähmettymään

Vaalea kerros  Jähmettyneen suklaamoussekerroksen päälle laitoin vaalean kerroksen .

Vaalea moussekerros:

2 dl kuorittuja manteleita, 1 dl cashewpähkinöitä. 3/4 dl agavesiirappia, vaniljauutetta pari tippaa, 2½ rkl sulaa kookosrasvaa, 3/4 dl kylmää vettä.  Jauha ensin mantelit aivan hienoksi,lisää cashewpähkinät ja agavesiirappi ja jatka jauhamista, lisää kookosrasva, vesi sekä vaniljauute ja jauha, kunnes seos aivan hienojakoista. Levitä tasaisesti suklaamoussekerroksen päälle.Laita kakku taas pakkaseen .

Kakku 1

Suklaakuorrutus:

2 rkl sulatettua kylmäpuristettua kookosrasvaa, 1½ rkl kaakaojauhetta, 3 rkl agavesiirappia. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi.Tarkista makeus ja lisää agavesiirappia jos ei tarpeeksi makeeta. Laita kuorrute pursotuspussiin tai pursotuspulloon ja pursottele kuvioita jähmettyneen vaalean moussekerroksen päälle.Laita takaisin pakkaseen ja säilytä siellä. Ota kakku esille noin 15 min. ennen tarjoilua ja leikkaa palasia kakusta.Säilytä pakastimessa.

Kakkupala

Käytin molemmissa moussekerroksissa vaniljauutetta.Viime kerralla laitoin vaaleaan kerrokseen manteliuutetta , ja se maistui vielä paremmalta, mutta nyt oli manteliuute lopussa.

lauantai 11. huhtikuuta 2009

Kumkvateista ja salaatista…

Kumkvatti 3

Parisen viikkoa sitten kuvasin kumkvattipuuta ystävättären kotitalon pihapuutarhassa(ja söin niitä suoraan pikku puusta) ja siitä lähtien teki kauheasti mieli syödä niitä lisää.Kumkvatithan ovat pieniä sitrushedelmiä,jotka syödään ihan kuorineen;ainoastaan siemenet joutuvat roskakoriin.Ne ovat kivoja naposteltevia ihan sellaisenaan ja maku on kirpeänmakea. Ne sopivat hyvin salaatteihin, leivontaan ja ruoanlaittoon.

Salaatti 1Viime viikolla sitten näin marketissa ison korillisen kumkvatteja ja ostin niitä;korillinen painoi 1.2 kiloa. Napostelin niitä parisen päivää ihan noin vain mutta niitä oli vieläkin suuri röykkiö, joten piti keksiä niistä jotain. Tein salaatin, jossa oli baby leaf-salaattisekoitusta, tuoretta pinaattia, kirsikkatomaatteja, punasipulia, saksanpähkinöitä sekä ohuiksi renkaiksi leikattua kumkvattia. Kastikkeena ihan perusvinaigrettekastike. Tässä salaatissa käytin 2 kumkvattia,joten ihan pienikin määrä riittää antamaan kivan erilaisen lisän salaatissa.

Kumkvatteja kuitenkin oli vieläkin suuri määrä, eivätkä ne kestä ikuisesti, joten halkaisin ne ja poistin siemenet.Niin pieniä kuin kumkvatit ovatkin, on niissä yleensä siemen tai kaksi. Kumkvati koneessa

Laitoin puolitetut ja siemenettömät kumkvatit monitoimikoneeseen ja käynnistin konetta, kunnes ne olivat soseutuneet.KUVAT 005

Laiton soseen pussiin ja pussin pakastimeen. Siellä se saa olla kunnes keksin mihin sitä käyttää. Sose käy varmaan kätevästi leivontaan ja kuulemma sopii loistavasti yhteen suklaan kanssa

KUVAT 006

maanantai 6. huhtikuuta 2009

Elävän keittiön kesäkurpitsaspagetti

Raw spagetti 2 Joskus teen elävän keittiön kesäkurpitsaspagettia,joka on tosi hyvää ja käy myös hyvin salaattina. Ensin valmistan kastikkeen ja sen jälkeen itse “spagetin”.KUVAT 018

Käytän tässä mieluummin kurpitsoja, joiden kuori on tummanvihreä, koska olen huomannut niiden olevan kovempia sisältä kuin vaaleanvihreät kesäkurpitsat.

Raastettu tomaatti

Kastiketta varten raastoin 3 isohkoa tomaattia raastimen kuvassa olevalla puolella. Leikkasin pienen osan pois tomaattien päistä, näin ne oli helpompi raastaa.

Valmiiseen raasteeseen lisäsin:

-1 rkl sitruunamehua

-1 rkl oliiviöljyä

-1 murskattu valkosipulinkynsi

-1 tl sokeria

Kastike-suolaa, mustapippuria

-hieman tuoretta tai kuivattua oreganoa

-1 hienonnettu chilipippuri

Kastiketta tehdessäni huomasin,ettei kotona ollutkaan chilipippureita, vaikka olin niin luullut, joten käytin kuivattuja chilihiutaleita.Tuore chili olisi kuitenkin ollut parempi tässä.

KUVAT 019

Minulla on tällainen kiva laite, jolla syntyy pitkää ohutta nauhaa kurpitsoista, porkkanoista, punajuuresta ja mistä tahansa kovahkosta hedelmästä/vihanneksesta. Kurpitsat voi aivan hyvin raastaa tavallisen raastimella tai monitoimikoneessa;jos käytät tavallista raastinta, laita raastetut kurpitsat ensin lävikköön, koska niissä voi olla paljon nestettä. Yhdistä raastetut kurpitsat ja kastike.

Raw spagetti 1

Edit: Huomasin laitteen herättävän paljon kiinnostusta. Amazonissa myydään samanlaista täällä,sen lisäksi siellä myydään vastaavaa tulosta tuottavaa Saladacco-laitetta

lauantai 4. huhtikuuta 2009

Amarettokakku

Kakku

Ensi viikon keskiviikkona täällä alkaa juutalainen pääsiäinen, Pesah, jonka aikana ei syödä tavallisia jauhotuotteita. Leivän sijasta syödään happamatonta Matsa-leipää, sekä siitä jauhettua jauhoa, joka on vähän murumaista.Tästä Matsa-jauhosta tehdään esimerkiksi kakkuja,jolloin kakkujen rakenne on tíheämpi kuin tavallisilla jauhoilla leivottu kakku.Mieleen tulevat lähinnä korppujauhot .

Vuosia sitten kehitin siihen sopivan kakun, jota yleensä teen kerran vuodessa, vaikka se on äärettömän herkullinen. Ohje on ollut mulla jossennen uuniaain ylhäällä,mutta viime viikolla etsin sitä enkä löytänyt mistään!Olenhan tehnyt tätä kakkua useastikin,mutta kun teen sitä niin harvoin oli ohje tarpeen.Hieroin aivonystyröitäni ja sitten se alkoi muistua.Nyt kirjoitan sen tänne muistiin; ruokablogi on kyllä oiva juttu kun sinne voi kirjoittaa reseptit muistiin. Tein tämän kakun ystäviä varten, joiden luo menen keskiviikkona viettämään Pesah-iltaa.Kakun tein jo eilen, sillä se vain paranee vanhetessaan, ja on parempi parin päivän jälkeen.

Amarettokakku

  • 3 dl kookoshiutaleita
  • 3 dl jauhettua mantelia
  • 3 dl korppujauhoa
  • 5 munaa
  • 5 dl sokeria (itse käytin ruokosokeria)
  • 200 gr margariinia tai voita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • ½ dl Amarettolikööriä
  • 1 tl manteliesanssia

Sekoita margariini/voi sokerin kanssa vaahdoksi.Lisää kananmunat hyvPikkukakkuin sekoittaen.Lisää sitten kaikki muut ainekset ja sekoita hyvin. Paista uunin alaosassa 175C asteessa 40-50 minuuttia,kunnes se on keskelt' kuiva.Laita loppuvaiheessa kakun päälle foliopaperia,jotta pinta ei pala. Manteliesanssi tai uute sekä Amaretto antavat kakulle ihanan mantelisen maun.Kakku on aika tuhti,joten pieni pala kerrallaan riittää.Tein myös pienen koekakun, ja maku oli aivan ihana, samoin rakenne,joka hieman muistuttaa Runebergin torttujen rakennetta.

Tein kakun Muottitällaisessa kivassa silikonivuuassa. Yleensä teen kakun päälle vielä kuorrutuksen sekoittamalla Amarettolikööriä tomusokerin kanssa,Nyt minulla oli näitä marsipaanikukkia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...