Käydessäni joku aika sitten etiopialaisessa kaupassa ,josta ostin nigerinsiemeneitä,huomasin siellä myös pienen pienet,tummakuoriset kikherneet.En ollut ennen tällaisia kikherneitä nähnyt,ja muutaman päivän päästä palasin kauppaan niitä ostamaan.Etiopiassa käytetäänkin näitä pieniä,tummia kikherneitä,joiden nimi on desi-kikherne. Kikherneet jaetaan kahteen ryhmään: kabuli ja desi. Kabulit ovat ne meidän tuntemat,vaaleat kikherneet,kun taas desi-kikherneitä käytetään paljon Intiassa,Etiopiassa ja Iranissa. 80 % desi-kikherneistä kuoritaan ja halkaistaan,jolloin ne tunnetaan chana dal-nimisinä,ja joita käytetään etupäässä intialaisessa keittiössä.Desi-kikherneiden kuori on kabuli-kikherneiden kuorta kovempi,ja niiden kuitupitoisuus on myös suurempi.Desi-kikherneiden glykeeminen indeksi on myös kabuli-kikherneiden glykeemistä indeksiä alhaisempi.
Liotin pikku kikherneitä yön yli ,ja käytin niitä tähän mausteiseen pataan.Tähän siis käytin desi-kikherneitä,mutta tavallisetkin kikherneet käyvät tähän.
Mauisteinen kikhernepata
- muutama kupillinen liotettuja kikherneitä
- 3 sipulia
- 2 punaista paprikaa
- 1 chilipaprika
- 1 porkkana
- 1 tomaatti
- 3 rkl tomaattipyrettä
- 3 rkl tamari-soijakastiketta
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl punaviiniä (ei välttämätön)
- 1 1/4 rkl sambhar masala-maustesekoitusta
- suolaa
- 2 tl ruokosokeria
Idätin osan desi-kikherneistä.Ehkä kokeilen tehdä niistä falafelia.....